ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:216/571)

Tort orzechowo-karmelowy 130

zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej  1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny  szczypta sody oczyszczonej na kremy: 3 serki mascarpone 2 śmietany

Kuba Gotuje
Ciabatta 137

płaskie łyżeczki drobnej soli mak do posypania tłuszcz do wysmarowania blachy i bułka tarta Wykonanie: W większej misce wymieszaj pół łyżeczki drożdży instant z mlekiem, 150 ml wody oraz miodem, dokładnie wymieszaj, dodaj 150 g przesianej mąki poznańskiej. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie delikatnie wymieszaj ciasto dodając połączone ze sobą składniki, czyli(...)około godzinę. Po tym czasie wysmaruj dwie blachy tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ciasto podziel delikatnie na dwie części, uformuj z nich dwa bochenki. Łatwiej Ci będzie jak będziesz miał ręce w mące - ciasto nie będzie się tak przyklejać. Na koniec obsyp makiem, odstaw na 20 minut, potem piecz w temp. 220C przez 30 minut na środkowej półce

Zasmakuj Kuchni
Rogale Świętomarcińskie 171

przyznać , że przygotowanie tych rogali jest pracochłonne .Zabrałam się za nie dzień wcześniej i dziś mogę cieszyć się ich smakiem .Idealnie delikatne ciasto półfrancuskie, pyszne, aromatyczne nadzienie i wieńcząca całość lukrowa polewa z migdałową posypką. Mak zdobyłam w sklepie internetowym . Składniki na około 16 rogali     500 g mąki pszennej typ 500 Kłos(...)posypałam na dwie trzecie ciasta. Złożyłam najpierw 1/3 ciasta bez masła do środka, a następnie drugą stronę na  następna czyli jak kartka papieru. Rozwałkowałam znowu i jeszcze raz złożyłam. Zapakowałam w folię spożywczą i do lodówki na godzinę. Czynność powtórzyłam jeszcze 2 razy i zostawiłam na noc w lodówce. Farsz: Mak gotowałam na małym ogniu 40 minut, odsączyłam

Różowa kuchnia
Chleb maślany 77

rozpuszczone masło i całość zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę lub stół i wyrabiam 5 minut. Gotowe ciasto wkładam z powrotem do miski, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Foremkę keksówkę długość 20 cm smaruję masłem i podsypuję delikatnie mąką, wykładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut(...)Wyrośnięty chleb maślany smaruję roztrzepanym żółtkiem i posypuję czarnuszką, sezamem lub makiem. Chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, aż skórka zrobi się złota. Po upieczeniu chleb wyciągam z foremki i zostawiam do wystygnięcia. Smacznego Artykuł Chleb maślany pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Delikatne ciasto pod bezą 1930

praca wyszła taka jak powinna być krucha, delikatna i SUCHA ! :) Przepis zmodyfikowany przeze mnie, a inspiracją znów była  Kuchnia w zieleni Skladniki :     Ciasto : 4 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju     Galaretka : 2 paczki mrożonych malin - najpier rozmrozić 4 malinowe(...)Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder, na końcu dodając mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać.  Gęstą, lśniącą pianę wyłożyć na blachę o szerokości tej w której przełożymy ciasto, tak by beza zakryła cały wierzch.Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 110*C z termoobiegiem. Pieczemy ok 1 godziny 30 minut - czas skracamy w miarę potrzeb. Najlepiej przygotować bezę

Garnkowe fanaberie
Bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami 113

tylko. Bułki są napakowane nasionami, suszoną żurawiną i pestkami dyni. Na wierzchu posypuję je makiem i sezamem. Pieczywo na zakwasie jest bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość. Ma również fajną strukturę. Bułki na zakwasie jak każde inne pieczywo na zakwasie wymaga czasu. Chlebowe ciasto musi porządnie wyrosnąć. Trzeba poświęcić minimum 3 godziny na wyrastanie i pamiętać o odpowiedniej temperaturze(...)łyżki soli 100 g pestek dyni 50 g nasion siemienia lnianego, całe 80 g suszonej żurawiny Dodatkowo 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku 1 jajko Wyrabiam chleb przy pomocy miksera. Używam haka. Czas wyrabiania ciasta chlebowego należy nieco wydłużyć jeśli wyrabiamy je manualnie. Do misy wlej wodę, rozpuść w niej melasę i żytni zakwas. Wsyp obie mąkę, pszenne zarodki, nasiona

codojedzenia
Makowiec orzechowy 505

przepis wypróbowałam pierwszy raz i to połączenie wszystkim przypadło do gustu :) Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki - 3 żółtka - 1/2 kostki margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki śmietany Masa makowa: - 7 jajek - 50 dag maku - 7 jabłek - 20 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - olejek migdałowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 9 łyżek kaszy manny Masa(...)Masa makowa: mak gotujemy, studzimy i mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia oraz kaszę. Mieszamy, wykładamy na ciasto i pieczemy w 175 C przez około 45 minut. Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka

Zainspirowana w kuchni
Letni torcik z malinami na kakaowym cieście 112

mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -1 cukier waniliowy -o,5 szkl cukru -2 żółtka (białka odkładamy do ciasta) -200g masła CIASTO -3 jajka -2 białka (z masy) -1,5 sszkl maki -pół łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek wody -8 łyżek oleju DODATKOWO -500g malin -2 galaretki malinowe -750ml wrzątku

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
SŁODKA PIRAMIDA:) 384

Słodka piramida Ciasto makowe ·          8 jajek ·          szklanka mąki ·          szklanka cukru ·          szklanka suchego maku ·          2 cukry waniliowe

Moje Słodkie Piekiełko
Ciastka/babeczki "grzybki" 183

ziemniaczanej 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy(...)bałaganu - jeszcze więcej ;) szczególnie dużo miałam w całej kuchni maku i kolorowych posypek naturalnych od Delecty, bo zadaniem Zuzi było m.in. zamoczyć korzonki w białku i obtoczyć :) tych posypek użyłam celowo - po pierwsze, by nieco urozmaicić wygląd "brudnego korzonka", a po drugie, by całość była słodsza (w końcu w cieście nie ma ani grama cukru i jedyna słodycz to krem

Kolorowy Przepisownik
Chleb Pszenno Żytni 92

żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy mak do obsypania 1. Do letniej wody z mlekiem i cukrem dodać, drożdże i 1/2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do ruszenia. 2. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką i solą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy 1 łyżkę oliwy. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 h do wyrośnięcia(...)Możemy go już naciąć. 3. Kiedy chlebek wyrośnie, smarujemy go wodą i jeśli chcemy obsypujemy np. makiem, następnie wkładamy go do nagrzanego do 220 stop piekarnika najpierw na 10 min, potem zmniejszamy temp. do 200 i pieczemy jeszcze 40-50 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy go na kratce do ostygnięcia

Gotowanie...to proste !
BŁYSKAWICZNE CIASTO SEROWE Z BRZOSKWINIAMI 139

serowe połączyłam ze słodkim serowym nadzieniem i brzoskwiniami – wyszło genialnie! Ciasto swoją konsystencją przypomina coś pomiędzy sernikiem a zapiekanką – koniecznie spróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: CIASTO: * masło – 250 g * ser biały półtłusty – 250 g * maka pszenna – 250 g * cukier – 3 łyżki * sól -1 szczypta NADZIENIE: * ser biały półtłusty – 250 g * żółtko – 1 szt * cukier – 0,5 szkl * wanilia – 1 laska

Ostra na Słodko
Miękkie ciastka a’la pierniczki 123

drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę mocno podsypać mąką*, wałek również. Każdą część rozwałkować na grubość 2-3 mm (im grubsze tym bardziej miękkie). Piekarnik nagrzać

moj przepis na
Miękkie ciastka a’la pierniczki 190

drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę mocno podsypać mąką*, wałek również. Każdą część rozwałkować na grubość 2-3 mm (im grubsze tym bardziej miękkie). Piekarnik nagrzać

moj przepis na
Brak tytułu 122

ciasto. Warto sięgną ć po "gotowca" w torebce. Wybierajmy jednak świadomie - czytając sk ład takich produktów.   Miałam okazję wypróbować jedno takie ciasto producenta  Majonezy Kętrzyński     Skład mieszanki: mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana, mak 11 %,  środki spulchniające: difosforan dicodowy i wosorowęglan sodu, aromat migdałowy Jak widać - nic co by wykraczało poza składniki dodawane zazwyczaj podczas wypieków

kolorowotorcikowo