buraki - 8865 przepisów (strona:226/591)

Wegańska quinoa z młodymi warzywami, kiszoną limonką i miętą 100

buraki liściowe. Smaku dodaje kumin, mięta i kiszona limonka.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szklanki ziaren młodego bobu 3-4 młode marchewki kilka listków buraka liściowego kilka listków mięty  4 łyżki oliwy z oliwek 1/8 kiszonej limonki kumin pieprz sól Wykonanie: Marchewkę myjemy  i lekko obgotowujemy. Bób blanszujemy i obieramy ze skórek. Marchewkę wrzucamy(...)oliwę z oliwek i lekko podsmażamy, dodajemy utarty w moździerzu kumin, i posiekaną limonkę, doprawiamy pieprzem i solą. Po chwili dorzucamy liście buraka i bób. Po 2 minutkach, mieszamy z listkami mięty i podajemy z ugotowaną komosą ryżową. Smacznego

Quinoa Raz!
Krakowski Karakter - knajpa z charakterem 128

kimś decyzyjnym i w końcu, danie zostaje odjęte od rachunku, ale niestety niesmak pozostaje, strusi żołądek z przypalanym kremem ziemniaczano-parmezanowym, zielonymi szparagami z grilla, szczawiem i młodymi burakami (37 zł). Danie jest idealnie skomponowane smakowo, mięso miękkie i bardzo smaczne. Poezja dla oczu i podniebienia! stir fry z przepony wołowej z grillowana sałatą lodową z dipem z gorgonzoli(...)podniebienia   Teraz przychodzi pora na deser, zamawiamy: krem z solonego karmelu z czarną porzeczką (16 zł) sernik z koziego sera z biała czekoladą, brownie, lody z buraków i orzechy włoskie (19 zł) Obydwa desery powalają na kolana! Krem karmelowy tworzy idealne połączenie z czarną porzeczką, smakuje obłędnie. Duet kozi ser i czekolada przepyszny, natomiast lody buraczane nieco łagodzą

Kulinarne przygody Gatity
LEKKI CHŁODNIK Z BOTWINKI 103

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łodyżki drobno kroimy. 3. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy starte buraki i pokrojone łodyżki. Krótko smażymy ok. 5-10 min. Ściągamy z ognia i studzimy. 4. Rzodkiewki ścieramy na tarce, a koperek siekamy. 5. W misce mieszamy jogurt z kefirem

Marcepanowa kuchnia
Sałatka z czarną soczewicą, burakiem, gruszką i serem pleśniowym 133

Połączenie burak-grusza-ser pleśniowy jest strzałem w dziesiątkę ;) Słodkość gruszki i buraka przełamana wyrazistym smakiem sera. Całości idealnie dopełnia z kolei sos musztardowo-miodowy.  Te pyszne smaki łączy w sobie lekka sałatka, która dzięki dodatkowi pożywnej soczewicy jest doskonałą propozycją na lekki obiad. Z powodzeniem można zapakować ją do pudełka i zabrać do pracy. SAŁATKA Z CZARNĄ SOCZEWICĄ(...)BURAKIEM, GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM Dwie duże garści rukoli Mały ugotowany/upieczony burak Mała gruszka 4-5 łyżek ugotowanej czarnej soczewicy Kawałek sera z niebieską pleśnią Dressing Łyżeczka miodu Łyżeczka ostrej musztardy  Sok z połówki cytryny Odrobina oliwy

HealthyCreations
Buraczkowa dla leniuchów 141

Buraczkowa dla leniuchów z crème fraîche - prosta i szybka w przygotowaniu, bo tylko z buraczków, a nie na wywarze :). Crème fraîche w połączeniu ze słodyczą buraków smakuje przepysznie. Nic prostszego - obierasz buraczki, ścierasz na tarce i hop - do szybkowaru! A potem(...)już tylko zajadasz, no i cieszysz swoje oczy jej pięknym kolorem. :) Buraczkowa dla leniuchów. Składniki 1 kg 500 g buraczków, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach (obranych buraków powinno wyjść ok. 1 kg 200 g) 2 listki laurowe ok. 20 ziaren ziela angielskiego 1 l 500 ml gorącej wody ok. 1 łyżki soku z cytryny sól

Szybko Szybkowar
BOTWINKA 160

Wszystkie zupy z  dodatkiem buraków mogłabym jeść dosłownie  na okrągło ❤  Więc kiedy tylko pojawia się pierwsza botwinka, do późnego lata gotuję z niej zupkę.  Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną...  i słońcem...  Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść(...)Podana z młodymi, podsmażonymi z cebulką ziemniakami jest szczególnie smaczna 😊 Składniki:  b ulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle z indyka)  pęczek botwinki  dodatkowo 2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora  śmietana 18%   jajka ugotowane na twardo  sól, pieprz, cukier  1 łyżka posiekanego koperek

Walijskie Pichcenie
przekładana sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem i wieloma innymi składnikami :D 119

zagryzkę....no nie dosłownie :D Bardziej chodziło mi o coś, co można skubnąć po obiedzie. Wymyśliłam, że zrobię sałatkę śledziową przekładaną. Do zrobienia sałatki potrzebowałam: * 3 płaty śledziowe * 2 buraki ćwikłowe(...)dość spore * cebulę czerwoną * kilka ogórków kiszonych * jabłko * 2 jajka ugotowane na twardo * majonez * jogurt naturalny * szczypiorek * kwasek cytrynowy, sól, pieprz Matiasy przepłukałam wodą i namoczyłam na pół godzinki. Buraki ugotowałam w całości. Można je upiec, ale to potrzeba na to troszkę więcej czasu zanim będą miękkie. Zwyczajnie trzeba przekalkulować, czy bardziej opłaca się zużyć gaz czy prąd. Ziemniaki

Pieprzyć z Fantazją
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree 409

Składniki : • 4 buraki • 2 ząbki czosnku • sól • pieprz • 2 łyżeczki octu • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 malutki por • 1 liść laurowy • 1,5 łyżki śmietany 30% • ugotowane ziemniaki(...)łyżki stopionego masła • natka pietruszki Przygotowanie : Z marchewki, pietruszki i pora gotujemy bulion warzywny. Doprawiamy go solą i pieprzem. Do gotującego się bulionu dorzucamy obrane pokrojone w plasterki buraki. Gotujemy przez ok 10 minut. Dorzucamy do barszczyku dwa pokrojone na plasterki ząbki czosnku i 2 łyżeczki octu. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 25 minut Dorzucamy do barszczu śmietanę. Gotujemy

KUCHNIA POLSKA
Sałatka z buraczków z sosem miętowym 109

www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: - 3 duże pieczone buraki - szklanka białej  fasoli - garść posiekanego szczypiorku - sól, pieprz do smaku Upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Namoczony dzień wcześniej groch ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i połączyć z burkami. Posolić i popieprzyć do smaku. Sos miętowy: - pęczek świeżej

Kulinarne przemyslenia
Aromatyczne pieczone warzywa z bazyliowym tofu 102

warzywa, żeby nie zrobić z nich nieapetycznej papki ;) PIECZONE WARZYWA Z BAZYLIOWYM TOFU Czas przygotowania 10 minut + 40-45 minut pieczenia Składniki na 3-4 porcje 3 ziemniaki 2 buraki 2 marchewki 1 czerwona cebula Pół główki czerwonej(...)kapusty Pół kalarepy Kostka bazyliowego tofu 3 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka ajvaru Czubryca zielona Łyżka płatków drożdżowych Kumin Słodka wędzona papryka Cynamon Pestki dyni Warzywa obrać, umyć i pokroić buraki, ziemniaki i kalarepę w kostkę, marchewkę w talarki. Cebulę pokroić w grubsze plastry, czerwoną kapustę na ćwiartki. Warzywa przełożyć na blachę, na której będziemy je piec. Olej, ajvar

HealthyCreations
Carpaccio z buraków 103

buraki * kilka liści rukoli  * garść płatków migdałowych  * łyżka soku z cytryny  * łyżka oliwy z oliwek  * szczypta cukru trzcinowego  * sól, pieprz  Przygotowanie :  Buraki zetrzeć na tarce, na bardzo cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Dodać rukolę, oraz uprażone płatki migdałowe. Sok z cytryny, oliwę, cukier, sól i pieprz wymieszać aż do powstania gładkiej

Magiczne Życie Marty
Wytrawne warzywne babeczki 127

Polecam nie tylko od święta. Osobiście z chęcią bym zjadła taki aperitif przed dobrym obiadem np. szparagami zapiekanymi pod beszamelem . Składniki na 10 babeczek : 300g ugotowanych lub pieczonych czerwonych buraków 100g czerwonej soczewicy 100g ugotowanej marchewki (może być z bulionu warzywnego lub z niedzielnego rosołu) 300g gotowanego brokuła (może być ugotowana do miękkości łodyga) 150g ziemniaków, pokrojonych w kostkę(...)silikonowych foremek na babeczki. Warzywa korzeniowe można ugotować w wywarze warzywnym, bulionie czy też przy okazji gotowania warzyw na sałatkę jarzynową. Przygotować warstwę czerwoną. Gotowane lub upieczone buraki zetrzeć na tarce, odcisnąć jeśli zawierają dużo soku i przełożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na gładką masę z jajkiem. Wyłożyć po łyżce masy do foremek. Przygotować warstwę pomarańczową. Soczewicę ugotować

Dietolog
,,Śledzie pod pierzynką z awokado’’ 119

Prezentuję dziś warstwową sałatkę ze śledzi, drobno pokrojonego awokado i cebuli oraz marynowanych buraków. Całość przykryta warstwą sosu śmietanowo- chrzanowego i przybrana płatkami migdałowymi i zielonym koperkiem. Śledzie pod pierzynką z awokado to smaczna przystawka lub zakąska na świąteczny stół. Śledzie podane w takiej postaci są jednym z wielu dań wykorzystujących potencjał tej smacznej ryby. Dobre i na święta(...)płatków migdałowych Kolorowy pieprz Przygotowanie: Majonez mieszamy z chrzanem i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Do dużych kieliszków nakładamy warstwami poszczególne składniki. Najpierw dodajemy pokrojone w paski buraki, następnie posiekane jajka, pokrojone w kostkę awokado, polewamy sosem chrzanowym. Następnie układamy śledzie pokrojone w paseczki oraz posypujemy cebulą pokrojoną drobno w kostkę. Na końcu całość ponownie polewamy sosem. Gotową warstwową

Podróż w kulinaria
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 1381

Szybkie, proste i trochę świąteczne. Najlepsze oczywiście z tartymi burakami. Ostatni słoik buraków wylądował jednak u mojego brata, więc mięcho zostało wchłonięte z mizerią. Też super.  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo tartego chrzanu  1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 liść laurowy 1 łyżeczka

Kardamonovy
Różowe jajka Wielkanocne z kawiorem 126

pieprz do smaku sok z buraków 1 rurka do napojów Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać. Przełożyć do miseczki i zalać sokiem z buraków. Pozostawić na około 30  minut. Słomkę do napojów przeciąć nożyczkami wzdłuż na pół. Tak przygotowaną słomką nacinać jajka w połowie dookoła. Delikatnie rozdzielić dwie połówki jajka i wyjąć żółtka

Gosia gotuje