ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:220/571)

Kokosanka z brzoskwiniami 126

bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem poleca się do popołudniowej kawy, rozmów wszelakich i miłych wieczorów SKŁADNIKI: 2 i 1/3 szklanki

Zasmakuj Kuchni
Makowiec 544

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką. Rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową i rozsmarowujemy zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Roladę zawijamy (można dodatkowo zagiąć końce, żeby mak nie wypłynął od razu na zewnątrz), kładziemy łączeniem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni

Ciastkozercy
Naleśniki z jagodowo – malinową kaszą manną 180

bardzo słodkie, ale zaspokoją w 100% ochotę na słodki deser. Naleśniki podałam na talerzyku od  Scania PORCELANA BOGUCICE   Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru trzcinowego 1 szklanka maki pszennej Dodatkowo: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru trzcinowego 50 g malin 50 g jagód Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy

VioletoweKucharzenie
Kruche makowe gwiazdki 272

pracy postanowiłam wziąć się za pieczenie. Najpierw zagniotłam ciasto, wstawiłam do lodówki i pojechałam na poszukiwania foremek w kształcie gwiazdek. Na ciasto zużyłam : 120 g mąki pszennej typ 550, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki maku, 50 g drobnego cukru ( pół na pół z cukrem waniliowym) i 100 g zimnego masła. Całość zagniotłam metodą tradycyjną. Ponieważ moje ciasto nie bardzo

apetytnapieczenie
Chałka 173

mak, cukier, sezam... Przygotowanie Do miski wlać wodę dodać drożdże i mąkę, zagnieść ciasto, przykryć szczelnie folią lub włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w ciepłe miejsce ( 24 - 26 st C ) na 30 minut. Po 30 minutach zaczyn przełożyć do miski miksera stacjonarnego i kolejno dodać składniki, zaczynając od płynnych, a kończąc na mące. Uruchomić mikser, mieszać ciasto(...)wysokich obrotach. Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce (24 - 26 st C) na 1 do 2 godzin. Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat, odgazować je, czyli należy pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wypełniają ciasto, składając je kila razy, po tej czynności podzielić ciasto na dwie równie porcje, następnie każdą z porcji ciasta podzielić na trzy

KUCHNIA POLSKA
ciasto wesoły góral wg s. Anastazji 265

szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Domowy jabłecznik 219

niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina mi dzieciństwo, gdy mama obierała jabłka a ja jej podkradałam a później gdy ciasto już wyrosło jadłam je ciepłe. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis. Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1 kostka margaryny Kasi 1 szklanka cukru 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 kg jabłek Cukier

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placek bananowo - jabłkowy 210

mogę jeść surowych jabłek, często piekę ciasta z ich dodatkiem. Ostatnio upiekłam wspaniały placek z jabłkami i bananami. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Najlepsze ciasta”. Polecam, jest naprawdę pyszne. Składniki na dużą tortownicę: 1 i ½ szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 175g masła lub margaryny 2 jabłka 2 banany

Na słodko lub wytrawnie
MASA MAKOWA 164

makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem. Składniki 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) bakalie Przygotowanie Mak zalewamy wodą  i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie gotowania mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej(...)wody. Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Gotową masę makową można wykorzystać do makowca, sernika z makiem, kuty itp. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pijak – ciasto bez pieczenia 558

Przepis krok po kroku jest prosty i na pewno każdy sobie z nim poradzi. Ciasta bez pieczenia cieszą się wciąż niesłabnącą popularnością. Zachęcamy Was do sprawdzenia innych naszych przepisów na takie właśnie desery. Min. pysznego ciasta 3 BIT bez pieczenia , hitu naszego bloga, czyli ciasta Prince Polo bez pieczenia, oraz wyjątkowego sernika Snickers , który będzie ozdobą niejednego przyjęcia i uroczystości(...)jasne: 50 g Pijak – ciasto bez pieczenia Wykonanie: 1. Blaszkę 20/20 cm wykładamy folią spożywczą z zakładem, tak aby potem móc zawinąć ciasto. 2. Ciemnymi herbatnikami wykładamy spód formy. 3. Gotujemy pierwszą masę. W niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy proszek budyniowy z cukrem, a resztę zagotowujemy razem z masą. Do gotującego mleka dodajemy mak oraz wiórki kokosowe. Na koniec wlewamy

Kuchnia Na Wypasie
Wielkanocny cytrynowy baranek 135

Klasyczny i łatwy przepis na Wielkanocnego Baranka z nutą cytryny, który jest pyszną i piękną ozdobą naszego świątecznego stołu.  Składniki: Ciasto: 100g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny Masa śmietanowa: 200g śmietany 30% 200g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto piernikowe z cynamonową śmietanką i pierniczkami. 148

Pełne aromatu ciasto przełożone bitą śmietaną doprawioną cynamonem. Całość ozdobiona wcześniej przygotowanymi pierniczkami. Może to jakiś pomysł dla Was na te święta? Składniki na ciasto: 300g masła 300g cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej 300g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Dodatkowo: 500ml śmietany kremówki

wysmienity
Rolada z bitą śmietaną i jeżynami 409

śmietany kremówki lub 22% pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny jeżyny Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp 180 st przez 10 min. Wyjąć położyć na ściereczce, zdjąć papier ze spodu i zwinąć razem

Gotowanie jest łatwe
Maślane ciasteczka z makiem 188

tych którzy nie lubią ciast z kremami. I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło, nie margaryna! Składniki: Na dużą blachę ciastek 25 dag mąki pszennej 20 dag masła 82% 50 g mąki ziemniaczanej 1  łyżeczka śmietany 18% 10 dag cukru pudru 2 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka suchego maku Kilka kropel aromatu śmietankowego(...)jasnego puchu, w trakcie wsypywać po trochu cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być, włożyć do lodówki na 10-15 minut ale nie na dłużej

Wanilia i Kardamon
Babka kolorowa 145

szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla czerwonego barwnika spożywczego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy(...)równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej kolejności. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture