urlopu w Polsce przywiozłam pełno śliwek węgierek. Jakoś na powidła nie miałam ochoty, więc trzeba było je przerobić na coś innego. Połączenie śliwek z czekoladą wydało mi się bardzo dobrym pomysłem, ale żeby było jeszcze lepiej to dodałam jeszcz Artykuł Czekoladowe ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!zamrażarce zostało mi trochę śliwek z ostatniej wizyt w Polsce z sadu mojej mamy. Postanowiłam więc zrobić ciasto z migdałami i ze śliwkami. Przepis ten znalazłam w internecie.Użyłam mniejszą ilość cukru i dodałam wiórki kokosowe do kruszonki, Artykuł Migdałowe ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Przywiozłam z domu rodzinnego sporą ilość śliwek węgierek. Zastanawiałam się jakie ciasto zrobić i wspólnie z mężem wymyśliliśmy to oto ciacho, które było małym eksperymentem. Serdecznie polecam zrobienie ciasta ze śliwkami węgierkami z orzechami Artykuł Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Składniki: śliwki 50 dag, jabłka 4 sztuki większe, woda 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, cynamon 2 łyżeczki, kisiel 1 opakowanie jajka 4 sztuki "L", palma zimna 250 gram, mąka tortowa 300 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka Jabłka i śliwki pokrojone na kawałeczki w garnku dusić do miękkości z cukrem, cynamonem i wodą, mieszać co jakiś czas do miękkości owoców(...)nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem by nadzienie dobrze stężało - bardzo smaczne, aromatyczne mocno nadziane śliwkami, jabłkami, jest bardzo idealne na każdą okazję........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięProste, ale bardzo smaczne ciasto ze śliwkami. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Dobra wiadomość dla tych, którzy nie lubią ucierania masła - tutaj tego nie robimy 😀. Masło dodajemy roztopione i, co bardzo istotne, ciepłe ( ale nie gorące! ). Ciasto wychodzi miękkie, maślane, lekko biszkoptowe. Bardzo polecam! Aha, doskonale pasować będą tutaj również jabłka czy gruszki, wypróbujcie i z takimi owocami! 😊 . Składniki(...)jajko 200 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 8 g ) lub cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki letniej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: około 700 g śliwek Kruszonka: 110 g mąki pszennej 55 g masła 55 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 8 g ) lub pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być
Opowieści z piekarnikapyszny deser który najlepiej smakuje podany na ciepło z gałką lodów. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe Wystarczy pokroić owoce zrobić kruszonkę i do piekarnika. Teraz jest sezon na śliwki i jabłka więc wykorzystałam właśnie te owoce ale można użyć dowolnych owoców. Latem robię np z rabarbarem i truskawkami też pycha. Na 4-5 porcji Crumble można zapiekać w jednym dużym(...)naczyniu lub w małych kokilkach do zapiekania 3 duże jabłka ok. 10 śliwek węgierek szczypta cynamonu Na kruszonkę pół kostki masła ( 100 gramów) 3/4 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Śliwki przekrój na połowę i wyciagnij pestki. Owoce włóż do naczynia w którym będziesz zapiekać. Zimne
Andzia PichciJest wiele sposobów na zrobienie powideł ze śliwek. Każdy z Was ma pewnie swój sprawdzony. Jak dla mnie i myślę, że i dla wielu najlepsze do tego typu przetworów są śliwki węgierki. Żałuję, że nie zachowałam kiedyś starego prodiża, ponieważ w nim najlepiej było smażyć śliwki. Niestety, za późno pomyślałam o tym, nowoczesność pochłonęła mnie [...] Artykuł Powidła z węgierek
Pieprzyć z Fantazjąpowitanie jesieni zapraszam na proste ciasto ze śliwkami z dodatkiem aronii. Wrzesień to czas śliwek i aronii, a że aronia ze śliwką doskonale komponują się smakowo wylądowały w cieście. Sama aronia w cieście nie budziłaby specjalnego entuzjazmu, wszak to owoc dość cierpki i suchy, a w połączeniu z innymi jesiennymi owocami smakuje znakomicie. Przemycam ten super zdrowy owoc gdzie się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople, palma miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki duże węgierki 70 dag Jajka, cukier, aromat migdałowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki(...)gładkie i dość gęste ciasto. Keksówki silikonowe 20x11 cm, do form wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić, do ciasta włożyć duże połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut, w formach ciasto wystudzić,ciasto można polać lukrem, polewą ale nam smakuje bez dodatków - bardzo łatwe, szybkie i jednocześnie bardzo delikatne, aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami idealne
W Mojej Kuchni Lubięszklanki oleju (ok. 80 g) 200 g mąki (2 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa 2-3 czubate łyżki kakao 14 małych śliwek W osobnych miskach łączymy suche i mokre składniki. Obie masy łączymy razem. Przekładamy do foremek na muffinki. Śliwki drylujemy. Do każdej muffinki wkładamy po jednej śliwce. Przygotowane babeczki pieczemy w przez
KucharzycaDzisiaj polecam drożdżówki ze śliwkami Składniki na ciasto drożdżowe 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 500g mąki pszennej szczypta soli 100g drobnego cukru 100g masła 2 jajka Do posmarowania drożdżówek jedno żółtko i 5 łyżek mleka Kruszonka 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru Wykonanie Przygotowanie rozczynu Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru(...)wybrać z misy i chwilę powyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na 20 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę, zrobić w niej wgłębienie szklanką. We wgłębieniu poukładać śliwki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Przygotowane drożdżówki odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 18-20 minut. Artykuł Drożdżówki ze śliwkami pochodzi
Pomysłowa kuchniakasze, ale r ó wnież dodatki , tj. migdały. Jeśli lubisz wygodne miseczki sprawdź nową serię GLADELIG lub SPORADISK . PRZEPIS NA PRZEPYSZNY I PUSZYSTY BISZKOPT ZE ŚLIWKAMI: SKŁADNIKI: - 4 jaja - 4 x 1,5 łyżki cukru drobnego - 4 x 2 płaskie łyżki mąki typ 480 - 1 x płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 x szczypta soli(...)dużych śliwek lub inne owoce - łyżeczka skrobi ziemniaczanej W formie o średnicy - średnia tortownica, ułóż na dnie pocięte na mniejsze kawałki umyte i suche (osuszone ręcznikiem) śliwki. W misie robota planetarnego umieść białka i sól, ubijaj aż piana będzie sztywna. Dodaj cukier ubijaj pianę na sztywno. Dodaj żółtka i ubijaj dale, aż masa będzie jasnożółta. Dodaj
SMYKWKUCHNIRacuchy ze śliwkami 😍 i najszybsza sesja od nie wiem kiedy 😂 tak wiało że myślałam, że zdmuchnie najpierw racuchy, a potem mnie 😅 Doceńcie poświęcenie - tak czy tak udało się zrobić zdjęcia i jest przepis 💪 Składniki: 2 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej typ ok. 500 (ok. 1/2 szkl. można dać mąki pełnoziarnistej) 20 g świeżych drożdży 1 szkl. letniego mleka lub napoju(...)roślinnego 1 jajko 3 łyżki cukru (minimum 1 łyżka cukru, reszta to może być erytrol) 1 szczypta soli 200 g śliwek Dodatkowo koniecznie cukier puder - jeżeli nie macie to albo zmielcie cukier w młynku albo dajcie więcej (ok. 3 dodatkowe łyżki) słodzidła do masy Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Śliwki kroimy na plasterki. Wszystkie składniki oprócz oleju i cukru pudru
CzarnawisienkaBardzo smaczne ciasto ze śliwkami, na półkruchym spodzie. Wilgotne, pyszne lekko słodkawe, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg śliwek węgierek + 1 łyżka cukru 200 g masła 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 150 g ) 1 jajko 2 łyżeczki przoszku do pieczenia 1/3 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka gęstej śmietany ( gdyby ciasto(...)dodajemy śmietanę i dalej wyrabiamy. Na dno blaszki 25/35 cm lub trochę mniejszej, wykładamy papier do pieczenia, na to rozkładamy większą część ciasta i równo rozprowadzamy. Ze śliwek wyjmujemy pestki i rozkładamy je na cieście skórką do dołu, lekko je dociskając do ciasta. Posypujemy je 1 łyzka cukru. Na wierzch kruszymy palcami pozostałe ciasto. Pieczemy 40 minut
Kulinarne Fantazje Mariolipołączenia składników, przykryć ściereczką, odstawić na 1 i 1/2 godz. do podwojenia objętości Formę 20 x 33 cm wyłożyć papierem Wyrośnięte ciasto krótko zmiksować Wyłożyć do foremki, wyrównać, pokrojone śliwki ułożyć skórką do dołu, posypać kruszonką Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp.na 175*C ( bez termoobiegu), piec przez ok.40 min. do suchego patyczka Wyłączyć piekarnik, ciasto pozostawić(...)można upiec w trochę większej foremce, będzie niższe i mniej podatne na opadanie. Mnie się tak zdarzyło, lekko opadło na środku. Ale nie było zakalca. Ciasto jest dość luźne, śliwki które ułożyłam pokroiłam na ćwiartki. Następnym razem ułożę zdecydowanie więcej śliwek, miałam obawy, że zapadną się i ciasto będzie zakalcowate. Ale było puszyste i smaczne. Wypróbuję też z innymi
Proste Potrawy