ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:221/571)

Ciasto ZEBRA. 488

proszkiem do pieczenia) na przemian z olejem i wodą dodajemy do białek. Delikatnie mieszamy aż do wyczerpania składników. Na końcu dolewamy aromat. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej przesiewamy kakao do drugiej zaś dwie łyżki maki. Delikatnie mieszamy.  Tortownicę o średnicy 26 Cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. Dno wykładamy papierem. Ciasto małymi porcjami nalewamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowiec zwijany 1177

tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: ·          500 g maku ·          170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa(...)Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Przygotowanie : Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około

Proste Potrawy
Ciasto z bananem 754

Bardzo ladnie się prezentuje i szczególnie polecam na wszelakie uroczystości rodzinne. Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia 180 C Czas pieczenia :50 minut Składniki : Ciasto : 5 jaj 120 g cukru 125 ml oleju 200 g maki 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia 6 lyzek kakao Masa budyniowa: budyń waniliowy 500 ml mleka 100 g cukru pudru 300 g masla

Słodkości i nie tylko
Chleb nocny 167

łyżeczka maku lub sezamu  [ nie dałam] Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto. [Drożdże świeże należy pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczką cukru, zalać odrobiną ciepłej wody i wymieszać , odstawić do wyrośnięcia, a potem połączyć z resztą składników.]  Po kilku minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto podzielić(...)włożyć 3 kule z ciasta, obok siebie. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc (ok.12 godzin). Następnego dnia, rano, wyciągnąć formę z wyrośniętym ciastem i zostawić na 20-30 minut w cieple. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wierzch chleba naciąć w kratkę ostrym nożem i posmarować rozbełtanym żółtkiem. Posypać makiem [ ja akurat o tym zapomniałam

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki Z Białym Makiem I Lukrem Pomarańczowym 111

Mięciutkie i słodkie rogaliki z białym makiem, idealnie wpasują się na podwieczorek lub do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Są mięciutkie i po prostu pyszne i znikają w oka mgnieniu ;) Składniki na 25-35 rogalików: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1 żółtko kl L parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 1/2 szklanki(...)Nadzienie 1. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i esencje migdałową. 2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. Ciasto 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy

Gotowanie...to proste !
Rolada truskawkowa 157

Składniki: ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej krem: ok. 80 dkg truskawek 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 400 g serka naturalnego … Czytaj dalej Rolada truskawkowa

czarrna od kuchni
Chleb tradycyjny 74

Time 55 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn: 360 g mąki pszennej zwykłej 70 g zakwasu żytniego 1 łyżeczka suchych drożdży 330 g wody Składniki na ciasto 400 g wody 330 g mąki żytniej białej, typ 720 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli morskiej Instructions Wieczorem przed położeniem się spać, zrobić zaczyn na chleb(...)ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia, tym razem na krócej, bo na około 30-60 minut. Po tym czasie ciasto przelewam do dwóch średniej wielkości keksówek, wcześniej wysmarowanych olejem i wysypanych np. otrębami. Odstawiam do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C, ciasto przed wstawieniem do piekarnika posypać mąką lub makiem

SprawdzonaKuchnia.pl
Babeczki waniliowe z makiem 97

aromat waniliowy cukier puder Margarynę roztopić i ostudzić. Wlać mleko, wbić jajka oraz aromat waniliowy, wymieszać wszystko. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem, cukier oraz mak. Całość dobrze wymieszać do połączenia się składników. Ciastem napełniamy foremki (ja wykorzystałam foremki silikonowe ). Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy ok 25 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić i posypać

przepisy- Milki
Chleb z Vermont na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej razowej pieczony w żeliwnym garnku – World Bread Day 2019 – Światowy Dzień 88

się… chlebem. Składniki na 2 bochenki LEVAIN (Zaczyn) 140 g mąki chlebowej pszennej typ 750 170 g wody 30 g dojrzałego zakwasu CIASTO NA CHLEB 680 g mąki chlebowej pszennej typ 750 90 g maki pszennej razowej 420 g wody 20 g soli 300 g zaczynu/levain (całość oprócz 2 łyżek) Wykonanie LEVAIN 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta

Tajemnice Smaku
Klasyczna strucla makowa 119

Dzisiaj Kochani przepis na jedno z klasycznych ciast Bożonarodzeniowych. Klasyczna strucla makowa to punkt obowiązkowy moich rodzinnych świąt, zaraz obok piernika i sernika. Przepis jest bardzo

PatiGotuje
Rolada truskawkowa 181

Składniki: ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej krem: ok. 80 dkg truskawek 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 400 g serka naturalnego … Czytaj dalej Rolada truskawkowa

czarrna od kuchni
Rogaliki Drożdżowe Makowo - Migdałowe 121

całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy migdały mielone oraz bakalie i ewentualnie esencje migdałową. 2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. Ciasto 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia

Gotowanie...to proste !
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 119

stronę Ambition ( klik) , gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na świąteczne dania oraz propozycje wyjątkowej zastawy stołowej, która będzie pięknie prezentowała się na świątecznych stołach . PIEROGI z MAKIEM i SOSEM POMARAŃCZOWYM Składniki: (24 szt.) pierogi: ciasto: 2 szkl mąki 3/4 szkl gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 300 g masy makowej 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej sos: 3 łyżki

Bon appetit mon amie
Makowiec japoński 210

piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Może i Wy skusicie się na upieczenie tego ciasta. Po więcej przepisów zapraszam do zakładki Ciasta. Znajdziecie tam również przepisy na inne smaczne makowce. Składniki 400 g maku mielonego 7 jajek rozm L 2 szklanki mleka 200 g masła 200 g kaszy manny 1,5 szklanki cukru pudru 700 g startych jabłek(...)Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia składników. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę o wymiarach 36x24 cm wyłożyć papierem

O kuchni z uczuciem
Bułeczki śniadaniowe 185

pokojowej 50 g cukru 45 ml oleju (użyłam Kujawskiego) 2 żółtka 1 łyżeczka soli. Do posmarowania bułeczek: 1 jajko 1 łyżka mleka sezam, czarnuszka lub mak do posypania Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące i zwarte, wyrabiamy około 10 min. Będzie się wydawać trochę ciężkie i nie takie puszyste, ale tak ma być. Ja w pierwszym

ladykitchen
Seromakowiec 154

Czy seromakowiec to ciasto które pieczecie tylko na Boże Narodzenie? U nas niekoniecznie, seromakowiec piekę także na Wielkanoc. To jest takie połączenie dwóch ulubionych ciast w

Moje Małe Czarowanie
Pierogi kapuściane z kaszą 167

Pierogi mojej Babci a zwłaszcza z nadzieniem z kapusty są wyborne. Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 60 dag maki Składniki na farsz: 1 kg kapusty białej 2 białe cebule 1 łyżka smalcu sól i pieprz ziołowy do smaku ½ szklanki kaszy jęczmiennej Wykonanie ciasta: Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką

Tradycyjna Kuchnia
Pyzy 166

tłuczemy lub przeciskamy przez praskę i studzimy. Do ziemniaków dodajemy masę ziemniaczaną surową, jajko, mąkę i skrobię odstałą po starych ziemniakach. Można dodać jeszcze łyżkę maki ziemniaczanej jeśli ziemniaki nie są mączyste. Zagniatamy ciasto. Mięso mieszamy z drobno usiekaną cebulką i przyprawami. Nabieramy ciasto łyżką, rozklepujemy i nadziewamy łyżeczką mięsa. zaklejamy i formujemy równe kuliste pyzy otaczając w mące. Gotujemy

Gotowanie jest łatwe
Rogaliki z makiem i marcepanem 207

Rogaliki z nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-)   Składniki:   Ciasto(...)dodać pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzeć masło palcami. Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją ciasno w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.   Nadzienie:   150 g suchego mielonego maku 200 g masy marcepanowej 260 g śmietany kremówki 36% 2 łyżki rumu 80 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki

maniapieczenia
Babeczki waniliowe z makiem 131

aromat waniliowy cukier puder Margarynę roztopić i ostudzić. Wlać mleko, wbić jajka oraz aromat waniliowy, wymieszać wszystko. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem, cukier oraz mak. Całość dobrze wymieszać do połączenia się składników. Ciastem napełniamy foremki (ja wykorzystałam foremki silikonowe ). Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy ok 25 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić i posypać

Camilla w kuchni
MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM 234

Czas płynie niebłaganie, a Święta ( i zima! brrr …! ) już za moment. A jak Święta – to makowce! Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi pyszną masą

Ostra na Słodko
Kruche Ciastka Digestive z czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.150 207

innych mielonych orzechów Do misy miksera wsypujemy suche składniki oraz pocięte na kawałeczki masło. Rozdrabniamy masło mikserem lub nożem tak by stworzyło drobinki wśród maki. Dolewamy mleko, wsypujemy czekoladę i zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy z niego wałek o średnicy ok 4 cm. Zawijamy w folie spożywczą i chowamy do zamrażalnika na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 170 st.C. Ciasto wyjmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec japoński 738

  Kochani!! Życzę Wam spokojnych, radosnych, pysznych i przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Oby też czas był pełen miłości i dobroci. Zapomnijmy o codziennych problemach

Nastoletnie Wypiekanie
Makowe muffinki 208

Makowe muffinki ot tak, prosto z serca, upieczone na kolacje imieninową, na osłodę dnia ukochanej osobie🙂 Szybko i łatwo się je robi, a smak już nas

czarrna od kuchni
12 potraw wigilijnych 31622

Orzechy od wieków symbolizowały płodność mądrość i pieniądze.  12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie

Tradycyjna Kuchnia
Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem 139

masy żółtka. mieszamy. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy delikatnie pianę. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/masa-makowa-do-makowca-pierogow/ MieszamWGarnku   Artykuł Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ciasto z makiem i śliwkami 129

To chyba ostatnie śliwki tego roku :( Nie wiem, czy już się tak stęskniłam za ich smakiem, czy naprawdę takie są - dorwałam się do nich i gdyby

Weekendy w domu i ogrodzie
Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. 220

Na minione Święta Wielkanocne upiekłam dla bliskich pyszne ciasto makowe. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec. Taki makowiec

Słodkie okruszki
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 155

sera. Wyszły pyszne i sycące. Rodzinka się nimi zajadała aż uszy się trzęsły ;) Krokiety podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Na 5 dużych krokietów: Ciasto ziemniaczane: 700 g ugotowanych ziemniaków jajko czubata łyżka maki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g pieczarek mała cebula 2 plastry żółtego sera sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej(...)oleju do czasu aż płyn wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Masa ziemniaczana: Ugotowane ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Masę ziemniaczana podzielić na 5 części, rozpłaszczyć na dłoni i nakładać farsz. Zlepić i uformować podłużne krokieciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z surówką

Smakołyki Asi
Puszysty fit sernik jogurtowy 6182

Propozycja Wielkanocna dla tych wszystkich, co nawet w święta postanowili dbać o linię. ;) Zdrowy sernik, bez mąki, praktycznie bez cukru (dodałam 2 łyżeczki cukru z wanilią

Cynamonowe szczęście
chleb 111

ciepłej wody nasiona sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie Mąkę i sól , drożdże, wymieszać.  Oliwę, miód, wodę,polączyć razem wymieszana polączyc z maka sola i drożdżami.. Dobrze wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia  (nie dosypywać mąki. )Foremkę -keskówkę -wysmarowac maslem i napelnic foremke do polowy ciastem.  Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

w mojej kuchni