ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:215/571)

Tort makowo-pomarańczowy 76

Cuisine Polska Keyword biszkopt, mak, pomarańcza Prep Time 45 minutes Cook Time 45 minutes Total Time 1 hour 30 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt makowy 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru 120 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 g mąki ziemniaczanej 200 g maku niebieskiego całego Składniki(...)mak. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując. Składniki suche dodać w trzech porcjach, mieszać bardzo delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka cytrynowe z makiem i cukrem pudrem 48

mąki pszennej łyżka maku niebieskiego 60 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka starta skórka z całej cytryny łyżka cukru pudru Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mak oraz startą skórkę z cytryny. Zagniatamy na gładkie ciasto i jeśli trzeba schładzamy je w lodówce(...)schłodzonego ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia (ok.15 minut) w 180 stopniach. Studzimy na kratce, a następnie przekładamy do miski z cukrem pudrem i mieszamy, aż będą obtoczone. Smacznego :) Artykuł Ciasteczka cytrynowe z makiem i cukrem pudrem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Ciasto z ciecierzycy i masła orzechowego 115

Ciasto z masłem orzechowym – brzmi kusząco prawda? A co powiesz na ciasto z ciecierzycy i masła orzechowego? Brzmi dziwnie? To fakt, ale... The post Ciasto

Eksperymentalnie.com
Świderki z makiem z ciasta francuskiego 390

Świderki z makiem to pomysł na ekspresową słodką przekąskę. Czytaj dalej »

Przepisy Kulinarne
Chleb z mąki orkiszowej 124

  400 g maki orkiszowej, 1 łyżeczka soli, 300 ml cieplej wody, 0,5 łyżeczki miodu, 4 łyżeczki oliwy, 2,5 dag drożdży.  Wymieszać mąkę

Gotowanie jest łatwe
Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 103

mąki pełnoziarnistej będzie bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie (7 g drożdży) 1 łyżeczka miodu(...)mąki dodać suche drożdże oraz sól i dokładnie wymieszać. 3) Dodać olej oraz miód, następnie stopniowo ciepłą wodę i wyrabiać przez 5-10 min, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z hakiem). 4) Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia

Fitsweet.me
Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 142

mąki pełnoziarnistej będzie bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie (7 g drożdży) 1 łyżeczka miodu(...)mąki dodać suche drożdże oraz sól i dokładnie wymieszać. 3) Dodać olej oraz miód, następnie stopniowo ciepłą wodę i wyrabiać przez 5-10 min, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z hakiem). 4) Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia

Fitsweet.me
Drozdzowka kardamonowa z makiem czyli Niedzielne Sniadanie odc.119 160

słodki smak. Cała chałka zniknęła na raz w brzuchach domowników! Drożdżówka kardamonowa z makiem 50 g masła 250 ml mleka 25 g drożdży 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki kardamonu 500 g maki pszennej  jajko do posmarowania do posypania cukier perlisty i mak Tłuszcz rozpuszczamy, łączymy z mlekiem i lekko podgrzewamy. Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy(...)miejsce. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy by je odgazować. Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek. Wałki zaplatamy w warkocz jak chałkę. Zaplecione ciasto umieszczamy w foremce. Ciasto odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 225 st.C. Wyrośniętą chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy cukrem i makiem. Wkładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
barwy jesieni---colori autunnali 132

szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla  barwnika spożywczego Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy(...)równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej kolejności. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego! przepis

w mojej kuchni
Rolada makowa z kremem cytrynowym 232

mieszamy z makiem i odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy wystudzoną Kasię oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy. --> Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę

Marta Gotuje
Ciasto czekoladowe bez jajek 211

ciasta: dodaję wiórki kokosowe, dodaję inny owocowy dżem, konfiturę, dodaję świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny, wtedy można nie dodawać kakao, dodaję mak, dodaję sok z cytryny i skórkę z dwóch cytryn, powstaje ciasto cytrynowe, rezygnuje wtedy z kakao, dodaję suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej lub 2 szklanki mąki pszennej

Zasmakuj Kuchni
Pierożki z bobem gotowane na parze 139

ząbki czosnku, 1 jajko, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka masła, ponadto: pęczek szczypiorku, masło, mąka do podsypania, 1 łyżka oleju. Przygotowanie: Z maki, jajka, wody, z dodatkiem soli zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto na pierożki. Przekładamy do miseczki i przykrywamy talerzykiem. Bób gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki

Moniki Smakołyki
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 87

zlepiamy ciasto, tak aby “zamknąć” bułkę od spodu. Dzięki temu zabezpieczymy ewentualne wyciekanie farszu. Składniki CIASTO 500 g mąki 250 mleka 100 g masła 2 jaja 25 g świeżych drożdży 60 g cukru MASA MAKOWA 250 g suchego maku sok i otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białego albedo) 100 g kandyzowanej, krojonej skórki pomarańczowej 50 g posiekanych(...)Następnie mak odsączamy idwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitem. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy włoskie, namoczone skórki pomarańczowe razem z sokiem i otartą skórką pomarańczy, miód i cukier. Jeżeli masa jest za rzadka możemy ją lekko podgrzać, aby zredukować płyny. CIASTO Mleko podgrzewamy lekko razem z masłem. W dużej misce drożdże zasypujemy cukrem, następnie dodajemy letnią

Tajemnice Smaku
ciasto słodka teściowa 306

foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kokosowo makowe: 110 g cukru 70 g maku 100 g wiórek kokosowych 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak, wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia(...)serek, miksując na gładką masę. dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów rodzynki 3 galaretki np. pomarańczowe lub brzoskwiniowe 1000 gorącej wody Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. złożenie ciasta: W foremce umieszczamy jeden biszkopt kakaowy, rozsmarowujemy 1/3 część masy, układamy ciasto kokosowo makowe, rozsmarowujemy drugą część masy, układamy drugi biszkopt kakaowy i rozsmarowujemy pozostałą część masy. Układamy okrągłe biszkopty

Domowy Smak Jedzenia
CHAŁKA DROŻDŻOWA Z THRMOMASTERA II + FILMIK 99

Chałka to pyszny drożdżowy wypiek z kruszonką. Przygotowuje się ją bardzo szybko, pięknie się piecze i pysznie smakuje. Polecam mój przepis na ten słodki wypiek. 

Kulinarne Fantazje Marioli