śliwka - 11236 przepisów (strona:223/750)

Ciasto z renklodami 66

Drzewo aż uginało się od ilości śliwek. Z każdym dniem robiły się one coraz bardziej żółte, miękkie i słodkie. W końcu nadszedł ten dzień, kiedy mogliśmy zerwać w pełni dojrzałe owoce. A pora była już najwyższa, gdyż niebawem mogliśmy przegrać w konkurencji z osami. Dość długo zastanawialiśmy się, jakie ciasto z renklodami upiec, ostatecznie wybraliśmy najbardziej pracowitą wersję, jaka przyszła(...)włożyć ciasto i piec z funkcją termoobiegu przez 25 minut . Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku i wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Galaretka z renklod: Śliwki umyć i pozbawić pestek. Gotować z dodatkiem cukru do częściowego odparowania wody. Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie rozmieszać i wlać do owoców, zamieszać do połączenia składników. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Masa śmietanowa: Schłodzoną

niecodziennikpary
Pleśniak 65

Pleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu pleśniak zyskał jeszcze dodatkowe smaki i aromaty. Tym razem mieliśmy się z kim dzielić, więc ciasta wystarczyło tylko na dwa dni i każdemu było mało. Częściej mogłoby tak być, kalorie rozchodziłyby się na więcej osób(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny (250 g) 2 / 3 szklanki cukru 1 opakowanie czerwonego kisielu 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka owoce (jabłka, truskawki, śliwki) na pokrycie jednej warstwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, przesianej mąki, margaryny i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 3 części, jedną wymieszać

niecodziennikpary
Surówka z kapusty pekińskiej z owocami 76

owoce. Taką kombinację smakową poznałam jeszcze w czasach studiów, kiedy to byłam częstowana surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka lub pomarańczy. Nasza wersja jest z pomarańczami i śliwkami, ale tak naprawdę można taką surówkę skomponować z dowolnych owocowych dodatków. Dodatkowych atutów smakowych dostarcza świeża mięta użyta do dresingu miodowo-winnego, jest ona jednocześnie zielonym akcentem na talerzu. Surówka(...)kapusty pekińskiej z owocami z pewnością warta jest spróbowania. Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z owocami 1 średnia kapusta pekińska (ok. 500 g) 5-7 śliwek 1 pomarańcza 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżka miodu 10 listków świeżej mięty sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę pekińską drobno pokroić

niecodziennikpary
Drożdżowa strucla bożonarodzeniowa 80

soli 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 / 2 płaskiej łyżeczki cynamonu 2 łyżki rumu Bakalie: 50 g kandyzowanych skórek owocowych 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych śliwek 50 g rodzynek Masa marcepanowa: 100 g masy marcepanowej 50 g kandyzowanych skórek owocowych 1 żółtko Dodatkowo na białą posypkę: 50 g rozpuszczonego masła 100 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)rozczyn, masło, utarte żółtka oraz rum, dodać sól i cynamon. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć je ściereczką, pozostawić na 40 minut w cieple do wyrośnięcia. Bakalie: Orzechy posiekać, śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Kandyzowane skórki owoców, śliwki oraz rodzynki zalać rumem, odstawić do nasiąknięcia. Następnie osączyć na sitku. Masa marcepanowa: Kandyzowane skórki bardzo drobno posiekać nożem, wsypać do marcepana

niecodziennikpary
Warstwowy sernikomakowiec 87

masła 125 g cukru 1 żółtko 1 szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Masa makowa: 400 g niebieskiego maku 70 g migdałów 70 g rodzynek 70 g suszony śliwek 70 g kandyzowanych skórek pomarańczy 5 czubatych łyżek cukru pudru 3 jajka 25 g masła 3 łyżki miodu kilka kropelek olejku migdałowego Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)folię spożywczą, wstawić do lodówki na godzinę. Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą, tak aby był całkowicie przykryty, odstawić na godzinę. Rodzynki zalać gorącą wodą, pozostawić do napęcznienia. Śliwki i migdały posiekać na mniejsze kawałki. Po tym czasie mak wylać na gęste sitko i osączyć z wody, zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając drobnego sitka. Przełożyć do garnka

niecodziennikpary
Mince pies 59

maki pszennej 125 g zimnego masła 125 g cukru 1 jajko Nadzienie: 30 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 15 g suszonych jagód 30 g daktyli 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 50 g migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g cukru 40 ml słodkiego czerwonego wina sok i skórka z 1 pomarańczy sok i skórka(...)liść laurowy 1 / 4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu 100 ml brandy lub whisky Dodatkowo: 1 jajko cukier do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: Daktyle, suszone śliwki, morele oraz migdały drobno posiekać. Goździki oraz ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Do dużego garnka wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy i cytryny oraz wino, podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Wsypać

niecodziennikpary
Buraczki ze śliwką 67

pomidory, to nasze ulubione warzywa. Oba kochamy w każdej postaci. W wersji słodkiej, która wyszła nam jak za dobrych, starych czasów. Składniki: 500 g buraków czerwonych 3 żółte śliwki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki miodu 50 ml octu ryżowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Buraczki owijamy w folię, pieczemy 80 minut w 190°C. Śliwki owijamy w folię, dodajemy po 80 minutach do piekarnika i zapiekamy kwadrans. Buraczki i śliwki obieramy i ścieramy   na tarce o dużych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, miód i ocet. Do smaku

R'n'G Kitchen
Dietetyczne brownie ze śliwkami (z kaszy gryczanej) 140

bardzo sycące w smaku. To takie oszukane, dietetyczne brownie, które w swoim składzie nie zawiera cukru, tłuszczu, jajek czy nabiału. Ciasto czekoladowe idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi śliwkami. Poniższe ciasto przygotowałam na bazie nieugotowanej, białej kaszy gryczanej i czarnego kakao. Według mnie ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło, np. tuż po upieczeniu.  Składniki na keksówkę o długości(...)woreczek kaszy gryczanej białej (100 g) 1 duży, dojrzały banan 3-4 duże śliwki 1 spora garść żurawiny 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki czarnego kakao Surową kaszę zalać zimną wodą (2-3 cm ponad wysokość kaszy) i zostawić na noc. Na drugi dzień kaszę kilka razy przepłukać i odsączyć z wody. Do rozdrabniacza blendera przełożyć kaszę, dodać pokrojonego banana

Ugotować
FANTAZJA 90

białego sera 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej  Dodatkowo: 3 duże jabłka 150 g suszonych śliwek Przygotowanie: Masa serowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysta masę. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać(...)Następnie dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać.  Śliwki suszone - pokroić w średnią kostkę. Jeśli są twarde można wcześniej namoczyć w wodzie ok. 60 minut. Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnia kostkę. Ciasto cynamonowe - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem

Ciastka - domowe słodkości
Pręga wołowa wolno warzona. 106

Dziś przepis na mięso wolno duszone z cebulą i śliwką suszoną tradycyjnie - Suską sechlońską o lekko wędzonym aromacie. Pręga wołowa  z suską sechlońską. 1 kg pręgi wołowej bez kości 2 cebule 8-10 suszonych śliwek sól i pieprz do smaku sos sojowy do skropienia Mięso umyłam, skropiłam sosem sojowym, oprószyłam odrobiną soli ( sos sojowy już jest słony) oraz pieprzem(...)Obrałam i pokroiłam cebulę w piórka. Do misy wolnowara włożyłam mięso przekładając je cebulą i posypując śliwkami. Wlałam pół szklanki wody po czym włączyłam pokrętło na LOW, nakryłam pokrywą i "zapomniałam" o gotowaniu na 6 godzin. W miarę upływu czasu zaczął rozchodzić się zapach smakowitego dania. Mięso podałam w naleśniku na pierzynce jarmużu

Gotuj Sam!
TORT RYBA "POŁÓW DNIA" (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU WĘDKARSKIM) 145

tradycyjnie z biszkoptu. Jak zapewne wiecie, brownie jest ciężkie, masywne, idealne do formowania kształtu, więc zrobienie ryby nie stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie(...)pól mlecznej i gorzkiej) 400 g miękkiego masła 4 łyżki przyprawy piernikowej 6 jajek 450 g cukru pudru szczypta soli 200 g mąki  350 g suszonych śliwek SKŁADNIKI NA KREM CYNAMONOWY: 500 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 500 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej) 3 - 4 łyżki cukru pudru (ilość według uznania) 2 łyżeczki cynamonu SKŁADNIKI NA MASĘ MAŚLANĄ DO OBŁOŻENIA

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z kurczakiem i śliwkami 67

Sezon na śliwki uważam za rozpoczęty! Ja swoją inaugurację zrobiłam parę dni temu, kiedy to umierałam z głodu. Przyzwyczajona jestem do tego, że ok 12.00 w pracy idziemy całym działem jeść obiad i będąc w Poznaniu u rodziców poczułam ssanie w żołądku. Za długo nie myślałam – wyjęłam patelnię, pocięłam kurczaka w kostkę i szybko zamarynowałam. Przygotowałam szybką, sycącą sałatkę(...)którą zawsze można zabrać ze sobą do pracy. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka (150 – 200 g) 4 śliwki węgierki 1 pomidora kilka liści sałaty 1 ogórka gruntowego sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Kurczaka myjemy, wykrawamy wszystkie błonki, które będą nam przeszkadzać. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy po czym odstawiamy na ok 30 minut

Szybko Tanio Smacznie