pyszności już niebawem na blogu. Fajnie czasem pogubić się po lesie. Chciałabym móc tak częściej. Składniki (na rodzinny obiad): 1,5 kg schabu 100 gram suszonych śliwek majeranek, wędzona papryka, sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia Sos śmietanowo- grzybowy: 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku(...)masła Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki tarta marchewka Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą fantastyczny aromat. Nadziany schab marynuję w przyprawach i odstawiam na noc do lodówki. Jeżeli nie masz tyle czasu to odstaw
Mango Papajaustach, co pewnie jest zasługą sera w wiaderku. Miałam otwartą połowę, bo drugą do czegoś wykorzystałam ostatnio. A marnować nie lubię! Sprawdźcie czy odpowiada Wam połączenie sera ze śliwkami i dajcie znać w komentarzach :) Uciekam do spania, Dobranoc Kochani :) Składniki na keksówkę 28x10cm: ½ kg sera białego 250g serka mascarpone 3 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki słodkiej 30% śmietanki 1 budyń śmietankowy(...)łyżka mąki ziemniaczanej 50g roztopionego, przestudzonego masła ¼ szklanki mleka Dodatkowo: Ok 12 śliwek węgierek Cukier puder Kruche ciasto: Ok 100g mąki 50g masła 2 łyżeczki śmietany 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto zagniatamy, przekładamy do zamrażarki i chłodzimy przez ok 20 minut. Sernik- Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ser oraz serek mascarpone, śmietankę i budyń rozmieszany
Kuchnia w czekoladziepochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć na słowo, że potrawa ta jest godna króla ;-) Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 300 g śliwek (waga już bez pestek) 100 g cukru trzcinowego 800 g szynki wieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)liście laurowe, ziele angielskie i ułożyć podpieczone bitki wieprzowe. Włączyć palnik, nałożyć pokrywę i dusić około 50 minut. W razie potrzeby dolać wody. Mięso od czasu do czasu obracać. Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Następnie przełożyć na patelnię, wsypać cukier trzcinowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy śliwki zmiękną, a sok będzie gęsty, przełożyć je do garnuszka
Passions hobbies lifechyba najszybszy deser jaki ostatnio zrobiłam. Śliwki i gruszki w syropie podkruszonką z herbatniików. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Składniki: 4 duże śliwki, jedna gruszka, 4 łyżeczki cukru, kilka hernatników Przygotowanie: Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Śliwki pozbawiamy pwstek i również w kroimy w kostkę. Owoce zasypujemy cukrem. Podgrzewamy przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Owoce powinny puścić
Lena Gotujepiekarskich) 0,5 szklanka cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka 100 g roztopionej i wystudzonej margaryny lub masła 2 roztrzepane jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 7 - 8 dużych śliwek garść żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek - opcjonalnie\ bułka tarta lub mąka do wysypania blaszki KRUSZONKA: 100 g mąki 50 g cukru 60 g zimnego masła Wszystkie składniki po kolei wrzucamy(...)Mieszamy ciasto łyżką kilka razy, aby składniki się połączyły i powstała gładka masa. Wylewamy je na wysmarowaną i posypaną bułką lub mąką blaszkę. Układamy na wierzchu przekrojone na pół śliwki, pamiętając aby robić to skórkami do dołu. Posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez 40 godzinę. Przez pierwsze 20 minut na półce o 1 niższej niż środkowa - zapobiegnie to przypalaniu się góry
Kuchnia od dwojgaposzły w ruch śliwki, a niedługo pójdą jabłkach. Trzeba wykorzystać dobro jesiennych owoców i umieścić je w pysznych ciastach. Ciasto wilgotne i dość ciężkie, pięknie rośnie więc nie przejmujemy się, że ciasta jest troszkę mało;) Najbardziej smakuje mi tutaj kruszonka, która jest Mega pyszna z aromatem cynamonu. Najlepsza jaką do tej pory robiłam w tym połączeniu. Zapraszam... Składniki(...)pokojowej- 1 szklanka cukier biały - 1 szklanka olej słonecznikowy - 0,5 szklanki jajka całe- 3 szt. proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki kilka śliwek KRUSZONKA ⅓ szkl. cukru białego tj. 66 gramów ⅓ szkl. cukru brązowego tj. 66 gramów ¾ łyżeczka mielonego cynamonu ⅛ łyżeczka soli stołowej ½ szklanki (113 gramów) masła stopione i jeszcze ciepłe 1¾ szkl
Kubki smakuPuszyste ciasto, pełne migdałowego aromatu z owocami jesieni-śliwkami, posypane cynamonową kruszonką kojarzy się z babciną kuchnią. Już sam zapach jest niezwykle kuszący , idealne na deszczowy podwieczorek z filiżanką ulubionej herbaty, ciasto harmonijne w smaku, i co najważniejsze zawsze się udaje, tyle razy go piekłam i nigdy nie zdarzył się zakalec! jednym słowem pyszne. Składniki na formę 24/24(...)pieczenia 1 opakowanie cukru z wanilią Dr.Oetker ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów Dr.Oetker 100 ml mleka 70 g zmielonych migdałów Szczypta soli 7 sztuk dużych fioletowych śliwek np. węgierki Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki brązowego cukru z cynamonem (użyłam Diamant) 3 dag masła Jak wykonać ? Ciasto zaczynam od przygotowania kruszonki: Mąkę mieszam z brązowym cukrem, dodaję wiórki
Wanilia i KardamonWitajcie Kochani :) Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam przepis na błyskawiczne, przepyszne, delikatne, mięciutkie babeczki ze śliwką i rodzynkami. Zapraszam :) SKŁADNIKI : 3 jajka 120 g cukru 1 cukier waniliowy 150 g masła 100 g kwaśnej śmietany 220 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka śliwek 1/4 szklanki rodzynek wiórki kokosowe do posypania babeczek WYKONANIE : Białka ubijamy(...)proszkiem i mieszamy, na końcu dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek i rodzynki, delikatnie mieszamy łyżką. Do foremek lub papilotek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości, na środku układamy połówkę śliwki brzuszkiem do ciasta. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut do suchego patyczka. Upieczone i zimne babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliŚliwki i maliny to dla mnie zwiastun jesieni, który koniecznie wykorzystajcie do ciasta. Spód: - 220 g mąki pszennej - 60 g mąki ziemniaczanej - 200 g masła - łyżeczka proszku do pieczenia - 5 żółtek (białka zachować do bezy) - 40 g cukru Do miski wsypałam dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodałam pokrojone masło. Zagniotłam na jednolitą masę. Następnie dodałam 5 żółtek(...)wsypałam proszek budyniowy oraz cukier, wszystko wymieszałam. Do gotującego się mleka wlałam zawartość puszki i energicznie mieszałam, aż do zgęstnienia budyniu. Budyń wyłożyłam na podpieczony spód. Owoce: - 950 g śliwek - garść malin - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Śliwki umyłam, wydrylowałam i obtoczyłam wraz z malinami w mące ziemniaczanej. Wyłożyłam owoce na budyń kokosowy. Beza: - 5 białek
Receptura smakugdyby tak zrobić placek ze śliwkami? Taki bezglutenowy placek ze śliwkami — szybki i prosty, który zasmakuje każdemu? Czemu nie, w końcu... The post Bezglutenowy placek ze śliwkami – szybkie ciasto appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comdyni . Dzisiaj przyszła kolej na następne jesienne danie z wykorzystaniem dyni. Pomysł na moje placki przyszedł bardzo spontanicznie. Nie czekając więc długo starłam dynię, dodałam jajko, mąkę i suszone śliwki. W ten sposób powstały sycące, słodziutkie, pachnące cynamonem i niesamowicie pyszne, sezonowe placki. Możecie podać je na ciepło z odrobiną miodu lub gęstego jogurtu. Ja zapakowała je do lunchboxa(...)posiłek w pracy. Jeśli macie więc pod ręką kawałek dyni to już wiecie co z nią zrobić! Składniki: 0,5 kg obranej dyni 1 jajko mąka pszenna garść suszonych śliwek płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka miodu olej do smażenia Przygotowanie: Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do miski. Śliwki kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do dyni. Mieszamy
Życie ze smakiembył mi mega potrzebny. Do pełni szczęście brakuje tylko dobrego jedzenia, dlatego zakładam ciepły szlafrok i zabieram się za smażenie pancakes Idealne na leniwe, jesienne śniadanie Proteinowe pancakes ze śliwkami przepis na dwie porcje 200 g mąki gryczanej 30 g odżywki białkowej o smaku solonego karmelu 3 śliwki łyżka miodu jajko 150 ml mleka kokosowego pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj odżywkę białkową. Śliwki umyj, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do suchych składników. W kubku wymieszaj mleko z miodem i jajkiem. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Na rozgrzanej patelni wykładaj niewielkie ilości ciasta, smaż ok. 1 minuty z każdej strony. Podawaj
365 dni dookoła kuchniTaki deser zdecydowanie jest w stanie poprawić nastrój nawet w najbardziej deszczowe popołudnie. Jeszcze ciepła aromatyczna tarta ze śliwkami na kruchym spodzie z delikatną bezą :) Tak sobie myślę, że lody też by tu pasowały. A co! jak szaleć to szaleć ;) Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem (bardzo ułatwia wydostanie gotowego ciasta, tak żeby nie zrujnować bezy) o średnicy(...)żółtka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki cynamonu 100 ml śmietany kremówki Składniki na bezę: 2 białka 0,5 szklanki cukru + ok. 500 g śliwek Składniki na spód zagniatamy razem do uzyskania jednolitego ciasta, jeśli masa będzie za sucha można dodać więcej śmitany (kwaśnej lub kremówki). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
CiastkozercySkładniki: Ciasto: 300 g mąki 140 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 budyń śmietankowy ½ kg śliwek cukier puder Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy na zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie części (2/3 i 1/3) i każdą zawijamy w folię aluminiową. Większą część wkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażarki(...)większą częścią ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 12 minut. Na podpieczony spód wykładamy budyń, a na nim układamy przekrojone na pół i wypestkowane śliwki (przecięciem do dołu). Zamrożoną część ciasta tarkujemy na wierzch na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Kategoria: żarło
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichajesienno-zimowe ochłody gotuję zawsze coś pysznego.Takim przepisem jest zupa ze śliwek suszonych lub ze słoika z migdałami.Poprawia humor i daje pozytywne wibracje.Jest pyszna i pożywna. 1 paczka śliwek suszonych lub ze słoika 5 goździków 0.5 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 duża łyżka z mąki rozrobiona w 100ml.wody(...)łyżki śmietany makaron świderki migdały do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~Śliwki gotujemy w wodzie .Dodajemy goździki,cynamon,cukry,sól.Wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości lub gotujemy go osobno jeśli nie lubimy go zbyt miękkiego.Zaprawiamy zupę śmietaną z mąką i wodą.Przed podaniem posypujemy zupę migdałami.Możemy je np.uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki