ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:236/571)

Ciasteczka maślane kręcone przez maszynkę 124

utrzeć z cukrem ma pulchną masę, powoli dodawać po jednym żółtku a na koniec całe jajko. Mąkę przesiać ze solą i proszkiem do pieczenia. Z maki usypać kopczyk i przełożyć masę maślaną i zagnieść ciasto na jednolita masę. Gdy składniki utworzą zwarte ciasto i łato będzie się odklejać od rąk, przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do lodówki. Chłodzimy około

Pomysłowa kuchnia
Warzywa w tempurze 122

kostek lodu sól papier kuchenny olej o wysokiej temperaturze dymienia dwa miseczki     Warzywa lekko rozmrozić.W miseczce wymieszać jajko z wodą. Dodać obie maki z proszkiem do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli. Ciasto szybko wymieszać . Miseczkę ustawić na drugim naczyniu wypełnionym kostkami lodu. Kawałki warzyw porcjami moczyć w cieście, a następnie smażyć na gorącym oleju przez 3 minuty

Kasia i jej kobiecy świat
Cebularze 123

Taka jakby słodkawa drożdżówka z cebulą. Zresztą cebulę też przygotowaliśmy na słodkawo, bo została skarmelizowana. I to okazało się naprawdę strzałem w 10. Smaku dopełnił mak, który jakby podkreślił całość. Idealnie miękkie i słodkawe ciasto i słodki cebulowy środek. Tak, takie drożdżówki to my możemy jeść każdego dnia. W dodatku wyszły słusznych rozmiarów więc na drugie śniadanie jak znalazł. »»» CZYTAJ

Marder&Marder Manufacture
Tort Czarny Las 221

chodzi o ciasto i nie robiłam syropu z soku z wiśni. Nie dawałam też tyle cukru ile w oryginale. Miłego dnia :-) Tortownica 23cm. Składniki ciasto: 8 jajek L 60 g kakao 190 g maki pszennej 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków

kruche babeczki
Kluski z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej - bezglutenowe 163

wystygnięcia. Zimną kaszę zmielić blenderem, dodając 5 łyżek wody.  Do kaszy dodać mąki, len, 1/2 łyżeczki soli i dwa jajka. Całość zagnieść. Jeśli ciasto będzie za rzadkie to można dodać jeszcze odrobinę maki kukurydzianej. Formować kluseczki - można robić jak kopytka lub jak śląskie. Ja zrobiłam jak śląskie tylko bez dziurek. Wrzucać na wrzątek i gotować - od wypłynięcia

Ze smakiem bez glutenu
Pizza z parówkami i serem 138

Woda ciepła   -0,5 szkl Olej – 1 łyżka Ser żółty – 10 dag Parówki – 25 dag Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki Sól Pieprz Zioła prowansalskie Z maki, drożdży, wody oraz oleju oraz szczypty soli zagnieść ciasto- tak jak na pierogi, następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 60 minut. Gdy wyrośnie wyrobić go jeszcze raz przez kilka minut i rozwałkować

Camilla w kuchni
Kruche Ciastka Wielkanocne 124

całe jajko + 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Lukier 2-3 łyżeczki soku z cytryny około 10 łyżeczek cukru pudru kurkuma wiórki kokosowe ziarenka maku do zrobienia oczek 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli będzie za bardzo się lepiło to podsypujemy jeszcze pszenną mąką ) i chowamy do lodówki na 30 min. 2. Po tym czasie wałkujemy na grubość

Gotowanie...to proste !
Bułeczki z polędwicą i serem . 161

Wykonanie : Z polowy ciepłego mleka 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży  zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski przesiać resztę maki, dodać sól, resztę mleka, rozczyn i jajka. Wyrobić ciasto, na końcu wlać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić, ciasto musi odchodzić od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia .Stolnice podsypać mąką i jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb żytnio gryczany na zakwasie 139

mąka żytnia 550 g maka pszenna 1 szkl mąka gryczana 0,5 szkl 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 2 łyżki oliwy 400 ml zakwasu żytniego 2 szkl wody 25 g drożdży Zakwas przelać do naczynia, dodać szklankę mąki żytniej, i szklankę wody w której należy rozpuścić łyżeczkę cukru i połowę drożdży. Odstawić zaczyn na całą noc. Rano dodać(...)resztę składników i stopniowo dodając mąkę wyrabiać ciasto ok 20 min. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uformować na owalny bochenek i umieścić w wysmarowanym garnku rzymskim , można posypać otrębami pszennymi. Po godzinnym wyrastaniu chleb wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temp 250 st i od momentu pełnego nagrzania piec 15 min, potem temperaturę zmniejszyć do 210 st i piec

Gotowanie jest łatwe
Brokuły w cieście 154

małe brokuły                      Ciasto: 1 jajo 1 żółtko 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1 szklanka maki ryżowej 2 łyżki mąki jaglanej  ciemnej 1 łyżka przyprawy Pacora Masala - miałam od Skworcu Do miski wlałam wodę mineralną, dodałam jajo i żółtko, wymieszałam

Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka cebulowe- cebulaki 135

jaja, 1 łyżka maku, 1 łyżeczka octu, sól do smaku, szczypta sody oczyszczonej, papier do pieczenia. Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać posiekaną margarynę, żółtka, mak, ocet, sodę oczyszczoną, sól do smaku i zarobić ciasto. Następnie dodać posiekaną drobno cebulę i dokładnie jeszcze raz wyrobić ciasto. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i literatką wycinać krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Tradycyjna Kuchnia
Kluski leniwe 178

misce łączymy ziemniaki i twaróg. Całość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się

Atlas Smaków
Cukierki makówki 102

Pyszne cukierki z maku, miodu, orzechów i płatków migdałowych. Składniki: 25 dag maku 350 ml miodu 25 dag orzechów włoskich zmielonych 10 dag płatków migdałowych Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Leniwe pierogi z karmelizowanymi śliwkami 225

bialka) szczypta soli 10-16 sliwek 2 lyzki cukru trzcinowego 2-3 lyzki masla 1/2 lyzeczki cynamonu Wykonanie: Twarog rozgniesc widelcem z zoltkami .Polaczyc obie maki,nastepnie wymieszac ze sztywna piana z bialek. Z ciasta uformowac 4 waleczki i pokroic skosne kluseczki.starac sie,by podsypac jak najmniejsza iloscia maki.Ciasto jest mieciutkie i delikatne. Gotowac we wrzacej,osolonej wodzie.Wyjmowac lyzka cedzakowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto ucierane z jeżynami 110

1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,i owoce jakie chcesz...ja dodałam jeżyny . Jajka

Anioły w kuchni
Czekoladowo- cynamonowe naleśniki z musem malinowym 215

szklanka mleka 1,5 szklanka wody gazowanej jajko cukier cynamonowy Nadzienie: serek homogenizowany naturalny 0% tł. mus malinowy lub truskawkowy masa kajmakowa Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać, gdyby cisto wyszło za rzadkie dodajemy maki a jesli za gęste wody...Smażymy czekoladowe naleśniki... Naleśniki smarujemy serkiem i musem...jeśli nie mamy gotowego musu...maliny bądź truskawki wrzucamy do blendera

NaKońcuJęzyka
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 209

używam silikonowych, wystarczy je tylko bardzo delikatnie przesmarować olejem). Formy metalowe musimy dokładnie posmarować tłuszczem i obsypać np.mąką lub otrębami. Ciasto dokładnie ubijamy w formie łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem. Ja posypuję(...)niebieskim i na to jeszcze białym. Można również obsypać mąką.Chleb z makiem skrapiam także wodą (przy użyciu pędzla) wówczas mak lepiej się trzyma. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C (przed wstawienie nacinam

Smaczne Zdrowe
Naleśniki makowo-pomarańczowe z syropem pomarańczowo-rumowym 129

miski, mieszamy je dokładnie trzepaczką z olejem lub ostudzonym, rozpuszczonym masłem. Wsypujemy cukier, skórkę startą z pomarańczy, cukier, sól i mak. Mieszamy. Wlewamy mleko i stale miksturę mieszając wsypujemy odważoną porcję mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia. Zostawiamy ciasto na godzinę na blacie – do uwolnienia glutenu. Naleśniki smażone od razu popękałyby przy składaniu – nie byłyby w ogóle elastyczne. Smażymy cieniutkie naleśniki(...)300ml mleka skórka starta ze średniej pomarańczy 150g mąki typ 500 lub 550 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 2 pełne łyżeczki cukru 1 czubata łyżka stołowa maku /niemielonego/ ¼ łyżeczki soli SYROP POMARAŃCZOWO-RUMOWY sok wyciśnięty ze średniej pomarańczy /ok.80ml/ 50g masła 3 pełne łyżki cukru – białego lub brązowego 40ml ciemnego rumu typu ‘spiced’- Pampero, Captain Morgan, Kraken

Karo in the Kitchen
Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot dogi 299

łyżeczki soli 1 jajko + białko do smarowania mak do pozypania 1. Do miski wlewamy letnie mleko (ja podgrzewam je w mikrofali), rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem 1/2 mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.  2. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy(...)prostokąty. Każdą parówkę przekrawamy na pół, dodatki (u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy) kroimy dość drobno. Układamy na ciasto dodatki, następnie parówki. Ciasto sklejamy formując podłużną bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy makiem. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut

Szefowa kuchni
CIASTECZKA Z JABŁKAMI – ŁATWY PRZEPIS 122

MAKE Z PROSZKIEM DO PIECZENIA. DODAWAĆ JĄ PARTIAMI, W MIĘDZYCZASIE MIESZAJĄC. MOŻE SIĘ OKAZAĆ, ŻE POTRZEBA BĘDZIE JEJ MNIEJ LUB ODROBINĘ WIĘCEJ . ILOŚĆ DODANEJ MAKI ZALEŻY OD JEJ JAKOŚCI ORAZ WIELKOŚCI UŻYTYCH JAJEK. DOBRZE WYMIESZANE CIASTO ODSTAWIĆ NA BOK I PRZYGOTOWAĆ JABŁKA. JABŁKA OBRAĆ, USUNĄĆ Z NICH GNIAZDA NASIENNE I POKROIĆ W KOSTKĘ. POKROJONE JABŁKA DODAĆ DO CIASTA I DOBRZE

Pani M - kuchnia smakowita
Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką 140

żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej Przygotowanie: rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, a potem dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem) Upieczony biszkopt odwracamy pergaminem

Bon appetit mon amie