ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:209/571)

Kluski z makiem 155

Moja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam

To co kocham
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 264

nich dojrzałym awokado (może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika.   WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę  maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić

Powiedz dietom nie
Cepeliny klasyczne z soczewicą bezglutenowe 155

odsącz na sicie. Kiedy woda z ziemniaków ustanie, odlej wodę, zbierz z dna krochmal. Dodaj do ziemniaków. Ugotowane połącz z surowymi i dodaj ok szklanki maki ziemniaczanej. Wyrabiaj aż zrobi się zwarte ciasto. Możliwe, że będzie trzeba podsypać jeszcze mąki - w zależności od mączystości ziemniaków. U mnie nie trzeba było.  Wyjmij masę na blat, zrób gruby wałek i podziel

AZgotuj!
Kluski śląskie (tzw. białe kluski) ze skwareczkami 158

prasce  Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę

Pychotkaaa
Kluski śląskie tzw białe z sosem grzybowym po raz II 148

prasce  Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę

Pychotkaaa
Rogale z wiśniami i migdałową kruszonką 159

Prawdę mówiąc to powinny dziś być rogale marcińskie, ale po pierwsze ani nie miałam maku białego, ani czasu na robienie takiego ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki

Moje domowe kucharzenie
Tarta sernikowa z truskawkami 110

ciasto pół margaryny 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1,5 szkl maki nadzienie; 150 g sera pół szkl mleka 3 łyżki cukru 2 jajka truskawki Ciasto zagnieść z podanych składników, formę do tary posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylepić formę ciastem. Podpiec ok 12 min w temp 180 st Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie

Gotowanie jest łatwe
Zupa dyniowa z zacierką 106

mąki 1 jajko 1 ½ litra mleka sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Dynię obrać, zalać 2 szklankami wody, ugotować, odcedzić i przetrzeć. Z maki, jajka i szczypty soli zagnieść twarde ciasto. Następnie ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugotować w wrzącym mleku. Połączyć z dynią, doprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia
chleb na zakwasie z miodem 175

uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki. Tak wyrobione ciasto  wkładamy do wyłożonej pergaminem foremki, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym ciastem( ponieważ jeszcze sporo urośnie). Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą( wierzch chleba posypujemy makiem) i o dstawiamy w ciepłe miejsce, na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy

Miód i pieprz
Najprostszy chleb żytni na zakwasie 181

Najprostszy chleb żytni na zakwasie  Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na 2 bochenki Składniki Zakwas: 60 g zakwasu żytniego wyjętego z lodówki  200 g maki żytniej typ 720 180 ml wody Ciasto właściwe: 350 g zakwasu 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml wody 20 g soli Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki, zostawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Jabłko-mięta na trawienie 112

lasu, nie będę przywoływać licha...ale coś nie bardzo się czuję .. Może to kwestia potężnych kawałów wspaniałego tortu, a może po prostu nie mogę jeść maku? Nie wiem...wiem jedno, że do ciast wszelakich i do wypiekow dość ciężkich...najlepsza herbatka to jabłko i mięta. U mnie  BiFix Niezwykłe połączenie orzeźwiających liści mięty oraz jabłka to wspaniałe bogactwo aromatu

Z Kuchni Do Kuchni
Szare kluchy z boczkiem 152

ziemniaków. Wodę z ziemniaków  zostawiamy do odstania wylewamy go, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czynie nie rozpadają się

kgwjanczewo
Greckie pełnoziarniste wianuszki sezamowe-Griechische Sesamringe 105

maki) 300 g maki pszennej pelnoziarnistej 1/2 lyzeczki soli 1 lyzka oliwy z oliwek 1 filizanka sezamu Wykonanie: Drozdze z miodem rozpuscic w wodzie.Gdy "rusza"z maka zarobic gladkie,lsniace ciasto.Wyrabiac 10 minut.Pozostawic ciasto na 15 minut.Po tym czasie dodac sol,oliwe i polowe sezamu.Jeszcze raz wyrobic i pozostawic do wyrosniecia.Gdy ciasto podwoi objetosc uformowac 6 krazkow.Ulozyc na blaszce wylozonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka- pycha 195

soli 3 jajka Wykonanie: Ziemniaki  przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Trudno określić dokładnie ile tej maki , ponieważ zależy to również od ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może się kleić się  do rąk. Ciasto położyć na oproszoną mąką deskę formować wałki, odrobinę przyklepać i kroić

W kuchennym oknie Ewy
Kołocz śląski z jabłkami 155

paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołocz się robi na dużej blasze, w kilku wersjach, podstawowa to samo ciasto z posypką, pozostałe to ciasto z nadzieniem z sera lub z maku albo z jabłkami. I tę ostatnią wersję wam dzisiaj przedstawiam. Wyrób mojej mamy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik