Sałatka w 3 minut! Zdrowa, odżywcza, ładne wygląda i pysznie smakuje. W wersji bardziej kalorycznej można zastąpić śliwkę serem pleśniowym. Na wynos do pracy czy szkoły idealna. Składniki: 2 duże garści mieszanki sałat, średniej wielkości gruszka, żółta śliwka, kilka cząstek orzecha włoskiego, pół cytryny, łyżeczka miodu Przygotowanie: Z cytryny wyciskamy sok, mieszamy z miodem. Gruszkę obieramy i razem ze śliwką
Lena GotujeŚliwki i gruszki mają teraz prawdziwe wzięcie. W końcu są na tyle dojrzałe, że można się nimi zajadać do woli! Nie zapominajmy jednak o dyni, która także ma teraz swój czas :) Ja spróbowałam połączyć to wszystko i przygotować ciasto. I choć jestem zwolenniczką dodawania oleju do ciast ucieranych, a nie masła, bo wydają mi się bardziej puszyste, wilgotne(...)jajka 1 kostka masła 82% ¾ szklanki cukru 200g puree z dyni 1 cukier waniliowy 300g mąki tortowej 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 gruszki Kilka śliwek Cukier puder Sposób przygotowania: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło miksujemy kilka minut z cukrami, a następnie wbijamy po jednym jajku
Kuchnia w czekoladziewcześniej w mleku i pokrojonych w kawałki ) 2 cebule 5 ząbków czosnku około 4 cm posiekanego imbiru 300 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego około 10 sztuk suszonych śliwek (pokrojonych w paski) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy pół szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 2 łyżki miodu Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 3-4 listki laurowe(...)pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Marynatę wystudzić. Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą
Cztery Fajerywłasnymi upodobaniami. 2 kg karkówki wieprzowej 2 duże cebule 5 dużych ząbków czosnku półtorej łyżeczki soli półtorej łyżeczki młotkowanego lub grubo zmielonego kolorowego pieprzu 9-12 suszonych śliwek 3-4 łyżki majeranku olej do natarcia mięsa i podsmażenia cebuli około 150 ml bulionu lub wody Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru - przygotowanie Mięso myję, osuszam na papierowym ręczniku(...)dnia, po wyjęciu mięsa z lodówki pozostawiam je na blacie w kuchni na około 30 minut do godziny. W międzyczasie kroję w piórka lub drobną kostkę cebulę, a suszone śliwki na połówki. Jeśli korzystacie z wolnowarów Crock-Pot z powłoką DuraCeramic, to możecie najpierw na ostrym ogniu podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę. Jeśli korzystacie z innych modeli
Cztery FajeryPlacuszki smakują rewelacyjnie i posmakują zarówno dzieciom, jak też dorosłym. Są bardzo delikatne i wspaniale komponują się ze śliwkami oraz subtelną nutą kakao i miodu. Uwielbiam podjadać je w wersji solo, zresztą tak samo jak moja córka. Polecam. (około 10 sztuk) 2 jajka 4 łyżki mąki żytniej (płaskie; u mnie typ 720) 2 łyżki jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru/śmietany (płaskie(...)łyżeczka miodu 3/4 łyżeczki kakao 1 szczypta soli Dodatkowo: 4-5 śliwek Ponadto: masło/olej do smażenia (u mnie olej kokosowy Woj-Len ) Żółtka rozmieszać z mąką, jogurtem/maślanką/kefirem/śmietaną, miodem oraz kakao. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać pokrojone w kostkę śliwki. Na patelni rozgrzać
Di gotujeszkoły! Zamiast słodkiej drożdżówki – pyszny, sycący koktajl, który nie tylko zaspokoi głód, ale też naładuje energią na cały dzień w szkole! Spróbujcie mojej ulubionej, jesiennej wersji – ze śliwkami z własnego ogrodu, odrobiną borówek, cynamonem, INKĄ z magnezem i nasionami chia na mleku kokosowym! Słodzone miodem, który dostałam w prezencie na festiwalu w Bieszczadach – coś pysznego! Ps. koktajl(...)bedzie tez dobrym pomysłem dla tych dużych dzieci – śmiało możecie go zrobić sobie do pracy! Gwarantuję, ze posmakuje! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 1 duża porcja ) * śliwki węgierki – ok. 200 g * borówki – 1 garść * cynamon – do smaku * miód spadziowy – 3-4 łyżki * kawa INKA z Magnezem – 1 pełna łyżka * nasiona chia – 3 łyżki * mleko kokosowe
Ostra na SłodkoPowracam do Was po dłuższej przerwie,która była mi bardzo potrzebna. Od trzech tygodni przerabiam śliwki i końca nie widać. Głównie robię zwykłe powidła,których ciągle za mało. Dziś jednak polecam Wam małą odmianę - powidła z orzechami i kakao. Składniki: 2 1/2 kg śliwek wegierek 1/2 kg cukru ( nawet mniej ) cukier waniliowy 20 dag orzechów(...)włoskich mielonych 15- 20 dag kakao Umyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier ( ilość wg własnych upodobań) i smażyć przez ok 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy,orzechy zmielone oraz kakao. Powidła smażyć jeszcze ok 10 min. Gorące przełożyć do czystych słoików , dobrze zakręcić i pasteryzować 15 min. Z tej ilości wychodzi
Niespełnione zdolności kulinarneProste w wykonaniu ciasto, które zrobicie bez użycia miksera, wystarczy szybko wymieszać składniki trzepaczką lub łyżką. Pasują do niego wszystkie owoce sezonowe. Mnie skusiły śliwki i był to bardzo dobry wybór. Ale równie dobrze mogłyby być jabłka, gruszki czy morele. Ciasto jest gęste, nie ma obawy, że owoce opadną na dno. Smakuje doskonale! Polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej(...)oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml oleju rzepakowego 1 szklanka cukru 1 jajko 400 g jogurtu naturalnego sok wyciśnięty i otarta skórka z 1 cytryny 500 g śliwek, wydrylowanych i pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy tortownicę, dno wykładamy papierem do pieczenia, a obręcz smarujemy masłem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury
Smakowity Blog Kulinarnyciasto, w którym smak śmietany i masła przeplata się że smakiem lekko kwaśnych śliwek. Jest miękkie, wilgotne, pyszne! Szybkie, łatwe do zrobienia. Smak późnego lata. Polecam. Składniki : 200 g masła 1/2 szklanki mleka 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej ziarenka(...)laski wanilii 800 g świeżych, odpestkowanych śliwek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odłożyć. Mleko i masło podgrzać w rondelku do czasu aż masło się rozpuści, lekko przestudzić. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, cukier i ziarenka wanilii, wymieszać do połączenia. Do masy na przemian dodawać mąkę z proszkiem i sodą oraz ciepłe mleko z masłem. Formę
Domowa cukiernia EwySkładniki : 10 dkg dojrzałych śliwek ( najlepiej węgierek ) 10 dkg jabłek 10 dkg gruszek 10 dkg jeżyn ( najlepiej zebranych w lesie ) 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 1 gwiazdka anyżu otarta skórka z 1/2 pomarańczy otarta skórka z 1/2 cytryny 10 - 15 dkg cukru ( najlepiej trzcinowego ) 10 dkg posiekanych orzechów laskowych 0,75 l czystej wódki lub whisky(...)Sposób wykonania : G ruszki, jabłka, śliwki, jeżyny umyj, osusz. Z gruszek i jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki ( nie obieraj ze skórki ). Śliwki wydryluj, pokrój na ćwiartki. Wszystkie owoce wrzuć do czystego wyparzonego słoja. Dodaj goździki, ziele angielskie, jałowiec, anyż oraz pokrojone orzechy. Cytrusy umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, otrzyj na tarce skórkę bez białej błonki. Do słoja wsyp
Przepisy i porady kulinarnePyszne drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to zapach i smak jesieni. Najlepsze są jeszcze gorące, wyjęte prosto z pieca. To bardzo prosty przepis, więc śmiało możesz się za nie zabrać. Polecam, bo warto! Bułeczki możesz upiec na drożdżach świeżych lub suszonych. Najlepsze wychodzą ze śliwek węgierek lub nawet tych sporo większych odmian. Ze śliwek mrożonych też je piekłam i wyszły
AniaGotuje.plłyżka oleju roślinnego 1 nieduża czerwona cebula obrana i posiekana 4 ząbki czosnku obrane i drobno pokrojone 1 kawałek imbiru wielkości kciuka obrany i posiekany drobno 500 g dojrzałych śliwek (dałam węgierki) 6 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sriracha do podania zielony ogórek pokrojony w słupki zielona dymka Przygotowanie Kaczka(...)blaszkę i wstawić na parę minut do piekarnika pod grill, aby skórka ładnie się przypiekła i zrobiła chrupiąca. Sos: W czasie gdy kaczka się piecze, przygotować sos śliwkowy. Umyte śliwki pozbawić pestek i pokroić w kostkę ok 1x1 cm. Na patelni, najlepiej nieprzywierającej, rozgrzać olej. Włożyć pokrojoną cebulę, smażyć na małym ogniu ok 5 minut, aż nieco zmięknie. Dodać imbir
Stare GarySkładniki na ciasto: 300 g mąki 150 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 3 łyżki cukru cynamon + łyżka brązowego cukru plus ok. 70 dag śliwek Przygotowanie: Mąkę połączyć z chłodnym masłem, dodać żółtka, cukier, proszek i szybko zagnieść Formę 25 x 26 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, nakłuj widelcem, rozłóż pokrojone(...)śliwki Posyp owoce cynamonem i brązowym cukrem Wstawić foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C- piec ok. 20 min. Ubić białka z 10 łyżkami cukru pudru i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej Ubitą pianę rozłożyć na podpieczone owoce, rozprowadzić równomiernie, dopiec przez następne 20-25 min. Moje uwagi: śliwki jeśli duże kroimy na 4 części i rozkładamy gęsto Ciasta
Proste PotrawyProste, szybkie w przygotowaniu “ Czekoladowe ciasto ze śliwkami – bez miksera “. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ręcznie i upiec. Ciasto idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni :) Polecam w sezonie na śliwki, który właśnie się rozpoczął. Zobacz również przepis na wersję ciasta z truskawkami . Pozostałe desery bez miksera znajdziecie tutaj . The post Czekoladowe ciasto(...)śliwkami – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaciasto, nie na deser, ale na coś, co może stanowić smakowity dodatek do jednego i drugiego :). Powidła śliwkowo - orzechowe to propozycja dla prawdziwych łasuchów ;). Pyszne połączenie soczystych, słodziutkich śliwek, moich ulubionych orzechów laskowych i aromatycznego kakao. To wszystko sprawia, że powidła przypominają smakiem Nutellę, więc myślę, że trafią w kubki smakowe także jej wielbicieli :). W wykonaniu są bardzo proste(...)oczywiście świetnie sprawdzą się też jako smarowidło do kanapek czy naleśników. Bardzo polecam! :). Składniki: 2 kg śliwek ( najlepiej węgierek, ale inne ciemne odmiany też się sprawdzą ) 160 g orzechów laskowych, zmielonych 700 g cukru 100 g kakao ziarenka z 1 laski wanilii ( ewentualnie 1 opakowanie cukru wanilinowego ) Wykonanie: Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Zmiksować blenderem lub zemleć w maszynce
Opowieści z piekarnika