mąki pszennej łyżka maku niebieskiego 60 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka starta skórka z całej cytryny łyżka cukru pudru Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mak oraz startą skórkę z cytryny. Zagniatamy na gładkie ciasto i jeśli trzeba schładzamy je w lodówce(...)schłodzonego ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia (ok.15 minut) w 180 stopniach. Studzimy na kratce, a następnie przekładamy do miski z cukrem pudrem i mieszamy, aż będą obtoczone. Smacznego :) Artykuł Ciasteczka cytrynowe z makiem i cukrem pudrem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogCiasto z masłem orzechowym – brzmi kusząco prawda? A co powiesz na ciasto z ciecierzycy i masła orzechowego? Brzmi dziwnie? To fakt, ale... The post Ciasto
Eksperymentalnie.comŚwiderki z makiem to pomysł na ekspresową słodką przekąskę. Czytaj dalej »
Przepisy Kulinarne400 g maki orkiszowej, 1 łyżeczka soli, 300 ml cieplej wody, 0,5 łyżeczki miodu, 4 łyżeczki oliwy, 2,5 dag drożdży. Wymieszać mąkę
Gotowanie jest łatwemąki pełnoziarnistej będzie bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie (7 g drożdży) 1 łyżeczka miodu(...)mąki dodać suche drożdże oraz sól i dokładnie wymieszać. 3) Dodać olej oraz miód, następnie stopniowo ciepłą wodę i wyrabiać przez 5-10 min, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z hakiem). 4) Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia
Fitsweet.memąki pełnoziarnistej będzie bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie (7 g drożdży) 1 łyżeczka miodu(...)mąki dodać suche drożdże oraz sól i dokładnie wymieszać. 3) Dodać olej oraz miód, następnie stopniowo ciepłą wodę i wyrabiać przez 5-10 min, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z hakiem). 4) Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia
Fitsweet.mesłodki smak. Cała chałka zniknęła na raz w brzuchach domowników! Drożdżówka kardamonowa z makiem 50 g masła 250 ml mleka 25 g drożdży 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki kardamonu 500 g maki pszennej jajko do posmarowania do posypania cukier perlisty i mak Tłuszcz rozpuszczamy, łączymy z mlekiem i lekko podgrzewamy. Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy(...)miejsce. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy by je odgazować. Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek. Wałki zaplatamy w warkocz jak chałkę. Zaplecione ciasto umieszczamy w foremce. Ciasto odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 225 st.C. Wyrośniętą chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy cukrem i makiem. Wkładamy
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla barwnika spożywczego Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy(...)równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej kolejności. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego! przepis
w mojej kuchnimieszamy z makiem i odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy wystudzoną Kasię oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy. --> Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę
Marta Gotujeciasta: dodaję wiórki kokosowe, dodaję inny owocowy dżem, konfiturę, dodaję świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny, wtedy można nie dodawać kakao, dodaję mak, dodaję sok z cytryny i skórkę z dwóch cytryn, powstaje ciasto cytrynowe, rezygnuje wtedy z kakao, dodaję suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej lub 2 szklanki mąki pszennej
Zasmakuj Kuchniząbki czosnku, 1 jajko, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka masła, ponadto: pęczek szczypiorku, masło, mąka do podsypania, 1 łyżka oleju. Przygotowanie: Z maki, jajka, wody, z dodatkiem soli zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto na pierożki. Przekładamy do miseczki i przykrywamy talerzykiem. Bób gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki
Moniki Smakołykizlepiamy ciasto, tak aby “zamknąć” bułkę od spodu. Dzięki temu zabezpieczymy ewentualne wyciekanie farszu. Składniki CIASTO 500 g mąki 250 mleka 100 g masła 2 jaja 25 g świeżych drożdży 60 g cukru MASA MAKOWA 250 g suchego maku sok i otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białego albedo) 100 g kandyzowanej, krojonej skórki pomarańczowej 50 g posiekanych(...)Następnie mak odsączamy idwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitem. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy włoskie, namoczone skórki pomarańczowe razem z sokiem i otartą skórką pomarańczy, miód i cukier. Jeżeli masa jest za rzadka możemy ją lekko podgrzać, aby zredukować płyny. CIASTO Mleko podgrzewamy lekko razem z masłem. W dużej misce drożdże zasypujemy cukrem, następnie dodajemy letnią
Tajemnice Smakuforemki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kokosowo makowe: 110 g cukru 70 g maku 100 g wiórek kokosowych 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak, wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia(...)serek, miksując na gładką masę. dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów rodzynki 3 galaretki np. pomarańczowe lub brzoskwiniowe 1000 gorącej wody Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. złożenie ciasta: W foremce umieszczamy jeden biszkopt kakaowy, rozsmarowujemy 1/3 część masy, układamy ciasto kokosowo makowe, rozsmarowujemy drugą część masy, układamy drugi biszkopt kakaowy i rozsmarowujemy pozostałą część masy. Układamy okrągłe biszkopty
Domowy Smak JedzeniaChałka to pyszny drożdżowy wypiek z kruszonką. Przygotowuje się ją bardzo szybko, pięknie się piecze i pysznie smakuje. Polecam mój przepis na ten słodki wypiek.
Kulinarne Fantazje Mariolikulinarnej Lubelszczyzny. Cebularz lubelski czeka na nadanie mu znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne - ChOG*. ciasto: 1 kg mąki, 20 g cukru, 30 g margaryny (ja użyłam masło), 40 g drożdży, 500 ml wody, 15 g soli. farsz: 300 g cebuli, 10 ml oleju roślinnego, 30 g maku niebieskiego, 10 g soli. Na godzinę przed wypiekiem cebularza obrać cebulę i pokroić(...)grubą kostkę, dodać sól, wymieszać i odstawić aż z cebuli wypłynie sok. Cebulę odcedzić, dodać olej i mak. Do drożdży dodać trochę cukru, mąki i wody, tak aby się rozpuściły. Drożdże dodać do pozostałej mąki. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie podzielić ciasto na części (kęsy) wielkości
królestwo garów