przy odchudzaniu. Witaminy, minerały i antyoksydanty wspierają pracę układów sercowo-naczyniowego i pokarmowego. Młody miąższ można dodawać do sałatek lub dusić z innymi warzywami. Nadaje się też na przetwory. Śliwki węgierki. Przywędrowały do nas z Węgier, stąd polska nazwa. Śliwki były ulubionym przysmakiem Stanisława Augusta Poniatowskiego. Podanie suszonych śliwek było sygnałem zakończenia obiadu czwartkowego. Zawierają witaminy ze wszystkich grup
ProstePesto.plbagietki lub innego ciemnego pieczywa – 1 łyżka posiekanego koperku Składniki konfitura z cebuli: – 2 czerwone cebule – 1/3 szklanki octu balsamicznego – 1/3 szklanki wody – 1 łyżka miodu – 5 suszonych śliwek – 2 łyżki rodzynek – 2 łyżki żurawiny suszonej – płaska łyżeczka płatków chilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę pokrój w cienkie piórka a śliwki na mniejsze kawałki. Na patelnię wlej miód i wrzuć całą pokrojoną(...)cebulę. a następnie dodajcie cebulę. Duś ją przez 2-3 minuty po czym dodaj na patelnię ocet balsamiczny, a następnie pokrojone śliwki, rodzynki i żurawinę. Dopraw całość chilli i smaż od czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Płyn zredukuje się podczas gotowania dlatego w połowie tego czasu należy uzupełnić płyn dolewając wskazaną porcję wody. Przygotuj kromki pieczywa, najlepiej małe
nietylkopasta.plNajlepsze na świecie, ciasto maślane ze śliwkami oraz posypką z brązowego cukru i cynamonu, która podczas pieczenia cudownie się karmelizuje tworząc pyszną, słodką skorupkę. Co więcej, ciasto można upiec prawie z każdymi innymi owocami i … The post Ciasto ucierane ze śliwkami i cynamonem appeared first on FitSweet
Fitsweet.medomów, tyle przepisów na bigos. Dla mnie to właśnie ten przepis, jest tym przepisem na najlepszy domowy bigos. Taki z dużą ilością mięsa z grzybami i wędzoną śliwką. Jego przygotowanie jest czasochłonne, ale dzięki temu nasz bigos odwdzięczy się nam smakiem i aromatem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1 kg białej kapusty 2 kg łopatki(...)wieprzowej 1 kg kiełbasy 750 g boczku wędzonego 5 dużych cebul 200 g suszonych grzybów 10 śliwek wędzonych 1 szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie) 4-5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy smalec 10 liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca 4 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewam wodą i odkładam
magiczna kuchnia Kasimarokańskich przypraw i długiego czasu duszenia. Mięso powinno dusić się przynajmniej 2 godziny, by było mięciutkie i delikatne. Do marokańskiego gulaszu wołowego dodajemy garść suszonych owoców - mogą to być śliwki, morele albo rodzynki. Wspaniałym dodatkiem do mięsa jest również aromatyczna, świeża kolendra i chrupiące migdały. Dzięki tym dodatkom mięso wołowe nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Wołowina po marokańsku wspaniale smakuje(...)łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego - nie mylić z kminkiem!), opcjonalnie szczypta chili, sól (dodajemy na końcu duszenia) cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów, 6 suszonych śliwek, 2-3 szklanki wody, ok. 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki / słoika), łyżeczka miodu (lub do smaku) kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku), kilka łyżek posiekanej świeżej
Lekcje w kuchniCiasto idealne na święta czy imprezy rodzinne, bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Ps. w przypadku braku śliwek do biszkoptu, można zastąpić je innymi owocami lub zostawić biszkopt pusty. Składniki na blaszkę 21 x 21 cm Biszkopt: 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki kakao 1/3 szkl cukru(...)śliwek np. węgierek Masa: 250 g mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 60 ml wody zimnej 5 łyżek cukru pudru Napar: 200 ml zaparzonej kawy 50 ml wódki Dodatkowo: kakao do posypania biszkoptów i wierzchu podłużne biszkopty Biszkopt 1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem
Gotowanie...to proste !Jedno z moich ulubionych ciast sezonowych jest właśnie drożdżówka ze śliwkami. Zapraszam po sprawdzony i niezawodny przepis! Składniki (blaszka 20x30cm lub większa) : 500 g mąki pszennej 3 jajka 3 żółtka 200 ml mleka 50 g świeżych drożdży 100 g cukru 100 g masła 400 g dojrzałych śliwek (najlepsze będą węgierki, ale mogą być też inne - jak u mnie) Kruszonka(...)godziny do podwojenia, a nawet potrojenia swojej objętości). 4. Połączyć palcami składniki kruszonki. 5. Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Na nim ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Wierzch posypać kruszonką. Ponownie odstawić, by podwoiło swoją objętość (na około 20-25 minut). 6. Piec w 180 st.C przez około 35 minut. Smacznego!!! Źródło: kwestiasmaku.com
Kuchnia domowa AniSezon na śliwki w pełni, więc pora je doskonale wykorzystać! Polecam użyć jako substancji słodzącej miodu z pasieki Apimar , który sprawi, że ciacho jest jeszcze lepsze! Składniki: 2 jaja 40ml oleju rzepakowego 60ml miodu z maliną 70g mąki ryżowej 70g mąki kukurydzianej 5g proszku do pieczenia 100g jogurtu greckiego 300g śliwek bez pestek Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z miodem(...)puszystą masę. Dodać olej, mąki, proszek do pieczenia i jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnię wyłożyć pokrojone połówki śliwek. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaŻółciutkie, mięciutkie, pachnące jesienią – dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami, które smakuje nawet 5ego dnia, rośnie w nocy i przypomina babcine wypieki. Pulchne, wilgotne, miękkie, a dodatek kruszonki to już śwlieczka na tym torcie! Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami Tortownica o średnicy 24 cm lub … Artykuł Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami pochodzi z serwisu
Flymetothespoon