Ryba lub pierś z kurczaka zyskają znów ładny złocisty kolor. Zimowe warzywo – buraki to jedne z najbardziej popularnych warzyw okresu jesienno-zimowego. Są podstawą wielu znakomitych dań. Ugotowane buraki ostudźmy, pokrójmy i podawajmy z jabłkami, fasolą, śledziami, ziemniakami, jajkami, cytrusami lub samą oliwą, solą, pieprzem czarnym, cukrem i sokiem z cytryny. Artykuł Kulinarne ABC na udane dania obiadowe
ProstePesto.plZnana wiosenna zupa. A le tym razem wzbogacona o bób i żeberka. Składniki: duży pęczek botwinki 500 g żeberek koncentrat z buraków 50 ml kawałek pora kawałek selera naciowego 1 korzeń pietruszki 3 młode marchewki kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku(...)kawałki. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, dodałem listek laurowy i ziele angielskie, gotowałem do uzyskania mięsnego wywaru. Do wywaru dodałem pokrojoną włoszczyznę i gotowałem ok. 10 minut. Dodałem sok z buraków, pokrojone łodyżki botwiny i 2 łyżki octu, gotowałem kolejne 10 minut. Dodałem liście botwinki, zamieszałem i moment podgotowałem. Zdjąłem z ognia, doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem szczyptę
R'n'G Kitchenmięsożernym Mężu jest to trudne do zrealizowania. Nie jest też problemem dla mnie lepienie tych wszystkich smakołyków, dlatego kiedy zobaczyłam kolejną akcję konkursową Vegeta Nature , wiedziałam że zarówno buraki jak i szpinak muszą być poniekąd głównymi bohaterami, a dania będą mączne. O ile pomysł na szpinak i czosnek niedźwiedzi zdradzę przy najbliższej okazji, tak na botwinkowe ravioli zapraszam jeszcze(...)około godzinę na blacie. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzane masło. Dodajemy drobno posiekane pomidory, a następnie obrane, rozdrobnione wraz z liśćmi buraki. Smażymy do miękkości na małym ogniu, ciągle mieszając. Zestawiamy do przestudzenia i łączymy z pokruszonym białym serem. Doprawiamy do smaku Vegetą Nature oraz pieprzem. Wracamy do ciasta ;) Dzielimy
Kuchnia w czekoladzieSałatka z rukoli i buraka z domowym winegretem to idealna propozycja na zdrowy dodatek do śniadania lub kolacji. Sprawdzi się także jako szybka przekąska w ciągu dnia lub sałatka do obiadu, podana np. do pieczonych ziemniaków i białego pieczonego/smażonego mięsa. Do sałatki można dodać podprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika oraz kilka posiekanych oliwek. Rukola bardzo dobrze(...)komponuje się także z fetą, suszonymi pomidorami, awokado, jajkiem na twardo i kukurydzą. Sałatka z rukoli SKŁADNIKI: 100 g rukoli 1 upieczony lub ugotowany średni burak 10 pomidorków koktajlowych 1 kulka mozzarelli 125 g sos winegret: 7 łyżek oliwy + 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Rukolę myję na sicie, wysuszam na papierowym ręczniku. Chyba
Zasmakuj Kuchnijakieś pojedyncze zwiędłe egzemplarze pieczarek czy inny warzyw – kiedy pojemnik się napełni gotuję wywar warzywny, który będzie bazą innych zup. Buraki gotowane lub pieczone – zawsze piekę buraki hurtowo, potem obieram i zamrażam w torebce foliowej w odstępach, potem mogę wyjąć po jednej czy kilka sztuk na kanapki, sałatki czy do chrzanu. Artykuł Nieoczywiste produkty które można
Dorota Smakujepieczenia – 1 laska wanilii – szczypta soli Składniki na lukier buraczany: – 200g cukru – 1 białko – 5 kropli soku z cytryny – 4 krople soku z buraka *opcjonalnie: wody do rozrzedzenia BABKA: Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. Formę do babki natłuszczamy masłem i oprószamy mąką, odstawiamy. Miękkie masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę(...)cytryny i przesiany cukier puder. Miksujemy mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł. Lukier powinien być gładki i lśniący. Na koniec dodajemy sok z buraka i ponownie miksujemy. Jeżeli lukier wyszedł za gęsty dodajemy po kropelce wody, kolejno mieszając. Babkę polewamy lukrem i czekamy, aż zastygnie. Smacznego! Przepis na Thermomix: BABKA: 1. Rozgrzewamy piekarnik do temp
Be Fit Be Strongukopanego, następnie starkowanego chrzanu, ale jeśli z jakichś powodów nie macie dostępu do świeżego korzenia chrzanu, możecie go zastąpić zakupionym chrzanem tartym, możliwie najostrzejszym. Składniki: 0,5 kg buraków 5 dag korzenia chrzanu sól, cukier, ocet Wykonanie: *Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. * Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o małych
Z Majeczką w kuchniZakwas z selera to moja propozycja na bardzo zdrowy napój, szczególnie teraz nam przydatny – wzmacniający odporność. Taki zakwas staram się nastawiać dość często (na przemian z zakwasem z buraków, kapusty czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają
Dorota SmakujeZakwas z kapusty to moja propozycja na bardzo zdrowy napój, szczególnie teraz nam przydatny – wzmacniający odporność. Taki zakwas staram się nastawiać dość często (na przemian z zakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają
Dorota Smakujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka majonezu sól i pieprz Buraki umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Zależnie od wielkości, gotuj je od 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu odlej wodę i pozostaw do ostudzenia. Następnie obierz
Kulinarne S.O.S.adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka majonezu sól i pieprz Buraki umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Zależnie od wielkości, gotuj je od 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu odlej wodę i pozostaw do ostudzenia. Następnie obierz
Kulinarny S.O.S.urozmaicenie świątecznych potraw. Oboje z mężem uwielbiamy zielony groszek, więc padło właśnie na niego, urody potrawie dodaje czerwony marmurek powstały od gotowania jajek w potłuczonej skorupce w wywarze z buraka. 4 jajka 1 mały burak 1 łyżeczka octu 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku 2 łyżeczki majonezu sól i pieprz Jajka gotować przez 5 minut od zagotowania, następnie wyciągnąć(...)wody potłuc delikatnie skorupkę. Do wody wkroić buraka i dodać ocet, włożyć do tego jajka, gotować jeszcze 10 minut, odstawić w wodzie z burakiem do ostygnięcia. Jajka przeciąć i wyjąć żółtka. Mrożony groszek gotować w posolonej wodzie do miękkości, następnie go odcedzić i ostudzić. Groszek dodać do żółtek, dodać sól i pieprz oraz majonez, rozdrobnić blenderem. Powstałą masą napełnić rękaw
Krylowa Kuchniafasolą, to idealne smarowidło na kanapkę, dla tych, którzy nie jadają mięsa, albo dla tych, którzy akurat mają ochotę na coś lżejszego. W skład pasty wchodzi gotowany lub pieczony burak i czerwona fasola oraz świeży czosnek. Robi się ją w kilka minut, po prostu wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pasty(...)tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Mutabal, pasta z bakłażana Pasta z bobu z miętą Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną Pasta z bobu Pasta z buraka z czerwoną fasolą (wegańska) Pasta buraczana z czerwoną fasolą (wegańska) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży ugotowany burak, ok. 200 g 1 duży ząbek czosnku
Kulinarne przygody GatityJeśli chcecie by był bezglutenowy użyjcie ryżu, kaszy jaglanej czy gryczanej. PRZEPIS NA KRYZYSOWY BARSZCZ UKRAIŃSKI Składniki na kryzysowy barszcz ukraiński: 2 duże cebule 6 łyżek oleju 5 średnich buraków 6 dużych ziemniaków 2 marchewki 3 ząbki czosnku 4 litry wody 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki suchej soczewicy czerwonej (może być też inna) sucha(...)zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, kaszę, soczewicę. Potem zmniejszamy grzanie i na wolnym ogniu gotujemy bulion ok 20 min. Następnie zalewamy to dodatkowym 2l wody, dodajemy ziemniaki i buraki pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Potem gotujemy wszystko na małym ogniu ok 10 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Kryzysowy barszcz ukraiński pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujewarzywo, np. cukinię lub marchewkę, również tarte na drobnej tarce. Przepis na 8 kotlecików: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g, po odsączeniu ok. 250 g) 1/2 szklanki wiórków z buraków 2 łyżki mąki orkiszowej lub innej, dowolnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do podania: chałka, awokado, dowolny sos, np. czosnkowy, mozzarella – opcjonalnie Fasolę odsączamy, nie płuczemy
Kucharzyca