ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:221/571)

Buchty - "czeska lekkosc bytu" 282

swoim blogu. Artomatyczne, slodkie i puszyste, a do tego wypelnione cudownym, sliwkowym nadzieniem. Zaluje tylko, ze tak szybko zniknely ze stolu. Skladniki: 3 zoltka 40 g cukru 250 g maki typ 550 20 g swiezych drozdzy 0,5 lyzeczki soli otarta skorka z 1 cytryny 0,5 szklanki mleka 50 g stopionego i wystudzonego masla powidla sliwkowe wykonanie: Drozdze nalezy(...)Odstawiamy na okolo 2 godziny az podwoi swoja objetosc. Po tym czasie z ciasta formujemy male buleczki, do ktorych wkladamy po lyzeczce powidel sliwkowych. Ciasto moze sie lepic do rak wiec mozna dlonie opruszyc maka. Buleczki wkladamy do naczynia zaroodopornego wysmarowanego tluszczem lub ukladamy na blaszke tak by sie stykaly(ja uzylam naczynia 15x30cm). Gotowe buleczki odstawiamy na godzine

Przysmaki Karolki
CIASTO MAKOWE Z BAKALIAMI 128

Ciasto na ostatnią chwilę - doskonałe na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, ale też gdy chce się Nam czegoś słodkiego. Pyszne, wilgotne, z mnóstwem bakalii.  Składniki: 125 g masła 4 jajka 150 g cukru  300 g mąki pszennej 250 g suchego maku 1 łyżka octu 10% łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 300 g śmietany kwaśnej(...)ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z octem i przestudzone masło. Następnie delikatnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i makiem.  Na końcu dodać śmietanę i bakalie wymieszane w mące ziemniaczanej. Ciasto wyłożyć do formy keksowej i piec ok 50 min w 180. st. C .  Gdy ciasto przestygnie zrobić lukier - cukier puder utrzeć

Niespełnione zdolności kulinarne
Małe drożdżówki z makiem 172

bułeczek :) SKŁADNIKI: rozczyn: - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 3 szklanki mąki - ok. 1/4 szklanki cukru (może być troszkę mniej) - szczypta soli - 2 jajka - 2/3 kostki roztopionego masła - 1 żółtko do posmarowania nadzienie z maku: - 100 gram maku mielonego - 1 łyżka masła - 2/3 szklanki mleka - 1 łyżka cukru pudru - 1 żółtko - piana(...)cukier i przestudzone, roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką mak, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu.  Smaruję rozbitym żółtkiem. Na blaszce pozostawiam

Wielopokoleniowo
Kluski z makiem 114

razu można przygotować jej większą ilość, bo z pewnością przyda się do kilku innych potraw. Składniki na kluski z makiem Domowy makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 / 2 łyżeczki soli Masa makowa: 200 g maku niebieskiego niemielonego 200 g miodu 200 g bakalii (posiekane migdały, orzechy włoskie i laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki) 2-3 krople aromatu(...)zalać gorącą wodą, tak aby był zakryty, odstawić na godzinę, następnie odlać wodę, a mak dwa razy zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając drobnego sitka. Zmielony mak wymieszać z miodem, bakaliami oraz aromatem migdałowym, na koniec w masę wmieszać ugotowany wcześniej makaron. Kluski z makiem wstawić do lodówki, podawać schłodzone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kluski z makiem

niecodziennikpary
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 189

Rogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 266

Rogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White

mojewypiekiinietylko
Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym 163

Windmills with apricot mousse Składniki. 45 dag maki pszennej 450 3 dag drożdży 5 dag cukru 3 żółtka surowe 5 dag masła 300 ml mleka 20 dag masła białko do smarowania ciasta mąka do podsypywania 1 słoik musu morelowego Wykonanie. Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100 ml mleka zrobić rozczyn. Do mąki dodać wyrośnięty

Kulinarny karnet Christophera
Rogale Świętomarcińskie . 248

cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza i wtedy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania gęstej masy. Dodać miąższ z wanilii lub cukier waniliowy . Wyrośnięte

Sama słodycz i szczypta chili
Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki 190

pasowało. W oryginale spód był makowy i właśnie mak był tematem przewodnim, ale u mnie zamiast maku jest troszkę przetrzymane w piekarniku brownie, żeby było nadal wilgotne ale żeby lepiej trzymało kształt i nie rozlewało się pod wpływem reszty ciasta. Dalej mamy masę z mascarpone w którą wciśnięte są wiśnie z kompotu, a dalej biszkopty nasączane w kawie(...)kcal Ciasto na każdą okazję Połączenie sernika z brownie i tiramisu Efektowne ciasto ale łatwe do zrobienia Pyszne ciasto Ciasto na niedzielę Źródło wpisu: blog Zjem to! zmodyfikowałam spód na moje potrzeby ponieważ nie lubię maku Zapisz Zapisz

Relaxtime
Chałka 97

domu, przygotowana własnoręcznie smakuje zdecydowanie lepiej niż ta ze sklepu. Przygotowanie ciasta to bardzo prosta sprawa, a kiedy mamy do dyspozycji robot kuchenny ciasto przygotujemy bez większego wysiłku. Długie wyrabianie ciasta jest konieczne w tym przepisie, dzięki temu ciasto chałki będzie sprężyste i miękkie. Podana ilość ciasta pozwala przygotować dwie spore chałki, choć ja zaryzykowałam i zrobiłam jedną i muszę(...)wysokich obrotach. Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce (24 - 26 st C) na 1 do 2 godzin. Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat, odgazować je, czyli należy pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wypełniają ciasto, składając je kila razy, po tej czynności podzielić ciasto na dwie równie porcje, następnie każdą z porcji ciasta podzielić na trzy

SprawdzonaKuchnia.pl
Palmier z łososiem i kremowym serkiem - przekąska na piknik 187

łososia na pieczoną, pozbawioną skórki czerwoną paprykę, oliwkową tapenadę czy bazyliowe pesto . Palmier z łososiem i kremowym serkiem Składniki / na 20 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego w kształcie prostokąta 1 jajko garść wybranych ziaren, np. sezamu, maku, siemienia lnianego 80 g kremowego serka Apetina Pesto i Rukola 120 g wędzonego łososia w plastrach (w wersji wegetariańskiej zastąp łososia plastrami pieczonej czerwonej

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA! 132

opisać Wam smaku tego ciasta, ale mogę zagwarantować, że jest ono PRZEPYSZNE! Przepis jest mojej mamy, z zaznaczeniem w notatniku COŚ WSPANIAŁEGO! A to oznacza, że przejść obok tego ciasta bez zabrania kawałka się nie da.😏 Zamieniłam parę składników na swoje wytyczne. Czyli zwykłą białą mąkę na pełnoziarnistą, margarynę z trans tłuszczami zamieniłam na masło prawdziwe i cukier na słodzik(...)radziłabym zostać przy tej zdrowszej wersji :) . Ja daje pomysł, a wy w razie czego kombinujecie. Nie radze tylko, aby zamieniać samemu na typowo bezglutenowe maki, bo takowych jeszcze w tym przepisie nie przetestowałam.  To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają dodatkowego smaku i chrupkości. Z jednego

zdrowo i aktywnie
Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA! 185

opisać Wam smaku tego ciasta, ale mogę zagwarantować, że jest ono PRZEPYSZNE! Przepis jest mojej mamy, z zaznaczeniem w notatniku COŚ WSPANIAŁEGO! A to oznacza, że przejść obok tego ciasta bez zabrania kawałka się nie da.😏 Zamieniłam parę składników na swoje wytyczne. Czyli zwykłą białą mąkę na pełnoziarnistą, margarynę z trans tłuszczami zamieniłam na masło prawdziwe i cukier na słodzik(...)radziłabym zostać przy tej zdrowszej wersji :) . Ja daje pomysł, a wy w razie czego kombinujecie. Nie radze tylko, aby zamieniać samemu na typowo bezglutenowe maki, bo takowych jeszcze w tym przepisie nie przetestowałam.  To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają dodatkowego smaku i chrupkości. Z jednego

Zdrowie i pysznie na talerzu
Biszkoptowa fantazja z brzoskwiniami. 176

śmietankę kremówkę, więc powstał już inny pomysł :) Żeby nie było nudno pokombinowałam jeszcze z białą czekoladą i krem wyszedł pyszny. Mam nadzieję, że chociaż trochę zachęciłam Was do tego ciasta :) Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 g. serka mascarpone(...)Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie : Biszkopt: Białka ubić ze szczypta soli, cały czas miksując dodać żółtka. Następnie przesiać obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 20-25 minut. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Krem

Agusiowe smakołyki
Ciasto z Grześkami 351

Ciasto z Grześkami SKŁADNIKI NA BISZKOPT : ************************** ****** 5 JAJEK 1 SZKL MAKI 2 ŁYŻECZKI PROSZKU 1 SZKL CUKRU 2 ŁYŻKI OLEJU WYKONANIE : ************************** ***** JAJKA UBIĆ Z CUKREM , DODAĆ OLEJ , MĄKĘ I PROSZEK . DELIKATNIE WYMIESZAĆ. PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI NA ZŁOTY KOLOR. PO UPIECZENIU I OSTUDZENIU BISZKOPT PRZECIĄĆ NA PÓŁ. MASA ; *********************** 250 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 2 GALARETKI CZERWONE 0,5 L WODY(...)GALARETKI ROZPUŚCIĆ W PRZEGOTOWANEJ WODZIE , ODSTAWIĆ DO LEKKIEGO STĘŻENIA . ŚMIETANĘ UBIĆ DODAĆ TĘŻEJĄCĄ GALARETKĘ . DELIKATNIE WYMIESZAĆ. CIASTO Z GRZEŚKÓW : ************************** * 6 BIAŁEK 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 4 WAFELKI GRZEŚKI W CZEKOLADZIE DUŻE BIAŁKA UBIĆ Z CUKREM DODAĆ STARTE NA TARCE GRZEŚKI , DELIKATNIE WYMIESZAĆ. BLASZKĘ WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA , ROZSMAROWAĆ MASĘ BIAŁKOWĄ I PIEC NA ZŁOTY KOLOR. CIASTO POWINNO BYĆ CHRUPKIE

Sama słodycz i szczypta chili

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję