ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:240/571)

Cycki Murzynki 389

Cycki Murzynki    Składniki:  Ciasto - 6 jajek - 1 szklanka cukru -1 szklanka mąki przennej - 1 szklanka maku - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa - budyń śmietankowy/waniliowy - 1 kostka masła (200g) . - biszkopty (najlepiej okrągłe) Polewa - 1 całe jajko  -5 łyżek cukru - 3 łyżki kakao -3-4 łyżki mleka  - pół kostki margaryny Sposób przygotowania:  1.Ciasto: Jajka(...)ubijamy z cukrem.Dodajemy szklankę maku (nie zaszkodzi jak doda się trochę więcej) , szklankę mąki i proszek do pieczenia. Połączone składniki wylać na blachę. Piec przez 30-35min w 175C. 2.Masa: Budyń robimy według przepisu.Odkładamy do wystygnięcia.Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Następnie wylewamy na ciasto gotową masę i układamy biszkopty (rzędami) nasączone w ponczu lub herbacie

Gotuj Z Muzyką
Czeskie rogaliki - czerwcowa piekarnia 147

jaja 1 jajko (do posmarowania) Sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin. Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto(...)temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części. Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą.  Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut. Moje

Stare Gary
Pijak-Cycki Murzynki 445

masę wlewamy do blaszki  wyłożonej papierem i pieczemy ok 15 min w 170* Do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy.  CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przygotowaną masę

Moje Słodkie Piekiełko
Cygan 250

Cygan jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach, a zresztą najlepiej będzie jak sami się o tym przekonacie:) Składniki na ciasto; 15 dag masła 25 dag cukru pudru 6 żółtek 10 dag płynnego miodu 30 dag zmielonego maku 5 łyżek kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód(...)zmielony mak i ucierać ok 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w tem. 180C ok 1 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć na 2 placki. Masa budyniowa; 1/2 litra mleka  cukier do smaku  1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki

Apetyczna babeczka
Sycylijska pizza z rybą 165

piekarniku..jest jeszcze lepsza! Podałam ją do..ryby.  Sycylia to krystalicznie czyste morze pełne wspaniałych ryb.Nie mogło być zatem inaczej ! Składniki na ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml wody o temperaturze pokojowej -250 g maki Eco typ 500 i trochę orkiszowej od  Młyn Kopytowa -2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia od  IndexFood -pół łyżeczki soli. Drożdże

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto makowe z kremem i morelami 180

uważam, że swoim wyrazistym smakiem pasują do tego ciasta idealnie. To naprawdę bardzo smaczne, nie za słodkie ciasto, które szybko znika ;).  Biszkopt makowy: 5 dużych jajek 180 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy z morelami i rodzynkami: 600 ml śmietany kremówki(...)rodzynek Ponadto: około 400 g moreli z syropu ( waga samych owoców ), na wierzch ciasta 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać mak i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę

Opowieści z piekarnika
CEBULARZE LUBELSKIE 99

powinno w środku, otoczone rumianymi brzegami ciasta. I choć te tradycyjne przepisy owiane są zwykle tajemnicą mi udało się od koleżanki z wakacji dostać ten najbliżej zbliżony oryginały ( podobno! ). Zbliżony do oryginały czy nie – jest genialny! Ciasto na cebularze jest niesamowicie delikatne i puszyste, a farsz idealnie doprawiony. Najlepiej ( jak to ciasto! ) smakują prosto z pieca! Gorąco polecam! Spróbujcie(...)mak – 4 łyżki * olej – 4 łyżki * sól -1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Farsz najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej. Cebulę obieramy, większość kroimy w kostkę, ostatnią w piórka. Gotujemy we wrzątku kilkanaście sekund, odcedzamy, mieszamy z olejem, solą i makiem. Przekładamy do słoika, zakręcamy, a po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. CIASTO: Mleko podgrzewamy. Z drożdży, cukru, łyżeczki mąki

Ostra na Słodko
ciasto z gruszkami 172

składniki: 100 g maki 100 g cukru 15 g kakao 125 ml oleju 3 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 gruszek (niezbyt miękkich) dodatkowo: cukier puder do posypania wykonanie: Gruszki obieramy i delikatnie usuwamy gniazda nasienne, ogonki pozostawiamy. Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier kryształ i z wanilią(...)miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy olej i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy o średnicy 22 cm. W ciasto wciskamy gruszki. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 170 st. C do tzw. suchego

Domowy Smak Jedzenia
KNEDELKI Z KASZY JAGLANEJ Z MIĘSEM 194

jest bardzo klejące jak się formuje kulki,ale wystarczy ręce posypać mąką albo posmarować olejem.Knedle zrobiłam z pysznym mięsnym farszem z dodatkiem marchewki :). SKŁADNIKI Ciasto: 200g suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki mleka Farsz 250g mięsa mielonego cebula,czosnek 1ugotowana marchewka pieprz,sól,papryka słodka,trochę majeranku łyżeczka oleju WYKONANIE Przygotowanie naszego dania(...)razy opłukać pod zimną wodą-traci ona wtedy smak goryczki.Ugotowaną kaszę studzimy.Następnie do kaszy dodajemy mleko i blendujemy na gładka masę. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręką.Ciasto się klei ale jak wspomniałam wcześniej wystarczy rękę oprószyć mąką lub posmarować olejem i wtedy łatwo lepi się kuleczki. Cebulę kroimy w kostkę lub w półksiężyce,jak kto woli,dodajemy

Mała w garnku miesza
Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem” 211

szczęście zapisałam składniki, tworząc to ciasto. A przypomniała mi o nim koleżanka z pracy. Tak się składa, że coraz rzadziej coś piekę, więc dzisiaj na blogu słodki przerywnik od sałatek, zup i obiadów... Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 2/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki maku 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 1 szklanka startego(...)śmietanki Jajka i jogurt wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać mąkę, suchy mak i dokładnie wymieszać. Dodać starty pasternak, posiekane figi, dobrze połączyć składniki. Ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 o C do tzw. "suchego patyczka

Czerwień i błękit
Wieniec makowy 127

wystudzone masło i zaczyn z drożdżami. Wyrabiaj ciasto za pomocą miksera (spiralne końcówki) lub za pomocą dłoni. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 1h do wyrośnięcia. 5. Ciasto zagnieć ponownie a następnie podziel na dwie równe części. Na stolnicy posypanej odrobiną mąki z dwóch części ciasta zrób rulony rolując je. Tak przygotowane rulony(...)prostokąty, około 20 cm szerokie i 60-70 cm wysokie. 6. Na cieście połóż masę makową, pozostawiając ok 1 cm przestrzeni na brzegach ciasta. Ciasto zawiń w rulony, zawijając dłuższą krawędź do środka. Zdjęcia pokażą Ci to szczegółowo. Nożem rozetnij oba rulony na pół. 7. Ułóż pasy makiem do góry a następnie złącz po dwa paski sklejając

nietylkopasta.pl
Paluchy chlebowe z makiem 237

paluszki ze sklepu. Takie paluchy drożdżowe można przygotować na wiele sposobów. Najważniejsze jest dobre ciasto drożdżowe. Tutaj zdecydowanie polecam mój przepis na ciasto do pizzy . Z tego właśnie uniwersalnego ciasta drożdżowego wytrawnego wychodzą najlepsze na świecie paluchy chlebowe.  Te paluchy chlebowe przygotowałam z makiem. Możesz jednak śmiało zrobić paluchy drożdżowe z czosnkiem, paluchy drożdżowe z ziołami, czy też

AniaGotuje.pl
Pancakes stracciatella czyli placuszki z drobinkami czekolady (spoznione Niedzielene Sniadanie doc.89) 171

Proste w przygotowaniu pancakes na kefirze, z drobinkami czekolady, w duecie z morelami. Bossskie! Pancakes stracciatella czyli placuszki z drobinkami czekolady ciasto: 300 ml kefiru lub maślanki 1 jajko 50 g drobnego cukru 250 g maki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia 40 g gorzkiej czekolady, posiekanej cząstki moreli do dekoracji cukier puder

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb tostowy pszenno-owsiany na zakwasie 85

również nadaje się idealnie. Ale uwaga - nie jest to typowy chleb tostowy jaki można kupić w sklepie, nie przypomina on waty, a dzięki dodatkowi siemienia lnianego, płatków owsianych i maki pełnoziarnistej jest na pewno o wiele zdrowszy.   Jeszcze go upiekę;))      Polecam również inne przepisy na domowy chleb na zakwasie: Zakwas na chleb - krok po kroku(...)godzin (na czas dojrzewania zaczynu)   Namoczone płatki: 50g płatków owsianych 60ml wody  Wymieszać, odstawić na 20 minut.    Ciasto właściwe: 100g zaczynu (aktywnego zakwasu pszennego 100% wilgotności) 260g mąki pszennej 85g maki pełnoziarnistej 200ml wody 10g mleka w proszku 20g miodu 7g soli 25g masła + namoczone płatki owsiane i siemię lniane   Wymieszać zaczyn z wodą, wsypać

Obiad gotowy
Koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką 70

Chrupiące i szybkie w przygotowaniu koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką , posypane cukrem pudrem. Podawane na ciepło lub na zimno. Idealny przepis w przypadku

Moja Delicja
Ciasto z kiwi i budyniem 149

mąki Masa budyniowa:   2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 litr mleka cukier do smaku Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: kiwi  jabłka Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszać i wyrobić ciasto.Wyłożyć na blaszkę i upiec. Na upieczone i lekko przestudzone ciasto kruche ułożyć obrane i przecięte na połowę

Moje domowe kucharzenie