więcej jogurtu. W ofercie puree DayUp dostępne są również puree brzoskwiniowe, ananasowo-kokosowe oraz truskawkowo-wiśniowe. Puree jabłkowe skład: puree owocowe 70% (jabłko 36%, truskawka 23%, śliwka 11%), jogurt naturalny 26%, płatki jaglane 2%, płatki owsiane 2%. Puree bananowe skład: puree owocowe 71% (banany 35%, gruszka 26%, czarna jagoda 10%), jogurt naturalny 26%, płatki quinoa 2%, płatki owsiane(...)Dobra Kalorio czekam na jeszcze więcej smaków! Baton owocowy jabłko & cynamon skład: daktyle, chrupki zbożowe, jabłka suszone 12%, orzechy nerkowca, rodzynki, cynamon 0,7%. Baton owocowy śliwka & ziarna skład: daktyle, śliwka suszona 27%, ziarno słonecznika 19%, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa) siemię lniane 8%. Baton owocowy kokos & orzech skład: daktyle, chrupki zbożowe, wiórki kokosowe
Bez Cebuliprzecież w naszym kraju olbrzymie grono zwolenników, prawda? Szkocka wersja jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smak ma przy tym niezwykle interesujący - głęboki i słodkawy dzięki śliwkom, ale także porom i marchewkom. Dla mnie bomba! ;) Ja zdecydowanie wolę wersję bez dodatków, ale domownicy dołożyli sobie makaron. Wiem też, że stosuje się dodatek ryżu. Co kto lubi. Składniki: 3 udka(...)kurczaka 2 pory 2 marchewki 12 suszonych śliwek 1 litr wody 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka tymianku sól olej Wykonanie: Udka oprószyć solą, włożyć do lekko natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przełożyć mięso wraz ze wszystkimi powstałymi sokami do garnka i zalać wodą. Dodać pory i marchewki pokrojone
zadanie-gotowaniebędą smaczne. Moje będą na pewno J . Patrząc ze strony biologicznej: od żołądka do serca w sumie rzeczywiście nie jest tak daleko ;). A na deser łakocie z suszonymi śliwkami i daktylami. Samo zdrowie! :) Kuleczki z suszonymi śliwkami i daktylami Pyszne i łatwe w przygotowaniu Składniki: 15 daktyli 15 suszonych, miękkich śliwek bez pestek 6 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki pasty
Moja Mama Gotujepoprawnie. Bigos wegetariański Składniki: 1 duża cebula 80 -100 g suszonych grzybów 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 3- 4 ząbki czosnku 1 jabłko 12 sztuk wędzonych śliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 2 łyżki dobrych powideł ze śliwek 5-6 łyżek oliwy extra vergine 150 ml brandy, żubrówki (ew. innej wódki) 4-5 łyżek dobrego sosu sojowego(...)gorczycę. Wlewamy 4 szklanki wody i gotujemy 60 minut. Dodajemy poszatkowaną białą kapustę, jabłko starte na tarce razem ze skórką, grzyby razem z wodą w której się moczyły, śliwki, sos sojowy, soczewicę. Gotujemy na małym ogniu 60 minut. Po tym czasie dodajemy powidło śliwkowe, brendy i sól do smaku. Mieszamy i gotujemy na malutkim ogniu ok. 4 godziny. W trakcie
Moja Mama Gotujewiosna i +14 na termometrze natchnęły mnie do przygotowania na wieczór tej smakowitej sałatki. Jest w niej kilka składników, które doskonale komponują się ze sobą - kurczak, seler, kukurydza, suszone śliwki. Seler nawet występuje w dwóch wersjach - czyli korzeniowy marynowany oraz seler naciowy. Nie mieszałam jej z majonezem, tylko zrobiłam lżejszy sos, który podałam w osobnym słoiczku, by każdy mógł polać(...)zaryzykuję stwierdzenie, że zniknie jako pierwsza. Składniki: 1 słoik marynowanego selera (340ml) 3 łodygi selera naciowego 300g filetu z kurczaka 1 nieduża czerwona cebula pół puszki kukurydzy 50g śliwek kalifornijskich 2 łyżki octu winnego sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 2 filety anchois sok z połowy cytryny szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku przyprawa
Obiad gotowyDzisiaj wszyscy jedzą pączki a my pieczemy i smakujemy łezki ze śliwkami :) Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej - 40 g drożdży - 250 ml ciepłego mleka - 2 łyżki rozpuszczonego masła - 50 g cukru - 2 żółtka - 1 kieliszek rumu - śliwki suszone kalifornijskie - olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, mlekiem oraz płaską łyżką mąki. Następnie przykrywamy rozczyn ściereczką(...)ręki i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, by ponownie podrosło. Następnie nabieramy ciasto, robimy wgłębienie, do którego wkładamy suszoną śliwkę, zlepiamy, formując łezkę. Smażymy je w głębokim tłuszczu a po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniDomowy dżem śliwkowy :) Lato w słoiku na zimę :) W domu znowu pojawiły się śliwki od przyjaciół :) takie są najlepsze... Dziękujemy Aniu :) ... Tym razem nie angażowałem się zbytnio, bo dziewczyny powiedziały, że zrobią :) Ja tylko umyłem i usunąłem pestki... Prosty przepis:) 5 kg śliwek bez pestek, 2,5 kg cukru, cukier waniliowy, z dwa goździki, ciutka cynamonu, kapka wody(...)wkładamy do garnka i smażymy, bardzo często mieszając... Po 3 godzinach mamy gotowy dżem, który nakładamy do słoików. Zakręcamy, odwracamy i po ostygnięciu wynosimy do spiżarni... Jak są śliwki, to można upiec pyszne ciasta drożdżowe... Jeżeli ktoś lubi kompot, to również można szybko przygotować żeby się cieszyć zimą :) Smacznego
chleba naszegoPuszyste, pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka(...)szklanki mleka ekstrakt waniliowy lub ziarna ze świeżej laski wanilii otarta skórka z połowy cytryny szczypta soli Składniki na nadzienie: 3 sztuki jabłek 10-15 sztuk świeżych śliwek 10 dag rodzynek 10 dag płatków migdałowych lub/i posiekanych orzechów laskowych 1 lub 2 ( w zależności od tego czy owoce są bardzo słodkie) łyżki brązowego lub białego cukru sok z połowy
potrawyregionalneSkładniki: śliwki 5 kg, woda 1 litr, cukier 3/4 kg, biała czekolada 400 gram, żelfix 3 opakowania/3:1 do szybkowara do gotowania nie wsypuję cukru i nie przypalą się śliwki do dna, cukier dodaję na koniec = umyte śliwki wypestkować, włożyć do szybkowara (11 litrów), wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować z 10 minut, szybkowar otworzyć
W Mojej Kuchni Lubięmnie tylko zimą, jest sycący, rozgrzewa, kapusta kiszona wzmacnia odporność i jednocześnie pobudza trawienie. Bigos z dzisiejszego przepisu jest moją dumą, wiadomo że nic odkrywczego, bo kapucha jest i śliwki, ale ja jako weganka z odzysku, która naprawdę dobrze gotowała zanim przeszła na jasną stronę mocy, wiem jak praktycznie każda potrawa powinna smakować, a stworzenie jej wegańskiej wersji, która wzbudza(...)Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 mała kapusta pekińska około 200 g jarmużu 400 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 400-500 g pieczarek 200 g suszonych lub wędzonych śliwek 100-150 g suszonych moreli 2 kostki wędzonego tofu naprawdę czubata łyżka papryki (ja zawsze mieszam w jednym słoiku paprykę słodką z ostrą) łyżka suszonego czosnku łyżeczka ziela angielsiego łyżeczka
greenscarfKochani, dzisiaj zapraszam na bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, które udaje się nawet początkującym w kuchni. Jest przepyszne, lekkie i bardzo dekoracyjne. Ciasto do popołudniowej kawy i na pogaduchy :-) Ciasto ze śliwkami: Składniki: 1 kg śliwek 180 g miękkiego masła 160 g cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 3 jajka 300 mąki 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dolcevitainmykitchenkarnawał to i musi być mięsko bo jak tu inaczej, zagrycha musi być na imprezie.Myślę, że popieracie taką propozycję. Składniki: schab 1.1.2 kg śliwki suszone Kłos-Pol polecam bo mają przepyszne sól,pieprz papryka czerwona mielona ostra wino czerwone wytrawne 1 szklanka czosnek 4 ząbki drobno pokrojony Wykonanie: Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym.Obcinamy nożem błonkę i rozbieramy schab ( powstanie(...)rolada) Schab przygotowany, układamy śliwki suszone w rządku .Posypujemy solą,pieprzem,papryką mieloną czerwoną i drobno posiekanym czosnkiem. Zwijamy roladę i wiążemy sznurkiem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wino i wkładamy parę śliwek suszonych. Wkładamy schab i do pieca.Pieczemy półtorej godziny w 200 stopniach.po godzinie schab przekładamy na drugą stronę i dopiekamy do końca. Smakuje na gorąco i na zimno
Różowa kuchniaekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 30 lub 36% skórka z cytryny (starta) 210g mąki pszennej 200g chałwy (w dowolnym smaku) 150g suszonych śliwek 100g orzechów tzw. nerkowców Wykonanie: Jajka ubijamy mikserem na puszystą pianę, dodając po trochę cukier. Pod koniec miksowania wsypujemy też cukier waniliowy lub wlewamy ekstrakt. Do ubitych jajek dodajemy śmietanę oraz(...)małej miski i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie łączymy z masą jajeczną. Chałwę kruszymy na małe kawałeczki i dodajemy do ciasta wraz z suszonymi śliwkami (śliwki można przed dodaniem obtoczyć delikatnie w mące) i orzechami. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej formy typu korytko/keksówka o długości ok. 30-35cm wyłożonej papierem do pieczenia
Mania WypiekaniaSernik powstał z kilku moich ulubionych przepisów, a chcąc zamknąć w nim moje ulubione smaki jak pierników,śliwek czy pomarańczy, to musiała powstać jeden jedyny sernik w swoim rodzaju.Muszę przyznać , że w tym roku moje wypieki smakowo zajęły wysokie miejsce.Mam nadzieję ,że kolejne będą tak wyrafinowane w smaku jak te.Sernik puszysty , kremowy,idealny!!!Gorąco polecam. Masa: *********** 1 kg.sera(...)mielonego ( ja używam z Piątnicy bo jest przepyszny) 20 dag.cukru pudru 1 duża garść suszonych śliwek Starta skórka z 1 dużej pomarańczy 8 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego 1 cukier marcepanowe 1 cukier z prawdziwą wanilią Czekolada do polania Spód: *********************** 25 dag.pierniczków zmielonych 10 dag.miękkiego masła ******************************** Zmielone pierniczki zagnieść z masłem i wyłożyć nim dno tortownicy (średniej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipełnym:). Chciałoby się już tej złotej polskiej jesieni, ale na razie pozostaje czekać... Gdzie się podziewasz, Złociutka??? Może niedługo przyjdziesz z ostatnimi jesiennymi darami? Na straganach królują jabłka, orzechy, śliwki. Kupiłam parę kilo węgierek na śliwkowe przetwory. Powstały z nich powidła i dżem. Właśnie taki dżem ze śliwek lubimy najbardziej. Nieprzesłodzony, z całymi kawałkami owoców i przyjemną nutą rumu - smakuje(...)absolutnie wyjątkowo. Składniki: 1 kg węgierek 200g cukru 50ml rumu Śliwki umyć, każdą przekroić na pół, usunąć pestkę. Owoce umieścić w szerokim rondlu, zasypać cukrem i odstawić na ok godzinę, żeby puściły sok. Następnie podgrzewać, aż się zagotuje i smażyć ok 15 minut. Podczas smażenia nie należy zbyt często mieszać owoców, żeby się nie rozpadły. Wlać rum, smażyć
Obiad gotowy