śliwka - 11236 przepisów (strona:208/750)

Bigos 176

ramach wspierania produktów lokalnych do przygotowania bigosu użyliśmy śliwki suskiej sechlońskiej i kiszonej kapusty charsznickiej. Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że nam bardzo posmakowała to użyliśmy jej do bigosu Natomiast śliwkę suską dodawaliśmy do muffinek z jabłkami Oba składniki idealnie komponowały się w naszym bigosie Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty(...)boczku wędzonego - przyprawy: pieprz kolorowy, sól, papryka słodka, kminek mielony i w całości - 5 liści laurowych - 10 ziarenek ziela angielskiego - 3 cebule - 3 łyżki masła - 5 suszonych śliwek suskiej sechlońskiej ( produkt lokalny ) - czerwone wino porzeczkowe ze Stacji Winiarskiej Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą i wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Wodę z kapusty zostawiamy żeby była do smaku. Kapustę białą

Kuchenne Wariacje
Makaroniki z kremem czekoladowym i suszoną śliwką 142

makaroniki No cóż – to jest po prostu taka nasza słabość :) Ta opcja jest nieco inna ponieważ stwierdziliśmy, że wykorzystamy jeden z naszych ulubionych produktów lokalnych tj. suszoną śliwkę sechlońską Składniki na makaroniki: - 140 g białka - 180 g cukru - 160 g cukru pudru - 160 g płatków migdałowych - barwnik Składniki na krem: - 50 ml śmietany kremówki 30% - 100g czekolady mlecznej(...)czekolady deserowej - 25g suszonej śliwki sechlońskiej ( produkt lokalny ) Zaczynamy od naszych łupinek makaroników czyli najpierw wrzucamy do blendera cukier puder oraz płatki migdałowe i miksujemy na mąkę. Następnie ubijamy białka – na początek miksujemy same białka i jak widzimy, że są już ubite dodajemy połowę cukru (90g) i ubijamy dalej do momentu kiedy na ubijaczce powstaje taki ogonek. Teraz dodajemy resztę

Kuchenne Wariacje
Tradycyjny schab ze śliwką 178

danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić(...)zdjęciu, nacinamy mięso cienkim nożem na całej długości. W otwór ciasno wkładamy suszone śliwki.  Jeśli, jak ja, kupiliście je bardzo duże, dobrze jest przekroić je na pół, będą łatwiej wchodzić w mięso. Oprószamy mięso dobrze solą i pieprzem z każdej ze stron. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Delikatnie rumienimy na nim mięso, po czym przekładamy je do żaroodpornego naczynia

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos świąteczny 167

każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak, tak jak na sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab i kiełbasa a do tego suszona śliwka, żurawina i grzyby. Jestem z niego bardzo zadowolona i zapewniam, że w takiej wersji bigos jest na prawdę przepyszny. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować wcześniej(...)odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa

My simple kitchen
Karkówka słodko-ostra 159

niech każdy to widzi co znaczy szczęśliwym być tak". Są tutaj fani karkówki? :) Jeśli tak, to zdecydowanie powinniście wypróbować ten przepis :) Pyszne mięsko w towarzystwie ostrej papryczki, słodkiej śliwki oraz miodu. Ciekawi co dalej? Zapraszam niżej po przepis :) Składniki: 400 g karkówki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka pepperoni 60 g suszonych śliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka(...)ziele angielskie, liść laurowy oraz sos sojowy. Całość smażyć około 10 minut. Dolać wodę i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie dorzucić pokrojone w paski suszone śliwki i papryczkę pepperoni ( z której najlepiej usunąć pestki), aby oddały swój aromat. Po tym czasie dodajemy miód, keczup oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy aż wszystko się ze sobą połączy. W szklance

My simple kitchen
Schab nadziewany śliwką i żurawiną 147

słoneczne, ciepły wiatr czy drzewa pokrywające się zielonymi listkami. Tak u mnie prezentuje się dzisiaj pogoda za oknem :) Na wielkanocny stół proponuję Wam pyszny schab nadziewany żurawiną i suszonymi śliwkami :) Schab może być podawany na ciepło, jako dane główne, jak i zarówno na zimno, jako przystawka. Składniki: 1 kg schabu bez kości 50 g suszonej żurawiny 100 g suszonych śliwek(...)łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu sól, pieprz, słodka papryka Schab naciąć przez środek tworząc kieszonkę. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z żurawiną. Owocami nadziać schab. Boki można spiąć wykałaczką. Oliwę, miód oraz przyprawy wymieszać ze sobą. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso po czym odstawić je do lodówki na całą noc. Schab piec w temperaturze

My simple kitchen
Tartaletki z suszonymi śliwkami 141

owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 1/3 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko kilka  kropel stewii firmy  SteviGold 2-3 łyżki mleka nadzienie: spora garść suszonych śliwek + cynamon wg. uznania Sposób przygotowania: Śliwki kroimy, na mniejsze kawałki i wrzucamy na teflonową patelnię z niewielką ilością wody i cynamonem  dusimy na małym ogniu, mieszając i co jakiś(...)czas dolewając wody, aż śliwki zmiękną, a z wody stworzy się coś na kształt syropu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut rozsmarowujemy ciasto w dwóch silikonowych mini foremkach na tarty wstawiamy do piekarnik nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy aż lekko się przypieką wyciągamy i nakładamy do każdej śliwkowy farsz lekko wciskając

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekane śliwki 154

Sezon śliwek rozpoczęty, czas powideł, knedli, śliwkowych ciast, tak lubię to! ;) Ostatnio intensywnie myślę o przeprowadzeniu konkursu, w którym nagrodą będzie wypiek mojej produkcji, co myślicie? Chcecie? Zjecie? :) czekam na odzew :) Składniki: około 6 śliwek 2 jajka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2 łyżki płatków owsianych szczypta sody łyżeczka przyprawy do piernika łyżka ksylitolu firmy Oleofarm Sposób przygotowania: białka(...)ubijamy na sztywną pianę razem z ksylitolem żółtka, len, przyprawę, płatki, sodę miksujemy do powstałej masy dodajemy białka, mieszamy śliwki kroimy w ćwiartki, układamy w żaroodpornym naczyniu, a na wierzch wylewamy ciasto pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto ze śliwkami 151

Dzisiejsza propozycja to super prosty i super smaczny placek, do którego pasują wszystkie owoce! U nas skończyło się na śliwkach, bo w sezonie musi być chociażby jeden wypiek ze śliwkami! Prawda?  Przepis od niezawodnej  Doroty z Moich Wypieków ! Składniki: 160 ml oleju słonecznikowego, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 duże jajko, skórka otarta i sok wyciśnięty(...)cytryny, 600 g jogurtu greckiego, 500 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 600 - 700 g dowolonych owoców ( u nas duże śliwki) Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej! W misce wymieszać trzepaczką do połączenia olej, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Następnie dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą

Plate of Joy
Sernik z śliwka kalifornijską i bakaliami 109

doczekał się swej premiery, a już trochę czasu minęło od kiedy go zrobiłam, ale smak i tak jest niezapomniany. Polecam Wam sernik  w kolejnej odsłonie, tym razem ze śliwka kalifornijską i bakaliami, czyli mocno nadziany :) Składniki: 1 kg twarogu 8 jaj 2 opakowania budyniu 250 gram masła 1,5 szklanki cukru 150 g śliwki kalifornijskiej 1 opakowanie mieszanki bakaliowej(...)Wykonanie: Śliwki zalewam gorącą wodą i odstawiam by spęczniały. Wersji dla dorosłych możecie zalać je alkoholem. Żółtka ucieram z cukrem na puch, dodaję po trochu miękkie masło i twaróg przepuszczony przez maszynkę. na końcu ubijam białka i łączę delikatnie z masą serową, za pomocą łopatki.  Wsypuję osączone rodzynki i bakalie obtoczone w mące, wymieszam szybciutko i przekładam do blaszki

Ciasteczkowy Potwór
Smalec z fasoli 138

jednej kromce się nie skończy! Składniki: puszka białej fasoli, odsączonej z zalewy (możesz też ugotować ją samemu, ale tak jest szybciej) 2 cebule garść suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 2 goździki 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki sosu sojowego (jasnego) olej do smażenia sól, świeżo mielony czarny pieprz(...)bursztynowego koloru. Odłóż do wystudzenia, a następnie wyjmij przyprawy. Do kielicha blendera wrzuć fasolę, dolej 100 ml zimnej wody , dodaj sos sojowy i zmiksuj na pastę. Wrzuć cebulkę , pokrojone śliwki oraz majeranek . Zmiksuj wszystko razem przez krótką chwilę, tak, aby kawałki śliwek były nadal widoczne. Przypraw, solą i pieprzem do smaku . Możesz dodać również więcej majeranku i sosu sojowego. Teraz

Food Square
Pasztet z selera z suszonymi śliwkami 174

razu wydał mi się świetną alternatywą do tych  fasolowych . Recepturę nieco zmodyfikowałem, by pasztet był w pełni wegański - zamiast jajek użyłem siemienia lnianego . Dodałem również suszone śliwki i kilka przypraw, które podkręciły jego smak jeszcze bardziej. Pasztet świetnie się kroi, jest smarowny i smakuje wprost wybornie. Nie zastanawiaj się dłużej nad jego przygotowaniem, daję Tobie moje słowo, że jest(...)znalazł! PS. Dzięki dziewczyny za przekazanie tego świetnego przepisu światu. :) Składniki: 2 duże selery 250 g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę garść suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki 1 szklanka otrębów lub zmielonych płatków owsianych (w wersji bezglutenowej, wybieraj te, które nie są nim zanieczyszczone) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 250 ml warzywnego bulionu 1 łyżka

Food Square
Owsiane batony musli z suszonymi śliwkami i czekoladą bez pieczenia 156

kawy w pracy:) Musli nadaje się również jako dodatek do deserów, jogurtów oraz owoców. Jest słodkie, sycące i ma zdecydowany smak, to wszystko dzięki gorzkiej czekoladzie, która ze słodką śliwką tworzy prawdziwy odlot! Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych Garść suszonych śliwek 50 gr gorzkiej czekolady Siemię lniane (łyżka stołowa) Garśc pestek dyni Masło (łyżka stołowa) Miód (3 łyżki stołowe(...)odstawiam do ostygnięcia. Płatki owsiane, pestki dyni oraz siemię lniane prażę na suchej patelni, aż płatki uzyskają złocisty kolor. Następnie łącze je z posiekaną czekoladą oraz drobno rozkrojonymi śliwkami. Wszystkie suche składniki zalewam mieszanką z rondla i dokładnie mieszam. Blaszkę smaruje lekko masłem i wykładam papierem do pieczenia. Gotowe musli formuje na blaszce, tworząc ok 3 cm warstwę, wszystko pokrywam

Pause Gotowanie!
Drugie życie śliwki ze spirytusu, czyli muffiny czekoladowo-śliwkowe z kruszonką 173

Muffiny czekoladowo-śliwkowe to generalnie propozycja jesienna. Jednak mam odrobinę śliwek po nalewce i postanowiłam je właśnie w tych muffinach spożytkować. 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 8 wypestkowanych śliwek 2 jajka 8 łyżek roztopionego masła 400 ml mleka Kruszonka cynamonowa(...)szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1/4 łyżeczki cynamonu W jednej misce wymieszać suche składniki i śliwki. W drugiej wymieszać składniki mokre. Następnie do składników suchych dodać mokre i wymieszać łyżką. Nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 C około 25 minut.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Humanistka w kuchni
Kompot z czerwonych Mirabelek 159

litrowych słoiczków którymi będziemy się delektować zimą i jesienią;)  Kompot nie jest ani słodki ani kwaśny, dla nas taki w sam raz. Spróbujcie bo warto;) Składniki: Śliwki Mirabelki czerwone cukier  woda Wykonanie: Śliwki wymyć, poodrywać ogonki. Słoiki napełnić śliwkami do wysokości "szyjki". Następnie zasypać je cukrem (daje po 2-3 łyżki cukru na litrowy słoik) i odstawić

Krakowskie smaki Ani