ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:238/571)

Jaglany piegusek (bezglutenowe ciasto z makiem) 149

coś słodkiego - to zachęcam do upieczenia jaglanego pieguska nadzianego suszoną żurawiną. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Przed podaniem możecie je posypać, np. zmielonym ksylitolem.  Składniki na 1 małą keksówkę: 4 jajka (rozmiar L) 8 łyżek mąki jaglanej (90 g) 4 łyżki suchego maku (40 g) 6 łyżek ksylitolu 2 garście suszonej żurawiny 3-4 łyżki oleju kokosowego(...)waniliowego Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do białek stopniowo wsypać ksylitol, mąkę jaglaną, suchy mak, sodę oczyszczoną i wlać olej kokosowy. Masę połączyć ze sobą, najlepiej na niskich obrotach miksera. Na sam koniec do ciasta wlać ekstrakt waniliowy i wsypać żurawinę. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 30-35 minut

Ugotować
Grzybki wg Siostry Anastazji 161

złożyłam grzybki, a trzeciego dnia oblałam je polewą. Pracy dużo, ale…. było warto! Ciasto: 600 g mąki pszennej 400 g masła 1 op. cukru wanilinowego (16g) 6 żółtek 150 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 1 łyżka suchego maku Masa: 500 ml mleka 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki(...)zewnętrzną stronę foremek. Z części ciasta formujemy wałek, kroimy go na mniejsze kawałki. Z każdego przygotowujemy „nóżki” grzybka, formując z ciasta stożek. Jeden koniec każdego kawałka (ten grubszy) moczymy w białku, a następnie otaczamy w maku. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoto (najlepiej każdą partię piec osobno, gdyż ciasteczka z dziurką pieką

Smaki Na Talerzu
Rogale maślane 103

temperaturze pokojowej) dodatkowo: mleko do namoczenia, sezam lub mak do posypania, mąka ziemniaczana do posypania blachy WYKONANIE Do miski wlać letnie mleko, dodać drożdże, cukier i mleko w proszku. Dobrze wymieszać (drożdże muszą się rozpuścić). Do uzyskanej masy dodać roztrzepane jajko i żółtko, mąkę i sól, wymieszać. Zagniatać ciasto dodając stopniowo masło. Ciasto powinno się robić coraz bardziej sprężyste(...)placek podzielić na 4 części. Z każdej uformować rogala. Zawijać zaczynając od podstawy trójkąta w stronę jego wierzchołka. Delikatnie docisnąć, żeby ciasto się skleiło i wygiąć jak rogalik. Do jednego talerza lub miseczki nalać mleka, do drugiego wsypać mak lub sezam. Każdy rogalik namoczyć u góry w mleku i położyć na maku/sezamie, po czym układać w sporych odstępach na blasze

Passions hobbies life
Makowiec 166

Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy(...)masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto

kuchcikownia
Makowiec 285

Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy(...)masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto

kuchcikownia
Pierogi z makiem 165

Tyle jeszcze jest do zrobienia w przedświątecznej gonitwie. Upiec ciasto, zrobić zupę grzybową, ubrać choinkę, zapakować prezenty. W kuchni stoi sterta brudnych naczyń, w wannie pływa

dolcevitainmykitchen
Ciasto makowe z malinami i kremem/Makowa Panienka 181

ciasto, na pewno Was zachwyci, i będzie często gościło w waszych domach. Zapraszam *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO MAKOWE -5 białek -2 żółtka (3 żółtka odkładamy do kremu) -3/4 szkl mąki pszennej -0,5 szkl suchego maku -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe(...)25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miskujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy. Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.  Studzimy i kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bajgle 318

łyżką mleka do posmarowania mak, sezam do posypania     Przygotowanie:   Zaczyn: Składniki wymieszać, odstawić na 30-60 minut do "ruszenia drożdży".   Ciasto właściwe: Po tym czasie do zaczynu dodać wszystkie składniki z ciasta właściwego (woda, mąka, sól) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić(...)fazie wyrabiania można pomóc sobie podsypując odrobiną mąki.   Wyrobione ciasto przełożyć do czystej miski uprzednio oprószonej mąką. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Więcej przeczytasz tutaj . Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.   Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 9 równych części- każda o wadzę

Nastoletnie Wypiekanie
BISZKOPT NA SŁODKĄ ROLADĘ + FILMIKI 113

Puszysty i delikatny biszkopt to podstawa dobrego ciasta. Przepis jest na dużą blaszkę, rolada ładnie się zwija i pysznie smakuje.  SKŁADNIKI :  5 jajek średnich 4 łyżki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej ( 100 G ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy mikserem z odrobiną soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Wlewamy żółtka, miksujemy, następnie wsypujemy przesiane maki z proszkiem i delikatnie mieszamy szpatułką aż składniki się połączą.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia i równo je rozsmarowujemy.  Roladę pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C. Ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
Tunel śliwkowy 222

formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne .  Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry  szczypta soli masa 250 g sera mascarpone 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy

Niezły Młynek
Pierogi makówki 114

człowiek sceptycznie nastawiony do kutii i innych dań z makiem. * SKŁADNIKI na ok. 30 pierogów Nadzienie makowe: 1 szklanka niebieskiego maku ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1 czerstwa pszenna bułka 100 ml mleka Ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej 1 małe jajko(...)wlej olej. Ciasto zagniataj na blacie podsypanym mąką przez około 5 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne. Następnie odstaw na 30 minut do odpoczęcia. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki wytnij z niego spore koła o średnicy ok. 8 cm. Na każdym kole wyłóż 1 łyżeczkę masy makowej. Następnie krawędź ciasta składaj po kawałku

Food Square
Rolada makowa 77

nami weekend pod znakiem maku – sparzyliśmy półkilogramową paczkę niebieskich ziarenek i otrzymaliśmy całą miskę pysznego maku. W pierwszej kolejności w planach mieliśmy przygotowanie masy makowej i upieczenie z niej drożdżowej rolady. Co prawda to nie pora na pieczenie takiego ciasta, ale wyśmienite rolady makowe smakują o każdej porze. Składniki na roladę makową 250 g mąki pszennej 30 g świeżych

niecodziennikpary
Sernik z irysami 3531

Cieszę się bardzo, że trafiłam na ten przepis, bo jestem nim oczarowana. Generalnie lubię wszystkie wypieki z dodatkiem ricotty, a ten wg mnie jest szczególnie dobry

Smaki Na Talerzu
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym 444

wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy.  Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli słodkości. Składniki: Ciasto kruche na blaszkę o wym 25/30 cm 30 dag maki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 2 żółtka 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 4 duże jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki tortowej(...)Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 łyżka rumu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: ½ szklanki dżemu z cytrusów-u mnie cytrynowy Dowolna dekoracyjna posypka Sposób wykonania: Ciasto kruche: Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem dodać pokrojone zimne masło, wbić jajko oraz dodać żółtka, zagnieść ciasto. Rozwałkować na wyłożoną pergaminem blaszkę, obciążyć ciasto

Wanilia i Kardamon
Rogale marcińskie 241

razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą . Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć . Mak, orzechy, figi, daktyle(...)cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać pokruszone  biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową i  wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż

Ala piecze i gotuje