Sałatka ze słonecznikiem, drobną kaszą bulgur, szynką, winogronami i śliwkami dla fanów słodkich smaków. To propozycja zarówno na sałatkę imprezową, jak i na co dzień na drugie śniadanie do lunchboxa. Do sałatki wybrałam drobną kaszkę bulgur (szybciej się gotuje), ale możecie wybrać też grubą wedle upodobania. Bulgur to kasza z pszenicy, bezglutenowcy mogą wybrać do sałatki jaglaną, gryczaną niepaloną(...)słonecznikiem: 1/2 szkl suchego bulguru drobnego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki orzeszków ziemnych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki rodzynek 2 łyżki suszonej żurawiny 150g szynki 5 śliwek kiść winogron 3 łyżki majonezu 3 łyżki oliwy sól Jak zrobić sałatkę ze słonecznikiem: Bulgur gotujemy w szklance osolonego wrzątku, zostawiamy do ostygnięcia, mieszamy widelcem, by stał się sypki. Słonecznik
Dorota Smakujepostawić się na nogi i w poniedziałek ruszyć do pracy. Do pracy... No tak. Trzeba. Może właśnie dlatego, że takie to wspaniałe, niedzielę osłodzimy sobie ciastem. Pora jest na śliwki. Małe, duże, węgierki, mirabelki, czy co tam w ręce wpadnie. Do dzisiejszej mojej propozycji pasują każde. W zasadzie według tego przepisu można upiec placek z różnymi owocami. Do przygotowania(...)centymetrów potrzeba: - 250 g maki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 230 g cukru - cukier waniliowy - 4 jajka - 130 ml oleju - 120 ml mleka - 1 łyżka ciemnego kakao - 15-17 śliwek - masło, bułka tatra, sól, cukier puder Wszystko powinno być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewam z proszkiem, cukier łączę z cukrem waniliowym. lekko podgrzewam mleko. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram
I tu będę miała takie tenikomu nie służy :) Nie dość, że przetwory przygotowane w ten sposób są dużo zdrowsze - to na dodatek owoce janginizowane zachowują piękny kolor :) PRZYGOTOWANIE 4 kg śliwek - np. węgierek 1 płaska łyżeczka soli morskiej PRZYGOTOWANIE Śliwki myjemy przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Przekładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy połową szklanki wody i dusimy(...)zaczną się rozpadać. Wtedy dosypujemy sól. Dusimy około 3 godzin na małym ogniu, często mieszając - aż śliwki całkiem się rozpadną. Przecieramy przez sitko i zostawiamy w chłodnym miejscu do następnego dnia. Drugiego dnia na małym ogniu gotujemy, aż powidła odpowiednio zgęstnieją. Pamiętamy by często je mieszać, by nie przywierały do dna! Gotowe powidła przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy
Moje Kuchenne RewelacjeKruchy, o 'nieidealnym' kształcie placek- Galette, ze śliwkami, wszak na nie sezon 😊 Prosty i banalny placek- ot wystarczy zagnieść ciasto, wyłożyć owocami, niedbale zawinąć i upiec! Dużą robotę w tym przepisie robi ciasto, genialne ciasto- niby kruche, a fantastycznie listkujące się jak francuskie! 👌 Dziękuję Rozkoszny - od dziś jest to mój ulubiony przepis na 'kruche' ciasto! ciasto kruche ála francuskie(...)szklanka mąki 120 g serka typu Philadelphia 100 g zimnego masła 3 łyżeczki cukru szczypta soli około 400 g dojrzałych śliwek 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki kaszy manny do podsypania spodu tarty 2 łyżki cukru trzcinowego 1 małe, roztrzepane jajko Ze składników wyrobić ciasto, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią
Kraina Miodem Płynącatylko pojawiają się śliwki od razu mam przed oczami kruche ciasto z ich dodatki. Jednak najbardziej lubię je zapieczone pod kruszonką. Z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Do tego przepisu dodałam także gruszki i całość posypałam cytrynową kruszonką. Kruszonka: 100 g mąki 50 g cukru pudru 50 g masła Reszta składników ( na 6 porcji): ok 15 śliwek 2 gruszki(...)skórka z 1 cytryny Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i cukier puder łączymy z zimnym masłem pokrojonym w cząstki i zagniatamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.Ścieramy skórkę z cytryny i mieszamy. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Gruszki kroimy na cząstki. Posypujemy cukrem i cynamonem oraz mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczyń do zapiekania. Posypujemy kruszoną. Wkładamy
noteskulinarnyfigajaglanej (suchej) mała dynia (1kg) 1 łyżeczka cynamonu 2 banany (około 240g) garść migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 duże śliwki Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do przestudzenia. Z dyni usunąć gniazdo nasienne i pokroić w mniejsze części. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)masy. Całość ponownie wymieszać. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut, po tym czasie usunąć skórkę, pokroić w mniejsze kawałki i dodać do przygotowanej masy. Wymieszać. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na cienkie paski. Masę przełożyć do tortownicy. Na wierzchu rozłożyć śliwki. Ciasto piec przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Zostawić do przestudzenia
Banana SmilesPrzywiozłam z domu rodzinnego sporą ilość śliwek węgierek. Zastanawiałam się jakie ciasto zrobić i wspólnie z mężem wymyśliliśmy to oto ciacho. Był to nasz mały eksperyment ale efekt przeszedł wszelkie oczekiwania. Serdecznie polecam zrobienie tego ciasta, gdyż jest łatwe w wykonaniu ale po prostu przepyszne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Składniki(...)szklanki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 duże szklanki śliwek węgierek już bez pestek(około 400 - 500 g) Ciasto: 1 cytryna 115 g masła 2 łyżki creme fraiche lub gęstej słodkiej śmietany 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenie 3/4 szklanki cukru pudru Kruszonka 60 g masła 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki
Delusional Trineczas, po otwarciu słoika, będzie jeszcze lepsza. Muszę wykombinować jakieś mięsiwo pod nią (ooo, pasztet), chociaż i camembert pieczony np. będzie także do niej pasował. Składniki: 1 kg śliwek 4 duże czerwone cebule 1/4 szklanki cukru pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego szczypta cynamonu sól pieprz olej Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię(...)olejem i powoli smażymy (często mieszając). Kiedy cebula będzie już miękka i lekko zrumieniona wrzucamy do niej wypestkowane i pokrojone w ćwiartki śliwki, mieszamy i znowu powoli smażymy. W międzyczasie dodajemy do nich cukier, wino, ocet, cynamon, sól i pieprz. Całość smażymy do redukcji płynów. Konfitura ma mieć konsystencję gęstą, ale jeszcze trochę lejącą (po ostygnięciu jeszcze zgęstnieje). Pod koniec
Kardamonovytłuszcz roztopić. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wlać przestudzony tłuszcz i dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki i obłożyć śliwkami. Śliwki ułożyć przekrojoną częścią do góry. Obsypać górę ciasta cukrem. Pieczenie – blaszka 24- 28 cm, nagrzać piekarnik 160 C, góra i dół i piec 50-55 minut. Po tym czasie
Kuchnia Pokoleńwyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez ciasta drożdżowego z kruszonką. A skoro nie miałam wystarczającej ilości śliwek to połączyłam je z morelami. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki cukru - 50 g masła - 1 jajko - 50 g drożdży - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli - 500 g śliwek węgierek - 500 g moreli kruszonka - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki(...)przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy i rozcieramy palcami, by powstała kruszonka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm, na wierzch wykładamy umyte i pozbawione pestek śliwki oraz morele a owoce posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut
Zainspirowana w kuchniSezon na śliwki w pełni, więc korzystam póki jeszcze są, świeże, soczyste, pyszne. Tym razem przygotowałam szybkie ciasteczka, ale jeszcze szybciej niż je robiłam zniknęły, więc radzę zrobić odrazu podwójną porcję. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 2 jaja 3 łyżki masła 1 łyżka miodu(...)śliwek Mieszamy ze soba suche składniki, dodajemy roztopione masło, miód i jaja i mieszamy całość, masa będzie dość gęsta. Śliwki pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy całość Gotową masę nakładamy przy pomocy łyżki na papier do pieczenia i formujemy ciasteczka. Pieczemy przez 25 minut
Cynamonowe szczęściedziś mam dla Was smaczne ucierane ciasto. Sezon na śliwki w pełni więc to ciasto będzie właśnie z nimi. Nie ma co pisać, trzeba je upiec. Zapraszam! Składniki; 20 dag masła 20 dag cukru trzcinowego Skworcu 4 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Skworcu 22 dag maki pszennej 3 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu(...)śliwek odpestkowanych Przygotowanie; Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajka, jedno po drugim, następnie wanilie, ucierać. Na końcu dodać suche składniki wymieszać łyżką do połączenia składników. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem
Radość kipiąca uśmiechem.Pogoda zrobiła się iście jesienna, więc drożdżówka ze śliwkami do ciepłej herbaty czy kawy sprawdzi się idealnie :) Składniki na blachę o wym. 20x20 cm: 50 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 3 jajka 100 g rozpuszczonego masła 5-6 śliwek na kruszonkę(...)podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić jeszcze na ok. 15 minut. W tym czasie umyć śliwki, wyjąć z nich pestki i pokroić na mniejsze cząstki. W miseczce połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i wyrobić je ręką. Na napuszonym cieście ułożyć owoce, lekko docisnąć, całość obsypać kruszonką. Piec
Simply Foodkonkursem dla Was. Przechodząc do tematu dzisiejszego wpisu, zdecydowaną ilością wyświetleń na pierwszym miejscu wylądował przepis na...jak zwykle ciasto.😄 Moim faworytem spośród wybranej 10 jest ciacho ze śliwkami w wersji pełnoziarnistej. Uwielbiam śliwki, dlatego co by to nie było i tak wygra u mnie.😋 Ogólnie to wybrała bym sernik, ale w tym rankingu jest(...)METROWIEC (W JEDNEJ BLASZCE) LINK 5. SERNIK KRÓLEWSKI LINK 6. CIASTO USTA MURZYNKA LINK 7. KOTLECIKI SIEKANE Z KURCZAKA I SERA LINK 8. SZYBKIE PEŁNOZIARNISTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI LINK 9. PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWO KOPERKOWYM LINK 10. JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ LINK Zapraszam również do obejrzenia rankingu z poprzedniego miesiąca. LINK
zdrowo i aktywnie