karnawałowe przyjęcie to proponuję mini Quiche – małe placki, ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalane jajeczno-śmietanową masą. Składniki na kruche ciasto 1 żółtko 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli 250 g maki pszennej 125 g masła Nadzienie 300 g pieczarek 1 wędzone udko z kurczaka czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 200 ml śmietany(...)łyżeczka maki pszennej 1 łyżka masła Ketchup pikantny Kotlin sól i pieprz 2 łyżki tartego sera żółtego Kruche : Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki na godzinę. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować, następnie przy pomocy wałka przenieść ciasto na foremki. Odkroić nadmiar ciasta z brzegu formy. Nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Kasia i jej kobiecy światjednej części ciasta zrobić wałek, lekko rozwałkować i ułożyć pasek farszu. Zawinąć rulon i kroić na paszteciki. Białko roztrzepać, posmarować paszteciki i posypać makiem. Piec około 20min. w temp. 180 stopni C do zarumienienia ciasta. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Może Ci się przyda: zestaw
Cukiernia PychotkiTemperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : 36 cm x 9 cm Ciasto: 200g masła lub margaryny 3 jajka 350g maki 300g cukru cukier waniliowy 200g śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao rodzynki i wiórki kokosowe ( po ok. 3 - 4 łyżki) polewa lub cukier puder do posypania(...)piane,z druga polową cukru ubić śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka połączyć z ubita śmietaną, wmieszać mikserem na najniższych obrotach mąkę i na koniec margarynę. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać 2 łyżki kakao i wiórki kokosowe, a do drugiej 2 łyżki mąki i rodzynki. Nakładać do tortownicy kleksy jasnego i ciemnego ciasta. (tort
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną struclę posypujemy cukrem pudrem, lub sporządzamy lukier i lukrujemy ją możemy posypać ją skórką pomarańczową. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników(...)drobno. Do masy marcepanowej, dodajemy cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa. Przygotowanie strucli: Ciasto dzielimy na 2 części, bo wyrasta bardzo duże. Wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą makową, po bokach zostawiając około
Lili w kuchnimega proste, choć czasochłonne - ale można je wykonywać w tak zwanym międzyczasie - a to jego duuuża zaleta :-) Piętrowiec - metrowiec PIĘTROWIEC - METROWIEC Na ciasto: 8 jaj 2 szklanki cukru 3 szklanki maki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 16 łyżek oleju 16 łyżek ciepłej wody zapach rumowy(...)polewy czekoladowe Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Olej mieszamy z ciepłą wodą i zapachem rumowym - dodajemy do ciasta cały czas miksując. Tak powstałe ciasto dzielimy na 2 połowy - do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej 4 łyżki kakao - mieszamy. Ciasta wylewamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem
peggiwkuchnijajek masa: 3 szklanki mleka 250 g masła/margaryny 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 4 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka łyżka skórki startej z cytryny Ciasto: W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli po czym zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy - mąkę warto wcześniej
sierotka maRysia w kuchniwłaśnie z gruszkami. Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Makowo- orzechowe ciasto z gruszkami Składniki: na ciasto jajka - 6 szt orzechy tarte laskowe - 1 łyżka mak mielony suchy - 1 łyżka kakao - 1 łyżka cukier - 1 szkl cynamon - 1 łyżeczka soda - 1 łyżeczka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 2,5 szkl
Kuchnia DanusiPrzed pieczeniem makowca rozcieramy drożdże w mleku, dodajemy do masy makowej razem z żółtkami, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Teraz masa makowa jest gotowa do nadziewania ciasta. Dzięki dodatkowi jajek masa nie będzie się rozpadać, natomiast dzięki drożdżom nie będzie twarda i ubita, a delikatna
Rozpustne gotowaniemasła dodatkowo: 75 g masła 2 łyżki wody 15 g maku Drożdże rozmieszać w mleku, dodać cukier i mąkę. Dobrze wymieszać - najlepiej miksować kilka minut mikserem z hakami. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać sól i partiami wsypywać mąkę aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji - ciasto powinno być nielepiące, miękkie i sprężyste. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło(...)przestudzić. Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40 cm. Posmarować masłem, złożyć wzdłuż dłuższego boku na trzy (jak przy składaniu ciasta francuskiego). Przełożyć tak, żeby złączenie znajdowało się pod spodem. Pokroić ciasto na trójkąty ze ściętym czubkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać makiem. Piekarnik nagrzać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewilgotnosc ciastu,a jej delikatna slodycz wspaniale harmonizuje ze smakiem migdalow.Jest puchate,lekkie jak piorko i wysokie.Upieczone z mielonymi migdalami zamiast maki i bez tluszczu.Mysle,ze juz Was dostatecznie zachecilam do upieczenia tego przepysznego marchewkowca. To moje pierwsze ciasto marchewkowe.Dlugo zwlekalam z jego upieczeniem szukajac odpowiedniego przepisu. Marchewki marcepanowe od dawna lezaly zakupione i cierpliwie czekaly.Znalazlam swietny przepis,ciasto upieklam(...)kulinarne.Zapraszam serdecznie do mojej kuchni ! Skladniki na ciasto ( na tortownice o przekroju 26 cm): 300 g obranej marchewki 1 lyzka startej skorki z bio-pomaranczy 2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu 6 jajek M sol 125 g cukru 1 lyzka soku z cytryny 300 g mielonych migdalow 50 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia Skladniki na glazure
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nasiona maku, u mnie mak Bacalis ze sklepu POLOmarket Jak zrobić bułki do hot dogów? Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z ciepłym mlekiem i ciepłą wodą. Temperatura mleka, ani wody nie może przekraczać 37 stopni. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy miękkie masło, rozrobione w mleku i wodzie drożdże, po czym wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wyrabianie ciasta drożdżowego to jedna(...)około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1.5 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy odgazować uderzając w jego środek pięścią. Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na kulki, każda mniej więcej o wadze 80 g. Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy i zwijamy jak roladę, równocześnie naciągając ciasto, żeby powychodziły nam zgrabne wałeczki. Wałeczki
MamaOskarkadodać do maki, wlać mleko, cukier, utarte jajka i sól do smaku. Wyrobić ciasto ręką i pod koniec wlać roztopione ciepłe masło i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać trójkąty, nakładać na brzegu marmoladę i zawijać rogale. Kłaść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze na chwilę odłożyć do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem. Piec
Tradycyjna KuchniaSkładniki: Ciasto: 250 g margaryny 6 jajek 2 szklanki maki pszennej 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek rumowy spirytusowy 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 4 - 5 mandarynek lub 1 puszka mandarynek 2 łyżki wody Krem: 250 g margaryny do kremów 2 budynie waniliowe 1 łyżka cukru waniliowego(...)szklanki cukru Dekoracja: 1 / 2 tabliczki startej czekolady gorzkiej Przygotowanie: Świerze mandarynki wyfiletować. Rada - opis prawidłowego filetowania można znaleźć w poście "Filetowanie pomarańczy" oraz w zakładce porady. Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. po ubiciu wlać roztopioną margarynę. następnie dodać przesianą make z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół
Ciastka - domowe słodkościżółtka (białka zostawiamy do sera) 3 łyżki śmietany Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (użyłam Mlekovita ) 1/2 kostki masła 8 jajek + 2 białka od ciasta 1 i 1/4 szklanki cukru 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 50 g. masła Wykonanie: Na stolnicę wysypać sypkie
Agusiowe smakołykipół godziny do lodówki. Przygotowuję składniki do wypełnienia tarty. Potrzebuję 3 jajka, 2 szklanki kokosowych wiórków, szklankę cukru,120g stopionego masła, łyżkę maki, średnią szczyptę amoniaku. Jednak zanim wszystko połączę, wyjmuję ciasto, wałkuję na pół centymetra, układam na 28 cm formie do tarty, lekko wysmarowanej masłem. Nadmiar ciasta odcinam pozostawiając rant przy ściance formy, obcięte
I tu będę miała takie te