ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:220/571)

Świąteczna choinka z makiem 104

robili drożdżowe paluchy. Wierzch ciasta delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Piec przez ok. 30 minut nazłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem tak aby otrzymać odp.konsystencję lukru) Artykuł Świąteczna choinka z makiem pochodzi z serwisu I LOVE

I LOVE LIFE
Chałka nadziewana makiem 129

laskowych 2 łyżki masła dodatkowo: 1 łyżka ziarenek maku do psypania 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka umieścić w garnuszku razem z masłem i miodem, następnie delikatnie podgrzać odważyć mąkę do misy miksera, dodać całą resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto odchodzące od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić(...)mleko, dodać masło i miód (tylko miód skrystalizowany), następnie zagotować. Gorącym mlekiem zalać mak, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy mak npęcznieje i nieco przestygnie dodać resztę składników i wymieszać. Gdy masa będzie zbyt rzadka zagęścić mielonymi orzechami wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej części odważyć 3 kawałki o jednakowej wadze. Kolejno rozwałkowywać je na długość około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort makowo-serowy z wiśniami 183

dopełniają całości. Żałuje tylko, że ciasto tak szybko się rozeszło, ale święta rządzą się swoimi prawami. Tort makowo-serowy z wiśniami składniki na ciasto: 4 jajka 100 g ksylitolu 100 g mielonych migdałów 100 g sypkiego maku  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki owsianej szczypta soli Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy razem z ksylitolem i szczyptą

Przysmaki Karolki
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 2634

zawsze chętny na ciasto z jabłkami. Tym razem zrobiłam w wersji z budyniowa pianką. Robiłam już takie jagodami , malinami  i z makiem . Wszystkie smakują rewelacyjnie :-) Polecam i życzę Wam miłego poniedziałku :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła w temp. pokojowej 6 żółtek  1 szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku

kruche babeczki
Pierożki makówki 81

Odkąd poznałam smak tych wigilijnych makówek, robię je co roku. Składniki: Ciasto • 4 żółtka • 2 jajka • 125 g masła • 2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz • 1 puszka masy makowej • 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki rodzynek • 1 łyżka miodu(...)cukier waniliowy • 1 litr oleju do smażenia Wykonanie: • Masę makową wyłożyć na patelnię, dodać bakalie, cukier waniliowy i miód, przesmażyć. Gotowy mak zawiera bakalie, ale jest ich za mało. • Zagnieść ciasto – najpierw mąkę z proszkiem posiekać z masłem, dodać jajka, posiekać. • Dodać śmietanę i zagnieść. • Podzielić na dwie części, każdą

To co kocham
Makowiec 110

Smaczne, puszyste ciasto. Makowiec bez mąki :) Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam: 5 jajek 400 g jabłek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki maku suchego 5 łyżek kaszy manny 100 g masła 1 aromat migdałowy. Mak sparzyłam, odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka o bardzo małych oczkach ). Ż ółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają. Jabłka(...)obrałam i potarkowałam na tarce o dużych oczkach. Do ubitych żółtek stopniowo dodawałam mak, jabłka , kaszę mannę i aromat migdałowy. Białka ubiłam z 1/2 szklanki cukru, dodałam do masy, delikatnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej, posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Zimne polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi

Darcia w kuchni
ciasto piegusek majowy 915

białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kawowe – tanie wegańskie 124

Ciasto kawowe to moja propozycja na tanie i smaczne ciasto codzienne – bez jajek, bez masła, bez trudno dostępnych składników i dodatków. Przygotowane z kilu dosłownie składników – smaczne, sycące, wegańskie, odpowiednie dla osób na diecie bezjajecznej i bezmlecznej. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, wszystko miesza(...)się w jednej misce. To również świetna propozycja dla osób, które dopiero uczą się gotować i piec. PRZEPIS CIASTO KAWOWE Składniki ciasto kawowe: 1 szkl cukru 200 ml ciepłego, mocnego naparu z kawy 3/4 szkl oleju 300g mąki pszennej jasnej 100g maki pełnoziarnistej – ja użyłam owsianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy do ciast – można pominąć Jak zrobić

Dorota Smakuje
BABKA GOTOWANA BEZ SPECJALNEJ FORMY 209

DOBRZE WYMIESZAĆ. DO TAK PRZYGOTOWANYCH MOKRYCH SKŁADNIKÓW PRZESIAĆ MAKE WRAZ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I DOBRZE WYMIESZAĆ. CIASTO PODZIELIĆ NA DWIE CZĘŚCI. DO JEDNEJ PRZESIAĆ KAKAO A DO DRUGIEJ MAKE ZIEMNIACZANA. PONOWNIE DOBRZE WYMIESZAĆ. FORMĘ DO BABKI WYSMAROWAĆ MASŁEM I OBSYPAĆ MAKA. DO FORMY WLAĆ JASNA MASĘ, A NA NIĄ, RÓWNOMIERNIE WYLAĆ MASĘ KAKAOWA. DO DUŻEGO GARNKA WLAĆ ZIMNA WÓDĘ

Pani M - kuchnia smakowita
Słodkie grzybki z kremem 226

świątecznego stołu i smakują naprawdę przepysznie...  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 250g  margaryny, szklanka śmietany 18%, 1 białko, 2 łyżki maku (użyłam BackMit). Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle(...)samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka.  Resztę ciasta rozwałkować, wycinać niewielkie trójkąty, nakładać po odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku.  Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek.  Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st. Krem

Z miłości do słodkości
Wieniec makowy 127

Składniki: 4 dag drożdży 30 dag cukru 1 szklanka mleka 2 jajka 1 białko 50 dag mąki 15 dag masła 40 dag maku 2 łyżki miodu 20 dag bakalii cukier puder Do dekoracji: kandyzowane owoce Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki i wymieszać. Gotowy rozczyn przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją(...)dodać żółtko i jajko utarte z połową szklanki cukru, resztę mąki oraz 10 dag rozpuszczonego i wystudzonego masła. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto i ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Teraz należy przygotować masę makową. Mak przelać wrzątkiem na sicie. Dobrze odcedzić i zmielić 3 krotnie. Dodać resztę roztopionego masła, pozostały cukier, miód oraz bakalie. Składniki przełożyć

Świat Ciasta
Wiśniowy sernik z ciastem czekoladowym 180

tylko Nasze podniebienia :)  Wilgotne oraz sycące, po prostu idealne połączenie składników, sprawi że aż rozpłyniemy się w jego smaku :D Składniki (blacha 30x25 cm) Ciasto czekoladowe : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 300 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (samego proszku) 100 g startej gorzkiej czekolady Masa(...)szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 60g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo : ok. 400 g wiśni świeżych bądź z syropu Wykonanie : Ciasto czekoladowe:  Jajka utrzyj z cukrem na puszysta masę. Wlej mleko oraz olej, wymieszaj. Następnie wsyp pozostałe suche składniki i utrzyj na jednolita masę (wychodzi dość gęsta). Odłóż

Kulinarna (nie)codzienność
Makowiec 115

wygląda idealnie, ale jest mega pyszny. Składniki: 500 g mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550) 40 g drożdży 120 g cukru 160 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 5 żółtek 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 500 g suchego maku 4 łyżki miodu 150 g cukru 150 g rodzynek 1-2 łyżek rumu(...)składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Mak zalać wrzątkiem i po godzinie odsączyć z wody za pomocą ściereczki i zemleć 2 krotnie (jeśli nie macie maszynki do mielenia, możecie

Wielki apetyt
ciasto na uszka ,pierogi 149

ciasto wałkuje sie jak marzenie,  jest bardzo smaczne 6 szklank maki 3 duze jajka 7 lyzek gestej kwasnej smietany 4,5 lyzki oleju szczypta soli(...)szklanka  letniej wody Make przesiac do duzej miski lub na stolnice, zrobic dolek w srodku, wbic jajka. Dodac smietane, olej i sol. Zamieszac ciasto, dodawac wode stopniowo wyrabiajac miekkie i latwo poddajace sie ciasto. Przykryc odwrocona do gory dnem miska i pozwolic ciastu "odpoczac" przez 10-15 minut. Podzielic ciasto na 4 czesci, trzy z nich trzymac przykryte wilgotna

w mojej kuchni
O śniadaniowych rogalikach i marzeniach! 160

pokojowej, 55 g miękkiego masła jajko, łyżka mleka, mak Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie, miękkie ciasto - wyrabiałam mikserem ok. 7 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, u mnie zajęło to około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto należy odgazować i wyłożyć na blat - ciasto nie jest klejące, więc nawet nie podsypywałam blatu mąką(...)Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce w sporych odstępach między sobą, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 20-23 minuty. Studzić na kratce. Smacznego

Plate of Joy