ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:238/571)

CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻELIWNEGO GARA- GENIALNY 137

mak, gdy lubimy Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy przy pomocy haka. Ciasto powinno być dość gęste (gęściejsze niż ciasto na chleby orkiszowe pieczone w formie), ale nie twarde i zbite. Gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody (by chleb nie był zbyt suchy), gdyby było bardzo klejące dosypać trochę więcej mąki. Ja nie wyrabiam ciasta długo(...)mieszam tylko do połączenia składników. Ani orkisz, ani żyto nie wymagają długiego wyrabiania, tak jak pszenica. Ciasto przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie olejem i odstawiamy do wyrastania na ok. 2-3h. Następnie wykładamy ciasto na podsypany mąką blat i zagniatamy kilka razy boki do środka. Formujemy podłużny bochenek (lub okrągły, gdy mamy taki garnek) i przekładamy do naczynia zbliżonego

Smaczne Zdrowe
Jaglany piegusek (bezglutenowe ciasto z makiem) 145

coś słodkiego - to zachęcam do upieczenia jaglanego pieguska nadzianego suszoną żurawiną. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Przed podaniem możecie je posypać, np. zmielonym ksylitolem.  Składniki na 1 małą keksówkę: 4 jajka (rozmiar L) 8 łyżek mąki jaglanej (90 g) 4 łyżki suchego maku (40 g) 6 łyżek ksylitolu 2 garście suszonej żurawiny 3-4 łyżki oleju kokosowego(...)waniliowego Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do białek stopniowo wsypać ksylitol, mąkę jaglaną, suchy mak, sodę oczyszczoną i wlać olej kokosowy. Masę połączyć ze sobą, najlepiej na niskich obrotach miksera. Na sam koniec do ciasta wlać ekstrakt waniliowy i wsypać żurawinę. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 30-35 minut

Ugotować
Grzybki wg Siostry Anastazji 158

złożyłam grzybki, a trzeciego dnia oblałam je polewą. Pracy dużo, ale…. było warto! Ciasto: 600 g mąki pszennej 400 g masła 1 op. cukru wanilinowego (16g) 6 żółtek 150 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 1 łyżka suchego maku Masa: 500 ml mleka 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki(...)zewnętrzną stronę foremek. Z części ciasta formujemy wałek, kroimy go na mniejsze kawałki. Z każdego przygotowujemy „nóżki” grzybka, formując z ciasta stożek. Jeden koniec każdego kawałka (ten grubszy) moczymy w białku, a następnie otaczamy w maku. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoto (najlepiej każdą partię piec osobno, gdyż ciasteczka z dziurką pieką

Smaki Na Talerzu
Rogale maślane 101

temperaturze pokojowej) dodatkowo: mleko do namoczenia, sezam lub mak do posypania, mąka ziemniaczana do posypania blachy WYKONANIE Do miski wlać letnie mleko, dodać drożdże, cukier i mleko w proszku. Dobrze wymieszać (drożdże muszą się rozpuścić). Do uzyskanej masy dodać roztrzepane jajko i żółtko, mąkę i sól, wymieszać. Zagniatać ciasto dodając stopniowo masło. Ciasto powinno się robić coraz bardziej sprężyste(...)placek podzielić na 4 części. Z każdej uformować rogala. Zawijać zaczynając od podstawy trójkąta w stronę jego wierzchołka. Delikatnie docisnąć, żeby ciasto się skleiło i wygiąć jak rogalik. Do jednego talerza lub miseczki nalać mleka, do drugiego wsypać mak lub sezam. Każdy rogalik namoczyć u góry w mleku i położyć na maku/sezamie, po czym układać w sporych odstępach na blasze

Passions hobbies life
Makowiec 150

Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy(...)masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto

kuchcikownia
Makowiec 267

Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy(...)masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto

kuchcikownia
Pierogi z makiem 160

Tyle jeszcze jest do zrobienia w przedświątecznej gonitwie. Upiec ciasto, zrobić zupę grzybową, ubrać choinkę, zapakować prezenty. W kuchni stoi sterta brudnych naczyń, w wannie pływa

dolcevitainmykitchen
Ciasto makowe z malinami i kremem/Makowa Panienka 178

ciasto, na pewno Was zachwyci, i będzie często gościło w waszych domach. Zapraszam *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO MAKOWE -5 białek -2 żółtka (3 żółtka odkładamy do kremu) -3/4 szkl mąki pszennej -0,5 szkl suchego maku -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe(...)25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miskujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy. Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.  Studzimy i kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bajgle 315

łyżką mleka do posmarowania mak, sezam do posypania     Przygotowanie:   Zaczyn: Składniki wymieszać, odstawić na 30-60 minut do "ruszenia drożdży".   Ciasto właściwe: Po tym czasie do zaczynu dodać wszystkie składniki z ciasta właściwego (woda, mąka, sól) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić(...)fazie wyrabiania można pomóc sobie podsypując odrobiną mąki.   Wyrobione ciasto przełożyć do czystej miski uprzednio oprószonej mąką. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Więcej przeczytasz tutaj . Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.   Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 9 równych części- każda o wadzę

Nastoletnie Wypiekanie
BISZKOPT NA SŁODKĄ ROLADĘ + FILMIKI 109

Puszysty i delikatny biszkopt to podstawa dobrego ciasta. Przepis jest na dużą blaszkę, rolada ładnie się zwija i pysznie smakuje.  SKŁADNIKI :  5 jajek średnich 4 łyżki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej ( 100 G ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy mikserem z odrobiną soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Wlewamy żółtka, miksujemy, następnie wsypujemy przesiane maki z proszkiem i delikatnie mieszamy szpatułką aż składniki się połączą.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia i równo je rozsmarowujemy.  Roladę pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C. Ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
Tunel śliwkowy 216

formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne .  Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry  szczypta soli masa 250 g sera mascarpone 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy

Niezły Młynek
Pierogi makówki 109

człowiek sceptycznie nastawiony do kutii i innych dań z makiem. * SKŁADNIKI na ok. 30 pierogów Nadzienie makowe: 1 szklanka niebieskiego maku ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1 czerstwa pszenna bułka 100 ml mleka Ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej 1 małe jajko(...)wlej olej. Ciasto zagniataj na blacie podsypanym mąką przez około 5 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne. Następnie odstaw na 30 minut do odpoczęcia. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki wytnij z niego spore koła o średnicy ok. 8 cm. Na każdym kole wyłóż 1 łyżeczkę masy makowej. Następnie krawędź ciasta składaj po kawałku

Food Square
Rolada makowa 66

nami weekend pod znakiem maku – sparzyliśmy półkilogramową paczkę niebieskich ziarenek i otrzymaliśmy całą miskę pysznego maku. W pierwszej kolejności w planach mieliśmy przygotowanie masy makowej i upieczenie z niej drożdżowej rolady. Co prawda to nie pora na pieczenie takiego ciasta, ale wyśmienite rolady makowe smakują o każdej porze. Składniki na roladę makową 250 g mąki pszennej 30 g świeżych

niecodziennikpary
Sernik z irysami 3527

Cieszę się bardzo, że trafiłam na ten przepis, bo jestem nim oczarowana. Generalnie lubię wszystkie wypieki z dodatkiem ricotty, a ten wg mnie jest szczególnie dobry

Smaki Na Talerzu