sztuk, zależy od wielkości patelni) 3 jajka 400 g maślanki - 1 i 1/2 szklanki ok 200 g maki orkiszowej szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie) + woda do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Jajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut
Stare Garyjajka * 2/3 szklanki cukru pudru * 2/3 szklanki mąki pszennej * mak do posypania * powidła śliwkowe Orzech Przygotowanie : Białka oddzielić od żółtek. Ubić na gęstą pianę dodając po trochę cukru. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do szprycy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe biszkopciki, posypać makiem. Piec na złoty kolor, około 5-6 minut
Magiczne Życie MartyZakręcona drożdżówka z makiem..moja młodsza córka lubi takie wypieki..zresztą nie tylko ona..Przepis taki sam jak tutaj , tylko nadzienie tym razem inne.Drożdżówkę dodaję do akcji Rośnie jak na drożdżach . 60 dkg mąki pszennej 1 szkl.mleka 30 g drożdży świeżych 80 g cukru pudru cukier waniliowy 80 g masła 2 jajka szczypta soli dodatkowo: masa makowa(...)Drożdże wymieszać z 1/2 łyżki cukru i letnim mlekiem (1/4 szklanki) i łyżką mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn i resztę składników . Ciasto wyrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało
Moje domowe kucharzenierozpuszczone masło, wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i ciąć kawałki ciasta, formować placuszki na które układać ser i sklejać robiąc kulę. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać makiem, orzechami. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 25 minut w temp. 185 st. NADZIANIE SEROWE 400 g białego sera
harrisamąki pszennej 200 g margaryny 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl. cukru 5 łyżek miodu 2 jajka 2 żółtka *** Biszkopt (proporcje zmniejszając o połowę, ciasto będzie cieńsze) 8 jaj 1 szkl. kartoflanki 1 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody 2 łyżki oleju Masa orzechowa : 400g orzechów 150g masła 3 łyżki miodu
Garnkowe fanaberieRumiane i chrupiące rogale posypane makiem. Wspaniale by było zjeść takie na śniadanie... Niestety wiązałoby się to z bardzo wczesnym wstawaniem rano, więc będą na
Arabeska waniliowaoliwy 3 czubate łyżki siemienia lnianego 1/2 szklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto Soczewicę, wodę, oliwę i siemię zmiksować razem i odstawić na 1 h. Jeśli masz soczewice rozgotowaną to nie musisz dodawać(...)wałkować na grubość kilku mm. Masa Mak rodzynki i skórkę pomarańczową zalać wrzątkiem (tak by pokryć wodą całość). Odstawić do wystygnięcia Dodać miód i zmiksować blenderem Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać trochę mąki (masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą
pyszne zdrowościszklanki cukru Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki (co ważne, foremek nie musimy niczym smarować). Ja zostawiłam trochę cias ta, dodałam do niego do br ą ga rść mąki , zagniotłam raz jeszcze rozwałkowałam i powycina ł am gwiazdki. Masa makowa: 170g maku 55 cukru 40 g rodzynek(...)migdałowego 1 łyżka masła 1 jajko Mak zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia, zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masą makową napełniamy foremki wylepione ciastem, na wierzchu układamy wycięte gwiazdki i pieczemy ok 25 minut
Cynamonowe szczęściezeszłym roku były to mini hamburgery klik a w tym roku są to paluszki, paluchy drożdżowe z różnymi posypkami takimi jak mak, czarnuszka, sezam i równie ziołowa taka jak mieszanka bazylii, czosnku oraz suszonych pomidorów. Ciasto jest proste i wdzięczne do zrobienia. Ciasto i całą resztę wykonałam z dziewczynkami zabawa przednia, każda chce wyrabiać ciasto rozsypać mąkę, posypać posypkę(...)duże jajko 1 łyżeczkę soli 260 ml mleka 2 łyżki cukru 80 ml oleju 1 rozmącone jajko do smarowania do posypania np. mak, sezam, czarnuszka, parmezan, ulubione zioła, sól różowa (wedle naszego uznania ) Świetnie pasują z sosem np. koperkowym, który robi się bardzo szybko mieszając jogurt grecki ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą
Basia w kuchnisztuk ale są tak smaczne i tak długo zachowują świeżość , że spokojnie przez 3-4 dni wytrzymują więc polecam robić z całej porcji . Składniki : Na ciasto - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g maki żytniej typ 2000 - 110 g mąki pełnoziarnistej razowej typ 1850 - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oleju ( u mnie ryżowy ale może być rzepakowy(...)drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem i wlać do miski z mąką ,posypać odrobiną mąki i odstawić pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto dodając resztę składników ,w mikserze ok 12 minut , ręcznie trochę dłużej tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. Posypujemy troszkę mąką aby nie wyschło i odstawiamy pod przykryciem
Wypieki ReneLubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :) Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia. Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :) Składniki: kleik ryżowy dla niemowląt 85g (pół paczki) margaryna bezmleczna 100g(...)można zwiększyć ilość cukru o kolejne 50g. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około
głodny alergikJakiś czas temu robiłam świetne, bardzo czekoladowe bananowe brownie , teraz więc przyszła pora na wersję bez kakao, za to z kawałkami gorzkiej czekolady i tak
Healthy food explorerkażdej porze dnia (i nocy...). Składniki: (na około 12-15 sztuk z małej patelni 20cm; lub odpowiednio mniej z większej patelni) 1 szklanka maki 1 szklanka mleka + dodatkowo woda, około 1/2 szklanki, jeśli ciasto wydaje się za gęste 1 łyżka oleju 1 jajko 1 banan, mocno dojrzały, zgnieciony widelcem na papkę 1 - 1 1/2 łyżeczki proszku herbaty matcha (opcjonalnie
Lejdi of the housejest dokładni taki sam! Prosty i uniwersalny, a przy okazji przepyszny! Może się skusicie i podacie kawałek z gałką waniliowych lodów? Zapraszam na kruche ciasto z nektarynkami." Składniki : 420 g mąki pszennej 140 g maki kukurydzianej 200 g masła 150 g cukru 3 jajka 6 nektarynek łyżka ekstraktu waniliowego ew. 2 łyżki cukru kruszonka: 100 g masła
Słodkie Przyjemnościpołączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum 10 min i w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki – ciasto będzie delikatnie się kleiło do rąk). Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 1h – ciasto powinno podwoić swoją objętość – lub gotowe ciasto przełożyć do miski, zakryć szczelnie folią spożywczą(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg i pokroić na 6 części. Każdy kawałek zwijać ciasno w rulon i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w kształt rogala, w dość dużych odstępach. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190C. Podrośnięte rogale, przed pieczeniem podsmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem
CookYourselfciepłego mleka lub wody – mak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn – nie wiesz jak? Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn “ruszy”, połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum 10 min i w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki – ciasto będzie delikatnie się kleiło do rąk). Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić(...)około 1h – ciasto powinno podwoić swoją objętość – lub gotowe ciasto przełożyć do miski, zakryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg i pokroić na 6 części. Każdy kawałek zwijać ciasno w rulon i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w kształt rogala, w dość dużych odstępach. Ciasto przykryć ściereczką
CookYourselfmak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn - nie wiesz jak? Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn "ruszy", połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum 10 min i w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki - ciasto będzie delikatnie się kleiło do rąk). Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 1h - ciasto(...)powinno podwoić swoją objętość - lub gotowe ciasto przełożyć do miski, zakryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg i pokroić na 6 części. Każdy kawałek zwijać ciasno w rulon i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w kształt rogala, w dość dużych odstępach. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić
CookYourself