śliwka - 11236 przepisów (strona:222/750)

Cytrynowe ciasto drożdżowe 122

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CZEKOLADOWE BROWNIE Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ 57

Wilgotne, mocno czekoladowe brownie z suszonymi śliwkami i delikatnie wyczuwalnym akcentem korzennym. Ciasto jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. A co najważniejsze, u mnie w domu znika ekspresowo, nie zdąży się wystudzić a już zajadamy ;) Przepis dostałam od koleżanki i od razu spróbowałam, smakuje nam tak, że od tamtego czasu piekę je dość często :) Składniki na blachę(...)piernikowej  * 100 g gorzkiej czekolady  * 100 g deserowej czekolady  * 3 jajka  * 270 g cukru  * 135 g mąki pszennej * szczypta soli  * 150 g suszonych śliwek Wykonanie: Masło włożyć do rondelka, dodać przyprawę piernikową i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać obydwie czekolady połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce

Zrób to smacznie
Drożdżowe 109

Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała mi koleżanka Ania , troszeczkę go zmodyfikowałam. Składniki na dwie keksówki (10×30 cm liczone na dole): 650 gr mąki pszennej typ 650 (można(...)dać pół na pół z razową) 45 gr masła 50 gr drożdży 300 ml mleka 1/4 szklanki cukru 3 jajka szczypta soli 300-400 gr śliwek świeżych wypestkowanych Mleko podgrzać, dodać drożdże, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (zabrać z 650 gr). Odstawić aż rozczyn ruszy, znaczy zgęstnieje, zacznie rosnąć. Do miski wsypać resztę mąki, wbić jajka, dodać rozczyn, sól

moj przepis na
Ekspresowy dżem śliwkowy 114

drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc przepis jest bardzo prosty, wyjdą nam dwa słoiczki po około 330 ml. 1 kg śliwek 400 gr cukru (można dodać mniej w zależności od słodkości śliwek) Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy do żaroodpornego naczynia rozcięciem do góry, wysypujemy na to cukier równomiernie. Wkładamy do nagrzanego

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 92

łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego lub 60 gr rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 małe jabłka cieniutko pokrojone (opcjonalnie ) lub 4 duże śliwki (pokrojone na 4 księżyce) lub inne owoce Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól. Mleko delikatnie podgrzać (do temp. około 42 st). W mleku rozpuścić drożdże, cukier i dwie(...)wodzie (by się nie kleiło do łyżki), racuchy układać w 4 cm odstępach od siebie, bo rosną w bok i w górę. W każdego racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek lub innych owoców. Piec w piekarniku z termoobiegiem dwie blachy na raz do koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową. Tu w wersji ze śliwkami

moj przepis na
Borówkowy sernik na zimno 94

łyżkach zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera). W drugiej misie ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Żelatynę delikatnie(...)ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na 3-5 godzin do całkowitego stężenia. Następnie po tym czasie, na serniku poukładać owoce. Ja najpierw na samym brzegu sernika ułożyłam borówki, następnie śliwki (2-3 z każdego koloru) pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć

moj przepis na
Biriani czyli kurczak po indyjsku 122

potraw z ryżu wywodząca się z kuchni indyjskiej. Moja wersja to ryż basmati pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżego startego imbiru, aromatycznych, soczystych kawałków kurczaka i suszonych śliwek. Smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g ryżu basmati 750g mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości 5 ząbków czosnku 4 cebule 40g startego(...)świeżego imbiru 100g suszonych śliwek 1,5 łyżki przyprawy Biryani Masala 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej pieprz sól Wykonanie: 1. Ryż wypłukać w wodzie, następnie zalać wodą i odstawić na około 15-20 minut. Po tym czasie ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 2. Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik Czekośliwka 106

SERNIK CZEKOŚLIWKA 🍰🍫 Wiecie, że śliwka w czekoladzie to mój chyba ulubiony słodycz? Uwielbiam ją, a w wersji sernikowej powala na kolana, serio 🤤 nie wierzę, że wyszedł aż tak dobry 😅 Składniki : 1 kg twarogu sernikowego 4 jajka 3/4 szkl. mleka 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu /cukru 2 duże garście śliwek suszonych Polewa: 50 g czekolady gorzkiej(...)masła 3 łyżki kakao Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy ze słodzidłem. Dodajemy twaróg i miksujemy. Wsypujemy budynie i wlewamy mleko. Miksujemy. Śliwki drobno kroimy. Wrzucamy do masy. Mieszamy. Przekładamy masę do formy. Pieczemy przez 60 min. Sernik studzimy. Robimy polewę w rondelku z podanych składników. Polewamy i czekamy aż zastygnie

Czarnawisienka
Ciasto kefirowe ze Śliwkami i kruszonką 59

oleju 2 jajka L 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat pomarańczowy Na kruszonkę: 8 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Ponad to: Ok.40 szt śliwek renklod  Śliwki umyć, przekroić na pół o wyjąć pestki.Cukier zmiksować z jajkami, następnie dodać olej, kefir, proszek do pieczenia, mąkę i aromat i ponownie zmiksować. Wylać na blaszkę 25x25(...)wyłożoną papierem. Składniki na kruszonkę wymieszać szybko- konsystencja ma przypominać mokry piasek. Śliwki ułożyć na cieście, posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 45 minut. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Ciasto z renklodami 74

Drzewo aż uginało się od ilości śliwek. Z każdym dniem robiły się one coraz bardziej żółte, miękkie i słodkie. W końcu nadszedł ten dzień, kiedy mogliśmy zerwać w pełni dojrzałe owoce. A pora była już najwyższa, gdyż niebawem mogliśmy przegrać w konkurencji z osami. Dość długo zastanawialiśmy się, jakie ciasto z renklodami upiec, ostatecznie wybraliśmy najbardziej pracowitą wersję, jaka przyszła(...)włożyć ciasto i piec z funkcją termoobiegu przez 25 minut . Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku i wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Galaretka z renklod: Śliwki umyć i pozbawić pestek. Gotować z dodatkiem cukru do częściowego odparowania wody. Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie rozmieszać i wlać do owoców, zamieszać do połączenia składników. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Masa śmietanowa: Schłodzoną

niecodziennikpary
Pleśniak 75

Pleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu pleśniak zyskał jeszcze dodatkowe smaki i aromaty. Tym razem mieliśmy się z kim dzielić, więc ciasta wystarczyło tylko na dwa dni i każdemu było mało. Częściej mogłoby tak być, kalorie rozchodziłyby się na więcej osób(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny (250 g) 2 / 3 szklanki cukru 1 opakowanie czerwonego kisielu 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka owoce (jabłka, truskawki, śliwki) na pokrycie jednej warstwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, przesianej mąki, margaryny i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 3 części, jedną wymieszać

niecodziennikpary
Surówka z kapusty pekińskiej z owocami 85

owoce. Taką kombinację smakową poznałam jeszcze w czasach studiów, kiedy to byłam częstowana surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka lub pomarańczy. Nasza wersja jest z pomarańczami i śliwkami, ale tak naprawdę można taką surówkę skomponować z dowolnych owocowych dodatków. Dodatkowych atutów smakowych dostarcza świeża mięta użyta do dresingu miodowo-winnego, jest ona jednocześnie zielonym akcentem na talerzu. Surówka(...)kapusty pekińskiej z owocami z pewnością warta jest spróbowania. Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z owocami 1 średnia kapusta pekińska (ok. 500 g) 5-7 śliwek 1 pomarańcza 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżka miodu 10 listków świeżej mięty sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę pekińską drobno pokroić

niecodziennikpary
Drożdżowa strucla bożonarodzeniowa 89

soli 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 / 2 płaskiej łyżeczki cynamonu 2 łyżki rumu Bakalie: 50 g kandyzowanych skórek owocowych 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych śliwek 50 g rodzynek Masa marcepanowa: 100 g masy marcepanowej 50 g kandyzowanych skórek owocowych 1 żółtko Dodatkowo na białą posypkę: 50 g rozpuszczonego masła 100 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)rozczyn, masło, utarte żółtka oraz rum, dodać sól i cynamon. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć je ściereczką, pozostawić na 40 minut w cieple do wyrośnięcia. Bakalie: Orzechy posiekać, śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Kandyzowane skórki owoców, śliwki oraz rodzynki zalać rumem, odstawić do nasiąknięcia. Następnie osączyć na sitku. Masa marcepanowa: Kandyzowane skórki bardzo drobno posiekać nożem, wsypać do marcepana

niecodziennikpary
Warstwowy sernikomakowiec 98

masła 125 g cukru 1 żółtko 1 szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Masa makowa: 400 g niebieskiego maku 70 g migdałów 70 g rodzynek 70 g suszony śliwek 70 g kandyzowanych skórek pomarańczy 5 czubatych łyżek cukru pudru 3 jajka 25 g masła 3 łyżki miodu kilka kropelek olejku migdałowego Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)folię spożywczą, wstawić do lodówki na godzinę. Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą, tak aby był całkowicie przykryty, odstawić na godzinę. Rodzynki zalać gorącą wodą, pozostawić do napęcznienia. Śliwki i migdały posiekać na mniejsze kawałki. Po tym czasie mak wylać na gęste sitko i osączyć z wody, zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając drobnego sitka. Przełożyć do garnka

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania