Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. Z powiedzeniem możemy je podać na każdej rodzinnej uroczystości. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny, 3 żółtka, 1 łyżka śmietany 18%, 2,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 200g maku mielonego, 150g masła, 6 jajek, 50g rodzynek, 50g orzechów włoskich, ½ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm. 2. Masa makowa: Masło rozpuszczam. Dodaję mak, żółtka, bakalie, cukry, kaszę mannę, budyń oraz proszek do pieczenia. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Na końcu do masy makowej dodaję starte
Tradycyjna kuchnia Kasimak do posypania (jeśli chcecie użyjcie siemienia lnianego, sezamu, słonecznika czy pestek dyni, wszystko smaczne i zdrowe, do woli) papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody i dokładnie mieszaj, tak by nie powstały grudki. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Moje ciasto(...)początku wyglądało tak: A po godzinie tak: Po tym czasie z ciasta wyrób kulki wielkości klasycznej bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj o odstępie bo urosną. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp makiem i zrób nożem klasyczne nacięcie plusa +. Poczekaj 15 minut, bułeczki urosną. Piecz 20 minut w temp. 190 stopni C na środkowej półce
Zasmakuj Kuchnichęci i czasu, to polecam przygotować je na świąteczny stół. Inspiracja ." Składniki na dużą blachę: Ciasto drożdżowe: 100 g ostudzonej margaryny 60 g cukru 10 g cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 1 jajko 110 ml mleka 30 g świeżych drożdży 300 g maki pszennej tortowej Sposób przygotowania: Mąkę musimy przesiać, a mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże(...)jednym żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową. Masa : 2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g) ¾ szklanki cukru pudru (150 g) 80 g posiekanych dużych rodzynek 40 g skórki pomarańczowej w syropie 40 g posiekanych orzechów włoskich
Słodkie Przyjemnościpianka z kremówki, sezonowe winogrona i galaretka. Ciasto polecam na podwieczorek i poczęstunek dla gości. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Jest ono również bardzo podzielne. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty: 10 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka suchego maku Krem: 20 dag masła lub margaryny(...)cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy mak i mieszamy. Następnie przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut
Izabelawkuchniposmarowania starty ser, sezam lub mak do posypania Przygotowanie: Aby przygotować rozczyn należy rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych wyrabiamy ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie, lśniące(...)klejące się do miski ciasto. Przykryć ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Na podsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Na 2/3 ciasta nakładamy warstwę masła tak około 70 gram. Nieposmarowaną część zawijamy do środka, następnie zawijamy drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Górę smarujemy resztą masła
Życie zaczyna się w kuchniklejace sie ciasto.Uformowac w kule,posypac maka,przykryc mise folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Nie powinno przerosnac. Wyrosniete ciasto zagniesc i uformowac z niego podluzny lub owalny bochenek.Chlebek ulozyc w wysypanym maka koszyczku ,obsypac maka i powtornie odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 40 minut..Przykryc sciereczka. W miedzyczasie rozgrzac piekarnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasta naleśnikowego...wyglądała imponująco wiec czemu nie...;) Składniki: 7 cienkich naleśników WERSJA BEZGLUTENOWA 1, 1/2 szklanki maki ryżowej 1/2 szklanki maki kukurydzianej cukier waniliowy 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao Składniki: Ciasto naleśnikowe z mąki pszennej 1 szklanka (250 ml.) mąki krupczatki 1 szklanka (250 ml) mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 3 łyżki kakao
NaKońcuJęzykadwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki troszeczkę mi wyszły z formy, więc nie polecam) 500 gr mąki(...)masła, rozpuszczonego i ostudzonego 1/2 szklanki cukru 30 gr świeżych drożdży szczypta soli 4 jabłka 2 gruszki 200 gr dżemu u mnie śliwkowy Z maki mąki mleka, cukru, drożdży,soli, jajek wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez 15 min w robocie
moj przepis nadwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze są jabłka. Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja piekłam w formie na tartę i boki troszeczkę mi wyszły z formy, więc nie polecam) 500 gr mąki(...)masła, rozpuszczonego i ostudzonego 1/2 szklanki cukru 30 gr świeżych drożdży szczypta soli 4 jabłka 2 gruszki 200 gr dżemu u mnie śliwkowy Z maki mąki mleka, cukru, drożdży,soli, jajek wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez 15 min w robocie
moj przepis naposta :) Nic, co ma być to będzie. Zapraszam na drożdżówki z makiem , jabłkami i bakaliami:) Pyszne i puszyste oraz mocno nadziane :D Składniki: 50 g drożdży 600 g mąki pszennej 300 ml mleka 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko Nadzienie: 200 g maku 100 g cukru 1 jabłko 1/2 szklanki zmielonych orzechów 1/2 szklanki(...)ściereczką i czekam, aż zaczną pracować, dodaję rozpuszczone masło i żółtka utarte z pozostałym cukrem. Dosypuję tyle mąki by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości. Mak zaparzam - mielony tylko osaczam, niemielony mielę dwukrotnie - mieszam z cukrem, dodaję starte na tarce jabłko oraz bakalie. Wyrośnięte ciasto wykładam
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 150 g orzechów włoskich 4 banany 4 jajka 5 łyżek miodu 5 łyżek oleju orzechowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g maki pszennej Przygotowanie: Orzechy zmielić w maszynce, … Czytaj dalej Ciasto bananowo-orzechowe
czarrna od kuchnisię z taka domową imprezą w stylu "imieniny u cioci" :). Do tego sezonowe owoce- u mnie truskawki i trochę gruszki oraz kwaśna śmietana. SKŁADNIKI Kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maki krupczatki 1.5 szklanki cukru 370g margaryny PALMA 6 żółtek 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa 6 białek szklanka cukru 2 budynie śmietankowe(...)cukier puder do posypania WYKONANIE Zaczynamy od kruchego ciasta.Wszystkie składniki wsypujemy do miski i ręką i mieszamy do połączenia się składników. Następnie wykładamy na blat lub stolnicę i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie połowy.Jedną owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki a drugą część ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem,potem wkładamy na 40 min.do lodówki
Mała w garnku mieszawlać do pozostałej maki, wlać resztę wody. Mikserem, ręcznie lub w automacie wyrobić dokładnie ciasto. Podczas wyrabiania obserwować- jeśli będzie za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać jeszcze wody. Ciasto na chleb pieczony w keksówce może być rzadsze ale jeżeli chcecie opiec bochenek to ciasto powinno być gęste, żeby kształt się nie rozjechał. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką(...)odstawić na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do foremki wysmarowanej olejem lub uformować bochenek. Wierzch posmarować wodą i posypać makiem. Można naciąć. Odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować piekarnik. Nalać wodę w przeznaczone do tego wgłębienie i nagrzać do 200 *C. Wstawić chleb i piec godzinę. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: NADZIENIE: jabłka 6 sztuk, mak 1 szklanka, rodzynki 1/2 szklanki, cukier 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie, cynamon 1 łyżka, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka CIASTO: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 60 dag, mleko 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", żółtka 6 sztuk "M", margaryna 12,5 dag, sól - szczypta, żółtka 1 sztuka
W Mojej Kuchni Lubięokazji 11 listopada. Są to jednak oszukane rogale marcińskie gdyż nadzienie wykonane jest z kaszy manny wymieszanej z orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest dużo prostsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne. Polecam wypróbować! Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka
Blog z Apetytem