się do gotowania w piekarniku. Wy możecie wykorzystać również dużą brytfannę, a ewentualny brak pokrywki zrekompensować arkuszem folii aluminiowej. ➤ Zobacz również inne tadżiny: tadżin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tadżin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami tadżin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami Tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański Składniki / na 4 porcje: 1 słodki ziemniak(...)posiekane 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów 1 łyżka pasty harissa (domowej lub ze sklepu) 2 łyżki płynnego miodu 100 g suszonych moreli lub śliwek przekrojonych na połówki 1 puszka ciecierzycy do podania: liski świeżej kolendry lub natki pietruszki, ulubiona kasza, u mnie Bulgur Mix Przygotowanie wegetariańskiego tadżinu: Piekarnik rozgrzej do 190 stopni
Chilli Czosnek i Oliwapołówki brzoskwiń z puszki 1 kulka mozarelli sól pieprz Składniki na puree z brukselką: 300 g ziemniaków sól pieprz masło 300 g świeżej brukselki 1 czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Składniki na karmelizowaną marchewkę: 300 g mini marchewek sól 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżeczki(...)miodu Wykonanie: Brukselki rozdzielić na osobne listki, cebulę posiekać, śliwki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i brukselkę, smażyć 10-15 minut, na koniec dodać śliwki i łyżeczkę masła, chwilę dusić, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski, dodać chrzan, musztardę, paprykę w proszku i 1 łyżkę masła. Zmiksować na gładką masę
Trufelkowoustach. Do tego ciasta używałam świeżych owoców i mrożonych, dlatego któregoś pięknego dnia pomyślałam, że do ciasta dodam powidła. To był strzał w 10!!! Składniki na jogurtowe ciasto: śliwki około 0,7 kg 1 kubeczek (mały: 150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. 3 kubeczki mąki 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek(...)łyżeczki proszku do pieczenia Połówki śliwek smażymy przez około 20-30 minut (mieszając od czasu do czasu), aż puszczą sok i staną się gęściejsze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy na gładką masę z żółtkami, cukrem, olejem, jogurtem. Na koniec dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Możemy użyć miksera
Rusty Forktylko makro i wasza wyobraźnia. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno choć ja osobiście uwielbiam wersję na gorąco W całym domu unosi się aromat pieczonych jabłek, śliwek i cynamonu Jest to znakomity deser w jesienne i zimowe popołudnia. Składniki na 6 kokilek: 4 jajka 100 g mąki kokosowej 50 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy(...)masła (LCHF, optymalna) opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana 80 g skrojonych jabłek 80 g skrojonych śliwek Wszystkie składniki na ciasto (poza owocami i cynamonem) wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Jabłka i śliwki umyć, wysuszyć a następnie pokroić na drobne kawałki i wyłożyć na dnie kokilek posypując cynamonem. Osoby lubiące słodsze
Ola la LCHFIlość: 4 porcje Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: Piersi z gęsi: – 2 piersi z gęsi – 200 g suszonych śliwek – 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina – 1 słoiczek sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz – 1 łyżeczka ziaren kolendry – 1/2 łyżeczki goździków – 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej Ziemniaki: – 1 kg ziemniaków – sok z połowy cytryny(...)nacieramy przyprawami piersi od strony mięsa. Przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 3. W tym czasie do rondelka wlewamy 2 szklanki wina i mocno podgrzewamy, nie gotujemy. Śliwki kroimy w paseczki i wrzucamy do podgrzanego wina. Odstawiamy na 30 min. 4. Po tym czasie dodajemy sos Łowicz uniwersalny ciemny, mieszamy i podgrzewamy chwilę. 5. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy
Podwójnaporcjajabłkami czy morelami. Składniki : 50 dag mąki pszennej tortowej 3 żółtka 15 dag cukru 15 dag masła ok. 125 ml gęstej śmietany 6 dag świeżych drożdży ok. 15 śliwek węgierek, przekrojone na pół Przygotowanie : Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier Drożdże rozdrobnić i wsypać do śmietany- wymieszać na jednolitą masę Drożdże ze śmietaną dodać do mąki połączonej z cukrem(...)masłem, dodać żółtka Całość doskonale wyrobić najlepiej mokrą ręką, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę Na wierzch wyłożyć skórką do dołu pokrojone śliwki, można posypać kruszonką, ale nie koniecznie Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku. Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami :) Moje uwagi: Jeśli
Proste Potrawypyszności już niebawem na blogu. Fajnie czasem pogubić się po lesie. Chciałabym móc tak częściej. Składniki (na rodzinny obiad): 1,5 kg schabu 100 gram suszonych śliwek majeranek, wędzona papryka, sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia Sos śmietanowo- grzybowy: 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku(...)masła Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki tarta marchewka Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą fantastyczny aromat. Nadziany schab marynuję w przyprawach i odstawiam na noc do lodówki. Jeżeli nie masz tyle czasu to odstaw
Mango Papajaustach, co pewnie jest zasługą sera w wiaderku. Miałam otwartą połowę, bo drugą do czegoś wykorzystałam ostatnio. A marnować nie lubię! Sprawdźcie czy odpowiada Wam połączenie sera ze śliwkami i dajcie znać w komentarzach :) Uciekam do spania, Dobranoc Kochani :) Składniki na keksówkę 28x10cm: ½ kg sera białego 250g serka mascarpone 3 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki słodkiej 30% śmietanki 1 budyń śmietankowy(...)łyżka mąki ziemniaczanej 50g roztopionego, przestudzonego masła ¼ szklanki mleka Dodatkowo: Ok 12 śliwek węgierek Cukier puder Kruche ciasto: Ok 100g mąki 50g masła 2 łyżeczki śmietany 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto zagniatamy, przekładamy do zamrażarki i chłodzimy przez ok 20 minut. Sernik- Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ser oraz serek mascarpone, śmietankę i budyń rozmieszany
Kuchnia w czekoladziepochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć na słowo, że potrawa ta jest godna króla ;-) Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 300 g śliwek (waga już bez pestek) 100 g cukru trzcinowego 800 g szynki wieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)liście laurowe, ziele angielskie i ułożyć podpieczone bitki wieprzowe. Włączyć palnik, nałożyć pokrywę i dusić około 50 minut. W razie potrzeby dolać wody. Mięso od czasu do czasu obracać. Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Następnie przełożyć na patelnię, wsypać cukier trzcinowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy śliwki zmiękną, a sok będzie gęsty, przełożyć je do garnuszka
Passions hobbies lifechyba najszybszy deser jaki ostatnio zrobiłam. Śliwki i gruszki w syropie podkruszonką z herbatniików. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Składniki: 4 duże śliwki, jedna gruszka, 4 łyżeczki cukru, kilka hernatników Przygotowanie: Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Śliwki pozbawiamy pwstek i również w kroimy w kostkę. Owoce zasypujemy cukrem. Podgrzewamy przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Owoce powinny puścić
Lena Gotujepiekarskich) 0,5 szklanka cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka 100 g roztopionej i wystudzonej margaryny lub masła 2 roztrzepane jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 7 - 8 dużych śliwek garść żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek - opcjonalnie\ bułka tarta lub mąka do wysypania blaszki KRUSZONKA: 100 g mąki 50 g cukru 60 g zimnego masła Wszystkie składniki po kolei wrzucamy(...)Mieszamy ciasto łyżką kilka razy, aby składniki się połączyły i powstała gładka masa. Wylewamy je na wysmarowaną i posypaną bułką lub mąką blaszkę. Układamy na wierzchu przekrojone na pół śliwki, pamiętając aby robić to skórkami do dołu. Posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez 40 godzinę. Przez pierwsze 20 minut na półce o 1 niższej niż środkowa - zapobiegnie to przypalaniu się góry
Kuchnia od dwojgaposzły w ruch śliwki, a niedługo pójdą jabłkach. Trzeba wykorzystać dobro jesiennych owoców i umieścić je w pysznych ciastach. Ciasto wilgotne i dość ciężkie, pięknie rośnie więc nie przejmujemy się, że ciasta jest troszkę mało;) Najbardziej smakuje mi tutaj kruszonka, która jest Mega pyszna z aromatem cynamonu. Najlepsza jaką do tej pory robiłam w tym połączeniu. Zapraszam... Składniki(...)pokojowej- 1 szklanka cukier biały - 1 szklanka olej słonecznikowy - 0,5 szklanki jajka całe- 3 szt. proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki kilka śliwek KRUSZONKA ⅓ szkl. cukru białego tj. 66 gramów ⅓ szkl. cukru brązowego tj. 66 gramów ¾ łyżeczka mielonego cynamonu ⅛ łyżeczka soli stołowej ½ szklanki (113 gramów) masła stopione i jeszcze ciepłe 1¾ szkl
Kubki smakuPuszyste ciasto, pełne migdałowego aromatu z owocami jesieni-śliwkami, posypane cynamonową kruszonką kojarzy się z babciną kuchnią. Już sam zapach jest niezwykle kuszący , idealne na deszczowy podwieczorek z filiżanką ulubionej herbaty, ciasto harmonijne w smaku, i co najważniejsze zawsze się udaje, tyle razy go piekłam i nigdy nie zdarzył się zakalec! jednym słowem pyszne. Składniki na formę 24/24(...)pieczenia 1 opakowanie cukru z wanilią Dr.Oetker ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów Dr.Oetker 100 ml mleka 70 g zmielonych migdałów Szczypta soli 7 sztuk dużych fioletowych śliwek np. węgierki Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki brązowego cukru z cynamonem (użyłam Diamant) 3 dag masła Jak wykonać ? Ciasto zaczynam od przygotowania kruszonki: Mąkę mieszam z brązowym cukrem, dodaję wiórki
Wanilia i KardamonWitajcie Kochani :) Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam przepis na błyskawiczne, przepyszne, delikatne, mięciutkie babeczki ze śliwką i rodzynkami. Zapraszam :) SKŁADNIKI : 3 jajka 120 g cukru 1 cukier waniliowy 150 g masła 100 g kwaśnej śmietany 220 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka śliwek 1/4 szklanki rodzynek wiórki kokosowe do posypania babeczek WYKONANIE : Białka ubijamy(...)proszkiem i mieszamy, na końcu dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek i rodzynki, delikatnie mieszamy łyżką. Do foremek lub papilotek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości, na środku układamy połówkę śliwki brzuszkiem do ciasta. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut do suchego patyczka. Upieczone i zimne babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliŚliwki i maliny to dla mnie zwiastun jesieni, który koniecznie wykorzystajcie do ciasta. Spód: - 220 g mąki pszennej - 60 g mąki ziemniaczanej - 200 g masła - łyżeczka proszku do pieczenia - 5 żółtek (białka zachować do bezy) - 40 g cukru Do miski wsypałam dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodałam pokrojone masło. Zagniotłam na jednolitą masę. Następnie dodałam 5 żółtek(...)wsypałam proszek budyniowy oraz cukier, wszystko wymieszałam. Do gotującego się mleka wlałam zawartość puszki i energicznie mieszałam, aż do zgęstnienia budyniu. Budyń wyłożyłam na podpieczony spód. Owoce: - 950 g śliwek - garść malin - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Śliwki umyłam, wydrylowałam i obtoczyłam wraz z malinami w mące ziemniaczanej. Wyłożyłam owoce na budyń kokosowy. Beza: - 5 białek
Receptura smaku