ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:239/571)

Pizza z niebieskiej kukurydzy bezglutenowa. Pizza blue corn 157

kukurydza zawiera mnóstwo witamin, mikroelementów i silnych antyoksydantów, które chronią organizm przed m.in.: szybkim starzeniem się, chorobami sercowo-naczyniowymi, nowotworami. Pizza blue corn ciasto: 100 gram mąki z niebieskiej kukurydzy 100 gram mąki ryżowej 50 gram maki ziemniaczanej 150 ml ciepłej wody 1 jajo łyżeczka soli pół łyżeczki cukru  pół saszetki suszonych drożdży 1 łyżka dobrej oliwy Drożdże rozpuścić

AZgotuj!
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 285

ciasto nie będzie się przyklejać do wałka. Aby przenieść rozwałkowane ciasto do formy możemy je rozwałkować na papierze do pieczenia i razem z nim przenieść do formy lub też ciasto nawinąć na wałek i na nim przełożyć do przygotowanej formy. Nadmiar odcinamy. Spód nakłuwamy gęsto widelcem, kładziemy krążek wycięty z papieru do pieczenia i wysypujemy nieco grochu lub fasoli, dzięki(...)się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu nie opadną na dno. Biszkopt czyli ciasto mistrzów! Biszkopt charakteryzuje się lekkością i puszystości, której mogą pozazdrość mu inne wypieki. Aby biszkopt był delikatny i pulchny należy przesiać mąkę, której będziemy używać

Pyry na Gaz
Kajzerki twarogowe na słodko + filmik 164

Mieszamy. 4. Wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Mieszamy. 5. Następnie wkruszamy twaróg bezpośrednio do ciasta, mieszamy. I na końcu stopniowo wlewamy mleko, mieszamy. 6. Blat oprószamy mąką, przerzucamy ciasto z miski na blat i zagniatamy. Ciasto się klei, więc trzeba podsypywać mąką. 7. Gdy ciasto już zagnieciemy, to oprószamy je lekko mąką i uderzamy o stół 3 razy. Następnie przekładamy(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakąś godzinę - musi podwoić swoją objętość. 8. Wyrośnięte ciasto przerzucamy z miski na blat, chwilę zagniatamy, następnie z ciasta tworzymy wałeczek, który dzielimy nożem na 10-12 części. 9. Następnie każdą część ciasta gnieciemy w dłoniach, brzegi ciasta zagarniamy do środka naprężając powierzchnię. Kajzerki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką

Kawa z mlekiem
Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem 110

Proste i pyszne ciasto  z sezonowymi owocami. Pachnące truskawkami i kokosem. Takie raz, dwa do zrobienia. Można je upiec również w tortownicy. Zapewniam, że szybko zostanie zjedzone. Polecam, upieczcie. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 15 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mąki krupczatki(...)truskawkami: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie maki z proszkiem do pieczenia i ucieramy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. 2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Truskawki myjemy, usuwamy

Izabelawkuchni
Drożdżowa strucla z makiem 133

wspomnienie kuchni babci :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 30 g drożdży - 150 g cukru - 250 ml mleka - 150 g masła - 3 jajka nadzienie - 500 g maku - 200 g cukru - 100 g masła - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 50 g rodzynek - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz - białko z 1 jajka Przygotowanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka(...)godzin, następnie odcedzamy i gotujemy 15 minut. Mak przelewamy na sitko a następnie trzykrotnie mielimy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z makiem, rodzynkami, skórką pomarańczową oraz jajkami i cukrami. Gdy nadzienie gotowe możemy zabrać się za zrobienie ciasta. Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże i wlewamy do masy jajecznej. Wsypujemy przesianą mąkę

Zainspirowana w kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 1014

szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez ok 1h. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. w 180 st. C. Mak zalewamy wrzątkiem do pokrycia i gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Ugotowany mak przekładamy na sitko, odstawiamy(...)żółtku i ciągle miksujemy. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, kasze mannę oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170 st. C przez 1h. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy

kulinarne odsłony pati
Kolorowa babka 120

pewno zaskoczy gości wyglądem i smakiem. Ciasto ucierane jest puszyste i delikatne. U mnie pieczona w dużej formie do pieczenia wieńców, jednak pomimo, iż była duża szybko zniknęła :) Ciasto można upiec w zwykłej keksówce. Przepis z Moich Wypieków . Polecam!  Kolorowa babka Składniki na formę z kominem o średnicy 26cm: 250g masła lub margaryny 6 jajek 1 szklanka drobnego cukru(...)mieszamy, aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Do drugiej dodajemy kisiel cytrynowy i mieszamy. Do trzeciej dodajemy suchy mak, mieszamy. Do czwartej dodajemy kisiel wiśniowy i mieszamy. Masy kolejno wykładamy do formy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką (kolejność warstw

Smak mojej kuchni
ciasto jabłkowo malinowe 102

składniki: 350 g maki 250 g margaryny 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu sok z ok. 1/2 cytryny 1000 g jabłek ok. 350 g malin wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy(...)mąkę wymieszaną z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy. Dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto wykładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok. 21×33 cm) na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w ok. 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Pszenno-żytni chleb na zakwasie 128

mąki żytniej dodaje mu charakteru.       Zaczyn: 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 45 g wody 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 20 g maki żytniej typ 2000 250 g wody łyżeczka soli cały zaczyn Składniki na zaczyn łączymy ze sobą w misce. Nie wyrabiamy jakoś dokładnie, tylko mieszamy(...)spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Przypominamy: aktywny zakwas to taki dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Po tym czasie do misy miksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto właściwie oprócz soli. Mieszamy przez chwilę, jakieś 2 minuty, tak tylko żeby się składniki połączyły. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy sól i wyrabiamy dokładnie przez

Marder&Marder Manufacture
Rogale Świętomarcińskie 1918

pomarańczową. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypujemy zmielony biały mak i smażymy przez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja. Masę cały czas ucieramy, kolejne jajka dodajemy. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna.  Ciasto drożdżowe :  300 g masła mocno chłodzimy w lodówce. Pozostałe składniki na ciasto powinny(...)zostawić je w lodówce na 5 godzin, a najlepiej na całą noc (można więc je przygotować dzień przed pieczeniem). Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt o grubości ½ cm, wycinamy z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie z białego maku. Podstawę trójkąta zawijamy na ok. 3 cm, przecinamy na środku, lekko rozkładamy aby powstały ( różki:) )  i zwijamy

Bon Appetit Małgorzaty
Zawijaniec makowy 31169

cukru 100 gram margaryny Mąkę przesiewamy. Wcześniej wyjętą z lodówki margarynę kroimy i łączmy z mąką.  Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy. Masa makowa: Można użyć gotową. Ja jednak robię sama. 2-3 szklanki maku 1/2 paczki masła Skórka z pomarańczy Miód (wedle uznania - ok. 3-4 łyżek) Bakalie (orzechy, suszone morele, suszona żurawina, rodzynki) Mak gotujemy(...)mleku. Następnie odsączamy na sitku. Mielimy w maszynce dwa razy. Zmielony mak wkładamy do rondelka. Dodajemy masło, roztapiamy na małym gazie. Mieszamy cały czas. Dodajemy bakalie i skórkę pomarańczy. Na końcu dodajemy miód. Czekamy aż masa wystygnie. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta - szerokość ma być taka, jak wymiar naszej foremki. Na rozwałkowanym cieście rozkładamy

tojestpyszne.blogspot.com
Placek owocowy z marcepanem 200

jest dobry (prawda?) Dziś marcepanowy, pyszny placek. U nas zniknął jak tylko wystygł. Polecam to słodko-kwaśne letnie ciasto Składniki: Ciasto: ~ 400 g marcepanu ~  100 g masła ~  50 g cukru ~  3 jaja ~  150 g maki ~  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto : ~  250 g mieszanych owoców jagodowych (  ja wykorzystałam, maliny, porzeczki, truskawki

Farmażony
Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 308

czas kiedy wszelkie pyszności pojawiają się w naszych ogródkach czy lokalnych bazarkach. Koniecznie wykorzystujmy ten piękny słoneczny okres na rozkoszowanie się smakami wiosny. Przecież tak szybko ucieka :) Składniki: (ciasto półkruche) 3 żółtka 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (może być również bardzo drobny cukier) 1/2 łyżki śmietany 18% 185g margaryny lub masła(...)łyżki cukru  (nadzienie) 1/2 kg rabarbaru 1/2 kg truskawek sok z 1/2 cytryny ok 5 łyżek cukru  (kruszonka) 125g masła 180g maki pszennej 90g cukru 16g cukru waniliowego  Przygotowanie:   Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy i wyrobić nożem (może to potrwać dość długo) lub w misce wyrobić malakserem gładką masę. Uformować kulę i w folii

ChilliJemy