Babka marmurkowa z mąką gryczaną z lukrem buraczanym 121pieczenia – 1 laska wanilii – szczypta soli Składniki na lukier buraczany: – 200g cukru – 1 białko – 5 kropli soku z cytryny – 4 krople soku z buraka *opcjonalnie: wody do rozrzedzenia BABKA: Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. Formę do babki natłuszczamy masłem i oprószamy mąką, odstawiamy. Miękkie masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę(...)cytryny i przesiany cukier puder. Miksujemy mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł. Lukier powinien być gładki i lśniący. Na koniec dodajemy sok z buraka i ponownie miksujemy. Jeżeli lukier wyszedł za gęsty dodajemy po kropelce wody, kolejno mieszając. Babkę polewamy lukrem i czekamy, aż zastygnie. Smacznego! Przepis na Thermomix: BABKA: 1. Rozgrzewamy piekarnik do temp
Be Fit Be Strong
DOMOWA ĆWIKŁA 178ukopanego, następnie starkowanego chrzanu, ale jeśli z jakichś powodów nie macie dostępu do świeżego korzenia chrzanu, możecie go zastąpić zakupionym chrzanem tartym, możliwie najostrzejszym. Składniki: 0,5 kg buraków 5 dag korzenia chrzanu sól, cukier, ocet Wykonanie: *Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. * Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o małych
Z Majeczką w kuchni
Zakwas z selera 221Zakwas z selera to moja propozycja na bardzo zdrowy napój, szczególnie teraz nam przydatny – wzmacniający odporność. Taki zakwas staram się nastawiać dość często (na przemian z zakwasem z buraków, kapusty czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają
Dorota Smakuje
Zakwas z kapusty 196Zakwas z kapusty to moja propozycja na bardzo zdrowy napój, szczególnie teraz nam przydatny – wzmacniający odporność. Taki zakwas staram się nastawiać dość często (na przemian z zakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają
Dorota Smakuje
Buraczki z czosnkiem 176adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka majonezu sól i pieprz Buraki umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Zależnie od wielkości, gotuj je od 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu odlej wodę i pozostaw do ostudzenia. Następnie obierz
Kulinarne S.O.S.
Buraczki z czosnkiem 176adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka majonezu sól i pieprz Buraki umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Zależnie od wielkości, gotuj je od 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu odlej wodę i pozostaw do ostudzenia. Następnie obierz
Kulinarny S.O.S.
Marmurkowe faszerowane jajka zielonym groszkiem 130urozmaicenie świątecznych potraw. Oboje z mężem uwielbiamy zielony groszek, więc padło właśnie na niego, urody potrawie dodaje czerwony marmurek powstały od gotowania jajek w potłuczonej skorupce w wywarze z buraka. 4 jajka 1 mały burak 1 łyżeczka octu 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku 2 łyżeczki majonezu sól i pieprz Jajka gotować przez 5 minut od zagotowania, następnie wyciągnąć(...)wody potłuc delikatnie skorupkę. Do wody wkroić buraka i dodać ocet, włożyć do tego jajka, gotować jeszcze 10 minut, odstawić w wodzie z burakiem do ostygnięcia. Jajka przeciąć i wyjąć żółtka. Mrożony groszek gotować w posolonej wodzie do miękkości, następnie go odcedzić i ostudzić. Groszek dodać do żółtek, dodać sól i pieprz oraz majonez, rozdrobnić blenderem. Powstałą masą napełnić rękaw
Krylowa Kuchnia
Pasta buraczana z czerwoną fasolą (wegańska) 141fasolą, to idealne smarowidło na kanapkę, dla tych, którzy nie jadają mięsa, albo dla tych, którzy akurat mają ochotę na coś lżejszego. W skład pasty wchodzi gotowany lub pieczony burak i czerwona fasola oraz świeży czosnek. Robi się ją w kilka minut, po prostu wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pasty(...)tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Mutabal, pasta z bakłażana Pasta z bobu z miętą Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną Pasta z bobu Pasta z buraka z czerwoną fasolą (wegańska) Pasta buraczana z czerwoną fasolą (wegańska) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży ugotowany burak, ok. 200 g 1 duży ząbek czosnku
Kulinarne przygody Gatity
Kryzysowy barszcz ukraiński 147Jeśli chcecie by był bezglutenowy użyjcie ryżu, kaszy jaglanej czy gryczanej. PRZEPIS NA KRYZYSOWY BARSZCZ UKRAIŃSKI Składniki na kryzysowy barszcz ukraiński: 2 duże cebule 6 łyżek oleju 5 średnich buraków 6 dużych ziemniaków 2 marchewki 3 ząbki czosnku 4 litry wody 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki suchej soczewicy czerwonej (może być też inna) sucha(...)zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, kaszę, soczewicę. Potem zmniejszamy grzanie i na wolnym ogniu gotujemy bulion ok 20 min. Następnie zalewamy to dodatkowym 2l wody, dodajemy ziemniaki i buraki pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Potem gotujemy wszystko na małym ogniu ok 10 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Kryzysowy barszcz ukraiński pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
Fasolowy burger w chałce 131warzywo, np. cukinię lub marchewkę, również tarte na drobnej tarce. Przepis na 8 kotlecików: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g, po odsączeniu ok. 250 g) 1/2 szklanki wiórków z buraków 2 łyżki mąki orkiszowej lub innej, dowolnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do podania: chałka, awokado, dowolny sos, np. czosnkowy, mozzarella – opcjonalnie Fasolę odsączamy, nie płuczemy
Kucharzyca
Sałatka z buraków i ogórków kiszonych 125właśnie na powyższe okazje wykorzystacie i nie będziecie musieli stać w kuchni godzinami. Możecie też śmiało zabrać ją na imprezę do znajomych. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 2 ugotowane buraki (kupiłam ugotowane zapakowane próżniowo, niestety świeżych nie było) – 4 ogórki kiszone (u mnie były to małe lub średniej wielkości(...)puszka czerwonej fasoli – 1/2 czerwonej cebuli – 1 łyżka oleju lnianego – sól, pieprz do smaku Fasolę odsączamy z zalewy, przepłukujemy wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Buraki i ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy po czym przenosimy do miski. Wszystkie warzywa mieszamy, polewamy olejem lnianym i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na minimum 1h do lodówki. Dajcie znać
Szybko Tanio Smacznie
Torcik walentynkowy 147sumie daje dwa torciki Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki sproszkowanych czerwonych owoców lub buraków Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz sproszkowane owoce lub buraki mieszam i dodaję
Słodki sentyment
Barszcz z kapustą kiszoną 178dodałam trochę kapusty kiszonej by go zakwasić i przepadła. To wychodzi fantastycznie pyszne. Naprawdę polecam spróbować! PRZEPIS NA BARSZCZ Z KAPUSTĄ KISZONĄ Składniki na barszcz z kapustą kiszoną: 500g buraków 500g ziemniaków 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 duża garść kapusty kiszonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 1 liść laurowy(...)liść laurowy, sól, pieprz. Dodajemy również ziemniaki pokrojone w kostkę. Potem zalewamy wodą wszystko (1-1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Buraki kroimy w paski, dodajemy do zupy razem z kapustą kiszoną. Gotujemy jeszcze 10 min. Finalnie zakwaszamy octem, doprawiamy do smaku. Artykuł Barszcz z kapustą kiszoną pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakuje