śliwka - 11236 przepisów (strona:233/750)

Salatka jarzynowa 103

kroją warzywa bardzo drobno, gotują je do miękkości, dodają pełno majonezu. Moja sałatka jest z niewielką ilością majonezu, z warzyw nierozgotowanych, bardziej al dente. Niezbyt drobno pokrojona, z dodatkiem śliwek i grzybków w occie, z jabłkiem. Ilość warzyw też zależy od naszych upodobań. Podaję przepis na moją sałatkę. 2 - 3 marchewki, 1 ładna pietruszka, 1 mały seler, 2 średnie ziemniaki(...)sałatkowe (typ kulinarny A), 1 cebula, 1 duże twarde jabłko, 3 średnie ogórki kiszone, kilka grzybków w occie, kilka śliwek w occie , 2 - 3 jajka ugotowane na twardo, puszka groszku, majonez, musztarda francuska, Warzywa umyć i ugotować al dente. Ostudzić. Warzywa, jabłka, ogórki, jajka obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Grzybki i śliwki posiekać

królestwo garów
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 418

łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mleka 25 – 30 dag bakalii (rodzynki 100 g, skórka kandyzowana z cytronu 100 g, skórka kandyzowana pomarańczy 50 g, orzechy, migdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta za bardzo dominuje aromat rumu). Bakalie (orzechy(...)migdały, morele, śliwki) drobno pokroić. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem. Oprószyć rodzynki i pozostałe bakalie mąką. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia, następnie dodać margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko - wymieszać i na sam koniec dodać rodzynki

Ciastka - domowe słodkości
BIGOS NA GOLONCE 232

golonce z kiszonej kapusty i grzybami. Smakowity bigos z kiszonej kapusty, na golonce z pachnącymi grzybami i jałowcem to pewniak na świątecznym stole. Bigos z winem i wędzonymi śliwkami, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat. Bigos oczywiście zapiekany - zapewniam, że ten podbije Wasze podniebienia! Jak zrobić bigos na golonce - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Pamiętajcie(...)składniki i przyprawy na bigos na golonce. Składniki na bigos: 2 kg kiszonej kapusty 1 golonka wieprzowa 4 średnie cebule 1/2 szklanki suszonych grzybów 1 duża marchew kilka wędzonych śliwek 300g karkówki 300g boczku wędzonego 300g wiejskiej, wędzonej kiełbasy nieduży kawałek słoniny (ok. 50g) 2 liście laurowe kilka ziarenek jagód jałowca po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego 1/2 szklanki

Moja Książka Kucharska
SAŁATKA MAKARONOWA Z BOCZKIEM I ŚLIWKĄ 73

Czasem najprostsze rozwiązania najlepiej zdają egzamin 🙂 Wieprzowina „lubi się” ze śliwką. Makaron pasuje prawie do wszystkiego. Skoro to sałatka, to i majonez jest na miejscu. Żeby nie było za ciężko, obecność pora jest jak najbardziej wskazana. 😉 Składniki: 300g makaronu np kolanka 250g boczku 150g suszonych śliwek 4 łyżki majonezu 50g pora pieprz makaron [...] Artykuł SAŁATKA MAKARONOWA Z BOCZKIEM I ŚLIWKĄ

SandraFrej.com
Rosół z gęsi. 146

Rosół z gęsi, to zupa doskonała. Moim zdaniem jest najsmaczniejszym ze wszystkich rosołów drobiowych. Cechuje się esencjonalnym, głębokim smakiem. Do gotowania dodaję śliwki suszone, to zdecydowanie podkręca charakter rosołu z gęsi. Szkoda, że sezon na świeże mięso gęsi jest tak krótki, chętnie gotowałabym ten rosół przez okrągły rok. Składniki: 2 uda z gęsi (waga 1 kg) lub porcja rosołowa(...)marchewki 4 pietruszki 1/2 bulwy selera 1 por 2 suszone śliwki 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 1/3 pęczka natki pietruszki 3 łyżeczki soli himalajskiej 3,5 l wody Przygotowanie: Mięso umyć  przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować na wolnym ogniu. Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni. Zmniejszyć

Codziennik Kuchenny
Gulasz z grzybami i śliwkami 130

Aromatyczny gulasz pachnący ziołami, grzybami, lekko słodki przez dodatek suszonych śliwek - staje się moim faworytem wśród dań jednogarnkowych. Składniki: 1 kg mięsa z szynki, ok 4 łyżek suszonych grzybów, 10-12 sztuk suszonych śliwek, duża cebula, łyżka majeranku, łyżka tymianku, 3 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, łyżka masła, sól, łyżka mąki Przygotowanie: Grzyby moczymy(...)liść laurowy, pieprz) oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy na średnim ogniu przez ok godzinę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przekrojone na pół śliwki. Gotujemy jeszcze przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą. Na koniec zaprawiamy łyżką mąki rozrobioną w małej ilości zimnej wody

Lena Gotuje
Przepis #185 Domowe batoniki Fig Bar - bez laktozy, glutenu oraz cukru 145

tego pochodzącego z owoców (przy wyborze suszonych owoców zwróć uwagę by nie miały dodanego cukru). Choć oryginalne Fig Bar mają w składzie figi jak pominęłam je na rzecz suszonych śliwek.  Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze na 100 g: 333 kcal w tym: B: 9 g; W: 42 g; T: 15 g.  Czas wykonania: 60 min Składniki(...)masła migdałowego  - 150 ml wody - 70 g daktyli - 30 g oleju kokosowego - 20 g sezamu - 100 g mąki owsianej bezglutenowej - 90 g mąki gryczanej Nadzienie - 100 g suszonych śliwek - 100 g suszonej żurawiny  Wykonanie Daktyle moczymy przez około 15 minut w gorącej wodzie. Następnie odsączmy je i blendujemy z olejem kokosowym na gładką masę. Do miski wsypujemy obie

Health-Fit-Life
Czas na gęsinę - dania z gęsi 117

żołądków gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi konfitowane w przyprawach korzennych gęsie nogi w winie, w kadarce gęsie nogi w czerwonej kapuście Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami wędzonymi Gęś pieczona biała kołudzka Gęś pieczona z jabłkami Gęś pieczona z kaszą gryczaną i grzybami Gęś pieczona z ziemniakami Gęś z kaszą gryczaną i śliwkami wędzonym gołąbki z gęsi(...)śliwkami Okrasa Pasztet z gęsi z gruszką Pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej pierogi z gęsi z nutą pomarańczy pierś z gęsi Pierś z gęsi (podwędzana, „dojrzewająca”) Pierś gęsi duszona w cydrze Pierś gęsi konfitowana piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym Pierś gęsi w winie Pierś gęsi z czereśniami pierś z gęsi z figami Pierś gęsi

królestwo garów
Gulasz cielęcy w sosie słodko-kwaśnym (Spezzatino di vitello in agrodolce) 120

appetito :)  **** Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak ciepły i pożywny gulasz. Delikatna  cielęcina w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym z pomidorami, pachnąca białym winem, suszonymi śliwkami i żurawiną. Idealne danie obiadowe dla całej rodziny. Nie pozostaje mi nic innego, niż polecić Wam mój dzisiejszy przepis i życzyć smacznego :) INGREDIENTI 400 g di spezzatino di vitello Amica(...)Amica Natura Alcass **** PRZYGOTOWANIE 400 g cielęciny 2 cebule 150 ml białego wina  250 ml bulionu warzywnego 500 g passaty pomidorowej 50 g suszonych śliwek 50 g di suszonej żurawiny 2-3 gałązki natki pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz PREPARAZIONE Per preparare lo spezzatino di vitello, come prima cosa sbucciate le cipolle e tritatele

La grande e la piccola cuoca
Gęś z kaszą gryczaną i śliwkami wędzonymi 100

Gęś nadziewana kaszą gryczaną ze śliwkami , kto nie próbował musi to szybko nadrobić ;) Gęś (około 5 kg), 400 g kaszy gryczanej prażonej, 300 g śliwek suszonych wędzonych, 2 jajka, sól, pieprz, 4 – 5 owoców jałowca, Gęś dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, szyję i skrzydła. ( kuper ja wyrzucam ). Wyjąć/wyciąć tłuszcz. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Można(...)gotować pod przykryciem na sporym ogniu, aż kasza wchłonie wodę, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut. Odstawić do ostudzenia. Kaszę wymieszać z rozbełtanymi żółtkami i pokrojonymi śliwkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z kaszą. Wypełnić gęś kaszą. Powinno zostać troszkę luzu, gdy wypełnimy zbyt mocno gęś podczas pieczenia pęknie

królestwo garów
Ciasto dyniowe ze śliwkami 139

Okazuje się, że dynia i śliwka to bardzo zgrany duet. Uwielbiam dyniowe desery. Ciasta, ciasteczka, muffiny, serniki itd. Moje ulubione to te, które nie wymagają wiele zachodu. Weekend sprzyja temu, żeby coś dobrego upichcić. A dynia sprawia, że jesień staje się jakby bardziej znośna. Składniki: 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jaja 300 g puree z dyni  (przepis) 100 ml mleka 240 ml oleju rzepakowego 6-8 śliwek Kruszonka: 25 g masła 25 g cukru 50 g mąki Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli

Smakowity Blog Kulinarny
Koktajl z suszonymi śliwkami 101

Zapraszam na sycący koktajl owsiany z suszonymi śliwkami od Helio. Taki koktajl może zastąpić śniadanie lub być sycącym podwieczorkiem. Polecam Składniki: 2 łyżki płatków owsianych 10 suszonych śliwek od Helio 1/2 szkl gorącej wody 1 szkl mleka szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki owsiane przesypujemy do wysokiej szklanki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przelewamy namoczone płatki(...)płynem do kielicha blendera i dodajemy suszone śliwki, miód, mleko oraz cynamon. Blendujemy razem na gładki koktajl i przelewamy do szklanek. Podajemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami 107

Nadal mam ochotę na ciasta ze śliwkami. A że ciągle jeszcze są, to mam  jeszcze jedną propozycję. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (i 1-2 łyżki dodatkowo) pół szklanki zmielonych migdałów, najlepsze bez skórki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki mleka świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta(...)cytryny 2/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub o połowę mniej aromatu migdałowego) około 10 śliwek, przepołowionych i wypestkowanych Moje uwagi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. A mąkę i proszek do pieczenia koniecznie przesiać. Do posypki migdałowej dodałam odrobinę mąki, by się lepiej składniki połączyły. Ja ciasto wyrabiałam robotem na niskich obrotach. Przygotowanie

Proste Potrawy