ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:212/571)

Klasyczna strucla makowa 182

Dzisiaj Kochani przepis na jedno z klasycznych ciast Bożonarodzeniowych. Klasyczna strucla makowa to punkt obowiązkowy moich rodzinnych świąt, zaraz obok piernika i sernika. Przepis jest bardzo

PatiGotuje
Rolada truskawkowa 284

Składniki: ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej krem: ok. 80 dkg truskawek 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 400 g serka naturalnego … Czytaj dalej Rolada truskawkowa

czarrna od kuchni
Rogaliki Drożdżowe Makowo - Migdałowe 172

całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy migdały mielone oraz bakalie i ewentualnie esencje migdałową. 2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. Ciasto 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia

Gotowanie...to proste !
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 177

stronę Ambition ( klik) , gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na świąteczne dania oraz propozycje wyjątkowej zastawy stołowej, która będzie pięknie prezentowała się na świątecznych stołach . PIEROGI z MAKIEM i SOSEM POMARAŃCZOWYM Składniki: (24 szt.) pierogi: ciasto: 2 szkl mąki 3/4 szkl gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 300 g masy makowej 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej sos: 3 łyżki

Bon appetit mon amie
Makowiec japoński 267

piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Może i Wy skusicie się na upieczenie tego ciasta. Po więcej przepisów zapraszam do zakładki Ciasta. Znajdziecie tam również przepisy na inne smaczne makowce. Składniki 400 g maku mielonego 7 jajek rozm L 2 szklanki mleka 200 g masła 200 g kaszy manny 1,5 szklanki cukru pudru 700 g startych jabłek(...)Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia składników. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę o wymiarach 36x24 cm wyłożyć papierem

O kuchni z uczuciem
Bułeczki śniadaniowe 271

pokojowej 50 g cukru 45 ml oleju (użyłam Kujawskiego) 2 żółtka 1 łyżeczka soli. Do posmarowania bułeczek: 1 jajko 1 łyżka mleka sezam, czarnuszka lub mak do posypania Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące i zwarte, wyrabiamy około 10 min. Będzie się wydawać trochę ciężkie i nie takie puszyste, ale tak ma być. Ja w pierwszym

ladykitchen
Seromakowiec 218

Czy seromakowiec to ciasto które pieczecie tylko na Boże Narodzenie? U nas niekoniecznie, seromakowiec piekę także na Wielkanoc. To jest takie połączenie dwóch ulubionych ciast w

Moje Małe Czarowanie
Pierogi kapuściane z kaszą 230

Pierogi mojej Babci a zwłaszcza z nadzieniem z kapusty są wyborne. Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 60 dag maki Składniki na farsz: 1 kg kapusty białej 2 białe cebule 1 łyżka smalcu sól i pieprz ziołowy do smaku ½ szklanki kaszy jęczmiennej Wykonanie ciasta: Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką

Tradycyjna Kuchnia
Pyzy 219

tłuczemy lub przeciskamy przez praskę i studzimy. Do ziemniaków dodajemy masę ziemniaczaną surową, jajko, mąkę i skrobię odstałą po starych ziemniakach. Można dodać jeszcze łyżkę maki ziemniaczanej jeśli ziemniaki nie są mączyste. Zagniatamy ciasto. Mięso mieszamy z drobno usiekaną cebulką i przyprawami. Nabieramy ciasto łyżką, rozklepujemy i nadziewamy łyżeczką mięsa. zaklejamy i formujemy równe kuliste pyzy otaczając w mące. Gotujemy

Gotowanie jest łatwe
Rogaliki z makiem i marcepanem 272

Rogaliki z nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-)   Składniki:   Ciasto(...)dodać pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzeć masło palcami. Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją ciasno w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.   Nadzienie:   150 g suchego mielonego maku 200 g masy marcepanowej 260 g śmietany kremówki 36% 2 łyżki rumu 80 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki

maniapieczenia
Babeczki waniliowe z makiem 195

aromat waniliowy cukier puder Margarynę roztopić i ostudzić. Wlać mleko, wbić jajka oraz aromat waniliowy, wymieszać wszystko. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem, cukier oraz mak. Całość dobrze wymieszać do połączenia się składników. Ciastem napełniamy foremki (ja wykorzystałam foremki silikonowe ). Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy ok 25 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić i posypać

Camilla w kuchni
MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM 292

Czas płynie niebłaganie, a Święta ( i zima! brrr …! ) już za moment. A jak Święta – to makowce! Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi pyszną masą

Ostra na Słodko
Kruche Ciastka Digestive z czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.150 281

innych mielonych orzechów Do misy miksera wsypujemy suche składniki oraz pocięte na kawałeczki masło. Rozdrabniamy masło mikserem lub nożem tak by stworzyło drobinki wśród maki. Dolewamy mleko, wsypujemy czekoladę i zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy z niego wałek o średnicy ok 4 cm. Zawijamy w folie spożywczą i chowamy do zamrażalnika na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 170 st.C. Ciasto wyjmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowe muffinki 302

Makowe muffinki ot tak, prosto z serca, upieczone na kolacje imieninową, na osłodę dnia ukochanej osobie🙂 Szybko i łatwo się je robi, a smak już nas

czarrna od kuchni
12 potraw wigilijnych 31678

Orzechy od wieków symbolizowały płodność mądrość i pieniądze.  12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie

Tradycyjna Kuchnia