buraki - 8865 przepisów (strona:221/591)

Barszcz czerwony czysty - wegeteriański 85

Barszcz czerwony czysty jest bardzo prosty do przygotowania, potrzebuje jednak trochę więcej czasu, by buraki oddały cały swój smak. Dlatego najlepiej pozostawić wywar na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Otrzymasz wówczas pyszny, esencjonalny, piękny rubinowy barszczyk. Idealny do krokietów, pasztecików, pieczonych pierogów lub kulebiaka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
FRANCUSKIE MISECZKI SMAKU 83

lubimy więc za każdym razem odkrywacie inny smak. Tym razem sałatka z dynią, burakiem, brukselką i kiełbaskami frankfurterkami Morliny. Składniki: 1 kg dyni hokaido 1/2 kg brukselki 2 sztuki buraka 2 kiełbaski Franki Morliny rukola sól pieprz oliwa z oliwek cytryna pesto z suszonych pomisorów 1 op. ciasta francuskiego czarnuszka jajko Formy na tartaletki smarować masłem od zewnętrznej strony. Każdą(...)Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C Dynię pokroić w kostkę, posolić, skropić oliwą i piec w nagrzanym piekarniku do momentu aż zacznie się krystalizować. Buraki  umyć, wysuszyć, owinąć folią aluminiową i piec godzinę aż będą miękkie. Po tym czasie obrać, pokroić w kostkę. Brukselkę pokroić na ćwiartki odcinając twardą końcówkę. Posolić. popierzyć

Kuchnia w oparach
Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 120

małe, jednak dla mnie zbyt słone. Dlatego nie polecam dodawać soli do sałatki. Po przygotowaniu dobrze jest odstawić na godzinę sałatkę, aby składniki się "przegryzły". 4 szt upieczonych małych buraków opakowanie śledzi a'la anchois 2 jajka 2 łyżeczki kaparów kilka korniszonów 1 zielone jabłko czerwona cebula koperek pieprz łyżka musztardy Dijon sok z połówki cytryny lub ocet jabłkowy(...)łyżki oliwy z oliwek Buraki, śledzie, jabłka, korniszony i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać. Z musztardy, soku z cytryny i z oliwy zrobić dresing.  Dodać do wcześniej pokrojonych składników. Dodać kapary i korniszony

AZgotuj!
Sałatka śledziowa z burakami 82

telefonem, ponieważ nie było czasu na zdjęcia! Jest pyszna i każdy powinien ją zrobić. Składniki: - 2 nieduże ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki - 2 ugotowane i obrane ze skórki buraki - 1 mała cebula, u mnie czerwona - 5 płatów solonych śledzi ,u mnie majtasy - puszka gotowanej fasoli u mnie czerwona - puszka groszku i kukurydzy - 2 łyżki drobno siekanego szczypiorku oraz(...)koperku. Dodatkowo dla ozdoby i smaku na koniec natka pietruszki Składniki na zalewę - majonez, śmietana 18%, łyżka musztardy, sok z pół cytryny, sól i pieprz do smaku Ziemniaki i buraki pokroić w kostkę. Przepłukać i osuszyć śledzie. Pokroić je w kostkę z pozostałymi składnikami. Cebulę pokroić bardzo drobno. Dodać szczypiorek i koperek. Wymieszać. Przygotować sos. Zmiksować wszystkie składniki

Z Kuchni Do Kuchni
GLAZUROWANE PIECZONE BURACZKI 95

chcemy buraczki przygotować z wyprzedzeniem, wystarczy glazurowanie zakończyć wcześniej i pozostawić więcej rzadszej polewy na patelni. Przed samym podaniem podgrzać, aż odpowiedni zgęstnieje. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 4 małe buraki lub 2 średnie 25 g masła(...)czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki miodu ( można zastąpić syropem klonowym lub cukrem) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka  listków rozmarynu sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Buraki dokładnie myjemy, układamy w żaroodpornej formie, przykrywamy arkuszem folii aluminiowej i pieczemy do miękkości, w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu, przez około 45 minut, lub dłużej, jeśli użyliśmy większych buraczków

cool and minty
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 73

dodatkiem warzyw: cukinii, marchwi, papryki, kukurydzy, z ryżem lub kaszą (jaglaną, pęczak lub jęczmienną), dziś z pieczarkami tartymi. Klasyczny obiad, czyli kotlet plus ziemniaki, tłuczone, pieczone lub puree, surówka, buraki bądź marchewka z groszkiem sprawdzi się zawsze. U mnie często wersje urozmaicone, tak mam:) Choć do tradycyjnych kotletów z domu wyniesionych wracam często, żeby nie było:) Mielone z puree(...)batatów z koperkiem świeżym i burakami tartymi na ciepło podanymi polecam wręcz o każdej porze dnia:) Posiłek do odgrzania w piekarniku sprawdzi się na pyszny lunch-box do pracy – jedzenie z domu przyniesione przypomina o serdeczności, staraniu bliskich i domowym ognisku. Pracować się chce:-) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 pieczarek startych na tarce o dużych

Zasmakuj Kuchni
Fit frytki warzywne z piekarnika 116

suszone oregano i bazylia Warzywa do wyboru: ziemniaki marchew cukinia dynia papryka buraki itp.   *** Warzywa typu ziemniaki, dynia obieramy i kroimy w dość grube paski *** *** Marchew i buraki obieramy i kroimy w cieńsze paseczki *** *** Cukinii nie obieramy a jedynie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w grubsze paski *** *** Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w strączki *** *** Wszystkie pokrojone warzywa

Blog z Apetytem
Botwinka 130

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Botwinka  składniki: 2 udka z kurczaka 2 pałki z kurczaka duży pęczek botwinki 2 buraki 1/2 selera 3 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 jałowce 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 por (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google(...)client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Botwinka  wykonanie: Kurczaka myjemy, zalewamy zimną wodą i nastawiamy na wolny ogień. Zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy obraną marchewkę, por, buraka, seler i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny wywar. Odcedzamy. Marchewkę i buraka kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Liście botwinki kroimy na 1 cm wielkości

Delusional Trine
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 93

chrupkim w niewielkiej ilości, o czym niżej), makarony, ryż, kasza, chipsy, chrupki, krakersy, paluszki, musli, owoce i soki, oczywiście czekolada i napoje słodzone, a także takie warzywa, jak ziemniaki, buraki, marchew, dynia czy rośliny strączkowe. Jednym z głównych założeń diety jest spożywanie posiłków w odstępach nie większych niż 5 godzin. Oznacza to, że musimy zjeść coś zaraz po wstaniu(...)dobrze widzicie – będziemy się opychać batonikami przed snem. Jak to: batonikami!? Otóż do grona produktów dozwolonych dochodzą nam wytęsknione produkty: „normalny” chleb (najlepiej żytni), ziemniaki, ryż, kasza, makarony, buraki, marchew, krakersy wielozbożowe (jak popularne Sunbites), batoniki proteinowe, mleko, musli, chlebki pita, płatki owsiane lub jęczmienne, popcorn (prażony bez tłuszczu), kukurydza, groszek, fasola, soczewica, a także owoce. Oczywiście

Proste-przepisy.pl
Ciasto z burakami 111

Składniki: 5 małych buraków(...)jajka 1/2 szklanki maki kokosowej (55 g) 3 łyżki kakao 60 g erytrytolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta … Czytaj dalej Ciasto z burakami

czarrna od kuchni
Sałatka Lwowska z buraczków , zimowe przetwory 87

suszone grzyby ,koper , kiszone ogórki i powidła w jednym.. Też uwielbiam ten klimat i właśnie dlatego chyba nigdy nie przestanę robić domowych przetworów składniki : 3 kg świeżych buraków 4 duże czerwone papryki o grubym miąższu 5 dość dużych cebul 1 główka czosnku , także dość duża 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego , czarnego pieprzu 2 szklanki cukru(...)szklanki octu spirytusowego 10 % sól do smaku ( około 3 płaskich łyżek , ale najlepiej po prostu spróbować ) 2 szklanki oleju słonecznikowego Buraki gotujemy w łupinach do miękkości . Po to żeby nie tracić cennego soku Studzimy , obieramy , a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach . Paprykę i cebulę drobno siekamy i dodajemy do startych buraczków . Wyciskamy praską czosnek i dokładamy

Ogrodnik w podróży
Buraczki z gruszką i nektarynką (do słoików) 80

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Buraczki w każdym wydaniu smakują rewelacyjnie. To nasze ulubione warzywo, które podatne jest na nasze, kulinarne eksperymenty. Składniki: 1 kg czerwonych buraków 4 twarde gruszki 2 nektarynki 100 ml oleju słonecznikowego 100 ml octu cydrowego 4 łyżki miodu lipowego sól i pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Buraki pieczemy w 200°C  90-100 min. owinięte w folię aluminiową. Studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach z gruszkami i nektarynkami. Dodajemy olej, ocet, miód

R'n'G Kitchen
Sałatka buraków na liściach sałaty 99

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka buraków na liściach sałaty   Kiedy zostały nam buraki z barszczu, można wykorzystać  do sałatki.   Składniki: ·        4 ugotowane buraczki

Kulinarna Chwila
Ekspresowy barszcz czerwony zabielany 85

Pamiętam smak takiego barszczu, który gotowała moja mama. Moja wersja jest ekspresowa. A dlatego, że został mi rosół i miałam ugotowaną większą ilość buraków. Takim sposobem powstał ekspresowy barszcz i smakiem się nie różni od tego gotowanego w tradycyjny sposób. Więc jeśli nie macie czasu a macie ochotę na taki barszczyk i oczywiście macie rosół i ugotowane buraki

Ewa w kuchni
Jak planować posiłki – naucz się krok po kroku 147

starczą Ci do końca tygodnia. Albo tak: Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek – Pieczone polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata Wtorek – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem To menu jest pełne pieczonych warzyw, które możesz upiec za jednym zamachem w niedzielę. Pamiętaj tylko, że te najtwardsze – jak buraki – będą potrzebowały

Niedzielny kucharz