Słyszeliście o freaksekach? To desery z mnóstwem pysznej czekolady i dodatków które lubmy. U mnie wersja z kawą z dodatkiem wafelków Lusette mlecznych Składniki: DESER: 75 g śliwek suszonych 30 ml likieru kawowego 300 ml mleka 120 ml mocnej zaparzonej kawy DEKORACJA: polewa czekoladowa 2 wafelki lusette mleczne wiórki kokosowe 1 op śmietany 36% kawa rozpuszczalna ciasto czekoladowe Przepis(...)proszkiem do pieczenia i kakao. mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszonego wafelka i mieszamy. Przelewamy do małej formy i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach. Śliwki namaczamy przez 3 godziny w likierze kawowym i 2 łyżkami masła. Po tym czasie dodajemy do śliwek kawę i pozostałe mleko i wszystko miksujemy na gładką masę. Brzegi szklanek otaczamy
Kuchnia w oparachzgęstnienia cały czas mieszając. Przygotowany budyń ostudzić i utrzeć z masłem. Masę podzielić na dwie równe części i do jednej części dodać płaską łyżkę mielonej kawy i wymieszać. Przygotowanie śliwek: 30 dag suszonych śliwek, pokroić na połówki i zalać przegotowaną ostudzoną wodą i odstawić na godzinę, po czym dokładnie odsączyć. Składniki na polewę: Galaretka wiśniowa 1 szt. Czekolada deserowa gorzka(...)czekolady, masło i wszystko rozpuścić lecz nie zagotować, pod koniec dodać śmietanę. Składanie placka: Po upieczeniu i ostudzeniu placków składać warstwami. Placek kakaowy + jasna masa+ sernik+ ciemna połowa masy+ śliwki zalane polewą. Po złożeniu placka wstawić do lodówki, najlepiej na noc. SMACZNEGO
Tradycyjna Kuchniaspecjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy" 2-3 kiełbasy białe parzone 12-14 plastrów boczku wędzonego parzonego 12-14 sztuk śliwek suszonych kalifornijskch Marynata: Olej smakowy z czosnkiem Przygotowuje składniki. Białą kiełbasę kroję w grubsze plastry, boczek kroję po długości, mają być paski. Na patyki do szaszłyków(...)nabijam kolejno kiełbasę, śliwkę owiniętą boczkiem znowu kiełbasa, dociskam nią boczek ze śliwką, i tak na przemian. Każdego szaszłyka smaruję olejem czosnkowym. Piekę w piekarniku 25 minut w 200 st.C, można grillować
Takie tam pichceniespecjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy" 2-3 kiełbasy białe parzone 12-14 plastrów boczku wędzonego parzonego 12-14 sztuk śliwek suszonych kalifornijskch Marynata: Olej smakowy z czosnkiem Przygotowuje składniki. Białą kiełbasę kroję w grubsze plastry, boczek kroję po długości, mają być paski. Na patyki do szaszłyków(...)nabijam kolejno kiełbasę, śliwkę owiniętą boczkiem znowu kiełbasa, dociskam nią boczek ze śliwką, i tak na przemian. Każdego szaszłyka smaruję olejem czosnkowym. Piekę w piekarniku 25 minut w 200 st.C, można grillować
Takie tam pichceniespokojnie możecie zabrać na wynos. Składniki: - 200 g płatków owsianych - 50 g cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 4 jajka - 1 łyżka masła - 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej - 10 suszonych śliwek - 1 cytryna Przygotowanie: Śliwki drobno kroimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrami i masłem na puszystą masę. Następnie dodajemy otartą z cytryny skórkę i wyciśnięty(...)masy dodajemy pokrojone śliwki, skórkę pomarańczową oraz płatki owsiane. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Gotowe ciasto przekładamy do małych naczynek i zapiekamy na złoty kolor
Zainspirowana w kuchnibiedy soku cytrynowego) 150 ml gorącej wody czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g tabliczka gorzkiej czekolady+ ewentualnie druga tabliczka jako polewa szczypta soli 100-150 g suszonych śliwek Przygotowanie: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 15 minut. Zblenduj na idealnie gładką masę ojej z cukrem i bananem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli(...)proszkiem do pieczenia, dodaj zblendowaną mase bananową oraz roztopioną czekoladę. Wymieszaj, dodaj gorącą wodę. Śliwki pokój w drobną kostkę, dodaj do ciasta. Formę do pieczenia wysmaruj olejem, przelej ciasto. Piecz w temp. 180 C około 40 minut (do suchego patyczka). Aby zbajerować ciasto możesz je oblać rozpuszczoną czekoladą, posypać resztkami kolorowych posypek ze świąt Bożego Narodzenia. Smacznego
greenscarfletniego mleka 60 g roztopionego i przestudzonego masła 60 g cukru kryształ 30 g drożdży świeżych szczypta soli oraz do dekoracji około 30 wiśni kandyzowanych 2-3 suszone śliwki 1 suszona morela na kruszonkę 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształ 1 płaska łyżka dobrze schłodzonego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania: Baranek wielkanocny Przygotowanie: Najpierw(...)blasze, jeden obok drugiego tak żeby kształtem przypominały baranka Na końcu robię cztery nóżki, tak samo jak pozostałe ślimaczki. Tak uformowanego baranka udekoruję: Oczy robię z dwóch kawałków suszonej śliwki a pyszczek z połowy suszonej moreli. W kopytka również wciskam po kawałku suszonej śliwki. W każdy ślimaczek wciskam po jednej wiśni lub czereśni kandyzowanej. Następnie baranka maluję mlekiem i posypuję
Uwaga Babcia Piecze Chlebzabrałam się za pieczenie nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała . I tak wyszło bardzo smaczne ciasto bez mąki, jajek, mleka oraz dodatku cukru. Dodałam do niego trochę suszonych śliwek, pestek dyni oraz gorzkiej czekolady. Ale tak na prawdę można do niego dodać wiele innych ulubionych dodatków;) Chlebek robi się szybko - wystarczy wszystko zblendować w jednej misce i upiec;) Warto(...)Składniki (tradycyjna keksówka) - 4 banany - 200 g płatków owsianych - 15 g pestek dyni - 30 g suszonych śliwek - 60 g gorzkiej czekolady - 25 g płatków migdałowych Wykonanie Do miski wrzucamy kawałki bananów i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, pestki dyni oraz suszone śliwki. Całość ponownie blendujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy. Tak przygotowaną masę
Health-Fit-LifePełna przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru i kurkumy. Takie połączenie na pewno was rozgrzeje. To prawie deser a jednak nie zawiera dodatkowego cukru. Słodycz nadaje marchew oraz suszone śliwki. Składniki na 2 porcje: duża marchew szklanka płatków owsianych 1,5 szklanki mleka pół szklanki suszonych śliwek łyżka nasion chia (można użyć siemienia lnianego) przyprawy: cynamon, mielone goździki, kurkuma, gałka(...)podania jogurt, orzechy włoskie, mandarynka, rozgniecione ciastko owsiane Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyn na drobnych oczkach. Wrzuć do garnka. Dodaj płatki owsiane oraz mleko. Gotuj. Dodaj przyprawy oraz suszone śliwki oraz nasiona chia. Mieszaj do momentu kiedy owsianka będzie gęsta. Podawaj z jogurtem oraz ulubionymi dodatkami
wysmienitySmaczne mięsko z dodatkiem słodkiej, suszonej śliwki. Świetne na codzienny posiłek jak i na weekendowy obiad w większym gronie, polecam :) Składniki na 10 sztuk: ok. 700 g schabu 20 suszonych śliwek 10 plastrów wędzonego boczku ostra musztarda sól, pieprz jajko i bułka tarta na panierkę Schab umyć, osuszyć i pokroić na 10 plastrów, następnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć(...)delikatnie z obu stron solą i pieprzem. Mięso z jednej strony posmarować cienką warstwą musztardy, na nim położyć plasterek boczku oraz 2 śliwki, boki schabu złożyć do środka i zawinąć w rulonik. Każdą roladkę obtoczyć w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Roladki smażyć pod przykryciem na złoto z każdej strony na wolnym ogniu. Podawać
Simply Fooddostałam rok temu i użyłam ją tylko 3 razy... Postanowiłam że czas ją odkurzyć i zrobić coś pysznego i zdrowszego niż zwykłe gofry. Użyłam otrębów owsianych, siemienia lnianego, suszonych śliwek i marchewki. Trochę z tym roboty, ponieważ gofrownica musi bardzo dobrze się nagrzać. Efekt za to był rewelacyjny. Warto było poczekać. Składniki: szklanka mąki pół szklanki otrębów owsianych 2 łyżki(...)siemienia lnianego pół szklanki oleju duża marchewka 1/4 szklanki suszonych śliwek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru jajko przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa do podania jogurt i mandarynka Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Śliwki drobno posiekaj. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Natłuść lekko gofrownicę i nagrzej ją bardzo dobrze. Piecz gofry
wysmienityminuty aż przestanie się pienić, a na pewno po gotowaniu nie będzie ani odrobinę gorzka. Do małego garnka z grubym dniem i z dopasowaną pokrywką wrzucamy przekrojone na połowy śliwki i daktyle. Wlewamy mleko, stawiamy całość na gaz i na małym ogniu, pod przykryciem, zagotowujemy mleko z dodatkami. Wsypujemy przepłukaną kaszę, mieszamy żeby nie zlepiła się w grudki, przykrywamy garnek(...)każda) i zostawiamy do ostudzenia. Gotowy budyń przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy go z niej na godzinę przed podaniem – w temperaturze otoczenia ujawnia swój nieoczywisty, orzechowy smak. Mnie to połączenie śliwek, daktyli i kaszy bardzo przypomina smak lekko prażonych orzechów laskowych. SKŁADNIKI 4 porcje po 150ml 223kcal na porcję (zrobioną na krowim mleku
Karo in the Kitchenwłasnymi upodobaniami. 2 kg karkówki wieprzowej 2 duże cebule 5 dużych ząbków czosnku półtorej łyżeczki soli półtorej łyżeczki młotkowanego lub grubo zmielonego kolorowego pieprzu 9-12 suszonych śliwek 3-4 łyżki majeranku olej do natarcia mięsa i podsmażenia cebuli około 150 ml bulionu lub wody Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru - przygotowanie Mięso myję, osuszam na papierowym ręczniku(...)dnia, po wyjęciu mięsa z lodówki pozostawiam je na blacie w kuchni na około 30 minut do godziny. W międzyczasie kroję w piórka lub drobną kostkę cebulę, a suszone śliwki na połówki. Jeśli korzystacie z wolnowarów Crock-Pot z powłoką DuraCeramic, to możecie najpierw na ostrym ogniu podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę. Jeśli korzystacie z innych modeli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataroku sporo śliwek ususzyłam a teraz przyszedł czas na ich wykorzystanie. Choć wiele śliwek po prostu pożeram same, to jeszcze sporo mi zostało. Powstała bardzo aromatyczna i pyszna nalewka, na którą dziś przepis podaję. Nalewka jeszcze dojrzewa ale jeśli nastawicie dziś to i na Wielkanoc kieliszeczek nie zawadzi. Polecam nalewkę gorąco. Nalewka z suszonych śliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewersji ilu kucharzy. Każdy ma własny sposób na połączenie kapusty, mięsa, kiełbasy i innych dodatków tak, aby finalnie powstał idealny bigos. Powinien być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, leśnych grzybów i czerwonego, wytrawnego wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego gotowanie. Im dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu(...)kiszonej 750 g kapusty białej 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny (np łopatki) 500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej 250 g boczku wędzonego 2 cebule 2 jabłka 15 suszonych śliwek, najlepiej wędzonych duża garść suszonych grzybów 1 puszka pomidorów 250 ml czerwonego wytrawnego wina olej do smażenia 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 łyżki majeranku
Smakowity Blog Kulinarny