Składniki: 2 małe buraki, 1 nieduża marchew, 1 mango, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka miodu. Przygotowanie: Buraki, marchewkę i mango obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do nich wodę, miód i zblendować na gładką masę
W kuchni u Monikinecie ostatnio pojawił się przepis na ciasto z burakami. Miałam wątpliwości czy to nie będzie czuć buraków, chociaż je uwielbiam to do ciasta jakoś nie miałam przekonania Ale o dziwo nie czuć. Przygotowanie ciasta jest tak proste dziecko sobie z nim poradzi. Wykonie ciasta by Gabi :) Przepis znalazłam u Doroty z moimi małymi zmianami. Składniki: (temperatura pokojowa
Delicious Titbitsbardzo smaczna sałatka która stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 0,5 kilograma buraków czerwonych 1 cebula sól, pieprz cukier sok z cytryny oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Buraki nie obierając myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy
Bajeczna Kuchniaśledziem i grzybami marynowanymi z sosem śmietanowo-musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się nią ze smakiem. Składniki: 8 filetów śledziowych 8 buraków 4 ziemniaki 4 marchewki 4 jabłka(...)seler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany 18 % 1,2 słoika musztardy rosyjskiej sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania.Marchew,selera i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Śledzie
Bajeczna Kuchniazakwasu nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego.Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania,przede wszystkim nie zawiera konserwantów.Polecam szczególnie do barszczu na Wigilijny barszcz czerwony. Składniki: 1 kilogram obranych buraków czerwonych 4 szklanki letniej przegotowanej wody(...)ząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku z kiszonych ogórków Sposób przygotowania: Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią wodę z cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne miejsce
Bajeczna KuchniaSkładniki: 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 buraki 1/4 kapusty liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka(...)oleju 1 łyżka masła 1 1/1 wywaru 1 szklanka śmietany sól pieprz Wykonanie: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić je do wywaru pogotować kilka minut. Marchew i buraki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać marchew z buraczkami i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy szklankę wywaru liść laurowy, ziele angielskie, dusić pod przykryciem
Pychotkaaapotrzebne: 1 kg buraków czerwonych (użyłem Opolskiego podłużnego buraka ćwikłowego) 1 główka czosnku 1 cytryna 1 pomarańcza 1/2 kostki sera feta kilka czarnych oliwek kilka liści sałaty Do dressingu: 2… Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuProsty w wykonaniu i szybki (no może z wyjątkiem czasu na pieczenie buraków ;) chłodnik buraczkowy z ogórkiem i rzodkiewkami podany z jajkiem na twardo. Ma cudowny, intensywny, różowy kolor. Jest gęsty i kremowy o idealnie wywarzonym smaku. Bardzo długo szukałam przepisu na chłodnik idealny. Prób i podejść do tematu miałam już kilka. I powiem szczerze(...)nigdy nie udało mi się zrobić takiego chłodnika, który by mi smakował (i naprawdę apetycznie wyglądał)… Aż do teraz! W znacznej ilości przepisów, które czytałam podane jest, aby buraki (czy też botwinkę i inne warzywa) gotować, przez co już na starcie chłodnik może być zbyt wodnisty (a chcąc odlać nadmiar wody stracimy smak). Potem należy taki wywar ostudzić
MyCookBook.plkakao 175 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g buraków czerwonych 3 jajka 200 g oleju rzepakowego 100 g czekolady gorzkiej Buraki ugotować, wystudzić. Obrać ze skórki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać jajka i olej, zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, proszek i cukier. Czekoladę drobno posiekać
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kminek (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć) kromka razowego chleba przegotowana letnia woda Buraki umyć, obrać i zetrzeć na grube wiórka. Umieścić w słoju lub glinianym naczyniu. Dodać przyprawy i czosnek. Zalać letnią, przegotowaną wodą tak, aby przykryła buraczki. Woda powinna sięgać
Maślane ciasteczkoChłodniki znakomicie gaszą pragnienie, orzeźwiają, regenerują siły i co najważniejsze, skutecznie uzupełniają płyny w czasie, kiedy ich najbardziej potrzebujemy. Ponadto wzmacniają i uodporniają organizm, a botwinka i buraki są doskonałym źródłem witamin A, C, PP, B1 i B2, a także licznych minerałów, m.in. fosforu, sodu, wapnia i ważnego szczególnie dla wegetarian – żelaza. Dzięki zawartości kefiru, jogurtu naturalnego(...)połowy cytryny Pokroiłam drobno botwinkę i starłam na tarce buraczki. Zalałam je wodą, ale nie za dużo, posoliłam do smaku i gotowałam około 15 minut aż kawałki buraków będą miękkie. Odstawiłam wywar,żeby ostygł. Dodałam do niego pokrojone pozostałe składniki czyli ogórek, rzodkiewki,szczypiorek i koperek. Ja osobiście jeszcze dolewam trochę koncentratu z barszczu
potrawyregionalneLubicie śledzie? Ja mogłabym je jeść o każdej porze ;-) Polecam dziś pyszną śledziową sałatkę z ziemniakami i burakami. Wprawdzie jest trochę pracochłonna ... ale czego się nie robi dla zaspokojenia swojego podniebienia i żołądka. Zachęcam(...)również do spróbowania sałatki śledziowej z jabłkiem śledzi po kaszubsku śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem Składniki: 6 płatów śledziowych 2-3 szt. buraków 1 kg (można mniej) ziemniaków 6-8 szt.kiszonych ogórków 1-2 szt.cebuli 1 szt. jabłka 1/2 szt. cytryny garść koperku 2 łyżki chrzanu 2 łyżki majonezu jogurt naturalny
potrawyregionalneczatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się na patelni można było przygotować cały aromat do naszego pate - było niesamowicie aromatycznie - brandy, porto, wytrawne czerwone wino, czosnek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki a to wszystko zostało wymieszane z dużą ilością klarowanego masła! Czysta poezja! Uwielbiamy buraki, często
Plate of Joyduży ząbek czosnku sól olej do smażenia mąka i bułka tarta do panierowania (użyłam bułki tartej z siemieniem lnianym) 2 roztrzepane jajka SKŁADNIKI NA BURACZKI: 3-4 ugotowane buraki średniej wielkości 0,5 cebuli sól, pieprz i cukier do smaku sok z cytryny lub ocet do smaku 1 łyżka oleju (opcjonalnie, ja nie dodaję) DODATKOWO: ugotowane ziemniaki(...)patelni) na dobrze rozgrzanym oleju do zezłocenia się panierki (około 8-10 minut) ze wszystkich stron, przekładając je na boki co kilka minut. BURACZKI: Ugotowane, ostudzone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny lub octu oraz opcjonalnie olejem (ja pomijam ten dodatek), wymieszaj. Możesz schłodzić je w lodówce przed
Słodko-Słony Świat Ilony