olej do wysmarowania formy sól pieprz Marynata: 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka 3 łyżeczki przyprawy curry Ciasto: 5 łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki 125ml mleka 3 łyżki maki pszennej 1 jajko sól pieprz Sos pomidorowy: 6 łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku szczypta pieprzu cayenne sól Wykonanie: 1. Płatki(...)wymieszać. 3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o grubości około 3 cm, oprószyć solą i pieprzem. Następnie zalać marynatą i pozostawić na około 2 godziny. 4. Ciasto: Mleko wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać jajko, mąkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 5. Kawałki fileta przełożyć do ciasta, wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo miła akcja, ja będę piekła pyszne ciasto dla mamy, jakie dowiecie się 21 maja :-). Zachęcam do pieczenia, bo fajnie tak zrobić i podarować ciasto bliskiej osobie :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 500 g maki pszennej typ 450 250 ml ciepłego mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 + 50 g cukru 35 g drożdży 100 g masła cukier(...)mieszamy. Jest to nasz rozczyn. Żółtka z całymi jajkami i cukrem waniliowym ubijamy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Dodajemy do rozczynu. Dodajemy też mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na jakieś 30 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilkę jeszcze ja wyrobiłam, podzieliłam na części i rozwałkowałam wałkiem na okrąg. Okrąg podzieliłam
kruche babeczkiCiasto drożdżowe w nowej formie, do przygotowania z kremem czekoladowym, makiem lub marmoladą :) SKŁADNIKI 400 g mąki tortowej 200 ml letniego mleka 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 2 żółtka 30 g masła lub margaryny ( roztopione ) aromat waniliowy szczypta soli 200 g nutelki 1 jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do 100 ml ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę(...)zaczyn i zostawić przykryte na 15 min. Mąkę przesiać dodać resztę cukru,aromat waniliowy, szczyptę soli, żółtka, roztopione masło resztę mleka oraz zaczyn ze świeżych drożdży. Wyrobić ciasto tak, aby było gładkie i elastyczne, nastepnie przekłożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia -podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować
zielonacukinkasolą i cukrem, miksujemy z margaryną. Dodajemy żółtko, śmietanę i zaczyn z drożdży, wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Mak mieszamy z żółtkiem, posiekanymi orzechami laskowymi i olejkiem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy masę, zostawiając 2 cm po bokach. Zwijamy jak roladę, rozcinamy na pół zostawiając kilka centymetrów z jednej strony. Zawijamy
słodki bratekfolię i chłodzimy przez minimum godzinę. Po czasie chłodzenia, przygotowujemy piekarnik – nastawiamy temperaturę na 180°. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Schłodzonym ciastem wyklejamy na cienko dno formy do pieczenia – na odkrajałam małe kawałki, rozwałkowywałam na 3-4mm i wyklejałam. Odstawiamy na moment. Masę makową przekładamy do dużej miski, dodajemy(...)łączymy z masą makową – najpierw wkładamy około 2 łyżki piany i mieszamy energicznie do połączenia. Resztę już delikatnie mieszając, dokładnie łączymy z makiem. Tak przygotowaną masę makową rozkładamy równomiernie na spodnie z ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Wyciągamy do ostygnięcia. Gdy ciasto jest ostygnięte, robimy polewę – do rondelka wkładamy masło, mleko
Smaczna Stronarobimy "cieplą kluchę " :-) właśnie sekret tkwi w tym wrzątku i dokładnym bilansie między ciepłą a chłodną wodą. Gwarantuję Wam, że ciasto wyjdzie idealne, będzie odskakiwac od ręki a pierożki będą się fantastycznie nam sklejały. Nastepnie dosypujemy maki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami, a to dlatego aby się nie poparzyć po prostu. . Kiedy ciasto bedzie juz scalone
Z Kuchni Do Kuchnilodówki ciasto i znowu rozwałkowuję i składam, i tak kilka raz. Pigwę obieram, wykrawam środek i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, odrobinę wody dwie łyżki i przesmażam aż lekko zmięknie. Mak: Mak zalewam litrem zimnej wody i gotuję 30 minut. Odstawiam do przestudzenia. Mak przekładam na sito i gazę żeby woda odciekła. Mak mielę(...)minut i odcedzam. Mielę razem z makiem. Masło i miód rozpuszczam na patelni, dodaję marcepan, mak i chwilę przesmażam. Uważać żeby nie przypalić bo masa jest gęsta. Dodaje też śmietanę w zależności od konsystencji, żeby masa nie była za rzadka. Dodaję skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i jako ubite z pudrem na końcu. Ciasto rozwałkowuję na koło i dziele
wesoła kuchniaZazwyczaj piekę ciasta proste i szybkie , nie wymagające wiele zachodu . Ale od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na ciacho takie konkretne , kilkuwarstwowe , z kremem lub solidną porcją śmietany. I wczoraj właśnie był ten dzień ... poszalałam , pokombinowałam i oto powstał taki kawowy przekładaniec. Kawowy spód , dwie śmietanowo-jogurtowe warstwy i kawowa galaretka - która jest tutaj taką kropką(...)spód: 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącego mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru 1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne
Malinowa Kawiarenkałyżki cukru Ser zmielić i połączyć z pozostałymi składnikami. Ja wszystko utarłam przy pomocy widelca. kruszonka: po 50 g cukru, masła i maki Wszystko ucieramy palcami na okruszki i chłodzimy w lodówce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i wykładamy na niego masę serową. Ciasto zwijamy w rulon i wkładamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem). Wierzch
Dzieje kuchennej Wiewióryblachę – ciacho wychodzi konkretne) wykładam papierem do pieczenia i wykładam na dno ciasto kruche. Piekę je w 180 stopniach przez 15 minut. Odstawiam ciasto do wystygnięcia i zajmuję się masa makową. 1 puszkę maku z bakaliami Helio wykładam do miski, dodaję jajka i mąkę ziemniaczaną – miksuję i odstawiam. Zabieram się za masę serową. Ser mielę 2-3 razy(...)chwilę. W mikserze ucieram masło z cukrem dodaje po 1 żółtku. Następnie dodaję twaróg, budyń i łączę ze sobą. Na koniec dodaję białka i delikatnie mieszam. Na ciasto kruche wykładam masę makową, na nią masę serową. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Artykuł Seromakowiec idealny na święta pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plTego ciasta nie może zabraknąć na każdej uroczystości. Do wypieku użyłam cukru białego kryształ Polski cukier. Poczytajmy na stronie jak słodzić . CZYTAJ Składniki: ciasto : jajka - 8 szt 2 szkl - cukru białego kryształ Polski Cukier maka - 3 szkl kakao - 3 łyżki proszek do pieczenia -3 łyżeczki olej-16 łyżek woda -16 łyżek Masa : mąka -8 łyżek czubatych cukier -8 łyżek
Kuchnia Danusiszkl cukru 2 łyżeczki żelatyny jeżyny ok 1 szkl polewa czekoladowa Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp 180 st przez 10 min. Wyjąć położyć na ściereczce, zdjąć papier ze spodu i zwinąć
Gotowanie jest łatwecebule, 2 łyżki maku. Wykonanie: Kaszę gryczaną niepaloną namaczamy w wodzie na całą noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy wodą. Tę samą czynność wykonujemy co 8 - 12 h. Po 24 h kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce, np. na kaloryfer, do wyrośnięcia (sfermentowana, skiełkowana gryka powoduje, że ciasto przygotowane na jej bazie wyrasta, naprawdę!). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Szczerze... pominęłam zabieg wyrastania w ciepłym
Jeść, by żyć w zdrowiusmarowania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 płaska łyżka maku do posypania Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zalać taką ilością wody, aby sięgała 1-2 cm ponad ziemniakami. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Wodę w której gotowały się ziemniaki pozostawić do ciasta. Z drożdży, cukru i ciepłej ( nie gorącej) wody zrobić rozczyn ( wszystko razem(...)zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić po raz trzeci i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Tym razem pozostawić do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut. Gdy ciasto podrośnie można je naciąć
Na słodko lub wytrawnieCiasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą Oprócz rabarbaru na ciasto rabarbarowe potrzebne Ci będzie : ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej ½ szkl. maki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki masła 2 całe jajka 1/3 szkl. cukru brązowego trzcinowego ½ szkl. mleka bułka tarta kilka łodyg rabarbaru Ciasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą bardzo smaczne, ale jeżeli
Markowy smakNa półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki
kolorowotorcikowomąki 0,5 szklanki cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Masa makowa: 200 g. maku 1 szklanka cukru 6 jajek 1 jabłko 0,5 margaryny 6 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek(...)tego powodu). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy do niej żółtka, a następnie cały czas ucierając dodajemy mak, starte jabłko, proszek do pieczenia, kaszę i bakalie. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z białek. Masa serowa: 1 kg sera na serniki 1 szklanka cukru 5 jajek budyń waniliowy
Cynamonowe szczęście