śliwka - 11236 przepisów (strona:253/750)

Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 161

czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą trochę odbiec od tradycyjnych przepisów i zaserwować nieco odmienne menu(...)jajko do posmarowania białko do zlepienia pierożków farsz: 50 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Masło podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy aż się rozpuści. Studzimy. Do mleka dodajemy łyżkę cukru. Podgrzewamy

Pobite gary Barbary
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 431

jada się tylko raz w roku, na kolację wigilijną. Aby smakował równie dobrze jak świąteczny z mięsem, należy go napakować dużą ilością grzybów suszonych i śliwek wędzonych. Muszą być koniecznie wędzone, a nie suszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę go bez mieszania(...)propozycja na co dzień dla wegan i wegetarian. Składniki: – 1 kg kapusty białej – 1 kg kapusty kiszonej – duża garść suszonych grzybów – 200 g śliwek wędzonych – 4 cebule – 1 łyżeczka majeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku – 5 liści laurowych – po 10 ziaren ziela angielskiego

To co kocham
Świąteczny gulasz 157

menu padł na gulasz. Bardzo lubię gulasz z ogórkiem konserwowym , jednak teraz chciałam spróbować czegoś bardziej aromatycznego i świątecznego. Do wykorzystania miałam spory kawałek karkówki . Znalazły się też suszone śliwki, które od zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Tak powstał przepis na wspaniałe świąteczne danie.  Polecam nie koniecznie tylko na świąteczny obiad. Podoba Ci się ten przepis(...)konkursie tutaj Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej   50 dag kiełbasy wędzonej (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 2 czerwone cebule (im większe tym lepiej) 2 garście suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 goździków szklanka czerwonego wina (najlepsze będzie wytrawne) sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu

Pobite gary Barbary
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 163

Pieczywo na drożdżach i ciemnym piwie, z dodatkiem miodu, aromatycznych przypraw korzennych , wędzonej śliwki i pachnącej pomarańczy Grudniowa Piekarnia Amber tym razem mierzy się z fińskim chlebkiem bożonarodzeniowym - Ruiskuorinen olutlimppu . Przepis osobiście wypraktykował i podrzucił autor bloga Kuchnia Gucia . Z braku niekt ó rych sk ł adników trochę z przepisem eksperymentowa łam i posiłkowałam si ę zamien nikami , ale efekt(...)bynajmniej mnie nie rozczarował :) Chlebek jest niebywale aromatyczny korzennymi przyprawami oraz obłędnie pachnący pomarańczą i wędzoną śliwką . P iwo porter i ciemny miód gryczany nadały mu ciepłego, br ązowego koloru, a chrupiąca skórka piwna - niepowtarzalnego, rustykalnego wyglądu.  Przyznam, że ogromnie dumna byłam z efektów mojego pieczenia, sk órka na chlebie wyszła mi bajecznie wprost popękana i aż żal

Grunt to przepis!
Keks - najlepszy! 338

przepis. Keks mojej mamy jest wilgotny, nieco ziarnisty no i przede wszystkim bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo(...)mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1łyżka cukru waniliowego 3 łyżki złotego rumu po garści orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i morel, fig, migdałów Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek Figi sparzyć wrzątkiem. Śliwki, morele, figi orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Z całości mąki odsypać jedną łyżkę i oprószyć nią wszystkie bakalie. Masło ucierać

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 136

Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju Mięso zemleć(...)Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać

królestwo garów
SCHAB ZE ŚLIWKĄ 163

Doskonała potrawa, w której kruchość mięsa łączy się z soczystym... Artykuł SCHAB ZE ŚLIWKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 154

zawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej " Słodko, zdrowo, świątecznie " przepis na bezglutenowy, bezjajeczny, bezcukrowy i bezmleczny piernik gryczany ze śliwką. PS. Recenzję książki "Słodko, zdrowo, świątecznie" możecie przeczytać na naszym blogu   To czytają Saudyjskie Wielbłądy . Książka, jest aktualnie dostępna m.in. w księgarni internetowej platon24.pl Składniki 140 g mąki gryczanej(...)11/3) szklanki) miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilijny śledzik ze śliwką i żurawiną 415

kole i MAMY bliskich przy stole.Ten śledzik zagości na stole będziemy go jeść i radować się :) Składniki: Filety śledziowe solone Matjas 250 g SEKO cebula 1 szt śliwki suszone 10 szt żurawina suszona 2 garście buraczki 2 łyżki czubate  majonez 2 łyżki czubate szklaneczki po musztardzie 2 szt szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie wyjmujemy(...)tacki i osuszamy je ręcznikiem papierowym z oleju i kroimy drobniutko, delikatnie posypujemy je cynamonem.Cebule obieramy i kroimy drobniutko. Śliwki również kroimy drobno.Do przygotowanych szklaneczek na same dno wsypujemy żurawinę( tyle by zapełnić równo powierzchnie).Na żurawinę kładziemy cebulę, śledzika, buraczki,majonez,śliwkę,śledzika i odrobinę cebulki.Sałatka jest warstwowa.Cebulę możemy delikatnie posolić i doprawić pieprzem

Różowa kuchnia
Gulasz wołowy z grzybkiem i suszoną śliwką 144

Przepyszne, jednogarnkowe danie w postaci gulaszu wołowego, którego sekretnymi składnikami nadającymi niesamowitego aromatu i wyjątkowości tej potrawie są suszone grzyby oraz suszona śliwka. Ta prosta, rozgrzewająca i sycąca potrawa, będzie idealna zarówno na codzień jak i od święta :) 4 solidne porcje: * wołowina- 500 g (łopatka) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 duża * suszone podgrzybki- 10 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * czosnek(...)dorzucić suszone grzyby i przyprawy: ziele, jałowiec, listek laurowy oraz suszoną włoszczyznę i gotować około 45 minut. Po upływie 45 minut wrzucić marchewkę pokrojoną w grubsze krążki oraz suszone śliwki i gotować 15 minut (najlepiej do miękkości marchewki). 5 minut przed końcem dodać koncentrat. Na koniec całość doprawić solą oraz pieprzem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Rogaliki dyniowo śliwkowe 141

Dynia ze śliwkami bardzo smaczne połączenie. Rogaliki mają bardzo ładny żółty kolor a do tego fajny smak. Wersja nie za słodka także można się nimi objadać. 400 g mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki pure z dyni 3 łyżki cukru 3 żółtka szczypta soli 1/3 szklanki mleka 2 dkg drożdży 1 łyżka masła 40 dkg śliwek cukier puder do posypania(...)czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią

wesoła kuchnia
Szneki z serem i śliwką 122

Szneki które uwielbiam. Moje ulubione to właśnie z serem i śliwką. Najlepsze dla mnie to jeszcze ciepłe. Obowiązkowo musi być do nich kruszonka, chrupiąca. Drożdżówki polecam robić na maśle są lepsze. 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 4 żółtka 2 łyżki masła 1/2 szklanka cukru sól szczypta 1 szklanka mleka letniego 40 dkg sera twarogowego 2 żółtka(...)szklanki cukru pudru 20 dkg śliwek węgierek puder do posypania 1 żółtko 1 łyżka mleka Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam

wesoła kuchnia
Naleśnikowe szaszłyki z gruszkami 164

łyżki wody gazowanej olej do smażenia farsz: 250 g serka śmietankowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego owoce: 2 gruszki 1/2 cytryny 15 dkg śliwek 2 łyżki miodu Masło rozpuszczam w rondelku i studzę.Dolewam do ciasta. Do wysokiego pojemnika przekładam składniki ciasta i miksuję blenderem. Naleśniki  smażę na niewielkiej ilości oleju. Ser, śmietanę, cukier(...)przekładam do pojemnika i miksuję blenderem. Gruszki obieram, skrapiam sokiem z cytryny i kroję w kostkę. Przesmażam na patelni z łyżką miodu. Na tej samej patelni ale osobno przesmażam śliwki też z łyżką miodu. Usmażone naleśniki smaruję serem, zwijam. Przekładam na patelnię grillową i chwilę podsmażam. Po zdjęciu z patelni kroję na kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Podaję

wesoła kuchnia
Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami 139

Chlebek wczoraj wypieczony to inna wersja chlebka "wypiekanego na śniadanie" w ubiegłym tygodniu. Był równie dobry jak poprzedni. Chleb na sodzie z  jabłkiem, śliwkami i ziołami 250 g mąki, 200 ml zsiadłego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 szklanki posiekanych suszonych śliwek 1 małe jabłko Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mąkę(...)przesiać i wymieszać z sodą, solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż.  Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się

Gotuj Sam!

Proponowane wyszukiwania