ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:218/571)

Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 905

bożonarodzeniowe ciasta:). Każdy z nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi

Szefowa kuchni
drożdżowe języczki z marmoladą 130

marmolady owocowej 2 łyżki maku Śmietanę podgrzać z cukrem, żółtkami i  rozkruszonymi drożdżami. Dodać do mąki i wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do ciasta i wyrobić. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać kółeczka literatką. Za pomocy szprycy wyciskać na ciast paski marmolady. Sklejać naprzeciwległe boki tworząc języczki. Smarować rozbełtanym jajkiem i oprószyć makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 948

przepisami na bożonarodzeniowe ciasta:). Każdy z nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html 

Szefowa kuchni
Biszkopt makowy 192

ciasto? jest pyszne :) Składniki: 7 białek 7 żółtek 150 g cukru 150 g maku czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mąki kukurydzianej szklanka mąki pszennej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej miksujemy - gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka które łączymy z resztą masy. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą, makiem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut. Studzimy w formie. Biszkopt możemy podawać z waniliowym sosem, owocami, albo wykorzystywać jako blat

Słodkie Przyjemności
Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana 96

albo milchramstrudel będący ciastem polewanym polewą waniliową. Albo racuszki z ubitych białek, które mogą być też smacznym deserem. Mieszkańcy tego kraju lubią jeść ciasta i potrafią je przygotowywać. A zwłaszcza strudle, które są nadziane makiem lub jabłkami. A także czekoladowy sacher, który jest wyśmienitym deserem. Jest to torcik czekoladowy przekładany marmoladą i oblewany płynną czekoladą. Bardzo cenione w Austrii(...)jest ciasto przypominające pączki zwane kipfle. Artykuł Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Jezioro łabędzie 145

łabędziach była dla mnie prawdziwą przyjemnością!. Najważniejsza sprawa to zrobić wdzięczne długie szyje i dobre ciasto ptysiowe. Przepis jest na 25-30 sztuk. Ciasto parzone, ptysiowe: 7 dużych jaj 500 ml wody  25 dag maki pszennej 25 dag masła lub dobrej margaryny  1. Margarynę z wodą rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia, małymi porcjami dosypujemy mąkę i cały czas

Apetyczna babeczka
Piegowata babka świętokrzyska 148

miksera. WSzystkie składniki wystarczy utrzeć, wstawić foremkę z babką do pieca i cieszyć się aromatem ciasta. W smaku przypomina popularnego piegusa, ale jest lepsza. W dodatku po wyjęciu z piekarnika, niesamowicie pachniała. Dosłownie nosem można było wyczuć w niej mak. Przepis pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich z Kępy Lubawskiej. Nie wiem jak wy, ale ja cenię kuchnię regionalną. Marzę(...)trochu przesiane mąki i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodajemy aromat, mleko i mak. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach Artykuł Piegowata babka świętokrzyska pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ + FILMIK 119

Dzisiaj przepis na pyszny i kremowy serniczek z białą czekoladą w środku. Łatwy w przygotowaniu i smaczny. Polecam SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 5 jajek 2

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche babeczki z makiem ( mini makowce ) 173

zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki ( moje babeczki piekłam w klasycznej blasze do muffinek ). Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów. Korpusy z ciasta wypełnić masą makową(...)pozostałego ciasta wykrawać kształty lub krążki i przykrywać nimi babeczki, dobrze dociskając do brzegów. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Upieczone kruche babeczki z makiem, ostrożnie wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Zimne oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
PELNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI 103

ostrożnymi ruchami przez 5-7 minut, aż stanie się miękkie i lekko kleiste. Zostawiamy ciasto na 5 minut, następnie kontynuujemy wyrabianie, aż ciasto stanie się gładkie i da się rozciągnąć w błonę. Staramy się nie dodawać więcej maki. Cisto rozpłaszczamy, posypujemy orzechami, składamy na pół i wyrabiamy, aby orzechy równomiernie rozłożyły się w cieście. Krok 4. Duży pojemnik lub miskę

Moja Książka Kucharska
Drożdżówka z serem i lukrem 205

ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „ Crazy Dough ”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj- domowe pieczywo – Bułki pszenne więc nie będę się znów powtarzać. Ale na 100% to ciasto sprawdza się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Białkowiec z makiem 139

pieczenia, odstawić. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, nadal ubijając na małych obrotach miksera.  Następnie dodajemy mąkę, mak i wystudzone masło, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 177

domowego ciasta do kawy.Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami,ktore wymagaja duzo czasu i wielu etapow przygotowania by upiec cos smacznego.Ten przepis jest zlepkiem kilku i co najwazniejsze bardzo prosty. Jest ze mna od bardzo dawna i wlasnie dzis przenosze go z kulinarnego kajecika na bloga.Spod zawsze pieklam z bialej maki.Tu po raz pierwszy zrobilam go z maki pszennej pelnoziarnistej(...)Skladniki na spod: 3 zoltka 100 g cukru pudru (lub sypkiej stewii) 100 g masla 150 g maki pszennej pelnoziarnistej (lub zwyklej bialej) 50 g maki ziemniaczanej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia Wierzch ciasta: 2 lyzki platkow migdalowych 120 g cukru 3 bialka Nalozenie owocowe: 1 kg owocow 1 budyn waniliowy (lub 2 lyzki m. ziemniaczanej+cukier waniliowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Strucla z orzechami 112

mokra za to aromatyczna, ciasto elegancko się wyrabia i formuje a do tego nie jest za suche, co często też bywa zmorą drożdżowych wypieków. taka strucla z orzechami na pewno podbije podniebienia waszych współbiesiadników;) Jeśli z jakiegoś względu nie jadacie maku, bo za ciężki, bo nie smakuje wam albo macie po prostu uczulenie na mak, warto sięgnąć po ten przepis(...)posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Jeśli jednak szukacie przepisów na bardziej tradycyjne strucle z makiem i makowce, to znajdziecie je tutaj . Drukuj Strucla orzechowa, strucla z orzechami włoskimi Pyszna, delikatna strucla z orzechami włoskimi, idealna strucla na świąteczny stół Składniki Ciasto 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 0,5 szkl. cukru 2 szt. żółtka

Mieszam w Garnku
Samosy z masą makową i śmietankowym dipem 200

Takie pierogi możemy postawić na wigilijnym stole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Składniki ciasto 2 szkl mąki 50 g masła szczypta soli ok. 1/2 szkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone(...)smażenia 1. Pracę najlepiej zacząć od przygotowania masy makowej. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut. 2. Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia. 3. Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. 4. Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
SERNIK GOTOWANY NA CIASTKACH 119

Sernik gotowany to jeden z pyszniejszych serników a w dodatku szybki w przygotowaniu. Gotową masę serową wylewamy warstwowo na herbatniki.            

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka z makiem w 8 minut 129

masła + powidło śliwkowe (na Święta polecam szczególnie korzenne firmy Stovit ) Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia, suchy mak i pozostałe składniki. Posiekać nożem, a następnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na około 2-3 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Piec 8 minut w temp. 190 stC. Podawać najlepiej przełożone powidłem śliwkowym (podczas Świąt szczególnie o aromacie korzennym

Tradycyjna Kuchnia
SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE CIASTECZKOWYM + FILMIK 136

Sernik dyniowy na spodzie z ciasteczek oreo, jest wyjątkowo delikatny i kremowy. Polecam go przygotować w okresie jesiennym i nie tylko. Osobiście za nim przepadam bo

Kulinarne Fantazje Marioli