około 20 śliwek - 2 gruszki - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 3 łyżki masła - 2 łyżki płatków migdałowych - masło do wysmarowania formy S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki, gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy jak wyżej. Formę(...)smarujemy masłem, wykładamy owoce. Przygotowujemy kruszonkę z mąki, masła i cukru, (zagniatamy ręką i tworzymy okruszki), posypujemy śliwki i gruszki kruszonką, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. smacznego
Gocha gotuje!pierogów): ∙ 3 szklanki mąki pszennej ∙ 30 g świeżych drożdży ∙ 1 szklanka + 2 łyżki mleka ∙ 1 łyżeczka soli ∙ 18,5 łyżeczki cukru ∙ 2 łyżki oleju ∙ 36 dojrzałych śliwek ∙ 18 kostek mlecznej czekolady ∙ cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ze śliwek usuwamy pestki. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i 0,5 łyżeczki cukru, czekamy aż wyrosną. Do mąki dodajemy olej(...)drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę, do dziurki po pestce wsypujemy 0,5 łyżeczki cukru, wkładamy 0,5 kostki czekolady, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze do pieczenia, smarujemy mlekiem, wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Gocha gotuje!króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii i nie przesłodzi. Zwykle robię paschę z suszonymi śliwkami i ziarnami kawy (tu przepis ), ale w tym roku była wersja czekoladowa. Prawie jak w kawiarni na rynku w Płońsku. Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła pół(...)opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g) 500 g sera twarogowego (takiego jak na sernik) po pół łyżeczki ekstaktu z wanilii i kardamonu 4 czubate łyżki kakao 200 g wędzonych śliwek (można zostawić trochę do dekoracji) gaza opatrunkowa z apteki lub muślin kakao do dekoracji Jak przygotować paschę czekoladową? Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i osobno masło. Cukier ucieramy
Ugotowane pozamiatanedworze szaro, buro i chcecie poprawić sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :) Do pełnego szczęścia potrzebne będą śliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50-60 minut Składniki: 2 szklanki mąki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego(...)masła 3 lyzki oleju rzepakowego 4 lyzki kakao 1,5 łyżeczki do pieczenia cukier wanilinowy mala torebka 400 g śliwek cukier puder do posypania Sposób przygotowania: W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i z kakao na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy. Następnie cały czas mieszając , dodajemy po jednym żółtku , po trochu maki
Różne smaki w kuchnibyło czasu na gotowanie i cały obiad najlepiej było przyrządzić w jednym garnku. Przygotuje również cielęcinę w pomidorach z ziemniakami, figatelle – pulpeciki z kaczki w kapuście ze śliwkami i pieczone na blasze plastry ze steku Bavette podane z sałatką ziemniaczaną. Zobacz odcinek programu. Cielęcina w pomidorach z ziemniakami w wydaniu jednogarnkowym eintopf Steki bavette z sałatką ziemniaczaną Składniki(...)ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku 600 g zmielonego mięsa z kaczych udek 100 g zmielonego łoju wołowego 150 g zmielonej łopatki wieprzowej 10 suszonych śliwek 1 jajko 1,5 szklanki kaszy pęczak 50 g masła 2 łyżki suszonej żurawiny 2 – 3 łyżki octu piwnego lub winnego 1 cytryna sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania
WojnaNaSmaki.plPasztet piekę na każde święta. Zawsze piekę większą ilość i zamrażam. Przygotowanie jest czasochłonne, dlatego jeśli już robię, to od razu hurtowo :) Dzisiejszy pasztet przygotowałam z dodatkiem śliwki. Lubimy połączenie mięs z owocami. Idealny do pasztetu jest również chutney. Możecie go przygotować z moich przepisów tutaj. Polecam! Pasztet wielkanocny w indykiem Składniki na 4 keksówki o wymiarach(...)udka z kurczaka 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 4 cebule pęczek włoszczyzny garść suszonych śliwek przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka i pokrojone mięso z indyka. Zalewamy zimną wodą
Smak mojej kuchniSkładniki: 1 kg świeżego schabu 1 opakowanie wędzonych śliwek bez pestki 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 rękaw do pieczenia (może być naczynie żaroodporne ) Wykonanie: S chab umyjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Zwijamy w folię spożywczą odstawiamy, w chłodne(...)miejsce na dobę. Śliwki zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy na sitku. Schab rozwijamy z foli, długim nożem przebijamy po długości kilka razy. Nadziewamy śliwkami środek schabu, wkładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 160° C około 2 godzin pod koniec pieczenia przecinamy folię aby schab mógł się przyrumienić. Podajemy jako przystawkę z konfiturą z żurawiny lub ćwikłą
kgwjanczewozakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie zmobilizować!), ale na drożdżach też może wyjść smakowity chlebek. Jeśli dorzucimy do niego jeszcze trochę suszonych śliwek to już w ogóle poezja (mam słabość do suszonych owoców w pieczywie ;)). Składniki 280 g (2 szklanki) mąki pszennej razowej 140 g (1 szklanka) mąki owsianej 2,5 łyżeczki suszonych drożdży(...)łyżeczki soli 1 szklanka letniej wody 3 łyżki syropu z daktyli (ewentualnie melasy) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki płatków owsianych garść suszonych śliwek, posiekanych na kawałki letnie mleko do posmarowania chleba sezam do posypania W niedużym rondelku podgrzać wodę z oliwą i syropem z daktyli do temperatury ok. 50 st. C. Dosypać płatki owsiane i odstawić
Słodkie inspiracjerównie dobrze mogą stanowić dodatek - jeśli nie musicie żyć z ograniczeniami dietetycznymi to naprawdę polecam ten deserek na ciepło, podany z gałką lodów waniliowych. Składniki 100 g suszonych śliwek bez pestek * 50 ml wytrawnego czerwonego wina 100 g orzechów włoskich rozpuszczona gorzka czekolada * Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać winem i gotować 10 min. Odcedzić. Orzechu posiekać i podprażyć(...)suchej patelni. Wymieszać ze śliwkami. Przełożyć do małych, ozdobnych pucharków lub kielszków czy szklanek, polać ozdobnie czekoladą. i podawać. * uwaga na dodatek glutenu, produktów pochodzenia zwierzęcego (w przypadku czekolady) w produktach niektórych firm źródło: 'Posmakuj świata' Polpharma
Słodkie inspiracjepolecam prostego ucierańca. Do takiego ciasta możecie użyć dowolne owoce. Moje ulubione ciasto ucierane jest z truskawkami, ale pobuszowałam trochę w zamrażarce mojej mamy i zamiast truskawek znalazłam śliwki...ale wyszło równie smaczne! 😊 Ciasto przygotujemy w 5 min i będziemy mogli cieszyć się domowym ciastem do kawki lub herbatki. Zapraszam na przepis:-) Składniki: jajka 5 szt, mąka 3 szklanki(...)cukier 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 łyżeczka, olej 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, dodatkowo: śliwki mrożone 50 dag, cukier puder do posypania ciasta, kruszonka: mąka pszenna 5 dag, cukier 5 dag, masło 5 dag, Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki
kulinarne odsłony paticodziennej diety? Dobrze je doprawić! Właśnie taka jest brukselka w sosie BBQ , którą mam dzisiaj dla Was. Słodka, wędzona, a jednocześnie, na końcu języka, delikatnie pikantna. Dzięki użyciu wędzonej śliwki, nabiera nie tylko dymnego aromatu, ale przede wszystkim pysznie śliwkowego smaku. Nie musisz się jednak tego obawiać, to nie jest połączenie brukselki z powidłami śliwkowymi. Tutaj wszystkie smaki do siebie(...)szafki i go brudzić, to możesz od biedy użyć gotowego sosu BBQ. Ja jednak zachęcam Cię do zrobienia zgodnie z przepisem, bo naprawdę warto! Pytania i odpowiedzi: Czy śliwka musi być wędzona? Nie wystarczy suszona? W ostateczności możesz użyć suszonej, ale niestety nie ma ona tego specyficznego smaku i aromatu, dlatego zachęcam do poszukania śliwki wędzonej. Czy zamiast syropu klonowego
BlendmanCiasteczka z płatków owsianych, suszonych śliwek i migdałów, z dodatkiem wody, bez cukru i masła. Wystarczą tylko 3 składniki, aby uzyskać ciasteczka pełne zdrowia. Smacznego! **** I biscotti con i fiocchi d'avena, le prugne secche e le mandorle, sono dei dolcetti semplici e veloci da realizzare. I biscotti si preparano senza l'aggiunta di burro e zucchero. Bastano solo(...)wody **** INGREDIENTI (per 12 biscotti) 200 g di fiocchi d'avena 120 g di prugne secche 50 g di mandorle 40 ml di acqua calda PRZYGOTOWANIE Blendujemy suszone śliwki z dodatkiem ciep ł ej wody na jednolit ą , kremow ą konsystencj ę . **** PREPARAZIONE Frullate le prugne con l'aggiunta di acqua calda fino ad ottenere un impasto
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI 120 g suszonych daktyli 200 ml miodu 150 g płatków owsianych 50 g płatków migdałowych 50 g rodzynek 50 g żurawiny suszonej 50 g moreli suszonych 50 g śliwek suszonych 10 g mielonego lnu 50 g łuskanego słonecznika 50 g łuskanego sezamu 50 g pestek dyni WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszkę o wymiarach(...)wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby boki były zagięte. Morele i śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pestki dyni posiekać. Daktyle wraz z miodem zmiksować na lepką masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego). Dodać płatki owsiane, płatki migdałowe, rodzynki, żurawinę, morele, śliwki, mielony len, słonecznik, sezam i pestki dyni. Całą masę dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blaszce. Docisnąć mocno
Passions hobbies lifeDzień 6 Bardzo syty odżywczy koktajl ze śliwką,gruszką i bananem 2 czerwone śliwki 2 gruszki 2 banany woda mineralna Gruszki i banany obrać,pokroić na cząstki i umieścić w kielichu.Śliwki dokładnie umyć,wyjąć pestki i dodać do pozostałych owoców. Zmiksować,dolać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja dałam 1/2 szklanki),przelać do szklanek. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elki