Sezon śliwek rozpoczęty, czas powideł, knedli, śliwkowych ciast, tak lubię to! ;) Ostatnio intensywnie myślę o przeprowadzeniu konkursu, w którym nagrodą będzie wypiek mojej produkcji, co myślicie? Chcecie? Zjecie? :) czekam na odzew :) Składniki: około 6 śliwek 2 jajka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2 łyżki płatków owsianych szczypta sody łyżeczka przyprawy do piernika łyżka ksylitolu firmy Oleofarm Sposób przygotowania: białka(...)ubijamy na sztywną pianę razem z ksylitolem żółtka, len, przyprawę, płatki, sodę miksujemy do powstałej masy dodajemy białka, mieszamy śliwki kroimy w ćwiartki, układamy w żaroodpornym naczyniu, a na wierzch wylewamy ciasto pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDzisiejsza propozycja to super prosty i super smaczny placek, do którego pasują wszystkie owoce! U nas skończyło się na śliwkach, bo w sezonie musi być chociażby jeden wypiek ze śliwkami! Prawda? Przepis od niezawodnej Doroty z Moich Wypieków ! Składniki: 160 ml oleju słonecznikowego, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 duże jajko, skórka otarta i sok wyciśnięty(...)cytryny, 600 g jogurtu greckiego, 500 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 600 - 700 g dowolonych owoców ( u nas duże śliwki) Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej! W misce wymieszać trzepaczką do połączenia olej, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Następnie dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą
Plate of Joydoczekał się swej premiery, a już trochę czasu minęło od kiedy go zrobiłam, ale smak i tak jest niezapomniany. Polecam Wam sernik w kolejnej odsłonie, tym razem ze śliwka kalifornijską i bakaliami, czyli mocno nadziany :) Składniki: 1 kg twarogu 8 jaj 2 opakowania budyniu 250 gram masła 1,5 szklanki cukru 150 g śliwki kalifornijskiej 1 opakowanie mieszanki bakaliowej(...)Wykonanie: Śliwki zalewam gorącą wodą i odstawiam by spęczniały. Wersji dla dorosłych możecie zalać je alkoholem. Żółtka ucieram z cukrem na puch, dodaję po trochu miękkie masło i twaróg przepuszczony przez maszynkę. na końcu ubijam białka i łączę delikatnie z masą serową, za pomocą łopatki. Wsypuję osączone rodzynki i bakalie obtoczone w mące, wymieszam szybciutko i przekładam do blaszki
Ciasteczkowy Potwórjednej kromce się nie skończy! Składniki: puszka białej fasoli, odsączonej z zalewy (możesz też ugotować ją samemu, ale tak jest szybciej) 2 cebule garść suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 2 goździki 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki sosu sojowego (jasnego) olej do smażenia sól, świeżo mielony czarny pieprz(...)bursztynowego koloru. Odłóż do wystudzenia, a następnie wyjmij przyprawy. Do kielicha blendera wrzuć fasolę, dolej 100 ml zimnej wody , dodaj sos sojowy i zmiksuj na pastę. Wrzuć cebulkę , pokrojone śliwki oraz majeranek . Zmiksuj wszystko razem przez krótką chwilę, tak, aby kawałki śliwek były nadal widoczne. Przypraw, solą i pieprzem do smaku . Możesz dodać również więcej majeranku i sosu sojowego. Teraz
Food Squarerazu wydał mi się świetną alternatywą do tych fasolowych . Recepturę nieco zmodyfikowałem, by pasztet był w pełni wegański - zamiast jajek użyłem siemienia lnianego . Dodałem również suszone śliwki i kilka przypraw, które podkręciły jego smak jeszcze bardziej. Pasztet świetnie się kroi, jest smarowny i smakuje wprost wybornie. Nie zastanawiaj się dłużej nad jego przygotowaniem, daję Tobie moje słowo, że jest(...)znalazł! PS. Dzięki dziewczyny za przekazanie tego świetnego przepisu światu. :) Składniki: 2 duże selery 250 g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę garść suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki 1 szklanka otrębów lub zmielonych płatków owsianych (w wersji bezglutenowej, wybieraj te, które nie są nim zanieczyszczone) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 250 ml warzywnego bulionu 1 łyżka
Food Squarekawy w pracy:) Musli nadaje się również jako dodatek do deserów, jogurtów oraz owoców. Jest słodkie, sycące i ma zdecydowany smak, to wszystko dzięki gorzkiej czekoladzie, która ze słodką śliwką tworzy prawdziwy odlot! Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych Garść suszonych śliwek 50 gr gorzkiej czekolady Siemię lniane (łyżka stołowa) Garśc pestek dyni Masło (łyżka stołowa) Miód (3 łyżki stołowe(...)odstawiam do ostygnięcia. Płatki owsiane, pestki dyni oraz siemię lniane prażę na suchej patelni, aż płatki uzyskają złocisty kolor. Następnie łącze je z posiekaną czekoladą oraz drobno rozkrojonymi śliwkami. Wszystkie suche składniki zalewam mieszanką z rondla i dokładnie mieszam. Blaszkę smaruje lekko masłem i wykładam papierem do pieczenia. Gotowe musli formuje na blaszce, tworząc ok 3 cm warstwę, wszystko pokrywam
Pause Gotowanie!Muffiny czekoladowo-śliwkowe to generalnie propozycja jesienna. Jednak mam odrobinę śliwek po nalewce i postanowiłam je właśnie w tych muffinach spożytkować. 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 8 wypestkowanych śliwek 2 jajka 8 łyżek roztopionego masła 400 ml mleka Kruszonka cynamonowa(...)szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1/4 łyżeczki cynamonu W jednej misce wymieszać suche składniki i śliwki. W drugiej wymieszać składniki mokre. Następnie do składników suchych dodać mokre i wymieszać łyżką. Nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 C około 25 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Humanistka w kuchnilitrowych słoiczków którymi będziemy się delektować zimą i jesienią;) Kompot nie jest ani słodki ani kwaśny, dla nas taki w sam raz. Spróbujcie bo warto;) Składniki: Śliwki Mirabelki czerwone cukier woda Wykonanie: Śliwki wymyć, poodrywać ogonki. Słoiki napełnić śliwkami do wysokości "szyjki". Następnie zasypać je cukrem (daje po 2-3 łyżki cukru na litrowy słoik) i odstawić
Krakowskie smaki Aniroku robić z nich czegokolwiek. Jednak tak przyjacielsko na mnie "spoglądały" z tej michy, że postanowiłam się z nad nimi zlitować :) I tak oto, powstał pyszny dżem z śliwek Renklod. Polecam;) Składniki: 4 kg śliwek Renkloda sok oraz skórka z cytryny 8 łyżek prawdziwego miodu 1,5 kg cukru Wykonanie: Śliwki wymyć, obrać, wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze
Krakowskie smaki Anifamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Proste danie, dla tych którzy nie mają czasu na siedzenie w kuchni, pieczone udka z suszonymi śliwkami. Polecam :-) Składniki: ½ kg pałek kurczaka 2 kostki rosołowe 1 łyżeczkę majeranku 1 łyżeczkę bazylii 5 – 6 suszonych śliwek drobno pokrojonych Sól, pieprz do smaku 1/3 szklanki oleju Odrobina rozmarynu. Sposób(...)wykonania: Kostki rosołowe rozetrzeć z olejem, dodać pozostałe przyprawy i zioła. Pałki kurczaka natrzeć przyprawami z olejem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oleju. Śliwki suszone pokroić i rozłożyć na pałkach. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na gorąco. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Akademia Kulinarna . Zapraszam do gotowania! Składniki na 4-5 porcji: 700 g schabu wieprzowego skórka z 1/2 cytryny skórka z 1/2 pomarańczy 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki tymianku sól, pieprz Chutney jabłkowo-śliwkowy(...)jabłko Champion 1 jabłko Rubinola 50 g śliwek wędzonych 1/2 szklanki octu spirytusowego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 1 strączek kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Puree z batatów: 500 g batatów 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY
My Culinary ArtTaki tam zimowy obiadek :) Pyszna, delikatna karkówka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Zapraszam do gotowania! Składniki na karkówkę duszoną w winie: 4-5 plastrów karkówki wieprzowej 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina 1 ząbek czosnku odrobina wody 1 laska cynamonu 6 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki mąka do obtaczania 1 łyżka oleju sól, pieprz CZAS(...)kotlety z obu stron do zarumienienia (ok. 4 minuty z każdej strony). 2. Mięso przekładamy wraz z tłuszczem i czosnkiem do garnka, wlewamy wino, wrzucamy ząbek czosnku i śliwki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dolewamy tyle wody, żeby pokryła mięso i dusimy pod przykryciem około 40 minut. 3. Mięso przekładamy na talerz, czosnek i laskę cynamonu wyrzucamy. Sos mocno
My Culinary Artwyciskać ptysie. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze minimum 10 minut. Studzić na kratce. 2. Śliwki przełożyć do rondelka i zalać wodą. Dodać przyprawę i cukier. Gotować na małym ogniu aż śliwki się rozgotują. Masa powinna być gęsta i trzeba uważać, żeby się nie przypaliła. Zestawić
UgotujmyTo.plświeżymi owocami (u nas soczyste gruszki), które nieco złagodzą cały ten cukier. Mimo to uważam, że przepis jest bardzo udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować.Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowymSkładniki:(na ciasto o średnicy 20-22 cm)beza:4 białka1/4 łyżeczki soli180 g cukru1(...)łyżka kakao1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej40 g suszonych daktyli40 g suszonych śliwek kalifornijskich40 g orzechów włoskichkrem:120 g miękkiego masła80 g cukru pudru2 łyżki Amaretto3 łyżki mocnej, zimnej kawydodatkowo:1 łyżka cukru pudru50 g daktyli25 g orzechów włoskichBiałka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami wsypywać cukier. Dodać kakao, mąkę i ocet, zmiksować. Wsypać drobno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobowiązku - bo inaczej magia Świąt pryska...Tuż przed Świętami postanowiłam upiec nam bardzo świąteczny chleb. Nieco słodki, w sumie smakuje trochę jak chałka. Pełen suszonych owoców: u mnie śliwki, żurawina, jagody goi, rodzynki i daktyle. Żałuję bardzo, że nie miałam w domu moreli - ślicznie wyglądałyby takie jasne punkciki w upieczonym chlebie. Tak naprawdę możecie dodać, co tylko chcecie - suszone wiśnie(...)czerwonego wina30 g suszonych śliwek30 g suszonych daktyli30 g rodzynek30 g suszonej żurawiny30 g suszonych jagód goji1 jajkoMleko z masłem mocno podgrzać, zdjąć z palnika tuż przed zagotowaniem. Ostudzić.Śliwki i daktyle pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z pozostałymi owocami. Zalać winem, dodać ciepłej wody tak, żeby przykrywała owoce. Odstawić.Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru.Mąkę przesiać do dużej
Pożeraczka, czyli raz adobrze