figą oraz miodem. 4. Białe pieczywo posmarowane delikatnie kremowym serkiem, ze słodka gruszką, serem Tallegio z dodatkiem orzechów włoskich 5. Pieczywo pełnoziarniste posmarowane masłem migdałowym z dodatkiem podduszonych śliwek 6. Białe pieczywo posmarowane serkiem ricotta z dodatkiem świeżych malin i bazylii 7. Grzanka delikatnie posmarowana kremowym serkiem, z plasterkami mango oraz mozzarelli z mleka bawolego 8. Grzanka(...)posmarowana masłem orzechowym, z dodatkiem słodkiej nektarynki 9. Kanapka z białym serkiem oraz karmelizowanymi śliwkami 10. Kanapka z masłem migdałowym oraz słodkimi śliwkami Smacznego
Kuchnia bezglutenowaproste do zrobienia :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 3 łyżki gorzkiego kakao 250 g masła 2 budynie śmietankowe 1 litr mleka 600 g śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej przepis stąd Przygotowanie : Z mąki, cukru, kakao, masła i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji 3:2, formujemy z nich kule, zawijamy(...)osobne folie aluminiowe i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki . Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na dużych oczkach tartki większą część ciasta. Na to wykładamy przestudzony budyń, a na budyniu równomiernie rozkładamy śliwki. Ścieramy mniejszą część
Proste PotrawyWrzesień zawsze kojarzy mi się ze śliwkami i jabłkami. Kocham te owoce, które, moim zdaniem, jesienią są najsmaczniejsze. Dlatego sięgam po nie i używam ich do jesiennych wypieków. Wprawdzie ostatnio nie piekę już tak dużo, ponieważ Młody jest poza domem i przez to zdecydowanie zmniejszyło się grono domowych łasuchów. Na szczęście został Dario, który nadal lubi ciasta, więc od czasu(...)się, proszę. Składniki: • 300 g masła • 250 g drobnego cukru • 300 g mąki pszennej • 6 jajek • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) • 300 g śliwek węgierek lub innych owoców sezonowych Sposób przygotowania: 1. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić pianę, dodając cukier waniliowy. Odstawić. 2. Masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić. Masło
W mojej kuchniOstatnio w mojej kuchni i na blogu królują śliwki, ale obawiam się, że sezon na nie dobiega końca i jest to ostatni tegoroczny przepis na ciasto z ich użyciem. Tym razem owoce połączyłam z kokosową kruszonką. Warto spróbować. Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 3 jajka 42g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli Kruszonka(...)masła 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pół szklanki zmielonych wiórków kokosowych Dodatkowo: śliwki tłuszcz do wysmarowania blaszki bułka tarta Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami, solą i resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając pod koniec roztopiony i wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy
Wrzosowa PolanaProsty i nieskomplikowany sposób na wykorzystanie śliwek. Jeżeli znudziły wam się zwykłe powidła polecam ten przepis, lekko kwaskowe z kakaową nutą. Składniki 2,5 kg śliwek 1 kg cukru ok. 5 łyżek kakao 1. Śliwki płuczemy i usuwamy pestki, następnie bledujemy lub … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyopakowanie cukru waniliowego 150 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ryżowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 800 g śliwek WYKONANIE Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, spód blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Do miski wsypać mąkę tortową(...)cukier waniliowy, po czym ubić krótko. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodać olej rzepakowy i składniki sypkie. Przelać gotową masę równomiernie do formy i wyłożyć na niej śliwki rozcięciem do góry. Włożyć do piekarnika i piec około 35 minut
Passions hobbies lifePlacuszki na jogurcie greckim to pyszny pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie. Ja podałam je z dodatkiem karmelizowanych śliwek, czyli idealnego dodatku o tej porze roku. Placuszki robi się szybko i nie potrzebujecie do nich nawet miksera Składniki /ok. 20 placuszków/: 1,5 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szkl. mleka 180 ml jogurtu greckiego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 2 łyżki oleju Karmelizowane śliwki: 4-5 śliwek 1 Czytaj dalej... Artykuł Placuszki na jogurcie greckim pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSkładniki: śliwki węgierki 2 kg, woda 1,5 litra, ocet 10 % 1 szklanka, cukier 1 szklanka, cynamon 1 łyżka, goździki 1 łyżka użyłam słoiki o poj. 1/2 litra = śliwki umyć i wypestkować, poukładać ciasno prawie do pełna w słoikach wodę zagotować z cukrem, octem, cynamonem, goździkami, gorącą wlewać do słoików do pełna, mocno zakręcić wstawić do piekarnika elektrycznego nagrzanego(...)grzanie góra/dół, pasteryzować 30 minut, w piekarniku zostawić do wystudzenia śliwki są dobre po ok 1,5 miesiąca - smaczne jako dodatek do mięs, wędlin..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięproste ciasto ze śliwkami, do weekendowej kawki idealne SKŁADNIKI Blaszka o wym.28x20cm Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Składniki na ciasto: ½ kostki masła, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki cukru pudru, 2 szkl. mąki, 1 łyżka śmietany Piana z białek: 3 białka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 2 łyżki oleju(...)Dodatkowo: śliwki, cynamon WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy w misce, robimy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na 30 min. Następnie 2/3 ciasta ścieramy na tarce, układamy w blaszce, dociskamy. Pianę z białek ubijamy z cukrem, dodajemy olej i budyń. Rozsmarowujemy na cieście, układamy wydrylowane śliwki skórką do dołu, posypujemy cynamonem, ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
słodki bratekobawy, że się przypalą, pachnące cynamonem i korzennym goździkiem. Na takie powidła przeznaczamy bardzo dojrzałe i mięsiste węgierki, cukier dozujemy wg swojego uznania, jednak na kilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia. Warto mieć takie słoiczki w swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych przekładanych ciast(...)Moje zamknięte w słoiczkach od Friends of Glass Składniki: 5 kg śliwek węgierek 75 dag cukru zwykłego lub brązowego 1 łyżeczka cynamonu 3-4 goździki Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, obieramy z pestek, przekładamy do wysokiej blachy lub innego naczynia żaroodpornego , zasypujemy cukrem, idealnie do tego nadaje się cukier brązowy, dodajemy goździki i cynamon, mieszamy wstawiamy do nagrzanego
Wanilia i KardamonUwielbiam owoce są całoroczne i pasują do różnych ciast. Obecnie dostałam śliwki wiec jak tu z nich nie zrobić czegoś pysznego. Dodatkowo pomyślałam sobie o walorach zdrowotnych i dodałam ulubioną marchewkę i pokombinowałam z syropem klonowym. Wyszło smacznie i bez wyrzutów sumienia co lubię najbardziej, więc nie żałujcie sobie;) Zapraszam... Składniki na dużą tortownicę: 250 g maki pszennej(...)szklanki oleju słonecznikowego 1 czubata łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. syropu klonowego 4 jajka kilka kropli olejku waniliowego 15 śliwek węgierek Jajka ubijać z cukrem. Wlać syrop klonowy i jeszcze ubijać, około minuty, dolać olej. Marchewkę zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. W misce wymieszać suche składniki. Połączyć powoli
Kubki smakujest szybkie i pyszne SKŁADNIKI Forma o wym. 20x28 cm: 3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. oleju, olejek waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śliwki ze słoika, cukier waniliowy, bułka tarta i masło do wysmarowania formy WYKONANIE Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, a na końcu aromat(...)Przekładamy do formy wysmarowanej bułką tartą i masłem, na wierzchu ciasta układamy osączone śliwki skórką do dołu, posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach Użyłam domowych śliwek ze słoika, ale doskonale sprawdzą się również świeże
słodki brateksię jeszcze ciepła w kilka chwil. Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 1/2 łyżeczki cynamonu żółtko do posmarowania 2 łyżki cukru brązowego cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, cukier i sól posiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto(...)Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół usuwając pestki. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 5mm. Można w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Na środku ułożyć śliwki skórkami do spodu, zostawiając ok 5cm wolnego brzegu. Posypać cukrem i cynamonem. Brzegi zawinąć do środka. Posmarować żółtkiem
Smakołyki AsiSkładniki: śliwki 60 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, masło zimne 15 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, starta skórka z cytryny 1 sztuka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, do ozdoby: 1 opakowanie/kwiatki wafelkowe umyte śliwki bez pestek w misce(...)cukier trzcinowy, wanilinowy cukier, startą skórkę z 1 sparzonej cytryny mikserem utrzeć na drobną kruszonkę żaroodporna forma 24 cm, wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie formy rozłożyć śliwki i posypać kruszonką, dłonią przycisnąć składniki piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić formę na drugi poziom i piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia zimną śmietanę
W Mojej Kuchni LubięJednymi z najlepiej sprawdzających się owoców do wypieków są śliwki. Kwaskowe, dobrze komponują się ze słodkim ciastem. Nie puszczają też ogromnych ilości soku. Tworzą duet doskonały z ulubionym biszkoptem, krem waniliowy jest jego idealnym dopełnieniem. Składniki: Biszkopt: 4 jajka pól szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: pół opakowania(...)budyniu waniliowego szklanka mleka łyżka cukru 60g masła Dodatkowo: śliwki cukier puder Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna, łączymy z mąką ziemniaczaną, następnie mąką pszenną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Przekładamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy biszkopt kremem
Wrzosowa Polana