śliwka - 11236 przepisów (strona:239/750)

Prosta szarlotka 154

twardych kawałków owoców. Dobierz jednak takie jabłka jakie będą smakowały Tobie i Twojej rodzinie Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik

nietylkopasta.pl
Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) 207

właśnie taki pyszny bigos i lekkostrawny wegański bigos, który jest przygotowany także zgodnie z dietą dr. Ewy Dąbrowskiej. Według najnowszej książki  w trakcie diety można spożywać śliwki, więc opcjonalnie można wrzucić kilka sztuk. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym(...)Wegański  bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowanie: 40 minut Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1000 g kiszonej kapusty  1 duża cebula 1/2 jabłka 3-4 śliwki suszone  1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela anielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 4 ziarenka jałowca  mielony kminek czerwona papryka sól himalajska lub morska opcjonalnie Wykonanie: Biała

Kulinarne przygody Gatity
FIT LUNCH DO PRACY LUB SZKOŁY! 169

zdrowo! Dzisiaj mam dla Was zdrową i pyszną propozycje na lunch do pracy, szkoły czy jako zdrowy posiłek na kolację w domu. Carpaccio z pieczonego buraka, pachnące wędzoną śliwką, orzechową rukolą i sokiem z pomarańczy. Pyszne! Proste! Sprawdzi się również jako zdrowa, fit przekąska na imprezę czy domówkę ze znajomymi. Możecie je również przygotować jako sałatkę do dań głównych(...)PRZEPIS NA CARPACCIO Z BURAKA  na dwie porcje - 2 średnie upieczone buraki - 4 garście rukoli - 65 g mozzarelli - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 6 śliwek wędzonych - różowy pieprz Opcjonalnie: garść czosnkowych grzanek Buraki umyj, owiń folią aluminiową, wstaw do piekarnika, pieczemy co 20 min obracając buraki. temp. 190 stopni C, czas 1 godzina 15 minut do 1 godzina

SMYKWKUCHNI
78 przepisów na koktajle 167

owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowo-jeżynowy Koktajl bananowo - pomarańczowy z kaki Koktajl bananowy z awokado Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowy z mleczkiem kokosowym Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z kurkumą Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką(...)sałatą Koktajl pomarańczowo-marchwiowy z kokosem Koktajl pomarańczowy z morwą białą i zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Koktajl śliwko - jagodowy Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance

Moja smaczna kuchnia
Piernikowa granola 128

przyprawy do piernika (ok. 20g) 50g oleju (najlepiej tłoczonego na zimno) 250g miodu 200ml soku jabłkowego/pomarańczowego lub wody 100g suszonej żurawiny 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200g suszonych śliwek Wykonanie: Pierniki zetrzyj na tarce. Migdały i orzechy laskowe pokrój na kawałki. W wielkiej misce wymieszaj wszystkie składniki poza (żurawiną, śliwkami i skórką pomarańczową). Wysyp całość na dużej blasze(...)przez ok. 40 minut w temp. 160 stopni. Wymieszaj granolę ostrożnie podczas pieczenia 2-3 razy. Zerkaj czy za bardzo się nie przypieka. Po upieczeniu dodaj do niej pokrojone śliwki, żurawinę i skórkę i ponownie wymieszaj. Gdy wystygnie przełóż do słoików. Smacznego!   Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na www.chillibite.pl

Mania Wypiekania
Przepis #103 Sylwestrowe Kulki Mocy w trzech smakach 132

Oprócz tego, że świetnie smakują z powodzeniem staną się piękną dekoracją stołu. Dodatkowo nie potrzeba wiele czasu na ich przygotowanie. Spróbujcie koniecznie! Śliwkowe Kulki - 50 g migdałów - 50 g śliwek suszonych - 0,5  łyżki masła orzechowego 100% - kakao do obtoczenia Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie obieramy je z łupinek. Następnie rozdrabniamy(...)rozdrabniaczu. Dodajemy śliwki oraz masło orzechowe. Całość dokładnie łączymy. Z masy tworzymy kulki, które obtaczamy w kakao. Piernikowe Kulki - 50 g migdałów - 50 g śliwek suszonych - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżki masła orzechowego Wykonujemy podobnie jak śliwkowe kulki z tym, że dodajemy do masy przyprawę do piernika. Kokosowe Kulki - 50 g migdałów - 1 łyżeczka miodu - 20 wiórek

Health-Fit-Life
Schab ze śliwką. 131

Schab ze śliwką to dość popularne danie. Można go jeść na ciepło, jako danie obiadowe, lub na zimno jako wędlinę na kanapki. W każdej wersji jest bardzo smaczny :) Pasuje na co dzień i na święta. Spróbujcie, myślę że będzie Wam smakował :) Składniki: schab ok 1 kg. (ja miałam 750 g,) śliwki suszone sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka i ostra(...)środku ostrym, długim nożem na wylot. Najpierw z jednej potem z drugiej strony. Tak żeby powstał wąski tunel. Wycięcie nie może być za szerokie. W rozcięty środek powpychać ciasno śliwki. Następnie natrzeć mięso przyprawami. Tak przygotowany schab włożyć do naczynia, najlepiej zamykanego, delikatnie polać olejem i wstawić na dobę lub dwie do lodówki. Po tym czasie przełożyć schab do rękawa

Agusiowe smakołyki
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną 180

cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Masa śliwkowa: 400 g śliwek bez pestek (u mnie mrożone) 120 g cukru trzcinowego Bita śmietana i dekoracja: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy 4 kostki mlecznej czekolady(...)Gotową masę przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Masa śliwkowa: Śliwki przełożyć na patelnię i podgrzewać, aż zaczną puszczać soki. Następnie wsypać cukier i nadal podgrzewać na dużym ogniu rzadko mieszając. Całość podgrzewać do momentu, aż płyn się zredukuje, a śliwki

Passions hobbies life
Roladki z piersi kurczaka w sosie piernikowym 174

Szukając  w głowie przepisu na Bożonarodzeniowy konkurs z firmą  Semco , a jednocześnie pyszny Świąteczny obiad, wpadło mi do głowy połączenie słodkiego piernika ze śliwkami i delikatnymi roladkami z piersi kurczaka. Tak powstał przepis na to pyszne danie. Aż szkoda było jeść ostatnią porcję, takie dobre. Ponownie zagości u mnie w drugi dzień Świąt. Składniki: 4 pojedyncze piersi(...)kurczaka 4 plasterki peklowanej domowej słoniny suszone morele, śliwki i daktyle 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku olej lniany z Wielkopolski Semco  łyżka masła Sos piernikowy: 100 g pierniczków bez polewy 200 ml mleka  3,2% 200 ml śmietanki 18% 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1\2 papryczki chili 2 łyżki powideł śliwkowych

Gosia gotuje
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 141

drobnej tarce. Jabłka mieszamy z olejem, a buraki kroimy na cienkie plasterki. Ja podałem jak widać na talerzu po lewej, ale może będziecie mieli lepsze pomysły. Szczodraki ze śliwkami suszonymi Kiedyś to święto nazywane było Szczodre Gody. Na pamiątkę tego, w niektórych częściach kraju jada się małe bułeczki zwane szczodrakami. Zazwyczaj są drożdżowe, ale ja zrobiłem na zakwasie(...)gryczanym :) Składniki: - kasza gryczana niepalona - śliwki suszone Wykonanie: Kaszę zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez dobę w ciepłym miejscu. Następnie wszystko miksujemy i zostawiamy na kilka godzin. Ciasto jest dość płynne, dlatego musimy użyć foremek. Jajowate foremki napełniamy do połowy masą, kładziemy śliwkę, albo dwie i przykrywamy tą samą masą. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni

Kryzysowa Książka Kucharska
Wołowina w sosie piernikowo pomarańczowym 149

Wołowina w sosie z pomarańczy i pierników z dodatkiem śliwek suszonych. Pachnie świętami już podczas jej przygotowania. Zastanawiacie się czy takie połączenie jest dobre. Zapewniam że zasmakuje wam. Święta kojarzą się z  piernikiem i pomarańczami, a można je wykorzystać nie tylko w wersji deserowej. 70 dkg wołowiny 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy(...)łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego 1 gwiazdka anyżu 400 ml bulionu warzywnego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz musztarda 1 garść śliwek suszonych olej rzepakowy 80 g pierników natka pietruszki Wołowinę kroję na plastry nieduże i rozbijam z dwóch stron. Posypuje solą, pieprzem, smaruję musztardą i odstawiam na godzinę do lodówki.Wołowinę przesmażam

wesoła kuchnia
Kutia – kuchnia podkarpacka 128

podstawowe składniki kutii to obtłuczone (bez łusek) ugotowane ziarna pszenicy i ugotowany, zmielony mak. Do kutii dodaje się miód i bakalie, takie jak orzechy, rodzynki, czy wędzone albo suszone śliwki. Na południu Podkarpacia, w rejonie Beskidu Dukielskiego, do kutii dodaje się również śmietanę. Tam też niekiedy pszenicę zastępuje się upieczonymi kuleczkami z ciasta drożdżowego, skropionymi mlekiem i posłodzonymi miodem(...)Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Kutia - kuchnia podkarpacka Składniki: 200 g obłuskanej (obtłuczonej) pszenicy 200 g miodu 200 g maku 100 g cukru bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, śliwki wędzone lub suszone (po 50- 100 g każdego rodzaju) Pszenicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, uważając by jej nie rozgotować (około

Trzeci talerz
Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami 263

słodkie dodatki. Suszone owoce namoczone w rumie i przyprawa do piernika robią z pospolitej wieprzowej łopatki dobrą propozycję nie tylko na świąteczny obiad! Suszone owoce zostawiamy w całości – ani śliwek, ani moreli nie kroimy. Do słoika lub zamykanego pojemnika wlewamy rum i gorącą wodę, mieszamy, dodajemy suszone morele. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem żeby owoce równo namakały alkoholem. Śliwki kalifornijskie(...)łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika, mocnej i aromatycznej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka żelatyny smalec (lepiej!) lub olej rzepakowy do smażenia DO NADZIANIA 150g śliwek kalifornijskich 150g suszonych moreli 50ml rumu 50-60ml gorącej wody DO WYKOŃCZENIA SOSU 1 pełna łyżeczka mąki pszennej T500-550 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki zimnego masła

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku z wędzoną śliwką 167

sumie z drugiej strony tylko się cieszyć, że smakują. Gotowe ze sklepu nigdy nie będą takie pyszne i aromatyczne jak te przygotowane własnoręcznie, a jak macie dobrą wędzoną śliwkę to już po prostu bajka... Co potrzebujecie: - 8 płatów solonych śledzi a'la Matias, ok. 70-80 dag - 6 średnich cebul - 8 łyżeczek cukru - 8 łyżek octu jabłkowego - 8 łyżek koncentratu(...)pomidorowego lub passaty - 6 wędzonych śliwek z pestką - 6 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka białej gorczycy - olej 1. Śledzie na noc zostawiamy w dużej ilości zimnej wody, w dniu następnym odcedzamy i kroimy w plastry.  2. Cebulę kroimy w pióra, blanszujemy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cukru. Pod koniec gdy cebula zmięknie dodajemy ocet, przyprawy, koncentrat

Apetyczna babeczka
Domowy pasztet wieprzowy 312

tylko jako danie świąteczne, ale także na co dzień może stanowić świetną przekąskę. Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości pasztety, ja zawsze jeden z nich wzbogacam o suszoną śliwkę, gdyż uwielbiam ten lekko słodkawy smak w mięsie. Na święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako dodatek sos tatarski (przepis TUTAJ ). Polecam Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego ( użyłam(...)starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki     *** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę *** *** Na mięsie wykładamy pokrojoną cebulę, grzybki, liście laurowe

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania