ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:226/571)

BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM 111

rozpuszczone masło, wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i ciąć kawałki ciasta, formować placuszki na które układać ser i sklejać robiąc kulę. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać makiem, orzechami. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 25 minut w temp. 185 st.   NADZIANIE SEROWE 400 g białego sera

harrisa
Snicers, orzechowiec 470

mąki pszennej 200 g margaryny 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl. cukru 5 łyżek miodu 2 jajka 2 żółtka *** Biszkopt (proporcje zmniejszając o połowę, ciasto będzie cieńsze) 8 jaj 1 szkl. kartoflanki 1 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody 2 łyżki oleju Masa orzechowa : 400g orzechów 150g masła 3 łyżki miodu

Garnkowe fanaberie
Rogale z makiem 77

Rumiane i chrupiące rogale posypane makiem. Wspaniale by było zjeść takie na śniadanie... Niestety wiązałoby się to z bardzo wczesnym wstawaniem rano, więc będą na

Arabeska waniliowa
Rolada makowa 151

oliwy 3 czubate łyżki siemienia lnianego 1/2 szklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto Soczewicę, wodę, oliwę i siemię zmiksować razem i odstawić na 1 h. Jeśli masz soczewice rozgotowaną to nie musisz dodawać(...)wałkować na grubość kilku mm. Masa Mak rodzynki i skórkę pomarańczową zalać wrzątkiem (tak by pokryć wodą całość). Odstawić do wystygnięcia Dodać miód i zmiksować blenderem Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać trochę mąki (masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą

pyszne zdrowości
Kruche babeczki z makiem 204

szklanki cukru Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki (co ważne, foremek nie musimy niczym smarować). Ja zostawiłam trochę cias ta, dodałam do niego do br ą ga rść mąki , zagniotłam raz jeszcze rozwałkowałam i powycina ł am gwiazdki.  Masa makowa: 170g maku 55 cukru 40 g rodzynek(...)migdałowego 1 łyżka masła 1 jajko Mak zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia, zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masą makową napełniamy foremki wylepione ciastem, na wierzchu układamy wycięte gwiazdki  i pieczemy ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
Paluszki drożdżowe przekąska nie tylko na impreze - przepis 238

zeszłym roku były to mini hamburgery klik a w tym roku są to paluszki, paluchy drożdżowe z różnymi posypkami takimi jak mak, czarnuszka, sezam i równie ziołowa taka jak mieszanka bazylii, czosnku oraz suszonych pomidorów. Ciasto jest proste i wdzięczne do zrobienia. Ciasto i całą resztę wykonałam z dziewczynkami zabawa przednia, każda chce wyrabiać ciasto rozsypać mąkę, posypać posypkę(...)duże jajko  1 łyżeczkę soli  260 ml mleka  2 łyżki cukru  80 ml oleju  1 rozmącone jajko do smarowania  do posypania np. mak, sezam, czarnuszka, parmezan, ulubione zioła, sól różowa (wedle naszego uznania ) Świetnie pasują z sosem np. koperkowym, który robi się bardzo szybko mieszając jogurt grecki ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą

Basia w kuchni
Bułki z mąki żytniej , pszennej i razowej 240

sztuk ale są tak smaczne i tak długo zachowują świeżość , że spokojnie przez 3-4 dni wytrzymują więc polecam robić z całej porcji . Składniki : Na ciasto - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g maki żytniej typ 2000 - 110 g mąki pełnoziarnistej razowej typ 1850 - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oleju ( u mnie ryżowy ale może być rzepakowy(...)drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem i wlać do miski z mąką ,posypać odrobiną mąki i odstawić pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto dodając resztę składników ,w mikserze ok 12 minut , ręcznie trochę dłużej tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. Posypujemy troszkę mąką aby nie wyschło i odstawiamy pod przykryciem

Wypieki Rene
Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 226

Lubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :) Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia.  Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :) Składniki: kleik ryżowy dla niemowląt 85g (pół paczki) margaryna bezmleczna 100g(...)można zwiększyć ilość cukru o kolejne 50g. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około

głodny alergik
Owsiane bananowe blondie z czekoladą 149

Jakiś czas temu robiłam świetne, bardzo czekoladowe  bananowe brownie , teraz więc przyszła pora na wersję bez kakao, za to z kawałkami gorzkiej czekolady i tak

Healthy food explorer
Naleśniki 'jedyneczki'. Lekko zielone, z bananami i matcha... 171

każdej porze dnia (i nocy...). Składniki: (na około 12-15 sztuk z małej patelni 20cm; lub odpowiednio mniej z większej patelni) 1 szklanka maki 1 szklanka mleka + dodatkowo woda, około 1/2 szklanki, jeśli ciasto wydaje się za gęste 1 łyżka oleju 1 jajko 1 banan, mocno dojrzały, zgnieciony widelcem na papkę 1 - 1 1/2 łyżeczki proszku herbaty matcha (opcjonalnie

Lejdi of the house
Kruche ciasto z nektarynkami 147

jest dokładni taki sam! Prosty i uniwersalny, a przy okazji przepyszny! Może się skusicie i podacie kawałek z gałką waniliowych lodów? Zapraszam na kruche ciasto z nektarynkami."  Składniki : 420 g mąki pszennej 140 g maki kukurydzianej 200 g masła 150 g cukru 3 jajka 6 nektarynek łyżka ekstraktu waniliowego ew. 2 łyżki cukru kruszonka: 100 g masła

Słodkie Przyjemności
Maślane, puszyste rogale z makiem, wg przedwojennego przepisu z 1933 roku 72

połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum 10 min i w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki – ciasto będzie delikatnie się kleiło do rąk). Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 1h – ciasto powinno podwoić swoją objętość – lub gotowe ciasto przełożyć do miski, zakryć szczelnie folią spożywczą(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg i pokroić na 6 części. Każdy kawałek zwijać ciasno w rulon i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w kształt rogala, w dość dużych odstępach. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190C. Podrośnięte rogale, przed pieczeniem podsmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem

CookYourself
Maślane, puszyste rogale z makiem, wg przedwojennego przepisu z 1933 roku 91

ciepłego mleka lub wody – mak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn – nie wiesz jak? Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn “ruszy”, połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum 10 min i w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki – ciasto będzie delikatnie się kleiło do rąk). Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić(...)około 1h – ciasto powinno podwoić swoją objętość – lub gotowe ciasto przełożyć do miski, zakryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg i pokroić na 6 części. Każdy kawałek zwijać ciasno w rulon i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w kształt rogala, w dość dużych odstępach. Ciasto przykryć ściereczką

CookYourself
Maślane, puszyste rogale z makiem, wg przedwojennego przepisu z 1933 roku 400

mak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn - nie wiesz jak?  Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn "ruszy", połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum 10 min i  w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki - ciasto będzie delikatnie się kleiło do rąk). Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 1h - ciasto(...)powinno podwoić swoją objętość - lub gotowe ciasto przełożyć do miski, zakryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg i pokroić na 6 części. Każdy kawałek zwijać ciasno w rulon i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w kształt rogala, w dość dużych odstępach. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić

CookYourself
Rogale marcińskie 157

dzieła :) Składniki (na 16 dużych lub 24 mniejsze): Ciasto półfrancuskie drożdżowe: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej, jedno do posmarowania rogalików) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 250 g masła Masa makowa: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru(...)wyjąć ciasto z lodówki, obrócić na drugą stronę, rozwałkować, złożyć, i znów do lodówki. Ostatni etap to owinięcie ciasta w folię spożywczą i schowanie na noc do lodówki. Masa makowa: Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z bakaliami. W misie miksera rozetrzeć 100 g marcepanu

Domowa Cookierenka Agi