buraki - 8865 przepisów (strona:234/591)

Buraczki z jabłkiem. Szybka sałatka obiadowa z buraków. Przepis podstawowy. 147

Buraczki z jabłkiem. Tradycyjna, najprostsza sałatka obiadowa z buraków. U mnie jest ona bez żadnych dodatków, tylko buraczki i jabłka. Taka robiłam jak dzieci były małe i tak zostało do dziś, taka nam najbardziej smakuje, nawet mąż(...)chce inaczej :). Proszę ten przepis traktować jako podstawowy i doprawić w/g własnego smaku np. solą, cukrem, pieprzem, octem, czy kminkiem mielonym ( jak to robi moja mama ) Składniki - 6 średnich buraków - 2 mniejsze jabłka - sól, cukier, ocet winny lub jabłkowy, kminek mielony ( opcjonalnie w/g własnego smaku ) Wykonanie Buraczki szoruję, odcinam ewentualne końcówki i gotuję w mundurkach do miękkości. Studzę. Obieram

Kuchnia z widokiem na ogród
Buraczkowa dla leniuchów 157

Buraczkowa dla leniuchów z crème fraîche - prosta i szybka w przygotowaniu, bo tylko z buraczków, a nie na wywarze :). Crème fraîche w połączeniu ze słodyczą buraków smakuje przepysznie. Nic prostszego - obierasz buraczki, ścierasz na tarce i hop - do szybkowaru! A potem(...)już tylko zajadasz, no i cieszysz swoje oczy jej pięknym kolorem. :) Buraczkowa dla leniuchów. Składniki 1 kg 500 g buraczków, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach (obranych buraków powinno wyjść ok. 1 kg 200 g) 2 listki laurowe ok. 20 ziaren ziela angielskiego 1 l 500 ml gorącej wody ok. 1 łyżki soku z cytryny sól

Szybko Szybkowar
Barszcz ukraiński 157

20/10 więc z czystym sumieniem publikuję przepis na swoją wersję barszczu ukraińskiego. Składniki na 5 litrowy gar zupy -dla 4 osób wystarczy na 3 dni 3-4 średniej wielkości buraki (około 800 g) 2-3 marchewki 2-3 cebule 2 puszki po 400 g białej fasoli, co tak naprawdę daje 500 g ugotowanej fasoli (waga po ugotowaniu) 1 puszka(...)cytryny Przygotowanie: Fasolę jeżeli używasz z puszki wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną 05, cm kostkę, seler i cebulę podobnie. Marchew, buraki i jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach- nie będę kłamać, zajmie Ci to wszystko pół godziny. W garnku w którym będziesz gotować zupę podgrzej 2 łyżki oleju roślinnego, wrzuć do niego

greenscarf
befsztyk, biff à la Lindström 129

mielonego mięsa, 1 jajko, 4 łyżki posiekanych marynowanych buraczków (3 nieduże buraki), 1 średnia cebula, 1,5 łyżki posiekanych kaparów, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z buraków, sól, pieprz, 2 łyżki masła, olej do smażenia, ewentualnie bułka tarta Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Przestudzoną połącz z pozostałymi składnikami. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj trochę

Eksperyment sobotni
Różowe naleśniki 132

Były już zielone naleśniki, nadszedł czas na różowe. Ten piękny kolor zawdzięczają dodatku… buraka oczywiście :) Mimo, że jego obecność zaznacza się mocno kolorem to smak jest mało wyczuwalny. Jeśli macie w domu jakieś małe księżniczki to idealna propozycja na śniadanie dla nich :) Ilość porcji: 6 naleśników Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 upieczony/ugotowany burak 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki(...)pszennej Jajko Szczypta soli ½ łyżeczka oleju Burak blenderujemy na gładki mus. Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu.  Smażymy naleśniki. Smacznego

Kolizje Smaków
Warzywne spaghetti z pęczakiem 150

Ostatnio firma Fit&Easy wprowadziła na rynek nowości w postaci warzywnych makaronów z marchewki i buraka, warzywa pocięte są w kształcie makaronu spaghetti. Takie warzywne spaghetti jest bardzo smaczne i proste do przygotowania, w dodatku ładnie się prezentuje na talerzu. Pocięte warzywa w kształcie makaronu idealnie się nadają do tego dania. Sama od pewnego czasu ma nietolerancję pszenicy więc(...)takie makarony warzywne są dla mnie w sam raz. Składniki: 300 gram spaghetti z marchwi Fit&Easy 300 gram spaghetti z buraka  Fit&Easy 2 małe cukinie 500 gram brokuła 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli 100 gram kaszy pęczak Olej kokosowy Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuła dzielimy

Bajeczna Kuchnia
Tort bezglutenowy z puddingiem z chia (paleo, bez cukru) 327

Okazało się to strzałem w dziesiątkę – pudding jest delikatny, a po przekrojeniu efektownie rozlewa się na ciasto bananowe. Cały tort pokryty jest słodkim paleo lukrem barwionym sokiem z buraków, który nadał mu, ulubiony kolor mojej córki czyli różowy No to zaczynamy! Składniki na ciasto: ½ szklanki mąki z tapioki 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki oleju kokosowego 3 łyżki masła(...)łyżki cynamonu szczypta wanilii szczypta soli Składniki na nadzienie chia: 2 szklanki mleka kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu Składniki na polewę: 4 łyżki soku z buraków 3/4 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła klarowanego 2-3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie ciasta: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dwie okrągłe formy do ciasta (średnica

PaleoLife
Sałatka z kaszą Quinoa, pieczonym burakiem, prażonym słonecznikiem, serem feta i rukolą 200

Sałatka pyszna i zdrowa. Tak na zachciewajkę była zrobiona. Kasza Quinoa od Naura , ser feta, upieczony w piekarniku burak i słonecznik podprażony na suchej patelni. Ja takie bardzo lubię, moje smaki, nawet młody zadowolony, a ostatnio mu coś ciężko dogodzić :-(.  Quinoa inaczej komosa ryżowa, jest to bardzo wartościowa kasza, bogata w pełnowartościowe białko (idealna dla osób, które nie jedzą(...)suchej patelni, a potem gotuję. Proporcje to 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Składniki: 1 szklanka Bio Quinoa u mnie od Naura 1 opakowanie sera feta 2 średnie buraki 3 - 4 garście rukoli 3 garście słonecznika sól pieprz 1.Buraki obieram, kroję w małą kostkę, blaszkę wykładam papierem do pieczenia, rozkładam buraczki, oprószam solą i pieprzem. Piekę

kruche babeczki
Buraczki zasmażane 158

Składniki: - 3 średnie buraki - pół cebuli - łyżka mąki - 2 łyżeczki chrzanu - olej - przyprawy: sól. Sposób przygotowania: 1. Buraki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie drobno je ścieramy. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, dosypujemy mąkę i smażymy ją do zarumienienia. 3. Do zasmażki dodajemy buraczki. W razie potrzeby podlewamy wodą. 4. Doprawiamy chrzanem

Od łyżki do widelca
Imieninowa sałatka mojej Mamy. Mam smaka na buraka :-) 179

Smaczne sałatki z buraka. Edyta Guhl. ,, Mam smaka na buraka“ to akcja kulinarna, którą na stronie Durszlaka ogłosiła przesympatyczna Angela z blogu Smakołyki Angeli. Jeśli macie ciekawe przepisy na dania z buraka, jeszcze można zgłosić się do Angeli, akcja kończy się 15 lutego. Warto jest również przejrzeć już zgłoszone przepisy, na pewno każdy znajdzie coś smacznego dla siebie

dolcevitainmykitchen
CIASTO MARCHEWKOWE Z POMARAŃCZĄ I BURAKAMI 147

Składniki 2 1/2 szkl startej marchewki 1/2 szkl startych buraków 180 g masła 3 jaja 1 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki krupczatki 1- 1 1/2 szkl drobnego cukru trzcinowego (do smaku) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki startego cynamonu skórka starta z jednej pomarańczy 2-3 garści posiekanych orzechów(...)przełożenia ciasta: 200 g mascarpone  200 ml śmietanki tortowej  trochę cukru pudru do smaku  cynamon do posypania  Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 175 st (z termoobiegiem). Buraki i marchew umyjcie dokładnie, obierzcie i zetrzyjcie w malakserze lub na drobnej tarce. Pomarańczę wyszorujcie i wyparzcie, zetrzyjcie skórkę i dodajcie do przygotowanych warzyw. Masło roztopcie i przestudźcie

OliveandThyme
Barszcz z uszkami (wigilijny) 209

roztrzepaniu mogłabym o nim po prostu zapomnieć 😁 Barszcz przygotowałam na Wigilijny wieczór, ale teraz także możecie ugotować podobny, ale np na wywarze mięsnym.  Składniki: Na barszcz: 1 kg buraków ćwikłowych 50g suszonych grzybów (borowików) 4 ząbki czosnku 2 duże marchwie  1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 por 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sok z ½ cytryny(...)szklanka przegotowanej, ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka roztopionego masła Farsz do uszek: 50g suszonych grzybów 150g pieczarek 1 mała cebula 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Barszcz: Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki- możemy także zetrzeć na tarce. Przekładamy do garnka wraz z włoszczyzną, grzybkami, liśćmi laurowymi, czosnkiem i zielem angielskim. Zalewamy wodą- tyle by wszystko

Kuchnia w czekoladzie
Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą? 147

agle zjemy gwanabana kumkwat. Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar(...)sezonowe: Ananas, Brukselka, Czosnek, Jarmuż, Mandarynki, Pasternak, Pietruszka, Por, Pomarańcze, Roszponka, Szalotki i Seler. Mam jeszcze mnóstwo czasu do wiosny.   Udało mi się za to zjeść dania zawierające Buraki , Cykorię , Fasolę, Kapustę , Mango , Orzechy, Topinambur i Ziemniaki . Masz ochotę na sezonowy przepis? Zobacz co ukrywa się w linku pod każdym warzywem i owocem Lubisz moje wpisy? Bądź

Ugotowane pozamiatane
Paszteciki z pieczarkami i orzechami włoskimi 155

barszcz jest absolutnie doskonały. Czysty można pić, przegryzając pasztecikiem. Można zostawić buraki i dodać ziemniaka lub fasolę. Można dodać multum warzyw i ugotować barszcz ukraiński. Można, wreszcie, zakisić buraki i ugotować barszcz na kwasie ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Naleśnikowe szaszłyki Shreka i Fiony 151

mleka 50ml wody gazowanej 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju barwniki: 2 łyżki zmiksowanych na papkę liści szpinaku baby 2-3 łyżki soku z buraka opcjonalnie: kilka kropli olejku miętowego nadzienie: 400g serka śmietankowego 3 łyżki cukru waniliowego świeże truskawki kiwi Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na jednolite ciasto, podzielić na pół. Do jednej części dodać(...)szpinak i olejek miętowy (opcjonalnie), do drugiej sok z buraka, wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką nalewać sporą porcję ciasta (naleśniki mają być grube), smażyć na małym ogniu z obu stron. Należy pilnować, by naleśniki nie przypiekły się zbyt mocno, inaczej stracą kolor. Serek wymieszać z cukrem. Każdy naleśnik posmarować serkiem, zwinąć w rulonik

Obiad gotowy