Śledzie po kaszubsku. Przepis na domowe śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku z duszoną cebulą, suszonymi śliwkami, z koncentratem pomidorowym i olejem. Śledzie doprawione pieprzem ziołowym oraz majerankiem, marynowane w zalewie octowej. Bardzo łatwy przepis, który warto wypróbować :) Prosty i szybki przepis na śledzie po kaszubsku: składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Śledzie po kaszubsku. Śledzie(...)ziarenka ziela angielskiego Wszystkie składniki zalewy zagotować, wystudzić zalać śledzie. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24h. Następnie: 3-4 cebule, pokrojone w piórka 6 śliwek suszonych, pokrojonych w paseczki 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku pieprz ziołowy do smaku i sól (ewentualnie) 1/2 ilości zalewy
Moja Książka Kucharskabardzo silnymi antyoksydantami, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym spowodowanym wolnymi rodnikami. Sok jest również bogaty w witaminę K – reguluje krzepliwość krwi i wpływa na stan kości. Śliwka Sok ze śliwek w porównaniu do wymienionych powyżej charakteryzuje się dużymi ilościami witaminy z grupy B – regulują działanie układu nerwowego, wytwarzanie czerwonych krwinek, utrzymują skórę i błony śluzowe w dobrej kondycji(...)także odpowiadają za wykorzystanie energii z pożywienia. Szklanka soku ze śliwek zawiera: 176 kcal 42 g węglowodanów 1,5 g białka 2,5 g błonnika Witamina B2 Witamina B3 Witamina B6 Magnez Mangan Żelazo Potas Świetnie sprawdzi się również jako środek przeczyszczający. Burak ćwikłowy Warzywo sportowców! Ze względu na duże ilości azotanów, które rozszerzają naczynia krwionośne prowadzi do zwiększonego odporności
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 2000g Wieprzowina łopatka- 1000g Kiełbasa- 400g Boczek- 300g Kapusta biała- 300g Pieczarki- 250g Szynka- 200g Cebula- 180g Śliwka suszona- 80g Koncentrat- 70g Smalec- 100g Masło- 100g Grzyby suszone- 40g Ziele angielskie- 3 ziarna Liść laurowy- 3 sztuki Sól, pieprz, papryka ostra Śliwki przekrawamy na pół i razem z grzybami zalewami gorącą wodą na całą noc. Kapustę(...)razie potrzeby przepłukać raz i poszatkować. Przełożyć do dużego garnka, dodać grzyby i śliwki razem z wodą, zalać wodą aby przykryć kapustę. Dodać ziele i liście laurowe i masło (50g). Dusić na małym ogniu. Wędliny pokroić- szynka w paski, kiełbasa, boczek w kostkę. Łopatkę w kostkę 1×1 cm- przyprawić. Podsmażyć łopatkę na smalcu (50g) do zrumienienie, odłożyć
serzmiesemtych sklepowych alkoholowych gotowców, fu. Do domowego grzańca dodacie sobie co chcecie i ile chcecie. Ja, zamiast pomarańczy postanowiłam wrzucić mandarynki. Fajnie. Myślę, że dobrym pomysłem są również suszone śliwki. Zresztą, co ja Wam tutaj będę. Próbujcie. Mam jeszcze w planie podgrzać piwo i cydr. Można coś jeszcze podgrzać? Składniki: 1 l wytrawnego czerwonego wina 2 mandarynki 4 suszone śliwki(...)bardzo małym ogniu. Nie zagotujcie grzańca, ma być gorący, ale bez przesady. No i przede wszystkim nie chcemy, żeby nam pouciekały procenty. Artykuł Grzane wino z mandarynkami i suszonymi śliwkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovycynamonem. Robią się długo, ale warto. Tego typu przetwory muszą się robić powoli, powinny swoje odleżeć na patelni, to naprawdę wpływa na ich smak. Róbcie więc, mimo obecnych cen śliwek. Składniki: 2 kg śliwek węgierek 500 g cukru (lub więcej) 1/3 łyżeczki cynamonu Śliwki myjemy, pozbywamy je pestek i wrzucamy do naczynia z grubym dnem. Smażymy je około godziny
KardamonovyNarodzenie np. jako dodatek do pieczonych mięsiw. Zawekowałam dwa małe słoiki, za parę tygodni będziemy się nim raczyć. Składniki: 1 szklanka passaty pomidorowej 2 średnie cebule 10 suszonych śliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżki octu śliwkowego (można użyć winnego) 1 cm kawałek korzenia imbiru 1 łyżka brązowego cukru pół łyżeczki(...)olej rzepakowy Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobnione ząbki czosnku, rumienimy. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki śliwki, passatę, sos sojowy, Worcester, ocet, cukier i przyprawy, a także obrany i pokrojony w plasterki imbir. Wszystko smażymy na wolnym ogniu aż do redukcji płynów. Ja sosu nie zblendowałam
Kardamonovyduże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 gałązka rozmarynu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie(...)Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego śliwki, przyprawy, poszatkowany rozmaryn, namoczony chleb razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Mięso przekładamy do foremek wysmarowanych olejem do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach
Kardamonovykolejnych sezonowych owoców. Tym razem mamy węgierki. Jak skończę pisać tego posta, gotuję kolejny. Nie wiem, który w tym tygodniu, czwarty? Składniki: 3 l wody 1 kg śliwek (ja użyłam węgierek) 4 jabłka 2 łyżki cukru Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne, wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy do nich umyte i wypestkowane śliwki i cukier(...)Gotujemy 20 minut, studzimy. Artykuł Kompot ze śliwek i jabłek pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyTego typu deser/śniadanie z powodzeniem Wam wyjdzie z większością owoców – nawet z mrożonymi kiedyś próbowałam. Pyszne, pyszne, pyszne. I na ciepło i na zimno. Składniki: 20-25 śliwek węgierek 6 łyżek płatków owsianych 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka miodu szczypta cynamonu łyżka ziaren słonecznika tłuszcz do nasmarowania (np. olej rzepakowy) (przepis(...)porcje) Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy płatki, mąkę, słonecznik, cynamon, dodajemy roztopione masło i miód, dokładnie mieszamy. Naczynie do pieczenia (ja użyłam 2 małych) smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Śliwki myjemy, pozbywamy się z ich pestek, kroimy w ćwiartki. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy je kruszonką. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopnia. Artykuł Śliwki pod kruszonką z płatków
Kardamonovybigos z winem marsala . Tegoroczny bigos wyróznia się przede wszystkim dodatkiem suszonych owoców. Zrezygnowałam również z przecieru pomidorowego. Bigos ma delikatny kwaśny smak z posmakiem słodko kwaśnej żurawiny, moreli, śliwki i figi. Oczywiście możecie wybrać suszone owoce jakie lubicie nawet rodzynki. Smak bigosu zależy również w dużej mierze od przypraw i ziół. W tym roku doprawiłam bigos czrnym i białym(...)wędzonego boczku, parzonego 400 g kiełbasy, u mnie podwawelska 3 duże cebule 2 czosnki solo 30 g suszonych grzybów 50 g suszonej żurawiny 15 suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 100 ml wina marsala po 5 całych goździków i ziela angielskiego 6 ziaren suszonego jałowca 2 łyżeczki suszonego oregano 1½ łyżeczki suszonego rozmarynu 300 ml mięsnego bulionu 2 łyżeczki czarnego
codojedzenianerkowców Mój udawany sernik z nerkowców przygotowałam na spodzie, którego smak wzbogaciłam tak, by kojarzył się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest w nim przyprawa do piernika i suszone śliwki – prawdziwie świąteczne smaki. By przygotować taki sernik z orzechów nerkowca , nie potrzebujemy piekarnika, ale potrzebny będzie mocny blender. Tak naprawdę cały widz polega na tym, by dobrze zmiksować składniki(...)najbardziej wybredne kubki smakowe Wegański sernik z nerkowców Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki: Na spód: 120 g płatków owsianych 120 g suszonych daktyli 50 g śliwek suszonych 100 ml mleka owsianego 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika Na masę: 400 g orzechów nerkowca 5 łyżek miodu (lub syropu klonowego
WiszniówkaSchab ze śliwką, to smaczne, proste i efektowne danie. Świetnie się sprawdzi na co dzień i od święta. Dobrze smakuje na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, na kanapki. Idą święta, więc pomyślałam, że ten przepis może Wam się przydać :) Taki schab przygotuje nawet początkująca pani domu. Kto jeszcze nie robił, to szczerze polecam(...)użyłam gotowej przyprawy do mięsa wieprzowego, ale czasami przyprawiam solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą, oraz czosnkiem granulowanym. Także jak kto woli :) Składniki: 1 kg. schabu bez kości suszone śliwki przyprawa do mięsa wieprzowego majeranek 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe trochę oleju Dodatkowo: folia do pieczenia Wykonanie: Schab umyć. Następnie naciąć w środku długim ostrym nożem na wylot
Agusiowe smakołykiosób Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 sztuk Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 110 kcal Knedle nadziewane całymi owocami. Ziemniaczane kluseczki ze śliwkami, morelami lub truskawkami, polane rozpuszczonym masłem z cukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800 g ugotowanych ziemniaków, utłuczonych 200 g mąki pszennej + dodatkowa ilość do podsypywania blatu 1 jajko z chowu(...)ściółkowego 1 płaska łyżeczka soli 12 świeżych śliwek, moreli lub większych truskawek zwykły cukier lub cukier z prawdziwą wanilią 70 g roztopionego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Tłuczone ziemniaki, mąkę, jajko i sól umieść w misie i zagnieć dłońmi lub mikserem zakończonym hakiem. Po tym wyłóż na blat kuchenny i zarób przez kolejną chwilę, jeśli ciasto bardzo klei się
ProstePesto.pljako danie główne np. z dodatkiem czerwonej kapusty z wolnowara , ale także na zimno jako wędlina na kanapki. Polędwiczka jest niezwykle smaczna, a aromatyczny farsz pieczarkowy z dodatkiem suszonych śliwek daje jej delikatny słodkawy posmak. Ponadto jest stosunkowo szybka i łatwa do przygotowania. Gorąco polecam! Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa opakowanie boczku w plastrach(...)szalotka bananowa 130g pieczarek 4 suszone śliwki duża szczypta ziół prowansalskich 2 łyżki mielonej bułki sól, pieprz Polędwiczka faszerowana przepis: Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę. Gdy cebula się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki. Wszystko chwilę smażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Usmażone pieczarki przełożyć do miski, dodać
Codzienne Gotowanie