drożdży, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 4 jaja, 3/4 szklanki mleka, cukier waniliowy, 5 szklanek mąki, garść rodzynek (lub suszonej żurawiny), 100 g skórki pomarańczowej, 1 kg śliwek. kruszonka: 60 g masła, 60 g cukru, 120 g mąki. Wszystkie składniki, poza rodzynkami, skórką pomarańczową i śliwkami wsypać do miski w podanej kolejności (to bardzo istotne). Nie mieszać! Zostawić(...)rozcierając palcami masło, cukier i mąkę, tak aby powstały różnej wielkości grudki. Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułą tartą formy. Na wierzchu ułożyć dość gęsto śliwki pokrojone w ćwiartki (skórką do dołu), posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Wersja "na bogato
Moja kraina smakówtargu pierwszy raz w tym roku zobaczyłam śliwki i oczywiste było, że muszę je kupić, Niestety w domu okazało się, że za wyglądem nie idzie super smak, a śliwki są po prostu kwaśne. Nie było więc wyjścia, trzeba było upiec ciasto ze śliwkami! Jest
Polska Zupawarto wyposażyć się w dobrą krajarkę. Pozwala na łatwe usunięcie wewnętrznej części owocu, a także pokrojenie go na różne sposoby. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon sierpień-październik – jagody i śliwki Jagody są w Polsce dostępne od sierpnia do października. Bez trudu można spotkać je na dziko, np. podczas wyprawy do lasu. Owoce te idealnie nadają się do przygotowania zaprawy(...)także rozmaitych deserów czy ciast. Jagody są dość niewielkie, jednak posiadają sporą wartość odżywczą. Do września-października są w Polsce dostępne także śliwki. Ich smakiem nietrudno jednak delektować się także poza sezonem – śliwki należą do owoców najchętniej wybieranych do przygotowywania konfitur, nalewek czy dżemów. Podobnie jak czereśnie i wiśnie, wymagają one uprzedniego usunięcia pestki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post
Kulinarne Przebojesię z moją mamą. Różnego rodzaju pieczenie były nieodzownym elementem Świąt i zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z dużą ilością czosnku , schab z suszonymi morelami i śliwkami czy też dziczyzna . Dzisiaj proponuję pieczoną roladę ze schabu z wędzonym boczkiem i botwinką, która sprawdzi się nie tylko od Święta, ale również na obiad lub na zimno na kanapki. Zróbcie(...)zakupy w e-sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl na hasło: durszlak10 . Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → P ieczony schab z morelami i śliwkami → Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem → Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata → Zrazy wołowe → Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym
Oryginalny smakAlternatywa dla klasycznych powideł czyli CZEKOŚLIWKA świetny dodatek do naleśników, placuszków,deserów czy ciast. 2 kg śliwek 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao (Tak pół szklanki) 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka olejku waniliowego Śliwki myjemy ,kroimy na połowę,usuwamy pestki. Do dużego garnka wlewamy pół szklanki wody dodajemy przygotowane śliwki i cukier dusimy na wolnym ogniu do miękkości
Andzia Pichcisię z moją mamą. Różnego rodzaju pieczenie były nieodzownym elementem Świąt i zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z dużą ilością czosnku , schab z suszonymi morelami i śliwkami czy też dziczyzna . Dzisiaj proponuję pieczoną roladę ze schabu z wędzonym boczkiem i botwinką, która sprawdzi się nie tylko od Święta, ale również na obiad lub na zimno na kanapki. Zróbcie(...)zakupy w e-sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl na hasło: durszlak10 . Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → P ieczony schab z morelami i śliwkami → Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem → Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata → Zrazy wołowe → Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym
Oryginalny smakcebuli na spodzie z mąki pełnoziarnistej, zamiast masła dałam oliwę, do ciasta dodałam suszony tymianek, a do masy jajeczno-śmietanowej świeży, siekany. Farsz wzbogaciłam o ser pleśniowy i suszoną śliwkę, dzięki czemu moja tarta ma bardzo bogaty smak. Składniki na 6 porcji : Ciasto: 180g mąki pełnoziarnistej pszennej 100 ml oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego tymianku(...)łyżek bardzo zimnej wody Farsz: 4-5 czerwonych cebul 3 suszone śliwki kalifornijskie łyżka oliwy 50g sera pleśniowego 3 jajka 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz do smaku 2 łyżki świeżo siekanego tymianku Z mąki, oliwy, soli, suszonego tymianku i lodowatej wody zarobić szybko ciasto i wykleić nim spód naczynia do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
Dietologszklanki mąki krupczatki 1 i 1/2 szklanki cukru 15 dag masła 1 żółtko 2 białka 2 łyżki gęstej śmietany 20 dag dżemu wiśniowego po 15 dag suszonych fig, śliwek, rodzynek Przygotowanie : Śliwki i figi umyć i pokroić w drobne paski, rodzynki sparzyć, odcisnąć i połączyć z figami i śliwkami, wymieszać z dżemem Z przesianej mąki, masła, 3/4 szklanki cukru, żółtka
Proste Potrawydodatkami. Ta propozycja zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Delikatna słodycz dodatków z aromatyczną cebulą to pyszne połączenie. Co nam trzeba? 1 kg białej kiełbasy parzonej 200ml wody 100g suszonej śliwki 100 rodzynek 3 duże czerwone cebule 1/3 łyżeczki soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej, papryki ostrej, cukru Robimy! Kiełbasę obgotowujemy 10 minut we wrzątku. Studzimy. Zdejmujemy błonki, nacinamy kratkę. W szerokim(...)garnku/patelni rozgrzewamy wodę, wrzucamy do niej śliwki, rodzynki, przyprawy i posiekaną w wiórka cebulę. Mieszamy i dorzucamy kiełbasę, dusimy na małym ogniu, aż cebula i rodzynki ze śliwką zaczną się rozpadać z miękkości, a woda nam odparuje tworząc lekko gęsty sos. I już! Prawda, że proste?! Smacznego! Share 4 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 4 Shares
Latosiowydomkuchni lubię oszczędność i kreatywność, a to danie to wypadkowa tych dwóch. W lodówce zalegała wędzona szynka i mięso mielone, a w szafce suszone śliwki - przepis napisał się sam! Jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale i efektowny, więc świetnie sprawdzi się na jakąś ważną uroczystość. Roladki: 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 80g wędzonej szynki ok. 30-50g suszonych(...)śliwek 1 wiejskie jajko 5 łyżek mleka 5 łyżek panko lub 3 łyżki zwykłej bułki tartej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pietruszki sól i pieprz Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, mleko, bułkę tartą, wszystkie zioła i sporą ilość soli oraz pieprzu do smaku. Mieszamy do połączenia składników. Rozpoczynamy zawijanie roladek. Na otwartą dłoń wykładamy
Cooking Monsterjest pomysłów. To jeden z nich :) Składniki : - około 500 g wołowiny, - 1 cebula, - 1 jajko, - sól, pieprz, - 1 płaska łyżeczka kminku, - 1 - 2 bułki tartej, - 1 - 2 łyżki mąki, - śliwki suszone, - podwędzana szynka, - papryka konserwowa, - olej do obsmażenia. Wykonanie: Mięso zmielić razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i utuczonym w moździerzu kminkiem. Razem z jajkiem i bułką wyrobić na gładką(...)masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Wędlinę lub boczek przekroić wzdłuż na połowę i każdą owinąć suszoną śliwkę. Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian wędlinę ze śliwką, klopsiki i pokrojoną na kawałki paprykę. Szaszłyki zapiekać w piekarniku. Szaszłyki zapiekać w piekarniku
Przepisy Mikołajaprawda lubię fasolę po bretońsku, ale kiedy zauważyłem w jednej z książek przepis na fasolę w sosie śliwkowym, musiałem jej spróbować. Zmniejszyłem jednak ilość śliwek, bo wydawało mi się, że mogłoby być za słodko. Wyszło naprawdę dobre, bezmięsne danie. Składniki : - 200 g fasoli białej, - 5 - 6 suszonych śliwek, - 2 marchewki, - 1 czerwona papryka, - 3 pomidory ( użyłem krojonych z puszki ), - imbir(...)siebie dodałem gałązkę świeżego tymianku. Wykonanie : Fasolę namoczyć na noc. Odlać wodę, wlać świeżą i ugotować fasolę z solą i kminkiem na półtwardo. Dodać pokrojoną w słupki marchew i śliwki, a na koniec paprykę. Ugotować do miękkości, dosmaczyć przyprawami i dołożyć obrane ze skóry i posiekane pomidory. Całość zagotować. Smacznego
Przepisy Mikołajazalane winem, muszą kilka godzin postać, aby wino nabrało ich smaku. Proponowany kruszon będzie lekkim napojem alkoholowym. 2 butelki wina białego wytrawnego, spora garść suszonych moreli, spora garść suszonych śliwek, spora garść suszonych jabłek, butelka wody gazowanej, Do zamykanego słoika włożyć owoce, zalać winem. Słoik zakręcić, odstawić na kilkanaście godzin, od czasu do czasu wstrząsać. Przed podaniem napój przecedzić przelewając(...)kruszon do dzbanka lub karafki. Oczywiście moreli i śliwek nie wyrzucamy – podajemy je oddzielnie, na pewno znajdą się na nie amatorzy. Kruszon nalewać do szklanek, uzupełniać mocno schłodzoną wodą gazowaną. Jeżeli ktoś lubi słodkie napoje, można go dosłodzić. *kruszon z Krzeszowa przygotowywano od lat, na bazie wina owocowego z okolicznych sadów, oraz suszonych owocach z tychże sadów – jabłek, gruszek, śliwek
królestwo garówSkładniki : 1 puszka fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej 4 suszone śliwki 2 cebule 1 goździki, 1 ziarno jałowca, 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki majeranku 2-3 łyżeczki oleju do smażenia sól, pieprz świeżo mielony 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie : Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulkę z dodatkiem goździka, jałowca i liści laurowych Gdy cebulka się zeszkli, zbrązowieje- przyprawy wyjąć(...)Fasolę zmiksować na gładką masę dodając sól, pieprz, sos sojowy i majeranek oraz 1/4 szklanki zimnej wody -odstawić. Śliwki pokroić w spore kawałki Podsmażoną cebulkę oraz śliwki dodać do fasoli, całość zmiksować krótko na małych obrotach Doprawić ponownie jeśli potrzeba solą, pieprzem, czy sosem sojowym. Schłodzić w lodówce
Proste PotrawyPierożki ze śliwkami. Takie na dwa kęsy 😉 Użyłam śliwek węgierek. Można użyć mrożonych śliwek, ale trzeba je najpierw rozmrozić i zostawić na sitku do ocieknięcia. Z przepisu uzyskałam
Bullio