buraki - 8865 przepisów (strona:209/591)

Bitki wołowe 31

dziwnego, że i bitki wyszły niemalże idealne. „Niemalże”, bo były bez grzybów i nie były robione przez moją mamę. Dodatki? No najlepsze będą tłuczone ziemniaki i tarte buraki. Chociaż to jak zwykle jest bardzo indywidualne. Mnie by pasował do tego jeszcze ogórek kiszony. A najlepiej to sałatka z buraków z kiszonym ogórkiem . My musieliśmy się jednak

Kardamonovy
Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną 37

Zjadł, oczywiście, ale usłyszałam: „dobra, ale nie rób jej za często”. Hahaha, naprawdę użył takiego stwierdzenia. Kaczkę zjedliśmy z kładzionymi kluskami i surówką z czerwonej kapusty i buraków, na którą przepis wrzucę na bloga za parę dni. Do kaczki pasuje i czerwona kapusta i buraki, postanowiłam więc zrobić z tego dodatek do obiadu. Wyszła z tego

Kardamonovy
Sałatka z fasolką szparagową i truskawkami 45

smacznie, więc na pewno będę do tego pomysłu wracać. Tobie też go serdecznie polecam. Inne kulinarne inspiracje Na moim blogu najdziesz też inne przepisy na sałatki: Sałatka z burakami i mandarynkami Sałatka ziemniaczana z figami i fetą Sałatka z burakami, szpinakiem i czerwonymi pomarańczami Sałatka z arbuzem i fetą Sałatka meksykańska z ananasem Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik litewski przepis 38

tęsknię całą zimę. Jak zrobić samemu tradycyjny chłodnik litewski? Chłodnik historyczny, znany i lubiany dawniej i dziś. Jak zrobić dobry chłodnik z botwiny z jajkiem? Przepis na chłodnik z buraków lub z botwiny Chłodnik podaje się z rzodkiewką, ogórkami, jajkiem, koprem, szczypiorkiem i innymi ziołami. Przepis na domowy chłodnik z buraków jest prosty. Chłodnik to lekka, letnia warzywna

Dieta moja pasja
Lekka sałatka na grilla z musztardą – prosta i świeża sałatka w 10 minut! 61

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest sałatka na grilla z musztardą – przepis Sprawdź inne inspiracje na sałatki na grilla! 1. Sałatka grillowa z burakami, feta i orzechami włoskimi Pieczone buraki pokrojone w kostkę, feta i posiekane orzechy włoskie wymieszane z sałatą rzymską lub sałatą masłową. Skropione oliwą z oliwek i octem balsamicznym

Via Gusto
Jajka marynowane w burakach 53

Efektowne jajka marynowane w burakach z nadzieniem z dodatkiem awokado. Jajka ugotować na twardo i zostawić do ostudzenia. Buraka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Do garnka wlać wodę. Doda

Bullio
Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW 92

solą i pieprzem. Sałatka z fasolką szparagową i pomarańczą – ta sałatka składa się z fasolki szparagowej, pomarańczy pokrojonej w kostkę, orzechów włoskich i cebuli czerwonej. Sałatka z pieczonymi burakami, serem feta i orzechami włoskimi – ta sałatka składa się z upieczonych buraków pokrojonych w kostkę, sera feta, posiekanych orzechów włoskich, doprawiona solą, pieprzem i oliwą. Sałatka

Via Gusto
Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną 43

Zjadł, oczywiście, ale usłyszałam: „dobra, ale nie rób jej za często”. Hahaha, naprawdę użył takiego stwierdzenia. Kaczkę zjedliśmy z kładzionymi kluskami i surówką z czerwonej kapusty i buraków, na którą przepis wrzucę na bloga za parę dni. Do kaczki pasuje i czerwona kapusta i buraki, postanowiłam więc zrobić z tego dodatek do obiadu. Wyszła z tego

Kardamonovy
Tarta jesienna z dynią 39

powitanie jesieni…chociaż wolałabym witać wiosnę! Składniki: ? 1/2 kg dynii pokrojonej w kostkę ? 1 mały burak czerwony ? 3 łyżki oleju ? sól, pieprz do smaku Ciasto ? 250 g mąki ? 250 g sera białego ? 250 g masła lub margaryny ? 1 jajko ? szczypta soli Sos ? 200 g gęstej śmietany ? 1 jajko ? 1 plaster sera mozzarelli ? 2 łyżki natki pietruszki ? sól, pieprz Wykonanie(...)Ugotować buraka w osolonej wodzie, zetrzeć na grubej tarce. ? Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki. ? Dynię pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, przyprawić i chwilę poddusić. ? Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać. ? Roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ser, natkę, przyprawić. ? Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec 15 minut w temp. 180 st.C. ? Na podpieczone

To co kocham
Jajka faszerowane Trio 34

sosie własnym ? 1 łyżeczka majonezu ? rzodkiewka i zielona pietruszka do dekoracji Masa chrzanowa ? gotowane żółtka z 2 jajek ? 2 łyżki majonezu ? 2 łyżeczki chrzanu ? 1 łyżeczka koncentratu z buraków czerwonych ? koperek do dekoracji Wykonanie: ? Jajka obrać, przeciąć na pół, z dwóch jajek wyjąć żółtka. Masa serowa ? Starty ser żółty wymieszać z majonezem i przetartym czosnkiem. ? Nałożyć łyżeczką(...)tuńczykowa ? Tuńczyka mocno odsączyć z zalewy, wymieszać z majonezem. ? Nałożyć masę na połówki jajek, udekorować rzodkiewką i pietruszką. Masa chrzanowa ? Żółtka utrzeć z chrzanem i majonezem, dodać koncentrat z buraków. ? Masę włożyć do foliowego rękawa i wycisnąć rozetki do 4 miseczek białkowych. ? Posypać posiekanym koperkiem. Każdą masę doprawić do smaku solą i pieprzem

To co kocham
Rolada z indyka z wkładką buraczano-orzechową 36

rolady z indyka. Jedliśmy tę roladę z sosem chrzanowym i puree ziemniaczanym. Nam smakowało, ale czy jury się zachwyci? Zobaczymy. Składniki: ? 800 g piersi z indyka ? 400 g ugotowanych buraków ? 2 jajka ? 100 g zmielonych orzechów laskowych ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać zółtka i dalej ubijać. ? Do jajek wrzucić buraki starte na tarce i zmielone orzechy. Doprawić solą i pieprzem. ? Ciasto wylać na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ? Piec w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. ? Pierś indyka pokroić na plastry, każdy rozbić cienko, posypać solą i pieprzem. ? Plastry rozłożyć na folii spożywczej w formie prostokąta większego niż upieczone ciasto buraczane. ? Na indyku położyć ciasto i zwijać roladę

To co kocham
Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka 49

kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”, wydanym przez Powiat Lubaczowski. Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka Składniki na barszcz: 200 g żeberek 300 g kości drobiowych 2 średnie czerwone buraki 1 marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 3 l wody opcjonalnie: kwas buraczany Składniki na uszka: 500 g kaszanki 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka(...)wlewamy 3 litry wody, solimy ją i wkładamy kości oraz żeberka. Gotujemy wywar, po czym dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i czerwone buraki. Dodajemy również posiekany czosnek. Jeśli chcemy, by barszcz był kwaśny, dodajemy kwas buraczany. Gotujemy do miękkości warzyw, po czym barszcz odcedzamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszankę

Trzeci talerz
Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka 51

Opaki. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z tej miejscowości opublikowano w zbiorze regionalnych przepisów pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”. Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka Składniki: 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 1 podudzie kurczaka kilka suszonych grzybów (namoczonych wcześniej i pokrojonych w paseczki) pół szklanki fasoli Jaś 300 g kapusty kiszonej 3 ziela(...)garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy mięso, lekko solimy i gotujemy. W osobnym garnku pokrojoną kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy warzywa. Buraki kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Pokrojone warzywa i grzyby dodajemy do gotującego się mięsa

Trzeci talerz
Najlepszy barszcz czerwony na Wigilię 51

Barszcz czerwony przygotowany z połączenia wywarów jarzynowego i z gotowanych buraków z zakwasem buraczanym. BARSZCZ CZERWONY NA WIGILIĘ SKŁADNIKI 1,3 kilograma buraków czerwonych; 2 liście laurowe; 5 kulek ziela angielskiego; około 10 ząbków czosnku; 700 ml przygotowanego wcześniej domowego wywaru jarzynowego; kilka domowych kostek grzybowych i/lub wywar grzybowy; 500 ml dobry <<zakwas buraczany

Kuchnia Tomka
Wigilia międzynarodowa 53

Wykonanie: Marchew i seler kroimy i gotujemy. Dodajemy pokrojone parówki, ziemniaki i połamany makaron. Ensalada de Nochebuena - Meksyk Ta sałatka ma wiele wersji, ale kilka składników się powtarza. Składniki: - buraki ugotowane - mandarynki - banany - orzeszki ziemne - majonez Wykonanie: Buraki kroimy drobno lub trzemy na tarce o bardzo grubych oczkach. Banany kroimy w plasterki. Mieszamy wszystko z cząstkami mandarynek

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania