buraki - 8865 przepisów (strona:223/591)

Sałatka z buraków z rodzynkami 103

,ugotowanych 1/2 puszki kukurydzy 20 g sera żółtego cebula jogurt naturalny duży+ 1 łyżka majonezu( można majonez pominąć) 1 łyżeczka curry sól , pieprz … Czytaj dalej Sałatka z buraków z rodzynkami

gotuj ze mną
Botwinka z pasztecikami 99

cytryny sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi siekamy. Marchew, pietruszkę, seler i buraki zalewamy zimną wodą (około 1,5 l ) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz. W tym czasie

R'n'G Kitchen
Sałatka z halloumi, buraczka i awokado 156

się prezentuje, ale jest niezwykle smaczna i zdrowa. Polecam! Sałatka z halloumi, buraczka i awokado Składniki:  Sałatka mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszpunka, itp.) opakowanie sera halloumi 2-3 buraki (ugotowane lub upieczone) pół dojrzałego awokado pestki dyni lub słonecznika do przybrania Dressing 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego(...)małym słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić i energicznie potrząsnąć. Odstawić.  Ser halloumi pokroić na plastry i zgrillować.  Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić na cienkie plasterki. Buraka pokroić w cienkie plasterki lub słupki, ja użyłam spiralizera i "starłam" go na długi makaron.  Na półmisku ułożyć ulubioną mieszankę sałat, na niej układać buraczki, zgillowany ser halloumi oraz

Codzienne Gotowanie
Sałatka z rukolą, kiszonymi buraki, awokado i granatem 171

którzy lubią chrupać będą zachwyceni smakiem tej sałatki. To za sprawą selera naciowego, kiszonych buraków i tryskających słodkim sokiem owocem granatu do tego  sos vinaigrette z angielską musztardą opakowanie  rukoli kiszone buraki seler naciowy owoc granatu awokado pestki dyni i słonecznika od kiełki lucerny Sos vinaigrette: sok z połówki cytryny 2 łyżeczki angielskiej musztardy 2 łyżki

AZgotuj!
Pieczone warzywa korzeniowe z gzikiem 98

Dlatego ograniczam ich wykorzystanie w kuchni i w oczekiwaniu na cieplejsze czasy zadowalam się tymi typowymi dla zimowego okresu.  W dzisiejszym przepisie królują zatem ziemniaki, bataty, marchewki i buraki. Do warzyw przygotowałam(...)gzik, czyli twaróg wymieszany z jogurtem, cebulą i przyprawami.  Takie proste rozwiązania często okazują się najlepszą opcją :) PIECZONE WARZYWA Z GZIKIEM Warzywa w proporcjach według uznania - ziemniaki, bataty, buraki, marchewka Pół kostki twarogu półtłustego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego Pół małej czerwonej cebuli Pieprz, sól Warzywa pokroić na mniejsze kawałki Wyłożyć na blachę do pieczenia, skropić olejem

HealthyCreations
Sałatka z buraczków i batatów 107

cebulę.  Sałatkę dobrze jest przygotować trochę wcześniej, aby składniki miały szansę się przegryźć. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony  Szybka przemiana składniki 0,5 kg buraków ugotowanych lub upieczonych, 250 g batatów,  ugotowanych lub upieczonych, 250 g  ogórków kiszonych, 1 mała czerwona cebula pęczek szczypiorku,drobno pokrojony sos 5 łyżek oliwy(...)łyżki ostrej musztardy - do smaku, sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli  1/2 łyżeczka  pieprzu  do podania trochę szczypiorku garść ziarenek granatu - opcjonalnie przygotowanie Buraki, bataty i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać, wstrząsając słoikiem.  Składniki sałatki włożyć do miski,  wymieszać, polać sosem

Stare Gary
Tradycyjny barszcz ukraiński 135

liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz ukraiński - składniki proporcje dla 5-6 osób 500 g surowych buraków czerwonych, obranych o pokrojonych w cienkie słupki lub małą kostkę 400 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę 1 duża drobno pokrojona cebula 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 marchewka(...)cebulę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu około 3 do 4 godzin. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu przecedzić. Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński Pokrojone buraki podsmażyć na patelni przez około 10 minut i dodać do wywaru, dołożyć ziemniaki  i gotować na niewielkim ogniu około 15-20 minut. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę

Cztery Fajery
Barszcz ukraiński 161

ulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :).  Przepis na barszcz ukraiński: 3-4 ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone grzyby(...)ziemniaki, kawałek pora, ew. cebulkę, dolać 1,5 l wody (lub rosołu w wersji mięsnej), zagotować i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w paski: kapustę, buraki i fasolę. Gotować kolejne 10 minut. Po czym dodać sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Zestawić z ognia, dodać zakwas, ew. podgrzać, ale nie dopuścić

Rodzinka w kuchni
Smoothie bowl z burakiem, wiśniami i jagodami 144

gęsty koktajl następnie przełóż do miseczek i udekoruj różnymi orzechami, tworząc w ten sposób pożywne śniadanie. Koktajl wzbogaciłam dodatkiem suszonych buraczków, które zmieliłam w pył. Możesz także użyć ugotowanego buraka (ok. ½ małego buraka). Jeżeli nie przepadasz za tym warzywem, nie martw się, jego smak tu jest niewyczuwalny. Składniki na 1 większą porcję lub 2 mniejsze 100g mrożonych wiśni (w sezonie(...)świeże) 80g mrożonych jagód (w sezonie świeże) 15g suszonych buraczków  (lub sproszkowanego buraka, ewentualnie 1/2 małego ugotowanego buraka) 200g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia Kilkanaście migdałów do dekoracji Opcjonalnie do dekoracji 1 łyżeczka wiórków kokosowych, orzechy laskowe, kilka płatków migdałowych Przygotowanie: Suszone buraczki zmielić na mąkę np. w młynku

Fabryka pomysłów
Czerwony barszczyk z pieczonymi buraczkami 111

Gessler , barszczyk nie jest dodatkowo zakwaszany kwasem buraczanym. Ja przepis nieco zmodyfikowałam, a na koniec doprawiłam jednak zupę sokiem z domowych, kiszonych buraczków. Bardzo polecam! składniki 800 g buraków kilka baldachów kopru ( miałam zamrożone) 1 cebula 1 łyżka octu 3 ząbki czosnku skórka obrana z 1 kwaśnego jabłka 1.5 l dobrego bulionu mięsnego garść prawdziwków 1/2 l wody(...)octu, gotować na małym ogniu tak długo, aż buraczki będą miękkie.  Upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Do gotującej się zupy dołożyć starte buraki i wywar z gotowania grzybów. Zagotować, zdjąć z ognia.  Dodać 3 ząbki  czosnku i skórkę z 1 kwaśnego jabłka. Odstawić barszcz na noc w chłodne miejsce

Stare Gary
Pasta ze slonecznika i kiszonego buraka 110

Składniki 2 szklanki kiszonych buraków 2 szklanki słonecznika ziarna 2-3 lub więcej ząbki czosnku obrane szczypta(...)soli i pieprzu do smaku opcjonalnie Wykonanie Ziarna słonecznika namoczyć na noc w wodzie,tak aby były wszystkie przykryte. Rano odcedzić z wody. Obrany czosnek zmiksować z ziarnami i burakami. Posolić i popieprzyć według potrzeby i pierwszy kęs tej pasty był dla mnie dziwny ,ale spożywając następny ,coraz bardziej byłam pewna ,że ją zrobię sama i będzie u mnie

mojej kuchni
Kotlety mielone i ćwikła 106

Dodatki: Dla mnie świetnie komponują się mielone z ćwikł ą i tak najczęśc iej j e przyrządzam , ale oczywiście jest mnóstwo innych dodatków do tego dania. Ćwikła składniki: buraki ok. 4 małych (ugotowane obrane i starte na tartce) chr zan 2 łyżki ( ilość zależy od ilości buraków) ocet balsamiczny mała łyżeczka (lub trochę soku z cytryny) s zczypta

Na moim talerzu
Różowy chłodnik 116

zawsze u mnie w lodówce, chociaż kiedyś go nie jadłam). W lecie tego nam trzeba lekko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki:  3 porcje Pęczek botwinki lub dwa mniejsze buraki (kupuję już ugotowane) Ogórek zielony Pęczek rzodkiewki (ok. 10 główek) Szczypiorek Koperek 2 duże kubki jogurtu naturalnego kefiru lub maślanki sól, pieprz czarny mielony, pieprz zielony mielony Jajka(...)łyżce masła przez kilka minut. 2. Dodajemy wodę, tyle by przykryła buraczki, i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy łyżkę soku z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.  Jeżeli używamy buraków ugotowanych ścieramy je na tartce na dużych oczkach.  3. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewkę ścieramy na tartce, siekamy drobno koperek i szczypiorek. 4. W misce

Na moim talerzu
Koktajl bananowy z czerwoną pomarańczą i burakiem 129

się da. Są soczyste, słodkie i idealnie smakują w każdej postaci. Najczęściej jem na surowo jako przekąskę lub w postaci koktajlu. Koktajl bananowy z czerwoną pomarańczą i burakiem smakuje cudownie i zdrowo, bo dodałam do smaku nieco miodu. Pyszny koktajl w środku zimy to jest to! Moc witamin!  Aby dodać więcej włoskiego smaku koktajl podałam z chrupiącymi(...)migdałami, które idealnie komponują się z pomarańczą. Koktajl bananowy z czerwoną pomarańczą i burakiem / 2 porcje Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 czerwona pomarańcza 1 banan 1 mały burak miód do smaku kilka migdałów ze skórką do podania Przygotowanie: Jogurt przelewamy do kielicha blendera. Banana obieramy i wrzucamy do jogurtu. Pomarańcza czerwoną obieramy najlepiej bezpośrednio nad kielichem

Moja smaczna kuchnia
Sałatkowe menu na Sylwestra i Nowy Rok 146

buraków z fetą Ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania