szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniadrożdżowe przełożone masą budyniową, z przypieczoną skorupką migdałową na wierzchu. Niemiecki klasyk, a dla mnie nowość, bo nigdy wcześniej nie spotkałam się z ciastem drożdżowym przekładanym kremem (co innego pieczone razem z nadzieniem - dżem, ser, mak, a nawet nutella). Byłam zmuszona wprowadzić jednak pewną zmianę w przepisie, stąd moja wersja różni się nieco od tradycyjnego 'Bienenstich'. A mianowicie
Arabeska waniliowaniezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina mi dzieciństwo, gdy mama obierała jabłka a ja jej podkradałam a później gdy ciasto już wyrosło jadłam je ciepłe. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis. Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1 kostka margaryny Kasi 1 szklanka cukru 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 kg jabłek Cukier
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut z pokrojeniem moreli i zrobieniem kruszonki .Ciasto szybciutko się robi , nie potrzeba miksera . Wystarczy łopatka lub łyżka . Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 x jogurt o maku Jabłkowo limetkowym ( 240 g mają razem) 10 dag ksylitolu ½ szklanki oleju ½ łyżki proszku do pieczenia Kruszonka
Różowa kuchniamogę jeść surowych jabłek, często piekę ciasta z ich dodatkiem. Ostatnio upiekłam wspaniały placek z jabłkami i bananami. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Najlepsze ciasta”. Polecam, jest naprawdę pyszne. Składniki na dużą tortownicę: 1 i ½ szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 175g masła lub margaryny 2 jabłka 2 banany
Na słodko lub wytrawniemakowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem. Składniki 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) bakalie Przygotowanie Mak zalewamy wodą i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie gotowania mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej(...)wody. Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Gotową masę makową można wykorzystać do makowca, sernika z makiem, kuty itp. rrarossa@gmail.com
RAROSSAPrzepis krok po kroku jest prosty i na pewno każdy sobie z nim poradzi. Ciasta bez pieczenia cieszą się wciąż niesłabnącą popularnością. Zachęcamy Was do sprawdzenia innych naszych przepisów na takie właśnie desery. Min. pysznego ciasta 3 BIT bez pieczenia , hitu naszego bloga, czyli ciasta Prince Polo bez pieczenia, oraz wyjątkowego sernika Snickers , który będzie ozdobą niejednego przyjęcia i uroczystości(...)jasne: 50 g Pijak – ciasto bez pieczenia Wykonanie: 1. Blaszkę 20/20 cm wykładamy folią spożywczą z zakładem, tak aby potem móc zawinąć ciasto. 2. Ciemnymi herbatnikami wykładamy spód formy. 3. Gotujemy pierwszą masę. W niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy proszek budyniowy z cukrem, a resztę zagotowujemy razem z masą. Do gotującego mleka dodajemy mak oraz wiórki kokosowe. Na koniec wlewamy
Kuchnia Na WypasieKlasyczny i łatwy przepis na Wielkanocnego Baranka z nutą cytryny, który jest pyszną i piękną ozdobą naszego świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 100g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny Masa śmietanowa: 200g śmietany 30% 200g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki
Szalona Kuchnia EwelinyPełne aromatu ciasto przełożone bitą śmietaną doprawioną cynamonem. Całość ozdobiona wcześniej przygotowanymi pierniczkami. Może to jakiś pomysł dla Was na te święta? Składniki na ciasto: 300g masła 300g cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej 300g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Dodatkowo: 500ml śmietany kremówki
wysmienityśmietany kremówki lub 22% pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny jeżyny Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp 180 st przez 10 min. Wyjąć położyć na ściereczce, zdjąć papier ze spodu i zwinąć razem
Gotowanie jest łatwetych którzy nie lubią ciast z kremami. I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło, nie margaryna! Składniki: Na dużą blachę ciastek 25 dag mąki pszennej 20 dag masła 82% 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka śmietany 18% 10 dag cukru pudru 2 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka suchego maku Kilka kropel aromatu śmietankowego(...)jasnego puchu, w trakcie wsypywać po trochu cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być, włożyć do lodówki na 10-15 minut ale nie na dłużej
Wanilia i Kardamonszklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla czerwonego barwnika spożywczego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy(...)równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej kolejności. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać
Marder&Marder Manufactureswoim blogu. Artomatyczne, slodkie i puszyste, a do tego wypelnione cudownym, sliwkowym nadzieniem. Zaluje tylko, ze tak szybko zniknely ze stolu. Skladniki: 3 zoltka 40 g cukru 250 g maki typ 550 20 g swiezych drozdzy 0,5 lyzeczki soli otarta skorka z 1 cytryny 0,5 szklanki mleka 50 g stopionego i wystudzonego masla powidla sliwkowe wykonanie: Drozdze nalezy(...)Odstawiamy na okolo 2 godziny az podwoi swoja objetosc. Po tym czasie z ciasta formujemy male buleczki, do ktorych wkladamy po lyzeczce powidel sliwkowych. Ciasto moze sie lepic do rak wiec mozna dlonie opruszyc maka. Buleczki wkladamy do naczynia zaroodopornego wysmarowanego tluszczem lub ukladamy na blaszke tak by sie stykaly(ja uzylam naczynia 15x30cm). Gotowe buleczki odstawiamy na godzine
Przysmaki KarolkiCiasto na ostatnią chwilę - doskonałe na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, ale też gdy chce się Nam czegoś słodkiego. Pyszne, wilgotne, z mnóstwem bakalii. Składniki: 125 g masła 4 jajka 150 g cukru 300 g mąki pszennej 250 g suchego maku 1 łyżka octu 10% łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 300 g śmietany kwaśnej(...)ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z octem i przestudzone masło. Następnie delikatnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i makiem. Na końcu dodać śmietanę i bakalie wymieszane w mące ziemniaczanej. Ciasto wyłożyć do formy keksowej i piec ok 50 min w 180. st. C . Gdy ciasto przestygnie zrobić lukier - cukier puder utrzeć
Niespełnione zdolności kulinarnebułeczek :) SKŁADNIKI: rozczyn: - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 3 szklanki mąki - ok. 1/4 szklanki cukru (może być troszkę mniej) - szczypta soli - 2 jajka - 2/3 kostki roztopionego masła - 1 żółtko do posmarowania nadzienie z maku: - 100 gram maku mielonego - 1 łyżka masła - 2/3 szklanki mleka - 1 łyżka cukru pudru - 1 żółtko - piana(...)cukier i przestudzone, roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką mak, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu. Smaruję rozbitym żółtkiem. Na blaszce pozostawiam
Wielopokoleniowo