buraki - 8865 przepisów (strona:216/591)

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami 70

ziemniaki z jogurtem też będą spoko. O, albo kładzione kluski. Taaak, kładzione kluski też będą pasowały. Jeżeli chodzi o dodatki, dziś zjedliśmy polędwiczki z kaszą gryczaną i sałatką z buraków . Buraki zawsze dobrze sprawdzają do tego typu obiadów. Jeżeli nie macie pomysłu co zrobić na najbliższe święta na obiad, ugotujcie polędwiczki wieprzowe. Robi się je bardzo sprawnie

Kardamonovy
Śledź pod pierzynką z buraczkami 74

Teściowa. Połączenie tak pyszne, że uwielbiam się nim raczyć całe święta! Polecam i Wam Co nam trzeba? 4płaty śledziowe- ja kupuje gotowe Matjasy 3 duże ziemniaki ugotowane 3 duże buraki czerwone ugotowane 1 biała cebula 2 ogórki konserwowe Majonez 4 jajka szczypiorek sól i pieprz do smaku Robimy! Śledzie moczymy w wodzie. Następnie kroimy je w kostkę Jajka gotujemy(...)twardo, studzimy i rozdzielamy białka od żółtek. Białka tarkujemy na grubych oczkach. Buraki tarkujemy na grubych oczkach na wiórka. Ogórka konserwowego siekamy na kosteczkę, tak samo cebulę Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Szykujemy miskę Na dnie układamy warstwę buraczków-połowę. Na to wykładamy majonez, następnie cebulkę, połowę ziemniaków i połowę białek. Lekko oprószamy solą i pieprzem, dajmy warstwę majonezu

Latosiowydom
Jak zrobić czerwony barszcz wigilijny 197

uszkami lub pierogami.  Najlepszy barszcz wigilijny jest tylko na domowym zakwasie. Wiec na 4 lub 5 dni przed Wigilią nastawiamy zakwas na barszcz. A oto składniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku liść laurowy łyżka soli Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i zalewamy po brzeg gorącą osoloną wodą. Odstawiamy(...)warzywa nie wystawały z wody. Zakwas zlewamy bez warzyw, łączymy z bulionem drobiowym lub wywarem z samych warzyw. Wywar z warzyw gotujemy około godziny na marchewce, pietruszce i kilogramie buraków, które na końcu wyjmujemy. Do smaku dodajemy sól, pieprz i łyżkę octu. Dodajemy zakwas i już wystarczy zamieszać. Podajemy z ugotowanymi wg  przepisu uszkami  lub  pierogami

prawdziwe jedzenie
HIT Sałatka śledziowa z burakami 74

zwykle będzie hitem każdej imprezy.      filety śledziowe 350 g 4 ugotowane ziemniaki 1 jabłko 2 cebule śmietana , majonez, jogurt ( razem ok. 300 g ) 3 ugotowane buraki 2 jajka na twardo        Porcja dla 4-5 osób. Śledzie wymoczyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać pokrojone ziemniaki, jabłko, cebule, buraki i jajka. Mieszamy

Smaczne moje
BARSZCZ CZERWONY- CZYSTY 101

Mikołaj Rej w " Żywocie człowieka poczciwego", zachęcam do poczytania. Tymczasem mój przepis dopieszczony od samego początku do końca.   Składniki:  4-5 małych czerwonych buraków  1 jabłko ze skórką  2 łyżki cukru  8-100 ml octu jabłkowego kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe  duży ząbek czosnku sól, pierz, majeranek   Sposób przygotowania(...)Buraki obrać, pokroić w kostkę.  Jabłko podzielić na małe części.  Umieścić składniki w garnku, zalać wodą (2 cm nad powierzchnią), gotować ok. 30 min.  Po tym czasie dodać ocet jabłkowy, gotować dodatkowo 10 min.  Na koniec dodać przeciśnięty czosnek, cukier oraz majeranek.Doprawić solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej wody.   Zupę

pieprzny smaczek
Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 84

idealnego to nie lada wyzwanie. Musi on smakować tak, by można było za nim zatęsknić w oczekiwaniu na kolejne Święta. Doskonały wigilijny barszcz wymaga dobrego zakwasu, wysokiej jakości słodkich buraków i wprawy przy gotowaniu. W zależności od regionu Polski do jego przygotowania używa się świeżych lub pieczonych buraków. Można go gotować na wywarze warzywnym lub grzybowym. Przyrządzać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki z gęsiną 77

gęsi zrobiliśmy już teraz i jest to kolejna pyszna potrawa, która czeka na świąteczny czas w zamrażalniku. Będzie ona idealnym dodatkiem do świątecznego czerwonego barszczu zrobionego z zakwasu z buraków. Paszteciki z gęsiną podpieczone w piekarniku pozwolą na odpoczynek od gotowania, a jednocześnie zachwycą rodzinę i gości swoim smakiem. Udostępnij Paszteciki z gęsiną – składniki Nadzienie z gęsiną(...)nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 20-25 minut , aż wierzch ciasta stanie się złocisty. Paszteciki z gęsiną podawać na ciepło lub zimno z barszczem z czerwonych buraków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Paszteciki z gęsiną pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Polskie " caprese" 88

Polacy nie gęsi i swoje caprese mają :). Z okazji Mikołajek częstuję Was pyszną przystawką z naszym wspaniałym polskim burakiem. Szczerze mówiąc byłam ciekawa jak to smakuję ale z całego serca Wam polecam . Jeśli nie macie bazylii wersja z majerankiem jest równie smaczna. Polecam Wam spróbować - zwłaszcza jak w ferworze świątecznych przygotowań zostanie Wam kawałeczek buraka :) Składniki: - 2 opakowania sera typu(...)mozarella - 1 mały ugotowany burak - olej lniany, sól, pieprz, majeranek lub bazylia do smaku Na początek , ubrana w rękawiczki kroję buraka w plastry. To samo robię z serem. Wszsytsko razem układam naprzemiennie. Polewam oliwą, przyprawiam. Podaję z grzankami lub plastrami bułki paryskiej

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną – przepis krok po kro 57

PRZEPIS NA ZUPA BURACZKOWA Z KAPUSTĄ CZERWONĄ Składniki: 2 cebule 3 lyżki oleju 1 kg ziemniaków 1 plaster (150-200g) kapusty czerwonej 3 łyżki soczewicy czerwonej 4 nieduże buraki 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić zupa buraczkowa(...)Dodajemy również soczewicę. Potem zalewamy wodą wszystko (1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 25 minut. Ja gotowałam w szybkowarze 8 minut. Następnie dodajemy buraki pokrojone w drobną zapałkę, ocet jabłkowy, czosnek i majeranek i gotujemy jeszcze 10 min ( w trybie zwykłym bez ciśnienia). Finalnie doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną

Dorota Smakuje
Kanapkowy mus buraczany z pomarańczą i orzechami 69

Świąteczne. Pierwsza już dziś :) To mus buraczany z bardzo aromatyczną pomarańczą i orzechami włoskimi oraz pinii, delikatnie podsmażany na równie aromatycznym oleju Rydzowym od SEMCO  . Składniki: 1 duży burak ok 300g 1 ząbek czosnku sok z 1 pomarańczy garść orzeszków pinii garść orzechów włoskich  3 łyżki oleju Rydzowego od SEMCO sól i pieprz do smaku  Przygotowanie(...)buraka myjemy, osuszamy i owijamy folią aluminiową następnie pieczemy w 200 C przez godzinę. Na patelni wlewamy olej i podsmażamy czosnek, do tego wrzucamy obranego i pokrojonego w większą kostkę buraka, następnie podsmażamy ok 4 min i zalewamy wszystko sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy ok 5 minut. Ostudzone składniki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy orzechy i doprawiamy solą i pieprzem

Niezły Młynek
Sałatka z buraków konserwowych 63

rodzaju wydania kulinarne. Zaczęło się chyba od sterty starych gazet z przepisami, które moja Babcia zbierała przez lata i podarowała mi, kiedy wyprowadzałam... Artykuł Sałatka z buraków konserwowych pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Tatar ze śledzia z majonezem 83

Składniki: 250 g filetów śledziowych (około 3-4 sztuki) jabłko j ajko ugotowane na twardo 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone garść świeżego koperku 2 ugotowane lub upieczone buraki czerwone (średniej wielkości) 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz opcjonalnie łyżeczka octu spirytusowego lub soku z cytryny     Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć(...)przykryć sałatką ze śledzia. Gotowe danie przechowuj w lodówce. Najlepiej przygotować je kilka godzin przed podaniem – składniki „się przegryzą” i tatar zyska na smaku.   Buraki w skórce należy piec w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 200 stopni lub gotować w rondlu przez około 60-90 minut (zależnie od wielkości

Kulinarny S.O.S.
Surówka z kiszonych ogórków 65

czasy, że strach chorować, więc staram się dbać o odporność całej rodziny tak jak potrafię. A ponieważ gorąco wierzę, że lepiej zdrowo się odżywiać niż łykać pastylki, to nastawiłam buraki na zakwas do picia, w lodówce mam zapas kiszonek w postaci kapusty, ogórków, rzodkiewek, marchewek, bo nie wiem czy wiecie, ale kisić można wszystkie warzywa, nie tylko ogórki(...)kapustę. Przygotowuję z nich surówki, dodaję do sałatek, kanapek. Kiszonki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zakwas z buraków czy z kapusty to naturalne napoje probiotyczne, bogate w witaminy, żywe kultury bakterii, które regulują metabolizm, wzmacniają odporność, poprawiają trawienie i stymulują wzrost zdrowego mikrobionu. Dbajcie o siebie kochani i trzymajcie się zdrowo! Składniki: 5 ogórków kiszonych 1 marchew

Smakowity Blog Kulinarny
8 ciekawych poradników 60

zdrowotnych. Na początku mojej przygody z tymi tworami często produkowałam bardzo tradycyjne kiszone ogórki i kapustę. Potem zaczęłam pytać, czytać i eksperymentować i tak kisiłam wkrótce z powodzeniem rzodkiewki, buraki, selera, marchew, kalafiora, cytryny, pekinkę. W poszukiwaniu nowych inspiracji sięgnęłam po ten właśnie poradnik. Można w nim znaleźć sporo informacji o samym procesie fermentacji mlekowej czyli kiszeniu, wiadomości(...)się do niego zabrać, co nam jest potrzebne, jakie warunki itd. W kolejnej części książki znajdziemy przepisy na kiszonki oraz dania z wykorzystaniem ich. I znajdziemy tu kiszone buraki, cebulę, cukinię, cytrynę, dynię, fasolkę, jabłka, kalafiora, kapustę, marchew, ogórki, paprykę, pomidory, rzodkiewkę, seler, śliwki. Wydawnictwo RM, miękka okładka, cena z okładki 39,99, data wydania 2020 „Sęk

Dorota Smakuje
Szybki barszcz ukraiński 86

dawna więc robię barszcz w ten sposób. Więcej, tak się rozbestwiłam, że i fasolową czasem tak robię. Polecam.  Potrzebujemy:  3 skrzydełka 30 dag żeberek wędzonych 4 średnie buraki  (ok. 1 kg) kawałek włoskiej kapusty biała część pora kawałek selera 1 pietruszka 3 ziemniakii 0,5 puszki białej fasoli konserwowej średniej duża garść  wydrylowanych wiśni(...)ząbek czosnku po kilka kulek pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego 1 duży listek laurowy 1 łyżka majeranku Skrzydełka i żeberko włożyłam do wody i zagotowałam. Odszumowałam i dodałam przyprawy. Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler starłam na jarzynowej tarce. Kapustę i pora pokroiłam w paseczki. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Fasolę odsączyłam z zalewy i dobrze opłukałam.Wszystko oprócz ziemniaków

Co w garnkach piszczy