ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:223/571)

Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 174

ekonstrukcja Rogala Marcińskiego to mój autorski przepis na deser łączący poznańską tradycję Rogali Marcińskich z białym makiem ze śląskimi makówkami. Stworzyłem go specjalnie na zwieńczenie kolacji, którą wraz z szefową kuchni Katarzyną Soczyńską podaliśmy naszym Gościom w ramach wydarzenia Gęsina na Świętego Marcina . W deserze tym postanowiłem rozebrać rogala na czynniki(...)pierwsze i nadać mu nowoczesną formę, inspirując się tradycyjnym śląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala w formie makówek przygotowanych z białego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale” z maślanych ciastek  sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś wieńczy dekor

Food Square
Bardzo kruche ciasteczka maślane 129

jest taką prostą sprawą. Większość wypieków tego typu, niestety po upieczeniu jest dosyć twarda.  Sekretem prezentowanych dzisiaj przeze mnie ciasteczek są trzy rzeczy - maka krupczatka, prawdziwe masło i dobre schłodzenie składników przed wyrobieniem ciasta. Jeżeli je spełnimy - to mamy gwarancje udanego wypieku. Ciasteczka są idealne, żeby ugościć w nocy Świętego Mikołaja - serwując je ze szklanką mleka. A jeżeli już

Świat Ciasta
Szarlotka z pianka,jablkami i cynamonem 164

jablka z cynamonem prazone cukrem''firmy Stovit Fruta Uzylam teraz pierwszy raz taki specyfik  ,poniewaz nie mialam szans na tarkowanie jablek bo rodzinka chciala ciasto na juz,i bylam mile zaskoczona) Sposób: 1.Margaryna, maka,szklanka cukru ,proszek do piecznia ,smietana i 4 zoltka razem wrzucamy do miski. Oddzielamy bialko,i odbieramy troszke margaryny do posmarowania naszej blachy. 2.Smarujemy rozpuszczona(...)slodkosci jablek im sa kwasniejsze tym wiecej cukru mozna dodac 8.Piana zalewamy warstwe jablek 9.Grzejemy nasz piec 180 C fun 10.Na dużych oczkach tarkujemy nasze pod mrożone ciasto, starając się rozciagnac po całości (jak nam nie wychodzi możemy rozdzielać ciasto palcami tworząc nie regularne kulki,małe placki ). 11.Pieczemy okolo 45 min najpierw w temp 200C zmniejszając do 150C

Viola cooks with passion
Wspomnienie o tarcie 154

jajko 40g zmielonych migdalow 150g maki szczypta soli skladniki na krem: 3 zoltka 60g cukru 30g maki 300ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 lyzki kirschu - mozna pominac 10g masla dodatkowo 400g truskawek 20g cukru 1 lyzka platkow migdalowych wykonanie: Ciasto: Jajko ucieramy z maslem, nastepnie dodajemy reszte skladnikow. Wszystko dokladnie ze soba laczymy. Ciasto bedzie bardzo lepkie. Przekladamy(...)koncu dodajemy cieple mleko, wszystko dokladnie mieszamy, by nie bylo grudek z maki. Calosc podgrzewamy na malym ogniu okolo 5 minut i caly czas mieszamy. Powstanie dosc gesty budyn. Sciagamy z ognia i dodajmey maslo i kirsch. Krem odstawiamy do lodowki na 2 godziny. Na ciasto nakladamy krem, a nastepnie ukladamy polowki truskawek. Tarte posypujemy uprazonymi platkami migdalow i cukrem

Przysmaki Karolki
Sernik z makiem z nutką pomarańczy 205

Dzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku

Monia miesza i gotuje
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką II 265

cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam truskawki) Składniki na kruszonkę: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru ½ opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania ciasta: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mleko

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka Leśne grzybki 181

komunii, weselu czy na świątecznym stole. W smaku klasyka – kruche, śmietankowe ciasto z kremem budyniowym. Ilość otrzymanych grzybów zależy od wielkości foremek na babeczki. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 1 łyżka maku • białko Krem • 250 g masła • 500 ml mleka • 1/2 szklanka cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wyciąć małe kółeczko, w które wejdzie trzonek. • Odrywać po kawałeczku ciasta i w rękach formować trzonki, z jednej strony cienkie, aby swobodnie weszły w wycięte kółeczko spodu grzyba. • Każdy trzonek z grubszej strony maczać w roztrzepanym białku i maku. • Kapelusze piec w piekarniku nagrzanym do180 st.C przez 20 minut

To co kocham
MAZOWIECKIE PIEROGI Z MAKIEM 156

orzechów włoskich  Miód łyżka 1 łyżka koniaku ****************************************** Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek,dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby wody.Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.Przygotować farsz:mak z puszki wyłożyć do miski wraz z orzechami, miodem , koniakiem i skórką pomarańczową, wymieszać.Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, wypełnić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb " 5 ziaren"Jeffreya Hamelmana 250

jego udzial w ciescie moze sie zmieniac,pod warunkiemze ogolna hydratacja jest stala.Korzystne jest dla smaku chleba,gdy ciasto rosnie w chlodzie przez cala noc. To moj pierwszy drozdzowy chleb z ksiazki "Chleb" J. Hamelmana. Skladniki na 2 male bochenki: maka chlebowa             -227g maka pszenna razowa(...)chlodzie  przez cala noc 4.SKLADANIE Po 1 godzinie od rozpoczecia fermentacji wstepnej 5.DZIELENIE I FORMOWANIE Podzielic ciasto na 2 porcje i zrobic 2 chleby lub chleb i bulki z jednej porcji.Uformowac okragle lub owalne chleby i ulozyc w koszyczku wysypanym maka do wyrastania zlaczeniami do gory.Przykryc lniana sciereczka i folia. 6.FERMENTACJA KONCOWA 1-1.5 godziny w temperaturze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 139

cukru 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka soli 600g mąki pszennej 1 żółtko sezam do posypania bułeczek (może być też mak) Sposób przygotowania Drożdże, wodę i cukier wymieszać w misce, w której będziemy wrabiać ciasto i odstawić na 10 minut. Dodać jajka, masło, sól i 2 szklanki mąki, i wymieszać dokładnie. Dodawać resztę mąki, dalej wyrabiając już mieszadłem(...)wysmarować miskę olejem roślinnym lub  masłem i odstawić ciasto do podwojenia objętości na 1-1,5 godziny. Podzielić ciasto na 8 części. Każdą część wałkować w walec i skręcać z niej bułeczki. Odstawić je pod ściereczką do podwojenia objętości. Posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek żółtkiem, posypać sezamem lub makiem i piec 30-40 minut w 200 stopniach

W kuchni wieczorem
Najlepszy biszkopt mojej mamy 130

nigdy nie opada. W zależności od formy w jakiej biszkopt upieczemy, tak wysokie ciasto uzyskamy. Idealnie sprawdzi się przy tortach ale i do innych ciast przekładanych.  Składniki : * 6 jajek * szklanka cukru kryształ * 2 szklanki maki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka ubijać  przez 2-3minuty po czym dodać cukier i cały czas ubijać

Magiczne Życie Marty
Pyszotka kawowa 259

Witajcie :) Biszkopt to chyba najprostsze ciasto jakie można upiec. Ma tą zaletę że można do niego dodać kawę,kakao, mak co tylko chcecie i zawsze wyjdzie. W okresie letnim często go piekę z różnymi dodatkami. Dzisiaj o smaku kawowym. Idealne ciasto do kawy. Zapraszam :) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorzkiego

Sama słodycz i szczypta chili
Efektowny makowiec 161

Hej! Dziś przepis na rewelacyjny makowiec troszkę w innym wydaniu. Ponieważ gotowy mak można kupić w sklepie z całą pewnością oszczędzimy sobie pracy przy makowcu. Potrzebujemy

Tylko pysznie
Rustykalne pizze z tuńczykiem i pieczarkami 184

dodatkiem szczypty soli, odstawiamy do przestygnięcia. Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miseczki, dodajemy pieczarki, ser, kapary, czosnek, pieprz i całość mieszamy. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, szczypiorek, olej i wyrabiamy

Moniki Smakołyki
Bułeczki drożdżowe z makiem 197

Zmielony mak przełożyć do innego naczynia.  Naczynia miksującego nie musisz myć po mieleniu maku. Dodać składniki: mleko (w temp. pokojowej), drożdże i cukier   (3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 2) .   Następnie dodać  pozostałe składniki z pozycji ciasto (cukier waniliowy, 500 g mąki, 1 żółtko, 60g miękkiego masła, szczyptę soli, kilka kropel olejku/aromatu pomarańczowego). Wyrobić ciasto(...)składniki na masę makową (jabłko, zmielony wcześniej mak, miód, cukier, miękkie masło)  ( 20 sek. | obr. 4 ). M asę makową przełożyć do większej misy, dodać rodzynki (mieszać już ręcznie do połączenia składników). Dalej bardzo delikatnie dodać do masy makowej ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Odstawić masę. Ciasto drożdżowe podzielić  na dwie części. Pierwszą połowę

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania