śliwka - 11236 przepisów (strona:233/750)

Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 179

drobnej tarce. Jabłka mieszamy z olejem, a buraki kroimy na cienkie plasterki. Ja podałem jak widać na talerzu po lewej, ale może będziecie mieli lepsze pomysły. Szczodraki ze śliwkami suszonymi Kiedyś to święto nazywane było Szczodre Gody. Na pamiątkę tego, w niektórych częściach kraju jada się małe bułeczki zwane szczodrakami. Zazwyczaj są drożdżowe, ale ja zrobiłem na zakwasie(...)gryczanym :) Składniki: - kasza gryczana niepalona - śliwki suszone Wykonanie: Kaszę zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez dobę w ciepłym miejscu. Następnie wszystko miksujemy i zostawiamy na kilka godzin. Ciasto jest dość płynne, dlatego musimy użyć foremek. Jajowate foremki napełniamy do połowy masą, kładziemy śliwkę, albo dwie i przykrywamy tą samą masą. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni

Kryzysowa Książka Kucharska
Wołowina w sosie piernikowo pomarańczowym 200

Wołowina w sosie z pomarańczy i pierników z dodatkiem śliwek suszonych. Pachnie świętami już podczas jej przygotowania. Zastanawiacie się czy takie połączenie jest dobre. Zapewniam że zasmakuje wam. Święta kojarzą się z  piernikiem i pomarańczami, a można je wykorzystać nie tylko w wersji deserowej. 70 dkg wołowiny 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy(...)łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego 1 gwiazdka anyżu 400 ml bulionu warzywnego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz musztarda 1 garść śliwek suszonych olej rzepakowy 80 g pierników natka pietruszki Wołowinę kroję na plastry nieduże i rozbijam z dwóch stron. Posypuje solą, pieprzem, smaruję musztardą i odstawiam na godzinę do lodówki.Wołowinę przesmażam

wesoła kuchnia
Kutia – kuchnia podkarpacka 172

podstawowe składniki kutii to obtłuczone (bez łusek) ugotowane ziarna pszenicy i ugotowany, zmielony mak. Do kutii dodaje się miód i bakalie, takie jak orzechy, rodzynki, czy wędzone albo suszone śliwki. Na południu Podkarpacia, w rejonie Beskidu Dukielskiego, do kutii dodaje się również śmietanę. Tam też niekiedy pszenicę zastępuje się upieczonymi kuleczkami z ciasta drożdżowego, skropionymi mlekiem i posłodzonymi miodem(...)Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Kutia - kuchnia podkarpacka Składniki: 200 g obłuskanej (obtłuczonej) pszenicy 200 g miodu 200 g maku 100 g cukru bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, śliwki wędzone lub suszone (po 50- 100 g każdego rodzaju) Pszenicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, uważając by jej nie rozgotować (około

Trzeci talerz
Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami 328

słodkie dodatki. Suszone owoce namoczone w rumie i przyprawa do piernika robią z pospolitej wieprzowej łopatki dobrą propozycję nie tylko na świąteczny obiad! Suszone owoce zostawiamy w całości – ani śliwek, ani moreli nie kroimy. Do słoika lub zamykanego pojemnika wlewamy rum i gorącą wodę, mieszamy, dodajemy suszone morele. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem żeby owoce równo namakały alkoholem. Śliwki kalifornijskie(...)łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika, mocnej i aromatycznej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka żelatyny smalec (lepiej!) lub olej rzepakowy do smażenia DO NADZIANIA 150g śliwek kalifornijskich 150g suszonych moreli 50ml rumu 50-60ml gorącej wody DO WYKOŃCZENIA SOSU 1 pełna łyżeczka mąki pszennej T500-550 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki zimnego masła

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku z wędzoną śliwką 217

sumie z drugiej strony tylko się cieszyć, że smakują. Gotowe ze sklepu nigdy nie będą takie pyszne i aromatyczne jak te przygotowane własnoręcznie, a jak macie dobrą wędzoną śliwkę to już po prostu bajka... Co potrzebujecie: - 8 płatów solonych śledzi a'la Matias, ok. 70-80 dag - 6 średnich cebul - 8 łyżeczek cukru - 8 łyżek octu jabłkowego - 8 łyżek koncentratu(...)pomidorowego lub passaty - 6 wędzonych śliwek z pestką - 6 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka białej gorczycy - olej 1. Śledzie na noc zostawiamy w dużej ilości zimnej wody, w dniu następnym odcedzamy i kroimy w plastry.  2. Cebulę kroimy w pióra, blanszujemy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cukru. Pod koniec gdy cebula zmięknie dodajemy ocet, przyprawy, koncentrat

Apetyczna babeczka
Domowy pasztet wieprzowy 372

tylko jako danie świąteczne, ale także na co dzień może stanowić świetną przekąskę. Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości pasztety, ja zawsze jeden z nich wzbogacam o suszoną śliwkę, gdyż uwielbiam ten lekko słodkawy smak w mięsie. Na święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako dodatek sos tatarski (przepis TUTAJ ). Polecam Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego ( użyłam(...)starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki     *** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę *** *** Na mięsie wykładamy pokrojoną cebulę, grzybki, liście laurowe

Blog z Apetytem
Bigos pieczony w piekarniku. Bigos odchudzony. 306

przepis na bigos świąteczny i staropolski bigos postny . Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów + 2 szkl. gorącej wody 1/2 szkl. wina (czerwone półsłodkie) 10 śliwek suszonych bez pestek 80 dkg chudej kiełbasy mocno uwędzonej 1 szkl. pokrojonych pomidorów bez skórek (pomidory z puszki) 2 cebule 2 szkl. wody 10 ziaren jałowca 10 ziaren ziela angielskiego(...)Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wypłukać ją w misce z zimną wodą i odcisnąć na sicie, a następnie poszatkować. Cebule obrać i drobno pokroić, kiełbasę pokroić w półplasterki, a śliwki na ćwiartki. Grzyby zalać na ok. godzinę wrzątkiem. Następnie odcedzić i pokroić w paski. W dużym naczyniu żaroodpornym lub garnku żeliwnym wymieszać: kapustę kiszoną, grzyby, śliwki, kiełbasę, cebule, ziele angielskie

Codziennik Kuchenny
Bakaliowe kulki z miodem i cynamonem (Palline di frutta secca, miele e cannella) 205

czekoladowe pralinki. W tym roku przygotuj ę kuleczki  trochę oszukane;) i ciut zdrowsze. Z wyglądu przypominają czekoladowe pralinki, ale ich wnętrze wypełnia kremowa masa z suszonych moreli, śliwek, daktyli i rodzynek. Smak bakalii cudownie łączy sie z miodem i cynamonem, nadając kuleczkom niesamowitego, świątecznego aromatu. Przyznaj ę ,  ż e ciężko powstrzymać si ę , żeby(...)zjeść ich wszystkich naraz ;) Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI  (ok. 20 sztuk) 200 g suszonych śliwek 200 g suszonych moreli 100 g rodzynek 100 g daktyli 2 łyżki miodu szczypta cynamonu gorzkie kakao  **** INGREDIENTI (ca. 20 pezzi) 200 g di prugne secche 200 g di albicocche disidratate 100 g di uvetta 100 g di datteri 2 cucchiai di miele

La grande e la piccola cuoca
Schab ze śliwką w galarecie 243

Schab ze śliwką w galarecie to taki mój pewniak na wszelkich przyjęciach. Dobry jest zarówno zalany galaretą jak i bez niej, po prostu ułożony na półmisku. Pychotka Składniki: 1 kg świeżego schabu bez kości  15 suszonych śliwek papryka słodka vegeta sól, pieprz czosnek suszony odrobina ziół prowansalskich, 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki żelatyny Sposób przygotowania: Wszystkie przyprawy(...)oliwę. Powstałą marynatę nacieramy schab z każdej strony i na noc wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu schabu wąskim i długim nożem robimy przez środek nacięcie i wkładamy w nie śliwki. Tak powstałą pieczeń wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy ok.1,5 godziny, co jakiś czas obracając

Cukiernia Pychotki
Bigos tradycyjny 210

się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie możecie przygotować większą ilość i zamrozić część. Będzie dobrym rozwiązaniem jako ciepłe danie(...)kostkę 200 boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 2 łyżki oleju roślinnego 3 szklanki wody 30 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku, kilka

Życie ze smakiem
Tort z suszonych moreli 143

Tort z suszonych moreli powstał na bazie przepisu tort ze śliwek . Skoro mogą być śliwki, to dlaczego by nie morele.... 190 g moreli suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone torebki kardamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy, 200 ml białego wytrawnego wina, 50 ml cukru, 4 białka Morele posiekać, zalać gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny(...)czasie śliwki odcedzić. Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier, gotować aż otrzymamy gęsty syrop. Wrzucić migdały, zamieszać, dodać morele i przyprawy. Mieszając gotować na małym ogniu, aż wygotuje się cały płyn, masa zacznie robić się sucha. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Ubić białka ze szczyptą soli, wymieszać z zimną masą morelową. Przełożyć do tortownicy (średnica 20 cm) wysmarowanej

królestwo garów
Kokosowe ciasto z morelami 168

Morele to moje ulubione śliwki, sama nie wiem czy ze względu na sam smak, który bardzo lubię, czy na to, że przywołują miłe wspomnienia z dzieciństwa. A było to tak… w ogrodzie rosła duża morela, i chociaż za domem był sad owocowych drzew to właśnie ona była pod szczególną opieką taty, chuchał i dmuchał, żeby było jej jak najlepiej(...)jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowych do oprószenia 6 moreli cukier puder Przygotowanie: 1) Umyć i osuszyć śliwki, każdą przekroić na pól i usunąć pestkę. 2) Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. 3) Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę, proszek

Fitsweet.me
Bigos 243

szynki 500g mięsa wołowego  2 duże cebule  jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  pieprz sypki  10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych  Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy w drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki. Cebulkę, boczek i kiełbasę podsmażyć razem na patelni. W tym samym czasie(...)kiełbasą i cebulą. W tym czasie kolejno podsmażamy mięsa wołowe i wieprzowe. Mięso dorzucamy do kapusty.  Grzybki trzeba zalać wodą przegotowaną i moczyć ok 15 minut. Grzybki i śliwki kroimy w paseczki. Dodajemy do kapusty i to wszystko razem gotujemy kilka godzin.  Ja zawsze bigos gotuje ok 3 dni, każdego dnia po 2 godzinki około. Grzyby i śliwki

Klaudynkowa kuchnia
Wigilijne śledzie z suszoną śliwką i suszonym pomidorem 270

opcjonalnie 2 łyżeczki mieszanki ziołowej, u mnie mieszanka zawierająca samą naturę z Włoch, z miasta Cascia : pietruszka,suszony pomidor,borowik,czarna trufla,peperoncino,mięta pieprz do smaku garść suszonych śliwek sporo suszonych pomidorów w oleju z przyprawami (warto ,aby były dobrej jakości, gdyż ten olej posłuży jako marynata) łyżka octu jabłkowego oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli i czosnku Przygotuj(...)składniki. Płaty śledziowe opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem, potnij na paski. Odłóż. Pomidory suszone wyjmij z zalewy i pokrój na paski. Suszoną śliwkę pokrój w paski, a cebulę przekrój na pół i pokrój w pół-plasterki, czosnek w plasterki. Rozgrzej trochę oliwy z oliwek na dobrej patelni i wrzuć cebulę i czosnek, leciutko dosmacz solą. Gdy cebula

Z Kuchni Do Kuchni
Domowa kiełbasianka ze słoika 183

gotowe słoiczki do pracy, choć tak jak mówię, szału z tej porcji nie było ;) Jeśli chcecie i Wy poczuć smak domowej kiełbasianki, to koniecznie wypróbujcie przepis. Jak nie ze śliwką czy żurawiną, to przynajmniej samą. Na pewno nie pożałujecie! Składniki na 7 słoiczków: 700g łopatki wieprzowej 300g karkówki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą Konfitura żurawinowa (łyżka na słoik) Suszone śliwki (po 3-4 na słoik) Dodatkowo: Olej rzepakowy do wysmarowania słoiczków Bułka tarta do wysypania słoiczków Sposób przygotowania w Tefal Companion: Cebulę kroimy na ćwiartki i wrzucamy do misy TC. Dodajemy czosnek, zakładamy koszyczek i uruchamiamy na obrotach 10 i na czas

Kuchnia w czekoladzie