ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:225/571)

Ciasto drożdżowe z wiśniami w amaretto 108

Pyszne lekkie ciasto drożdżowe. Najlepsze pierwszego dnia.  Składniki: 2,5 szklanki maki  40 dkg drożdży lub paczuszka suchych  pół kostki roztopionego masła 3/4 szklanki drobnego cukru cukier waniliowy prawdziwy 4 duże żółtka szczypta soli niepełna szklanka ciepłego mleka ok kilograma wiśni  cukier amaretto  na kruszonkę 100 gram maki 70 gram cukru 70 gram masła mielone(...)zwykłych drożdżach to najpierw niech urosną z odrobią mleka, cukru i mąki. Na koniec wyrabiania dodaj roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie odgazuj. Wywałkuj rozmiar formy i połóż ciasto do formy wysmarowanej masłem. Na wierzch połóż wiśnie. Zrób kruszonkę i posyp nim całość. Piecz ok 50 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Murzynek 121

Kolejny smak mojego dzieciństwa. Szybkie, smaczne i na dodatek dziecinnie proste ciasto kakaowe. Serdecznie zapraszam na Murzynka;)  Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 0,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 jajka kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić, ostudzić.W misce ucieramy rozpuszczone masło z cukrem. Następnie dodajemy(...)szklanki mleka i mieszamy masę aż składniki się połączą. Kolejno dodajemy po jednym jajku, po każdym z nich miksujemy masę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy prze 55-60 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu

Krakowskie smaki Ani
Migdałowe serduszka i figa z makiem 97

Małe, kruche i niepozorne migdałowe ciasteczka nadziewane niespotykaną konfiturą : figa z makiem, idealne na różne okazje w tym nadchodzące walentynki jako słodki prezent dla ukochanej osoby. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła ¾ szklanki cukru 3 żółtka 6 łyżek mielonych migdałów 16 g  cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka  proszku do pieczenia Szczypta soli słoiczek konfitury(...)figa z makiem Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy wiórka zimnego masła, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę soli i zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, okręcamy folią i wkładamy do lodówki  na 40 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki płat, metalowymi

Wanilia i Kardamon
Pierożki Twarożki 108

twarogu półtłustego ·        2 łyżki budyniu śmietankowego Składniki na ciasto: ·        4 dag drożdży świeżych ·        2 łyżki cukru ·        4 szklanki maki pszennej ·        Kostka margaryny ·        3 żółtka(...)żółtkami. 2.   Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z budyniem, następnie dodajemy do ucieranej margaryny. 3.   Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą. 4.   Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy do naczynia i mieszamy z cukrem. 5.   Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, wbijajmy żółtka, wlewamy śmietanę, łączymy z drożdżami i solą. 6.   Ciasto wyrabiamy co najmniej

Kulinarna Chwila
Sernik z ricotty i mascarpone z maliną i borówką 107

Mój mąż serników nie lubi, ale stwierdził, że taki jak najbardziej. Polecam, naprawdę pyszny, a łatwy w przygotowaniu :-) Miłego piątku :-) tortownica 26 cm Składniki ciasto: 125 g ziemnego masła 50 g cukru 200 g maki pszennej typ 450 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g serka ricotta 500 g serka mascarpone 100 g cukru

kruche babeczki
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 176

słynnej pizzerii;)). Pizzę zrobiłam na cienkim cieście, posypałam dużą ilością sera - mieszanką dobrej mozzarelli i ostrego sera morskiego. Na wierzch ułożyłam plasterki salami, piórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam zaś kawałkami mozzarelli i posypałam różnymi posypkami: pokruszonymi pikantnymi nachosami, parmezanem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, makiem oraz granulowanym czosnkiem z płatkami chili(...)morski parmezan salami albo ulubiona wędlina oliwki pomidorki koktajlowe piórka cebuli SKŁADNIKI NA POSYPKI: pokruszone pikantne nachosy granulowany czosnek wymieszany z płatkami chili mak tarty parmezan lub twardy granulowany ser wymieszany z ziołami prowansalskimi WYKONANIE CIASTO: Do miski wsyp mąkę dodaj oliwę z oliwek i sól wymieszaną w 2 łyżkach wody. W szklance wymieszaj drożdże z cukrem i 2 łyżkam

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto Joconde z sernikiem na zimno i musem jagodowym. 99

przypiec naszego ciach. Ciasto może mocno „spuchnąć” w piekarniku. Mogą pojawić się znaczne górki – nie martw się, po upieczeniu opadnie. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej jest przykryć ciasto z obu stron papierem i studzić w lodówce przez ok. 2h. Wtedy ciasto jest najbardziej wytrzymałe. (choć ja przykryłam ciasto ściereczką i pozostawiłam(...)cieście Joconde. Przeznaczenie tego ciasta jest bardzo różnorodne. Najpiękniej wygląda, gdy jest udekorowany wzorem . Możemy go wykonać na dwa sposoby : Jeśli chcesz, aby wzór był dobrze widoczny o jednolitej strukturze i całkowicie nieprzeźroczysty dla ciasta pod nim, należy użyć przepisu przedstawionego poniżej. Wzór całkowicie zależy od ciebie. Radzę jednak używać wyraźnych, niepastelowych kolorów. Możesz również odłożyć trochę przygotowanego ciasta Joconde

SmartBake.pl
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 170

przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól. Wymieszać. Wbić 3 jaja, wlać drożdże z wodą. Zmiksować mikserem na niższych obrotach. Dodać kolejne jajo, zwiększając obroty, a gdy się wymiesza z ciastem wrzucić ostatnie jajo. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie(...)przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego (trochę krócej ok. 8-10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut (ja odstawiam do zimnego piekarnika z włączoną żarówką). Wyjąć masło z lodówki. Po około 90 minutach dodawać partiami średnio miękkie masło do ciasta (najpierw po kawałku), miksując na średnich obrotach. Stopniowo zwiększać

Moja Delicja
Naleśniki orkiszowe na maślance 226

sztuk, zależy od wielkości patelni) 3 jajka 400 g maślanki - 1  i 1/2 szklanki ok 200 g maki orkiszowej  szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie)  + woda do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Jajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut

Stare Gary
Baletki 164

jajka * 2/3 szklanki cukru pudru * 2/3 szklanki mąki pszennej * mak do posypania  * powidła śliwkowe Orzech Przygotowanie : Białka oddzielić od żółtek. Ubić na gęstą pianę dodając po trochę cukru. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do szprycy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe biszkopciki, posypać makiem. Piec na złoty kolor, około 5-6 minut

Magiczne Życie Marty
Zakręcona drożdżówka z makiem 172

Zakręcona drożdżówka z makiem..moja młodsza córka lubi takie wypieki..zresztą nie tylko ona..Przepis taki sam jak tutaj , tylko nadzienie tym razem inne.Drożdżówkę dodaję do akcji  Rośnie jak na drożdżach . 60 dkg mąki pszennej 1 szkl.mleka 30 g drożdży świeżych 80 g cukru pudru cukier waniliowy 80 g masła 2 jajka szczypta soli dodatkowo: masa makowa(...)Drożdże wymieszać z 1/2 łyżki cukru i letnim mlekiem (1/4 szklanki) i łyżką mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn i resztę składników . Ciasto wyrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało

Moje domowe kucharzenie
BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM 115

rozpuszczone masło, wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i ciąć kawałki ciasta, formować placuszki na które układać ser i sklejać robiąc kulę. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać makiem, orzechami. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 25 minut w temp. 185 st.   NADZIANIE SEROWE 400 g białego sera

harrisa
Snicers, orzechowiec 474

mąki pszennej 200 g margaryny 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl. cukru 5 łyżek miodu 2 jajka 2 żółtka *** Biszkopt (proporcje zmniejszając o połowę, ciasto będzie cieńsze) 8 jaj 1 szkl. kartoflanki 1 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody 2 łyżki oleju Masa orzechowa : 400g orzechów 150g masła 3 łyżki miodu

Garnkowe fanaberie
Rogale z makiem 81

Rumiane i chrupiące rogale posypane makiem. Wspaniale by było zjeść takie na śniadanie... Niestety wiązałoby się to z bardzo wczesnym wstawaniem rano, więc będą na

Arabeska waniliowa
Rolada makowa 161

oliwy 3 czubate łyżki siemienia lnianego 1/2 szklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto Soczewicę, wodę, oliwę i siemię zmiksować razem i odstawić na 1 h. Jeśli masz soczewice rozgotowaną to nie musisz dodawać(...)wałkować na grubość kilku mm. Masa Mak rodzynki i skórkę pomarańczową zalać wrzątkiem (tak by pokryć wodą całość). Odstawić do wystygnięcia Dodać miód i zmiksować blenderem Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać trochę mąki (masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą

pyszne zdrowości