ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:229/571)

Sernik przekładany 220

wanilia z laski - 1/2 margaryny, rozpuszczona i ostudzona 1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń Ciasto makowo - kokosowe na białkach: - 8 białek - 1 szklanka cukru kryształu  - 1 szklanka maku  - 1 szklanka wiórek kokosowych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaksie łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli  Po bakalie i przyprawy zapraszam(...)www.Skworcu.com.pl . 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej miksować. Następnie wsypujemy mak, kokos, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia się składników. Krok po kroku: 1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciemnego ciasto, które się chłodziło w lodówce wałkujemy i wkładamy na spód formy. Następnie wylewamy masę serową i układamy na niej

Apetyczna babeczka
Sernik gotowany na migdałowo-makowym spodzie z kakaowymi pingwinkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, bez pieczenia) 128

karobu (lub miodu) -40g oleju kokosowego -1 jajko -kilka kostek białej czekolady do ozdoby Dodatkowo do ozdoby -mąka dyniowa -drobne owoce SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać płynny olej i substancje słodzącą. Dokładnie wymieszać. Ugniatając wyłożyć spód tortownicy pokryty papierem do pieczenia. Spód umieścić w lodówce. MASA SEROWA Skrobie i wodę koksową wymieszać razem(...)minimum 45 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić z ok dwoma łyżkami mąki gryczanej. Rozwałkowywać partiami między warstwami worka foliowego i wycinać kształty. Ciasteczka piec w 130’C do zarumienia. Na koniec udekorować. POLEWA JOGURTOWO-MAKOWA Żelatynę namoczyć we wodzie na kilka minut do napęcznienia wraz z ksylitolem. Jogurt wymieszać z makiem. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia

Candy Pandas
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 167

wiedziałam że będą idealne do ciasta. Niestety pogoda nie zachęca do zbyt długiego stania w kuchni, dlatego też wybór padł na to bardzo szybkie ciasto.  A co najważniejsze również bardzo smaczne! Składniki: 300 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 op. cukru wanilinowego 2 całe jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego

Słodka Kraina Wypieków
Watruszki - rosyjskie buleczki z serem 470

Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze  Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką  Bułeczki z jabłkami i kruszonką   Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką   Watruszki - rosyjskie buleczki z serem  Składniki na 16 sztuk: ciasto: 200ml mleka 20g drożdży 100g szklanki cukru 2 jajka 400g mąki luksusowej(...)waniliowej nadzienie: 400g twarogu 50g śmietany (lub jogurtu greckiego) 50g cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 jajko 20g maki 20g masła  opcjonalnie: garść rodzynków lub 2 łyżki skórki pomarańczowej  dodatkowo: 1 małe jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia

Obiad gotowy
Ciasto Japońskie 123

wilgotne, makowe i pachnące świętami. Może to dziwne zwłaszcza, że mamy wiosnę ale tak właśnie poczułam gdy zapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę. Składniki: 1 kg jabłek 8 jaj 500 g maku 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kaszy manny 200 g masła olejek migdałowy 1,5 łyżeczki proszku(...)utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku dokładnie ucierając po każdym. Nadal ucierając dodawać po łyżce maku i jabłek. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę mannę. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać bakalie i olejek migdałowy. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną

Pysznie & Pięknie
Duńskie Bułeczki 116

pszennej (poznańskiej) 50 g masła o temperaturze pokojowej 20 g cukru kryształ (3 łyżeczki) 10 g soli (1 łyżeczka) do posmarowania ciasta przed złożeniem : 100 g masła o temperaturze pokojowej woda do pomalowania bułek sezam lub biały mak do pospania mąka do podsypania blatu Link do filmu z przygotowania: Duńskie bułeczki  https://www.youtube.com/watch?v=dKF9iLoRak8 Przygotowanie: Ciasto na bułki można

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciasto Aniołek 1090

Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach.  Ciasto:   4 szkl mąki pszennej 2 jaja ¾ szklanki kwaśnej śmietany ½  szklanki cukru ½  kostki margaryny 1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego 2 łyżeczki  amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżowy wieniec truskawkowo-jagodowy 343

wiecej czasu niz zrobienie zwyklych drozdzowek,a wykonanie go przynosi jednak duzo wiecej frajdy.Cieszy nie tylko oczy ale i podniebienie.Zapraszam zatem do przepisu. Skladniki na ciasto :(na forme o srednicy 30 cm) 420 g maki 200 ml mleka 50 g cukru 50 g masla 1 jajko L 1/2 lyzeczki soli 1 opakowanie suchych drozdzy Skladniki na mase serowa(...)gladka mase bez grudek zetrzec na grubych oczkach tarki macepan z owocow odlozyc 12 jednakowej wielkosci truskawek,reszte pokroic na cwiartki.Wymieszac pokrojone truskawki i jagody z macepanem.Odstawic wyrosniete ciasto jeszcze raz zagniesc i podzielic na 2 czesci forme o srednicy 30 cm wysmarowac maslem i oproszyc maka.1/3 ciasta rozwalkowac na kolo o srednicy formy.Ulozyc w formie. reszte ciasta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiełbasą 251

Doskonała przekąska a nawet danie  główne dla niespodziewanych gości. Do tego wystarczy podać sałatkę i gotowe!!!   1 opakowanie ciasta francuskiego 4-6 surowych kiełbasek (chociaż niekoniecznie, możecie użyć Waszych ulubionych) 1 jajko do posypania: kminek, mak, siemię lniane, sezam, czarnuszka, lub to co chcecie     Jajko rozbełtać z odrobiną wody i posmarować nim ciasto

Jadło i czytadło
BARANEK I ZAJĄCZEK WIELKANOCNY 115

zrobiony samodzielnie z pewnością lepiej smakuje i wygląda i nie ma nawet porównania do kupnego.Ciasto jest bardzo smaczne więc po świętach ozdoba do konsumpcji. Ciasto: 15 dag masła bądź margaryny 20 dag cukru 35 dag maki 4 jajka 8 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę bądź masło utrzeć z cukrem,dodając po jednym żółtku,następnie dodać mąkę wymieszaną

Niespełnione zdolności kulinarne
Kokosanka z brzoskwiniami 94

bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem poleca się do popołudniowej kawy, rozmów wszelakich i miłych wieczorów SKŁADNIKI: 2 i 1/3 szklanki

Zasmakuj Kuchni
Makowiec 493

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką. Rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową i rozsmarowujemy zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Roladę zawijamy (można dodatkowo zagiąć końce, żeby mak nie wypłynął od razu na zewnątrz), kładziemy łączeniem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni

Ciastkozercy
Naleśniki z jagodowo – malinową kaszą manną 142

bardzo słodkie, ale zaspokoją w 100% ochotę na słodki deser. Naleśniki podałam na talerzyku od  Scania PORCELANA BOGUCICE   Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru trzcinowego 1 szklanka maki pszennej Dodatkowo: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru trzcinowego 50 g malin 50 g jagód Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy

VioletoweKucharzenie
Kruche makowe gwiazdki 181

pracy postanowiłam wziąć się za pieczenie. Najpierw zagniotłam ciasto, wstawiłam do lodówki i pojechałam na poszukiwania foremek w kształcie gwiazdek. Na ciasto zużyłam : 120 g mąki pszennej typ 550, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki maku, 50 g drobnego cukru ( pół na pół z cukrem waniliowym) i 100 g zimnego masła. Całość zagniotłam metodą tradycyjną. Ponieważ moje ciasto nie bardzo

apetytnapieczenie