Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Składniki Masa: 1/2 kg maku 1 l mleka 3/4 szkl miodu 100 g cukru 150 g masła 4 jajka garść rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej garść orzechów włoskich garść migdałów wanilia Ciasto: 400 g mąki 50 g drożdży jajko 3 żółtka 100 g cukru 150 g masła 2 łyżki słodkiej śmietany(...)mlekiem. Gotujemy na małym ogniu 30 min ,odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy z mleka i mielimy 3 razy. Migdały i orzechy siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem ,dodajemy mak i podsmażamy go przez kilka minut ,dodajemy rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową ,oraz miąższ laski wanilii. Masę łączymy najpierw z utartymi z cukrem żółtkami ,następnie z ubitymi ze szczyptą soli
R'n'G KitchenNależy mieszać, aż do połączenia składników, ciasto nie powinno zawierać grudek. Zazwyczaj, gdy ciasto osiągnie już gładką konsystencję, jednocześnie staje się klejące i ciągliwe. Takie ciasto wykładamy na blaszkę, na wierzch możemy dodać owoce , mak , konfiturę , powidła (wedle uznania). Ja ułożyłam rabarbar , ponieważ już dawno miałam na niego ochotę. Pamiętajcie , że owoce mokre np. śliwki, owoce mrożone, owoce z puszki
SmartBake.pljajko 1 łyżka mleka 1 łyżka maku Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść dokładnie jednolite ciasto ( nie będzie to łatwe gdyż ciasto jest bardzo klejące) a następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy je krótko wyrobić i podzielić na dwie równe połowy. Każdą połowę ciasta podzielić na 4 części i lekko podsypując(...)góry połączyć ze sobą i zapleść z nich plecionkę. Gotowe chałki pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepysznych słodkościach. Dzisiaj ekspresowe, najostrzejsze ciasto z truskawkami, które przygotujecie w godzinę. Lubię takie ciasta bo nazywam je kryzysowymi kiedy goście za drzwiami ;) Ciasto truskawkowe na jogurcie Składniki : 1,5 szklanki maki pszennej około 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 jajka(...)drugiej miski przelewamy mokre składniki: jogurt, jajka, olej i aromat - mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Mała blaszkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Układamy polówki truskawek. Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przekładam masło, cukier puder i mąkę - rozcieram w placach do uzyskania kruszonki. Ciasto z truskawkami posypuję kruszonką. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 170 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiowsiane z makiem Bliny to jedna z najstarszych form pieczywa, a mak to też bardzo stara forma narkotyzowania się, choć nie typowa dla Europy. Trafiła do nas z tego samego miejsca co chrześcijaństwo, czyli Bliskiego Wschodu. Jak już wspominałem wcześniej, trzeba było niegdyś doprowadzić się do pewnego stanu, aby nawiązać kontakt z zaświatami. Stąd ten mak(...)wigilijnych stołach. Obecnie mak, w wyniku jakiejś paranoi jest pozbawiony "mocy", gdyż ustawodawca naiwnie myśli, że przy takiej dostępności do narkotyków, komuś się będzie chciało w domu robić heroinę. Nie byłoby to takim problemem, gdyby nie fakt, że stracił on też swoje walory smakowe. Składniki: - płatki owsiane - mak Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na proszek. Dodajemy mak i tyle wody
Kryzysowa Książka Kucharskauwiecznione w wierszu „Sträselkucha” autorstwa Hermana Bauch’a (1856–1924). Wypiek ten pieczony był z okazji wszelkich uroczystości rodzinnych oraz wiejskich. Podstawowe ciasto z kruszonką było wzbogacane owocami w zależności od pory roku, natomiast zimą – makiem lub serem. Śląski pisarz Ernst Schenke napisał w gwarze Ziemi Kłodzkiej wiersz pt. „Pflaumakucha”, czyli o cieście z kruszonką i ze śliwkami. Ciasto
Passions hobbies lifecukru i mąki, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy mąkę, mleko i rozczyn. Wyrobić. Do ciasta dolewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masa : 400 g maku 100 g cukru łyżka masła 50 g rodzynek 3 łyżki skórki pomarańczowej w syropie 50 g orzechów u mnie włoskie i laskowe(...)wody) Odstawiamy na noc ( albo na co najmniej 2 godziny). Po tym czasie mak mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy resztę składników i łączymy ( możemy to robić w blenderze, dodatkowo zmieli składniki). Sposób przygotowania strucli Ciasto dzielimy na dwie części, cienko wałkujemy. Wierzch smarujemy masą makową i zwijamy w rulon. Strucle przekładamy do podłużnych form wyłożonych papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemnościprzez chwilę w robocie hakiem zamieszać keksówki 20x14 cm posmarować masłem i obsypać mąką i ciasto po równo rozłożyć do foremek na ciasto rozłożyć prażone jabłka ze słoika lub przecier jabłkowy 10 dag masła, cukru, maki krupczatki wyrobić na kruszonkę kruszonką posypać jabłka i zostawić na 10 minut w cieple do podrośnięcia ciasta ciasto piec w 200C około 40 minut
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : Ciasto kruche : 50 dkg mąki pszennej 20 dkg cukru pudru 25 dkg margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa : 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. ) 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Sposób wykonania : C iasto kruche : Z podanych składników w przepisie zagnieć ciasto kruche. Jeśli będzie zbyt twarde dodaj trochę kwaśnej śmietany. Podziel na dwie części. Schłodź w lodówce przez kilkanaście minut. M asa makowa : Mak sparz, odcedź, zmiel 2-3 razy w maszynce na drobnym sitku. Białka ubij z cukrem. Dodaj wszystkie składniki
Przepisy i porady kulinarnebałam się tej pracy jak diabeł święconej wody. Skorzystałam z pomysłu na struclę z TEGO PRZEPISU Piszę "skorzystałam", ponieważ: podwoiłam porcję na ciasto krucho-drożdżowe (piekłam dwie strucle) pierwszy raz kupiłam MAK MIELONY , który sprawdził się rewelacyjnie i już mam nadzieję, że będzie w sprzedaży w przyszłym roku przed świętami :) masę makową zrobiłam wg przepisu na opakowaniu Czytaj
bistro mamawięcej śmietany. Dobrze wyrobione ciasto wybijać cienko wałkiem, poskładać je i ponownie wybijać – czynności powtarzać przez ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek, następnie pokroić na paski szerokości 5 cm, a te ukośnie na 10 cm kawałki. Na środku każdego z nich zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden(...)spodu zarumienią, odwrócić. Usmażone przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Pozostałe składniki: Do garnka wsypać mak, wlać mleko, podgrzewać, aż mleko odparuje. Odstawić do przestygnięcia. Orzechy drobno posiekać. Wykonanie Z chrustu ułożyć stos, polać go miodem, opcjonalnie także lukrem, posypać orzechami oraz makiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mrowisko na chruście pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparymnie - to właśnie połączenie orzechów, gorzkiej czekolady i żurawiny. Na takie idealnie wyważone połączenie smaków dzisiaj Was zapraszam! #beko #ciastojakzobrazka PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ: CIASTO SKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników - 2 łyżki masła orzechowego
SMYKWKUCHNIkiedy Twój zakwas osiągnie fazę wzrostu np. 3 godziny od momentu jego dokarmienia. Więc mąkę na ciasto właściwe musisz zmieszać z wodą, co najmniej 30 minut wcześniej. Druga wskazówka tajemna. To tutaj łatwo się wysypać. Dlatego dokarm zakwas dzień wcześniej taką ilością maki iw wody jak piszę w punkcie pierwszym zmierz czas jego wzrostu. Będziesz wiedział kiedy osiąga ten moment(...)udostępnij go w swoich social media, dla mnie to takie dziękuję z Twojej strony. RECEPTURA: Sourdough Bread 1. ZAKWAS dokarmiony 75 g maki żytniej typ 720 i 75 g wody, w fazie wzrostu - 180-190 g zakwasu CIASTO WŁAŚCIWE - 1 kg mąki pszennej chlebowej (im większa zawartość białka w składzie tym lepiej) - 750 g wody - 20 g soli - plus
SMYKWKUCHNIwłożeniem do pieca posmarowałam je roztrzepanym białkiem i posypałam siekanymi orzechami - ładnie wyszło i smacznie:) składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 kg mąki pszennej szczypta soli 6 jajek 2 łyżki cukru 100 g stopionego masła nadzienie: 100 g maku 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów laska wanilii 70 g marcepana 1,5 szkl cukru pudru(...)cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza i wtedy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Migdały, orzechy i mak zaparzyć w mleku, zemleć, dodać pokrojony w kawałki marcepan; utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania gęstej
6niebodzwonu chcą zjeść coś naprawdę dobrego. Dzisiaj pyszne krucho-drożdżowe zawijańce. Mogą być z dżemem, marmoladą, serem czy makiem. Co macie akurat pod ręką, świetnie się sprawdzi w roli nadzienia. Specjalnie nie piszę drożdżówki, właśnie ze względu na rodzaj ciasta. Jest mięciutkie i zarazem kruche. Wszystko to, zawdzięczamy tajnemu składnikowi jakim jest…smalec. Tak, ten zły smalec(...)smalcu 1/2 szkl. śmietany 18% 50 g drożdży 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie - marmolada, ser, mak itp Sposób przygotowania W kubeczku rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru. Z Podanych składników ręcznie lub w robocie, zagniatamy ciasto. Możemy postępować tak jak autor wspomnianego bloga, ale ja rozwałkowałam ciasto na placek. Posmarowałam placek marmoladą. Placek zawinęłam w rulon
Mieszam w Garnku