buraki - 8865 przepisów (strona:234/591)

Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem 163

kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony na zakwasie 99

się, że jego zrobienie jest na poziomie przygotowania kanapki z serem ), nie wyobrażam sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób. Składniki na barszcz: 1kg buraków 1 litr zakwasu 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule pół selera pół pora(...)ząbki czosnku kilka liści laurowych i ziela angielskiego opcjonalnie: pół szklanki wywaru grzybowego* łyżeczka cukru, łyżka majeranku sól, pieprz, ocet Przygotowanie barszczu: Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, buraki w plastry. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy całość wodą ( 3 litry ). Gotujemy na małym ogniu, przez 2 godziny, aż uzyskamy esencjonalny bulion warzywny. Bulion przecedzamy

NiePieprz.pl
śledzie pod pierzynką 1265

składniki: ok. 8 płatów śledziowych w oleju 2 ugotowane buraki lub upieczone 3 jajka 1 cebula 2 łyżki posiekanej pietruszki ok. 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obiera i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy z musztardą, pietruszką oraz śmietaną na jednolity(...)nadmiaru oleju, kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na dnie salaterki, oprószamy pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy ze śledziami. Na śledzie wykładamy ok. 3 łyżki sosu. Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wykładamy na śledzie z sosem, oprószamy je solą i pierzem. Wykładamy równomiernie pozostałą część sosu. Na wierzch wykładamy równomierni starte

Domowy Smak Jedzenia
Szybki barszcz czerwony 325

Aromatyczny barszcz czerwony, który rozgrzewa w zimne dni i nie tylko. Dzięki suszonym burakom przygotowanie tej zupy trwa o wiele krócej i jest łatwiejsze od tradycyjnego. Składniki: 2 litry bulionu 100 g suszonych buraków 2 suszone grzyby 2 liście laurowe łyżka suszonego majeranku lub lubczyku 2 ząbki czosnku sok z cytryny lub ocet sól, pieprz Do bulionu wsypać

wyzwania kuchenne
jesienny barszcz... 145

litry, żołądki indycze 10 sztuk, warzywa mrożone 1 opakowanie, ziemniaki 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kapusta biała 20 dag, kucharek 1,5 łyżki, buraki 6 średnie, fasola biała z puszki 1 puszka, majeranek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, śmietana gęsta - ile potrzeba w małej ilości wody(...)zagotować żołądki i wylać wodę, opłukać żołądki, teraz żołądki zalać wodą, wsypać ziele angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości żołądków wsypać pokrojone ziemniaki, kapustę, starte na dużych oczkach buraki, wsypać mrożoną mieszankę z brukselką i gotować do miękkości ziemniaków, wsypać kucharka z puszki wlać fasolkę z zalewą, doprawić majerankiem, pieprzem, podawać ze śmietaną lub jogurtem - rozgrzewająca i sycącą

W Mojej Kuchni Lubię
ROLADKI ŚLEDZIOWE Z PIECZONYM BURAKIEM 243

ROLADKI ŚLEDZIOWE z dodatkiem pieczonego buraka ładnie wyglądają i świetnie... Artykuł ROLADKI ŚLEDZIOWE Z PIECZONYM BURAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Śledź w buraczkach 175

użyć gotowych wiejskich) jedno duże jabłko dwa jajka na twardo jedna cebula 4 ugotowane buraki 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% sok z ćwiartki cytryny Wykonanie: 1.Gotujemy buraki w łupinach, studzimy, kroimy w kostkę. 2. Jeśli używamy śledzi solonych moczymy je przez godzinę w wodzie. Jeśli gotowych, kroimy w kostkę bez moczenia. 3. Gotujemy jajka na twardo

Mama z miasta
Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! 215

Święta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem(...)Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym

karmelowy
Zakwas buraczany do barszczu Świątecznego 149

będzie wyjątkowy. Zróbcie go już teraz, musi tak stać od 5-7 dni. Buraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do dużego słoja włożyć buraki, czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól, czarny pieprz i chleb razowy. Napełnić słoik letnią wodą, wszystko musi być przykryte wodą. Zamknąć słoik lub przykryć gazą. Tak zostawić

Kuchnia Pokoleń
Barszcz wigilijny bez zakwasu + film 1431

czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula ) 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek 2 kwaśne jabłka 4- 5 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka(...)skórką wkładamy razem ze śliwkami, grzybami, czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem do garnka. Całość zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy około 40 minut na małym ogniu. Obrane buraki kroimy w plastry i dodajemy do gotującego się wywaru, wlewamy sok z cytryny i wszystko gotujemy jeszcze około 20- 30 minut, pod koniec gotowania barszcz doprawiamy solą i jeszcze

Smakowite Dania
sałatka ze śledziem 1595

oraz pieprzem), połowę marchewki (oprószamy solą oraz pieprzem) i połowę buraków (oprószamy solą oraz pieprzem). Na buraczki rozsmarowujemy 1/2 cz. majonezu i powtarzamy warstwy: śledzie, cebula, ziemniaki, marchewka, buraki, majonez. Na wierzch wykładamy jajka. Całość schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
BARSZCZ ZABIELANY 195

25 dkg włoszczyzny 1 i 3/4 l wody 1/4 l kwasu burakowego 1/8 l śmietany 3 dkg mąki sól cukier 1-2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Warzywa opłukać, buraki opłukać, obrać, pokrajać w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, osolić, gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać z niedużą ilością zimnej wody, połączyć z przecedzonym wywarem, zagotować. Dodać do smaku kwas

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Wegańskie i ekologiczne słodycze od Bio-Kraina :) 157

wegetarian , a użyte składniki są ekologiczne. Podsumowując - bardzo smaczna! :) Sezamki  Składniki SEZAMKÓW Z ŻURAWINĄ : żurawina, siemię lniane, sezam, kasza gryczana, daktyle, sok z pomarańczy Składniki SEZAMKÓW Z BURAKIEM I IMBIREM : siemię lniane, sok z buraka, żurawina, daktyle, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, sok z cytryny, imbir W każdym opakowaniu znajduje się 5 sezamków. Są to zdecydowanie inne sezamki od tych(...)pierwsze są cieńsze, mniejsze, przypominają "gumowe" listki. Drugą różnicą jest fakt, że głównym składnikiem nie jest sezam, a jak powyżej żurawina czy siemię lniane. Przechodząc do smaku. Sezamki z burakiem i imbirem pachną tą korzenną przyprawą i też ją subtelnie czuć podczas jedzenia. Burak jest mało wyczuwalny według mnie, choć jego obecność uwidacznia się w postaci koloru sezamków. Sezamek jest

Zdrowie na języku :P
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2156

Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Bigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka

Karo in the Kitchen
12 potraw wigilijnych 31629

Zupa grzybowa z fasolą Zupa grzybowa po żydowsku 6. Paszteciki Przepisy na: Kruche paszteciki z grzybami Paszteciki rybne Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność i urodę. Kto spożywa je podczas Wigilii  doczeka sędziwego wieku, będąc bardzo urodziwym. 7. Barszcz czerwony Przepisy na: Barszcz czerwony na śliwkach suszonych

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania