buraki - 8865 przepisów (strona:241/591)

TARTA Z BURAKAMI I FETĄ 265

Buraki:) Warzywo trochę nie doceniane. Dlaczego ? Pojęcia nie mam. Jest pyszne i pełne witamin i  zdrowia!!! Wzmacniają układ krwiotwórczy, mają działanie przeciwnowotworowe, podnoszą odporność To tylko(...)niektóre z ich niesamowitych właściwości. Do tego są łatwo dostępne i proste w przygotowaniu. A możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele. Oto jedna z nich :)  Wytrawna tarta z burakami i serem feta to ciekawa propozycja na lekki obiad lub kolację. Jest pyszna ! Polecam:) POTRZEBUJEMY: NA KRUCHE CIASTO (na formę o średnicy ok. 22-24cm) 250g mąki pszennej

WYSPA SZCZĘSLIWA
Różowe risotto. 170

białe lub czerwone) około 3/4 litra bulionu warzywnego 1 łyżka soku z buraków 1 łyżka słodkiej śmietanki 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego) kilka orzechów włoskich zielona pietruszka Wykonanie: Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle

zadanie-gotowanie
Zupa botwinka 107

sól i pieprz  Przygotowanie: Do bulionu  dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz pokrojonego w kostkę buraka. Gotowałam na wolnym ogniu ok 15 min.  Posiekałam drobno botwinkę ( łodygę, liście i obrane buraczki) dodałam do reszty. Kiedy buraki zmiękły wlałam zahartowaną śmietanę, sok z cytryny. Całość doprawiłam i zagotowałam. Podałam z jajkiem oraz z ziemniakami

Kukuleczki
Walentynkowe trufle daktylowo-czekoladowe 120

się na suszonego buraka, który nadał im piękny kolor. Walentynkowe trufle daktylowo-czekoladowe Składniki: 150 g daktyli 100 g gorzkiej czekolady 40 g płatków jaglanych  woda ulubione dodatki: burak suszony, orzechy, wiórki kokosowe, kakao Przygotowanie: Daktyle pokroić na male kawałki, wrzucić do garnka i zalać odrobiną wody, tak aby je przykryła. Gotować je do momentu, aż będą miękkie(...)mikrofalówce mieszając po każdych 30s, aby się nie przypaliła. Zmieszać masę daktylową z roztopioną czekoladą i dodać płatki jaglane.  Wstawić całość do lodówki na ok 30 minut. Suszone buraki rozdrobnić w blenderze na pył.  Po wyjęciu masy z lodówki ulepić małe kulki i obtoczyć je w buraczanym pyle (najlepiej dwa razy, aby miały intensywny kolor).  Gotowe

wegujemy
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 176

końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski  200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka, pokrojona w paski(...)małej białej kapusty, poszatkowana 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana sól, pieprz 1 litr wywaru na wołowinie natka do posypania Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i buraki. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 5 minut podsmażamy cebulę z marchewką. Marchewka powinna stać się miękka i zacząć się karmelizować. Do patelni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Botwinka 70

pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć.  Składniki Bulion mięsno-warzywny: żeberka wieprzowe 2 młode marchewki 1 pietruszka mały seler kawałek pora opalona cebula 2 małe czerwone buraki Warzywa do zupy :: pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 mały pęczek koperku Dodatki : pieprz czarny sól sok z cytryny śmietana 2 jajka ugotowanie na twardo szczypta cukru(...)cebula 100 g wędzonego surowego boczku   Przygotowanie   Mięsno-warzywny wywar. Cebulę opaliłem. Mięso zalewałem wodą, zagotowałem, zebrałem osad i dodałem starte na grubej tarce : seler, marchewkę, pietruszkę, buraki, opaloną cebulkę, pokrojonego w grube krążki pora. Całość gotowałem około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem

R'n'G Kitchen
Potrawka drobiowa z burakiem 141

Danie szybkie, smaczne i ciekawe. Burak i por idealnie sprawdzają się w tej potrawce. Nadają daniu interesujący smak. Zapraszam! Potrawka z kurczaka z burakiem Składniki: 2 filety z kurczaka pokrojone w dużą kostkę 1 duży burak lekko obgotowany, pokrojony w paseczki 1 średni por pokrojony w półplasterki 2 łyżki estragonu 1/3 szklanki śmietany oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka przyprawić(...)podsmażyć na oliwie.  Dodać por i resztę przypraw. Wymieszać.  Zostawić pod przykryciem około 10 minut. Dodać buraka, śmietanę. Zostawić na małym ogniu. Dusić około 5 minut. Po tym czasie odkryć i bez przykrycia dusić, aż sos zgęstnieje a warzywa będą miękkie.  Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Podawać z ryżem. Smacznego

Tagebuch po polsku
Chłodnik wiosenny 191

PRZYGOTUJ: - 2 buraki - 1/2 marchewki - 1/2 świeżego ogórka - 350 g jogurtu naturalnego lub greckiego - 1 łyżka soku z cytryny - pęczek koperku - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz świeżo zmielony Buraki oraz marchewkę umyj,obierz i pokrój w małe kawałki. Przełóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj ok 20 min. Zdejmij z palnika, dodaj sok z z cytryny, wymieszaj

Fit & Healthy Life
Zupa buraczkowa... 202

Zupa buraczkowa... Potrzebne będą: żeberka wieprzowe goleń wołowa 2 marchewki 2 pietruszki korzeń pół selera por 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 kg buraków ziemniaki 2 łyżki octu 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego łyżka majeranku sól koper ew. trochę śmietanki Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule(...)warzywa, marchewkę kroimy w pół talarki i dodajemy na sam koniec gotowania, reszta jest niepotrzebna. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, jak ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości jak kto woli. (Ew. śmietankę hartujemy i wlewamy do zupy.) Na talerzu posypujemy koprem... Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Barszcz wigilijny 124

przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku sól, pieprz, cukier Warzywa myjemy, obieramy i zalewamy zimną wodą, dodajemy opłukane grzyby i gotujemy na małym ogniu aż warzywa całkiem zmiękną

Czary - gary w kuchni
Z Grillowanym Kurczakiem i Świeżym Burakiem 138

sałatka z grillowanym kurczakiem i świeżym burakiem idealnie sprawdza się na imprezy czy jako lunch do pracy. Nietypowe połączenie grillowanego kurczaka i świeżego buraka na prawdę daję burzę smaków. Zapraszam do wypróbowania. Smacznego    SKŁADNIKI 1 Mały burak 10 dag sera żółtego  4 ogórki konserwowe 1 cebula szalotka lub 1/2 zwykłej cebuli 1 opakowanie mix sałat 1 filet(...)smażę mięso.Kiedy wystygnie kroję mięso w kostkę.  Ser żółty kroję w niewielkie paski. Ogórki konserwowe kroję w kostkę.Cebulę obieram i również kroję w kostkę. Świeżego buraka myję obieram i kroję w bardzo cienkie paski. Dodaję mix sałat. Następnie łączę ze sobą składniki sosu.Wszystko ze sobą mieszam. SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Wyniki konkursu: Zmiksowaliśmy razem dużo dobrego! 122

wady będą oto mieć praktyczne zastosowanie! - Natenczas gdy Majchrowski zadął na rogu! (A o dziwo, u Majki jeszcze nie było niepokojącego, w kuchni smogu...) Zabrałam się ja do mordowania buraka za pomocą obieraka. Następnie mój zapał klęknie- nie mam do buraka wegańskiej omasty! A na pohybel! Będzie zwykłej "12tki Krasnegostawu"-śmietanowej  pasty:) Boć to i ja nie w pełni(...)smaku sosu sojowego,  w śląskiej prostej kuchni mi przecież nieznanego. Fantazjuję o owym egzotycznym smaku, nawet w domowym hamaku. Więc kiedy barwy piękne, od kuli złocistej jaglanej po burak kubistyczny poukładałam ....mało się ze szczęścia nie popłakałam i nie posmarkałam. Wkładam (nie na łopacie drogi bracie:) ale na widelcu do buzi to westchnienie i jakie pierwsze me wrażenie? Kula

Food Square
Różowe jajka faszerowane żółtym serem 147

Efektowne i bardzo smaczne jajka zabarwione koncentratem buraczanym i nafaszerowane żółtym serem, żółtkiem, majonezem i szczypiorkiem. Składniki: 4 jajka, 300 ml koncentratu z buraków, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka(...)majonezu, 2 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, do dekoracji: rzeżucha, płatki migdałów i czerwony pieprz.  Przygotowanie:  Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Zalewamy koncentratem z buraków i moczymy co najmniej godzinę. Im dłużej będziemy moczyć, tym kolor będzie ciemniejszy. Następnie jajka wyjmujemy na papier ręcznikowy i wycieramy. Każde jajka przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka

Aga w kuchni
Jaja marynowane w zalewie z buraków z wasabi 164

Jaja te widziałam na innych blogach. Postanowiłam je zrobić. Ładnie dekorują stół swoim kolorem przyciągają wzrok. Do zalewy: 2 buraki średniej wielkości cebula litr zimnej wody kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu(...)liść laurowy 6 jaj 100 ml octu spirytusowego dodatkowo 2 łyżki majonezu łyżeczka wasabi w proszku lub w paście Chcąc podać jaja na stół, należy je przygotować dzień wcześniej. Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować kilka minut. Wystudzić. Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo. Włożyć do lodówki. Marynować kilka

AZgotuj!
Czerwone jajka 298

internecie od razu znalazły się na mojej liście przepisów do wypróbowania :) Świetnie prezentują się na wielkanocnym stole oraz bardzo ciekawie smakują. Warte wypróbowania :) Składniki: - 7 jajek - 2 buraki - 1/2 szklanki(...)octu jabłkowego - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i wkładamy do dużego słoika. Buraki obieramy, kroimy w plasterki i zagotowuje w 1 i 1/2 szklanki wody. Wywar studzimy, dodajemy przyprawy, cukier, ocet i zalewamy wywarem jajka. Słoik zakręcamy i przechowujemy

Zainspirowana w kuchni