śliwka - 11236 przepisów (strona:255/750)

Bigos staropolski 108

Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: • 3 kg kapusty kiszonej • 1 główka kapusty białej ok. 3 kg • 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej • 1 kg żeberek • 5 udek z kurczaka • 1/2 kg boczku wędzonego • garść grzybów suszonych ok. 2 dkg • 3 mrożone prawdziwki • 300 g śliwek(...)plasterki. • Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem i również podsmażyć. • Ugotowane kapusty odcedzić i wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami i podsmażonym boczkiem, kiełbasą i żeberkami. • Do garnka powciskać udka kurczaka, tak aby były przykryte kapustą. • Piec w 200 st. C przez 2 godziny. Wyjąć garnek

To co kocham
Indyk pieczony w całości 162

indyka • 6 litrów wody • 6 łyżek soli • 2 główki czosnku • 1 łyżka pieprzu ziarnistego • 2 łyżki ziela angielskiego • 1 łyżka kminku • 8 liści laurowych Farsz • 250 g śliwek suszonych • 2 jabłka • 1/2 szklanki bułki tartej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżka masła • sok z 1/2 cytryny Do polewania indyka • 3/4 szklanki oleju • 3/4 szklanki roztopionego masła • 2 szklanki soku(...)Letnią marynatą zalać indyka w dużym garnku lub wiaderku i odstawić na 3 dni do chłodnego miejsca. Mój marynował się w garażu. Farsz • Śliwki zalać wrzątkiem na 2 godziny. • Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać ze śliwkami odcedzonymi i resztą składników. Przygotowanie indyka • Indyka wyjąć z marynatu

To co kocham
Pasztet z czerwonej fasoli 112

upiekłam sobie swój. Na pierwszy rzut oka trudno zgadnąć, z czego jest zrobiony. Ma kolor pasztetu mięsnego, ale wyczuwa się smak fasoli i słodkawych śliwek suszonych. Nie rozsypuje się podczas krojenia, mimo że jest w środku wilgotny. Mój pasztet wyszedł zdecydowanie smaczniejszy niż kupiony w sklepie, dodałam jednak trochę mięsa wołowego(...)podkręciło jego smak. Fasola należy do warzyw o dużej wartości odżywczej, bo zawiera duże ilości białka. Składniki: • 500 g fasoli czerwonej • 250 g mięsa wołowego • 1 szklanka śliwek suszonych • 5 jajek • 2 cebule • 1 mały por • 3 marchewki • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich i majeranku • olej

To co kocham
Jesienna sałatka owocowa 96

wierzyć, że będzie to złota polska jesień, taka pomarańczowa z babim latem i słońcem, czego wszystkim życzę. Ale jak jesień to jabłka, gruszki, śliwki, winogrona i orzechy. Czyli wszystko to, co znajduje się w mojej jesiennej sałatce, która jeszcze pachnie latem. Polecam taką mega dawkę witamin każdemu i na każdy(...)dzień. Składniki: • 1 gruszka • 1 jabłko • 1 brzoskwinia • 10 śliwek • garść zielonych winogron, najlepiej bezpestkowych • garść ciemnych winogron • 3 łyżki orzechów włoskich • sok z 1/2 cytryny • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Gruszkę, jabłko i brzoskwinię bez gniazd nasiennych (ale ze skórką) pokroić w kostkę lub plastry. Skropić sokiem z cytryny. • Śliwki pokroić w ćwiartki

To co kocham
Biała kiełbasa ze śliwkami i jabłkiem 109

roku bardzo kiełbasianie na blogu przed wielkanocą. Proponuję różne odsłony białej kiełbasy, którą to dopiero niedawno odkryłam i bardzo mi posmakowała. Taka zapiekana ze śliwkami i jabłkami jest smaczna na ciepło i na zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną(...)Składniki: • kilka kawałków białej kiełbasy parzonej • po 1/4 jabłka zielonego i czerwonego • kilka śliwek suszonych • oliwa do skropienia Wykonanie: • Kiełbasę naciąć po skosie w kilku miejscach. • W nacięcia powkładać na przemian po połówce śliwki i kawałku jabłka. • Skropić oliwą i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Piec

To co kocham
łatwy,smaczny ucieraniec śliwkowo-kokosowy z białą czekoladą... 142

Składniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 2 krople, margaryna 15 dag/miękka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, mąka tortowa 2 szklanki, śliwki 18 sztuk, wiórki kokosowe 1 szklanka, polewa czekoladowa - w opisie jajka, miękką margarynę, aromat waniliowy, cukier w misie robota utrzeć końcówką do ubijania do białości na największych obrotach z 3-4 minuty, masa(...)dość gęste ciasto tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną, przełożyć z misy robota ciasto do blaszki w ciasto powkładać gęsto wypestkowane, umyte, osuszone śliwki na śliwkach rozsypać wiórki kokosowe, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka, ciasto w blaszce zostawić do wystygnięcia POLEWA Z BIAŁEJ

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos z grzybami (Wigilia) 180

każdym domu smakuje inaczej, ale na pewno podstawowe dwa składniki bigosu muszą się w nim znaleźć: kiszona kapusta i suszone grzyby. Mój bigos jest jeszcze obowiązkowo z dodatkiem wędzonych śliwek i miodu. Do bigosu na Wigilię nigdy nie dodaję pomidorów ani koncentratu, powinno się w nim czuć tylko smak grzybów i kapusty. Bigos z kiszonej kapusty można przygotować(...)musi się obowiązkowo znaleźć?  Składniki: (porcja na 2 - 3 osoby) 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki) 3 - 4 wędzone śliwki 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżka ziaren kminku 2 - 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka słodkiej papryki

Kuchcik gotuje
Polędwiczki wieprzowe w sossie pomidorowo-śliwkowym 130

Kilka dni temu prezentowałam spaghetti śliwkowo-pomidorowe. Sos tak nam smakował, że przygotowałam polędwiczki w bardzo podobnym sosie. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, suszony czosnek, papryka, curry olej do smażenia Polędwiczki(...)Przełożyć do dużego garnka. Zalać szklanką wrzątku i gotować pod przykryciem do miękkości. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Dodać wypestkowane i pokrojone na kawałki śliwki oraz pomidory. Dusić aż śliwki i pomidory rozpadną się. W razie potrzeby dolać nieco wody. Dodać posiekany czosnek i koncentrat. Dodać do smaku sól, pieprz, cynamon, imbir i curry oraz

Czerwień i błękit
tort z musem śliwkowo-cynamonowym 132

prezencie urodzinowym dla jego żony - prawda, jaki miły prezent? W środku jasny biszkopt, przełożony musem śliwkowym, pachnącym cynamonem i krem na bazie serka mascarpone. Do musu można użyć śliwek z kompotu, wówczas nie trzeba już raczej dosładzać. składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki zimnej wody 2 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia mus: ok 500 g śliwek (mogą być z kompotu) 2 łyżki cukru łyżka żelatyny krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny do dekoracji: krem maślany masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu ) Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie

6niebo
Ciasto jaglane z śliwkami i makiem 171

Bardzo lubię tworzyć nowe wypieki w mojej kuchni. Z dużym wyborem mak mogę kombinować na wszystkie sposoby. Tym razem upiekłam ciasto z maki jaglanej, dodatkowo dodałam mak i śliwki. Coś pysznego! Składniki: 2 jajka 1 banan 4 łyżki mąki jaglanej 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia 1 płaska łyżka maku 4 suszone śliwki  aromat Sposób przygotowania: Jajka ucieramy(...)słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, mąkę, proszek do pieczenia i mak. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone i obtoczone w mące śliwki. Ponownie miksujemy. Surową masę przelewamy do natłuszczonego naczynia. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Kompot z jabłka gruszki i śliwki 119

idealny... a podczas gotowania w domu unosi się niesamowity zapach...  Zapraszam do zapoznania się z przepisem ... Przepis: Składniki: 2,5 l wody 4 duże jabłka 4 gruszki 5 śliwek  0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru brązowego Wykonanie: 1. Owoce myjemy, jabłka i gruszki obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd(...)większe kawałki. 2. Pokrojone jabłka i gruszki wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Dodajemy imbir, goździki i cynamon.  Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem. 3. Śliwki drylujemy i kroimy na cztery części.  4. Po 30 min gotowania się jabłek i gruszek dodajemy śliwki. Przekrywamy i gotujemy kolejne 15 min. 5. Próbujemy kompotu i dosładzamy cukrem

Mój pomysł na
Ciasto ze śliwkami 266

Składniki mąka pszenna, 2 szkl cukier, 1 szkl jajka, 4 szt olej, 10 łyżek woda gorąca, 10 łyżek proszek do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki śliwki, 1 kg Przygotowanie W misie miksera ubijamy jajka, powoli na zmianę dodajemy wodę i olej. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną(...)papierem. Na wierzchu układamy ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 15 minut. Do drugiej połowy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch posypujemy drobno krojonymi kawałkami śliwek. Pieczemy jeszcze około 40 minut

Gotowanie moimi oczami
Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach 159

powstałych w trakcie pieczenia można przygotować przepyszny sos na bazie porto. Składniki: 1 gęś w całości z podrobami o wadze ok. 4-4,5 kg 10 suszonych lub wędzonych śliwek 0,5 l bulionu, najlepiej gęsiego, ale można użyć drobiowego lub warzywnego 6 mandarynek 5 pomarańczy 2 cebule sól, najlepiej gruboziarnista 100 ml porto lub innego słodkiego wina czerwonego(...)Natrzeć mieszaniną soli, przypraw i startej skórki z połowy mandarynek i pomarańczy (nie zapomnijcie natrzeć gęsi od środka). Do środka, po natarciu, wkładamy obraną 1 cebulę, 3 mandarynki, połowę śliwek, 2 pomarańcze (upchnąć porządnie) i podroby. W okolicach kuprach gęś ściągnąć wykałaczkami, a najlepiej zaszyć. Ułożyć w głębokiej brytfannie/ naczyniu żaroodpornym, na kratce. Obłożyć drugą pokrojoną cebulą, resztą śliwek

Pociąg Do Kuchni
DOMOWY BIGOS 169

słodka,jakieś mięso,boczek i kiełbasa , nieodzownie smalec.Ja odbiegłam od domowej tradycji ,choć przyznam niezupełnie,jedynie może wzbogaciłam go o kilka szczegółów jak np.białe wino wytrawne czy suszone śliwki.Mama by powiedziała ,że jestem rozrzutna w kwestii dodatków,a jakby wiedziała,że dodawałam przyprawy do bigosu,chybaby złapała się za serce ,bo w domu używano tylko sól i czarny(...)k.kiszonej kapusty 1/2 kg.łopatki po 30 dag.boczku wędzonego i podgardla 30dag.wędzonej słoniny 40dag.kiełbasy 1 przyprawa do bigosu  1 szkl.rosołu 10dag.suszonych grzybów 20dag.suszonych śliwek 2 łyżki dżemu śliwkowego 2 łyżki smalcu jagody jałowca ziarna pieprzu 1 szkl.białego wina-może być czerwone liść laurowy sól 2 godźiki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kiszoną myjemy i odciskamy,kroimy.Boczek wędzony,podgardle

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki