przepis jest wyjątkowo prostym i wdzięcznym sposobem na wpuszczenie nieco azjatyckiego klimatu do naszej kuchni. Tradycyjny chiński sos ze świeżych śliwek robi się bardzo łatwo i szybko. Można sobie poeksperymentować z proporcjami składników tak, aby smak jak najbardziej pasował naszemu gustowi. To zresztą ogólna rada przy robieniu wszelkich sosów i zup - próbować co chwila i dodawać po trochu przyprawy. Gorzej(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiego sosu chili Wykonanie: Kurczaka pokroić na paski i zamarynować w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Odstawić na 1/2 godziny. Ze śliwek usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W rondelku połączyć śliwki z czosnkiem, szalotkami, imbirem, cukrem, sosem sojowym i chili. Gotować na średnim ogniu przez
zadanie-gotowanieowocami, pianą i kruszonką SKŁADNIKI CIASTO: 1 ½ szkl. mąki 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 2 żółtka Szczypta soli Bułka tarta Nadzienie: Śliwki, 1 brzoskwinia Piana z białek: 2 białka 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego Kruszonka: 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżka wiórek kokosowych WYKONANIE(...)zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy na wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą formę żaroodporną do tarty (średnica 27 cm). Nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą. Układamy obrane i pokrojone w ćwiartkę śliwki skórką do dołu. Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier i budyń. Na śliwkach rozsmarowujemy pianę, na pianie układamy pokrojone w kostkę brzoskwinię. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy
słodki bratekdopadnie głód np.w górach, na wycieczce, w szpitalu itd. Czegoś co nigdy mnie nie zawiedzie i coś co można zakonserwować na dłużej. Jako słodzika naturalnego użyłam przepysznych daktyli! Śliwka pomoże mojemu dziecku usunąć do spodu ,to co zalega w jelitkach -a figa? Cóż nie dość, że mega zdrowa to jeszcze szczypta wspomnień rodem z Sycylii nikomu z nas jeszcze(...)zaszkodziła. Składniki papierówki z dobrego źródła figi,daktyle oraz suszona śliwka http://www.symbio.pl opcjonalnie cukier brązowy jeśli nie chcecie daktyli lub ich nie lubicie sok z połowy cytryny po łyżeczce kardamonu, cynamonu, Jabłka wymyj, usuń gniazda nasienne i rozparuj. Rozparowane przetrzyj przez sito- pozbędziesz się skórek . Ponownie przełóż mus do garnka , w którym się będzie całość smażyła bardzo wolno
Z Kuchni Do KuchniZostała mi torebka ugotowanego ryżu postanowiłam go jakoś wykorzystać i tak powstały smaczne ryżowe kluski ze śliwkami Składniki • 1 torebka ugotowanego ryżu • 1 jajko • ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej • szczypta soli • troszkę na czubku łyżeczki kurkumy • śliwki • cynamon • cukier • 2 -3 łyżki masła Sposób przygotowania 1. Do ryżu dodać jajko i mąkę szczyptę soli i troszkę kurkumy. Zagnieść(...)ciasto odrywać kawałeczki zrobić kulkę później spłaszczyć nałożyć śliwkę bez pestki uformować kluski,obsypać delikatnie mąką ziemniaczaną by się nie kleiły 2. W rondelku rozpuścić masło smażyć aby się troszkę zrumieniło 3. Kuski włożyć do osolonego wrzątku gotować ok 5 minut od ponownego zawrzenia wody na małym ogniu Podawać posypane cukrem ,cynamonem i oblane masłem
W królestwie smaków Beatymrozimy, kisimy, marynujemy. Jednak to nie to samo, to tylko namiastka letniego smaku, ale lepsze zapasy zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Poezją smaku są teraz owoce. Jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo będzie królować winogrono. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić ciastem z sezonowymi owocami, które moja rodzina lubi najbardziej. Bardzo proste i pyszne. Można używać do niego(...)jajko całe i jedno żółtko -25 dag masła lub margaryny -4 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka cukru pudru -opakowanie cukru waniliowego -cynamon -1/2 śliwek ( najlepiej węgierek ) -5 gruszek Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Schłodzone masło lub margarynę siekamy najpierw nożem, a później rozcierając w rekach, łączymy dokładnie z mąką
Kulinarne przemysleniaCudowne kule o smaku pączków,wypełnione śliwkami,najlepsze na gorąco.Rozpływaja się w ustach po ich skosztowaniu.Bardzo polecam na popołudniowy deserek dla dzieci lub na miły podwieczorek we dwoje.:-) 20dag.ryżu 1 litr mleka 1/2 szkl.cukru 5 łyżek mąki 5 jajek sól 20 małych śliwek z kompotu 4 łyżki bułki tartej olej do głębokiego smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko zagotowujemy razem(...)żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Żółtka mieszamy z zimnym ryżem.Dodajemy mąkę i piane z białek.Starannie wyrabiamy ciasto.Z przygotowanega ciasta formujemy na ręce placuszki,nakładamy śliwkę i formujemy ciasto w kulę.Pozostałe jajka roztrzepać.Zanurzać ryżowe kule,następnie obtocztć je w bułce tartej.Smażyć na złoty kolor w głebokim tłuszczu.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimąki pszennej 30 dag masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 żółtka 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18% około 1 kg śliwek 5-6 łyżek cukru pudru 5 łyżek płatków migdałowych cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy schłodzone masło(...)razem wszystko siekamy na drobne kawałki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Ciasto szybko wyrabiamy na gładką masę i wkładamy na pół godziny do lodówki. W między czasie przygotowujemy śliwki: myjemy je, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Mieszamy z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich (trochę większą) wykładamy dno dużej blachy. Na cieście układamy śliwki
Qchnia po prostuPewnie niektórzy z Was korzystali już z mojego przepisu na zraziki ze śliwką, tym razem wzbogaciłam go o gorgonzolę i zamiast boczku zawinęłam je w szynką szwarcwaldzką. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego plastry szynki szwarcwaldzkiej śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 10 dag. gorgonzoli 1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek mały pęczek pietruszki(...)WYKONANIE: mięso doprawiamy przyprawami, cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, kawałek gorgonzoli formujemy kotlecik, zawijamy w szynkę, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w 180 stopniach około 30 min., następnie odkrywamy, kładziemy na mięso plastry
Kuchnia Beatylubię poniedziałków, ale wczorajszy był całkiem przyjemny. Spędzony na świeżym powietrzu, na słońcu. Zbieraliśmy jeżyny, jabłka i śliwki. Jeżyny zamroziłam, a z jabłek zrobiłam przepyszny kompot ze śliwkami. Bardzo orzeźwiający dodatek do obiadu lub deser. Nie mam miejsca na przetwory w domu, ale od czasu do czasu taki kompot wypije z chęcią. Zakochana jestem od dłuższego czasu, co z pewnością(...)tylko kompoty, ale i sałatki i przede wszystkim podaję koktajle czy robię ogórki małosolne, lato zostań z nami dłużej! Kompot jabłkowo - śliwkowy Składniki: 1 kg jabłek 250 g śliwek, wybrałam duże, fioletowe z pomarańczowym miąższem, odmiana Casanska Rana cukier do smaku Przygotowanie: Owoce myjemy. Dzielimy na mniejsze części, zalewamy wodą i gotujemy z cukrem, aż owoce będą miękkie. Podajemy
Moja smaczna kuchniaBardzo proste danie, a dokładniej przekąska. Wystarczy tylko boczek, parzony i wędzone śliwki. A potem już tylko grill. Składniki: Boczek parzony Wędzone śliwki Wykałaczki Wykonanie: Boczek kroimy w plasterki. W Przygotowany boczek zawijamy wędzone śliwki. Spinamy wykałaczką i grillujemy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyobozu. Stęskniłam się za nią nieziemsko, ona ubolewała nad powrotem. Tak chyba powinno być. Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam upiec ciasto. Tradycyjne, pachnące, pyszne. Wykorzystałam śliwki i jabłka prosto z targu. Powstał przepis na szybkie ciasto drożdżowe, na maślance (zalegającej w lodówce). Cynamonowa drożdżówka z antonówką i śliwkami, na maślance 130 ml maślanki łyżka cukru(...)waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml maki pszennej 70 g masła, rozpuszczonego 50 g cukru 1 żółtko 1 mała antonówka, bez skórki i gniazda nasiennego 5 śliwek węgierek, pokrojonych 2/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki grubej rafinady lub cukru perlistego 10 g masła Z maślanki, cukru waniliowego i drożdży robimy zaczyn. Mieszamy składniki i odstawiamy by drożdże ruszyły
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo smaczna sałatka ,szybka do zrobienia ,ładnie wygląda podana na dużym talerzu,delikatna w smaku.Do jej użycia użyłam świeżych,dużych śliwek ,a zimą używam suszonych. żółty ser starty na tarce o dużych oczkach 1 ząbek czosnku 1 słoiczek majonezu 4 duże świeże śliwki 2 ugotowane jajka pęczek szczypiorku śmietana 12% pokrojone orzechy laskowe lub włoskie ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Taką sałatkę(...)wyciskamy ząbek czosnku.Na to nakładamy majonez,na majonez ścieramy ugotowane jajka.Szczypiorek płuczemy ,wycieramy i siekamy drobno,posypujemy sałatkę,na szczypiorek wykładamy śmietanę,kroimy w plasterki (grubsze) śliwki,posypujemy posiekanymi orzechami.Nakładamy majonez i posypujemy starym serem.Tam gdzie jajka dobrze jest posypać solą i pieprzem ,aby sałatka nie była mdła.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś pyszna, soczysta sałatka z sezonowymi owocami - śliwkami i malinami, połączonymi z czarną komosą ryżową i moim najnowszym odkryciem migdałami jadalnymi. Ten cudowny produkt to tak naprawdę suszona bulwa rośliny zwanej ciborą jadalną, może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej, bez laktozy, przez diabetyków i przez wszystkich uczulonych na orzechy, ponoć karpie bardzo je lubią ;). Więcej o migdałach ziemnych(...)można przeczytać na stronie http://www.orzechy-tygrysie.pl/orzechy-tygrysie-migdaly-ziemne Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki sałaty rzymskiej 2 garście migdałów ziemnych 3 śliwki renklody 2 garście malin świeże listki mięty tajskiej (lub innej) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju makowego Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dodajemy maliny i pokrojone na ósemki śliwki
Quinoa Raz!Przepis mam od mojej siostrzyczki Wszystkie składniki wrzucić do miski i siekać nożem. Wszystko musi się połączyć, tworząc tzw. kruszonkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać kaszką manną i wyłożyć ciasto. Śliwki wypestkować i przeciąć na pół. Rozłożyć je na górze ciasta. Kruszonka – wszystkie składniki włożyć do miseczki i szybko zagnieść palcami, formując kruszonkę. Rozłożyć kruszonkę na śliwkach. Piec w nagrzanym
Kuchnia PokoleńDługo myślałam, co wykombinować ze śliwek, które czekały i wołały: ,, Zrób z nas pyszny placek''. Wreszcie mnie olśniło i zrobiłam pyszny placek na kruchym cieście z lekką budyniową pianką. Niebo w gębie :) Idealny do popołudniowej kawy. Polecam! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki ( ja dałam krupczatkę, ale może też być zwykła pszenna)**, 250 g masła lub margaryny(...)cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Ponadto: 500 g, śliwek, malin lub innych ulubionych owoców (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej) opcjonalnie: cukier puder do oprószenia Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka ze szczyptą soli. Po ubiciu
Wołowina od rekina