buraki - 8865 przepisów (strona:249/591)

Sałatka grillownym tuńczykiem, szparagami, botwiną, fetą i dressingiem pomarańczowo-miodowym 137

biały ocet winny do smaku Steki z tuńczyka skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Buraki umyć, ugotować i obrać, wystudzone pokroić w plastry. Rukolę z botwinką umyć i osuszyć. Składniki dressingu dokładnie wymieszać i schłodzić. Steki z tuńczyka skropić z obu stron oliwą(...)grillowanie może spowodować przesuszenie mięsa. Zgrillowane szparagi pokroić na kawałki, a tuńczyka podzielić palcami na cząstki. Rukolę z botwinką rozłożyć na talerzach lub w salaterce. Na sałacie ułożyć plastry buraków, szparagi oraz tuńczyka. Dodać podzieloną na kawałki fetę i polać chłodzonym dressingiem

Czerwień i błękit
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 202

śpiewy przy gitarze. W końcu! Wczoraj na kolację robiłyśmy zapiekane szparagi(pierwsze w tym roku!), udało się również stworzyć przepis na wspaniałą słodką tartę z truskawkami i.. burakami (niedługo go zaprezentujemy) :) Na blogu wraz z wiosenną aurą życie zacznie tętnić, więc zaglądajcie do nas. Nie wiem czy zauważyliście, ale zrobiłyśmy tu małe porządki i jest nieco przejrzyściej. Zaczynamy(...)dodatkowo: 4-5 jaj,  ok. 0,5 kg młodych ziemniaczków Przygotowanie: Botwinę pozbawiamy zielonych liści i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Buraczki obieramy. Całą różową część wraz z burakami siekamy na drobną kosteczkę i wsypujemy wszystko do garnka - zalewamy wywarem warzywnym(jeśli nie mamy wystarczy woda) tak, aby cała kostka została pokryta płynem. Pokrojoną botwinę gotujemy pod przykryciem

Symfonia Smaków
Odchudzony obiad jak u mamy ;) (kotlety mielone + kluski pseudo śląskie + buraczki) 373

słodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku musztarda (1-2 łyżeczki) kluski (7 sztuk): 200g sera białego (w kostce) 1 białko szczypta soli spora łyżka mąki ziemniaczanej dodatek/buraczki: buraki (w takich ilościach ile zjemy;)) do przyprawienia: sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy lub blendujemy na miazgę i wszystkie składniki(...)posmarowanej oliwą z oliwek (nie powinny wam się przypalić, bo mięso puści sok) kotlety smażymy z każdej strony, aż mięso nie będzie surowe (około 20-30 minut) buraki obieramy i kroimy na połowę gotujemy, aż będą miękkie następnie trzemy na tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Przepisy na domowe przetwory 229

Cukinia waniliowa Inne Keczup z cukinii  Leczo z cukinii Mrożona papryka   Przecier pomidorowy szybki Puree z dyni Suszony seler  Zakwas z buraków I Zakwas z buraków II  PRZETWORY Z GRZYBÓW Grzyby leśne suszone Marynowane grzyby   Mrożone duszone maślaki Turki marynowane PRZETWORY Z ZIÓŁ Miód z mniszka lekarskiego Syrop miętowy Syrop z kwiatów

Kuchnia domowa Ani
Botwinka 197

Zupa z młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który

Kulinarna Pokusa
Zupa z botwinki z cielęciną 177

selera 1.5 l wody 800 g botwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji   Przygotowanie zupy z botwinki: Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mięso , obraną pietruszkę i seler . Gotuj, aż mięso będzie(...)cielęcy, wymieszaj. Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlej do wywaru i wymieszaj. Następnie całość przelej do ugotowanej botwinki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane mięso, wlej koncentrat z buraków. Doprowadź do wrzenia. W razie konieczności przypraw pozostałym sokiem z cytryny, solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Zupę z botwinki podawaj z jajem ugotowanym na twardo. źródło: Na podstawie przepisu

Moja Delicja
Gravlax 128

Składniki: 300 gram świeżego łososia 4 małe buraki, starte na tarce o dużych oczkach 4 cm chrzanu, startego na tarce 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżki brązowego cukru sok i skórka z 1 cytryny 25 ml wódki duży pęczek kopru Filet(...)łososia myjemy, pozbawiamy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na dnie naczynia, skórą do dołu. Łososia zasypujemy solą morską oraz cukrem trzcinowym. Ugniatamy całość. Następnie układamy warstwę chrzanu i buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby

Mango Papaja
Buraczane mufinki na Dzień Mamy 147

instynktownie jest zawsze kiedy trzeba! Do przygotowania 20 muffinek potrzebujemy: - 1 i 1/3 szklanki mąki - 1 szklanka soku z buraków (do kupienia  tutaj ) - ok 200g ugotowanych/pieczonych buraków (zblendujcie) - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 proszek do pieczenia - 1 jajko Do przygotowania kremu potrzebujemy: (możecie zrobić go wcześniej, przechowujcie go w lodówce

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z buraków i ogórków kiszonych 120

powyższe okazje wykorzystacie i nie będziecie musieli stać w kuchni godzinami.  Możecie też śmiało zabrać ją na imprezę do znajomych.  Do przygotowania sałatki potrzebujemy: - 2 ugotowane buraki (kupiłam ugotowane zapakowane próżniowo, niestety świeżych nie było) - 4 ogórki kiszone (u mnie były(...)małe lub średniej wielkości) - 1 puszka czerwonej fasoli - 1/2 czerwonej cebuli - 1 łyżka oleju lnianego - sól, pieprz do smaku Fasolę odsączamy z zalewy, przełukujemy wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Buraki i ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy po czym przenosimy do miski.   Wszystkie warzywa mieszamy, polewamy olejem lnianym i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na minimum

Szybko Tanio Smacznie
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY 163

ziemniakami i zeszkloną cebulką Składniki 1 kg buraków 4 łyżki śmietany włoszczyzna liści laurowy 2 ziela angielskie pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obrane buraki pokroić w plasterki, włożyć do garnka dodać umytą włoszczyznę zalać wodą i gotować około 30 minut wraz z przyprawami. Następnie zabielić śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą

RAROSSA
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 202

sobie pozwolić to spróbowanie czegoś z przystawek i wspólny deser. Na początek naszej małej uczty otrzymaliśmy od szefa kuchni poczęstunek - niesamowicie lekka i delikatna terrina z bryndzy z dodatkiem buraka, taki mały i miły dodatek do całości. Następnie zjedliśmy wspaniałą polędwicę z sandacza z sałatką z buraka i tabule pietruszkowo-miętowym, a zakończyliśmy cudownym deserem, absolutnie obłędną roladą z karmelu(...)kończą na 220 zł (danie dla dwóch osób). Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, przejście od hotelu zajęło nam około 10 minut.  Terrina z dodatkiem buraka z sera bryndza z sosem balsamicznym - poczęstunek od szefa kuchni. Polędwica z sandacza serwowana z ragout z krewetek oraz sałatką z biało-czerwonego buraka i tabule pietruszkowo-miętową ( Wiosenne Menu

Plate of Joy
Klasyczny barszcz ukraiński :) 179

naszych ulubionych zup, a Wy jakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :)  Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler(...)wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie. Teraz czas na dodanie buraków i kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki. Możecie je pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodajemy też opłukaną fasolę. Zagotowujemy i dodajemy sok z połowy cytryny. Następnie

vegetanie
ZAKWAS Z BURAKÓW 140

procesie fermentacji oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy. Więc pijcie na zdrowie! Składniki: -kilogram buraków -sól -woda -2 łyżki kwasu spod kapusty albo ogórków -główka czosnku Wykonanie: Buraki obierz i pokrój na plasterki, wsadź do dużego, wyparzonego słoja, w międzyczasie dodawaj obrany czosnek, Kiedy wszystkie składniki wykorzystasz zalej przegotowaną, zimną osoloną wodą. Na koniec dodaj kwas. Tylko pamiętaj

Kuchnia bezglutenowa Loli
Buraczany dip z jogurtem i za'atarem 200

można, moim zdaniem,  podać jako dodatek do mięsa lub wędlin. W każdym wydaniu będzie smacznie.  Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi składniki 500 g upieczonych buraków* 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę 1 mała czerwona chili, bez pestek, posiekana 250 g greckiego jogurtu 1 i 1/2 łyżki syropu daktylowego (użyłam klonowego) 3 łyżki(...)Podawać w miseczce posypany dymką orzechami i serem, skropiony oliwą. Smacznego! Uwagi : *Jeżeli nie macie upieczonych buraczków należy  podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć ok 1 kg buraków i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu

Stare Gary