krótkiej przerwie Witam ponownie :) Obiecany przepis na ciasto ze śliwkami. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki . Z braku składników musiałam go troszeczkę zmodyfikować i tak zamiast masła jest olej rzepakowy, pominęłam mleko, a zamiast śmietany 18% jest jogurt grecki 10%, dałam też ekstrakt z wanilii, bo nie miałam już ziarenek z laski wanilii. Troszkę się też nie posłuchałam(...)jajka 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 700 – 800 g świeżych śliwek, wypestkowanych W misce rozmącić jajka trzepaczką, dodać cukier, ekstrakt, jogurt, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia i sodę wymieszać i przesiać. Do miski na zmianę dodać
moj przepis nałyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego lub 60 gr rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 małe jabłka cieniutko pokrojone (opcjonalnie ) lub 4 duże śliwki (pokrojone na 4 księżyce) lub inne owoce Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól. Mleko delikatnie podgrzać (do temp. około 42 st). W mleku rozpuścić drożdże, cukier i dwie(...)wodzie (by się nie kleiło do łyżki), racuchy układać w 4 cm odstępach od siebie, bo rosną w bok i w górę. W każdego racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek lub innych owoców. Piec w piekarniku z termoobiegiem dwie blachy na raz do koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową. Tu w wersji ze śliwkami
moj przepis nałyżkach zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera). W drugiej misie ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Żelatynę delikatnie(...)ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na 3-5 godzin do całkowitego stężenia. Następnie po tym czasie, na serniku poukładać owoce. Ja najpierw na samym brzegu sernika ułożyłam borówki, następnie śliwki (2-3 z każdego koloru) pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć
moj przepis nawww.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1kg kapusty kiszonej -1 kg kapusty słodkiej -300 g suszonych grzybów -garść suszonych ( nie wędzonych! ) śliwek ( najlepiej węgierek ) -1cebula -2 łyżki oleju rzepakowego -100 g masła -4 liście laurowe -4 ziela angielskie -1 łyżka kminku -sól, pieprz do smaku -1łyżka maggi Grzyby namoczyć(...)wodą do całkowitego przykrycia, gotować do miękkości, odcedzić. W drugim garnku włożyć kapustę kiszoną, zalać wodą do przykrycia i gotować ok. pół godziny, po czym odcedzić (wywar zachować ) Śliwki zalać wrzątkiem (pół szklanki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Ugotowane grzyby odcedzić (zachować wywar), cebulę pokroić w drobną kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać olej
Kulinarne przemysleniamoim bigosie użyłam pieczarek, które można podać nawet trzylatkom. Zrezygnowałam również z mięsa, co w moim przekonaniu zupełnie nie pogorszyło smaku bigosu, a nadało mu lekkości. Dodałam też śliwki suszone, których intensywny aromat współgra z kapustą. Ich dodatek sprawił, że w bigosie jest co pogryźć i nie brakuje mięsa. Ten przepis jest pomysłem bazowym, który można dowolnie modyfikować. Możemy(...)10px; width: 32px; height: 31px; background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } LEKKI BIGOS WEGETARIAŃSKI DLA DZIECI Składniki: 500 g kapusty kiszonej 500 g kapusty białej, surowej 1 cebula 100 g śliwek suszonych 700 ml passaty pomidorowej (sos pomidorowy w butelce) 1 jabłko 1 gruszka 6 pieczarek 2-3 łyżki oleju 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka soli Przyprawy
Wiszniówkaobojętnie Słodzone miodem, zawierają same wspaniałe i pożywne składniki. Składniki na około 8 batonów: 1/3 szklanki słonecznika ¼ szklanki siemienia lnianego ½ szklanki płatków migdałów ½ szklanki siekanych orzechów laskowych 15 suszonych śliwek 3 łyżki miodu 1 łyżka roztopionego masła Uwaga: szklanka 200 ml Śliwki kroję na małe kawałki. Do miski wsypuję słonecznik, siemię lniane, migdały, orzechy i pokrojone śliwki. Dodaję do tego
Słodki sentymentproszku kokosowe -ale przyznam - nie robiłam z nim. Ale w najbliższym czasie sprawdzę. Zamiast mleka w proszku weganie mogą użyć czerwoną fasolę. Do środka poszedł cukier kokosowy, pistacje, śliwka suszona i żurawina. Na wierzch płatki róż. mleko w proszku 250 gram masło lub olej kokosowy (125 gram) cukier kokosowy 1/2 szklanki woda 1/2 szklanki kakao 2 łyżki(...)gram pistacji garść żurawiny kilka śliwek suszonych kalifornijskich gorzka czekolada 100 gram 1 łyżka masła ( oleju kokosowego) Małą keksówkę wyłóż papierem i przelej masę.Do garnka wlej wodę, dodaj kakao, masło, cukier kokosowy oraz osiem kostek gorzkiej czekolady - zagotuj mieszając składniki. Odstaw do wystygnięcia. Posiekaj pistacje, żurawinę i śliwki. Do przestudzonej mieszanki dodaj mleko w proszku
AZgotuj!Śledzie po kaszubsku. Przepis na domowe śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku z duszoną cebulą, suszonymi śliwkami, z koncentratem pomidorowym i olejem. Śledzie doprawione pieprzem ziołowym oraz majerankiem, marynowane w zalewie octowej. Bardzo łatwy przepis, który warto wypróbować :) Prosty i szybki przepis na śledzie po kaszubsku: składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Śledzie po kaszubsku. Śledzie(...)ziarenka ziela angielskiego Wszystkie składniki zalewy zagotować, wystudzić zalać śledzie. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24h. Następnie: 3-4 cebule, pokrojone w piórka 6 śliwek suszonych, pokrojonych w paseczki 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku pieprz ziołowy do smaku i sól (ewentualnie) 1/2 ilości zalewy
Moja Książka Kucharskabardzo silnymi antyoksydantami, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym spowodowanym wolnymi rodnikami. Sok jest również bogaty w witaminę K – reguluje krzepliwość krwi i wpływa na stan kości. Śliwka Sok ze śliwek w porównaniu do wymienionych powyżej charakteryzuje się dużymi ilościami witaminy z grupy B – regulują działanie układu nerwowego, wytwarzanie czerwonych krwinek, utrzymują skórę i błony śluzowe w dobrej kondycji(...)także odpowiadają za wykorzystanie energii z pożywienia. Szklanka soku ze śliwek zawiera: 176 kcal 42 g węglowodanów 1,5 g białka 2,5 g błonnika Witamina B2 Witamina B3 Witamina B6 Magnez Mangan Żelazo Potas Świetnie sprawdzi się również jako środek przeczyszczający. Burak ćwikłowy Warzywo sportowców! Ze względu na duże ilości azotanów, które rozszerzają naczynia krwionośne prowadzi do zwiększonego odporności
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 2000g Wieprzowina łopatka- 1000g Kiełbasa- 400g Boczek- 300g Kapusta biała- 300g Pieczarki- 250g Szynka- 200g Cebula- 180g Śliwka suszona- 80g Koncentrat- 70g Smalec- 100g Masło- 100g Grzyby suszone- 40g Ziele angielskie- 3 ziarna Liść laurowy- 3 sztuki Sól, pieprz, papryka ostra Śliwki przekrawamy na pół i razem z grzybami zalewami gorącą wodą na całą noc. Kapustę(...)razie potrzeby przepłukać raz i poszatkować. Przełożyć do dużego garnka, dodać grzyby i śliwki razem z wodą, zalać wodą aby przykryć kapustę. Dodać ziele i liście laurowe i masło (50g). Dusić na małym ogniu. Wędliny pokroić- szynka w paski, kiełbasa, boczek w kostkę. Łopatkę w kostkę 1×1 cm- przyprawić. Podsmażyć łopatkę na smalcu (50g) do zrumienienie, odłożyć
serzmiesemtych sklepowych alkoholowych gotowców, fu. Do domowego grzańca dodacie sobie co chcecie i ile chcecie. Ja, zamiast pomarańczy postanowiłam wrzucić mandarynki. Fajnie. Myślę, że dobrym pomysłem są również suszone śliwki. Zresztą, co ja Wam tutaj będę. Próbujcie. Mam jeszcze w planie podgrzać piwo i cydr. Można coś jeszcze podgrzać? Składniki: 1 l wytrawnego czerwonego wina 2 mandarynki 4 suszone śliwki(...)bardzo małym ogniu. Nie zagotujcie grzańca, ma być gorący, ale bez przesady. No i przede wszystkim nie chcemy, żeby nam pouciekały procenty. Artykuł Grzane wino z mandarynkami i suszonymi śliwkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovycynamonem. Robią się długo, ale warto. Tego typu przetwory muszą się robić powoli, powinny swoje odleżeć na patelni, to naprawdę wpływa na ich smak. Róbcie więc, mimo obecnych cen śliwek. Składniki: 2 kg śliwek węgierek 500 g cukru (lub więcej) 1/3 łyżeczki cynamonu Śliwki myjemy, pozbywamy je pestek i wrzucamy do naczynia z grubym dnem. Smażymy je około godziny
KardamonovyNarodzenie np. jako dodatek do pieczonych mięsiw. Zawekowałam dwa małe słoiki, za parę tygodni będziemy się nim raczyć. Składniki: 1 szklanka passaty pomidorowej 2 średnie cebule 10 suszonych śliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżki octu śliwkowego (można użyć winnego) 1 cm kawałek korzenia imbiru 1 łyżka brązowego cukru pół łyżeczki(...)olej rzepakowy Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobnione ząbki czosnku, rumienimy. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki śliwki, passatę, sos sojowy, Worcester, ocet, cukier i przyprawy, a także obrany i pokrojony w plasterki imbir. Wszystko smażymy na wolnym ogniu aż do redukcji płynów. Ja sosu nie zblendowałam
Kardamonovyduże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 gałązka rozmarynu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie(...)Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego śliwki, przyprawy, poszatkowany rozmaryn, namoczony chleb razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Mięso przekładamy do foremek wysmarowanych olejem do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach
Kardamonovy