śliwka - 11236 przepisów (strona:200/750)

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi 70

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi to oryginalny pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Dodałam do nich zeszkloną cebulkę, odrobinę miodu, cynamon i goździki. Dzięki temu są aromatyczne, po prostu pyszne… Zapewniam, że szybko znikną Składniki: 5 dużych filetów śledziowych (matiasów) 2 cebule 10 suszonych śliwek 2/3 szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny(...)window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Śledzie w sosie tatarskim → Śledzie korzenne → Sałatka z buraków i śledzi → Pasta figowa z orzechami włoskimi → Ciasteczka korzenne Artykuł Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście 98

udka 700 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 owoce jałowca 1 łyżka cukru 1 duża cebula 10 g suszonych grzybów 15 suszonych śliwek 1 / 2 łyżeczki majeranku 1 / 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 / 2 łyżeczki tymianku 1 / 2 łyżeczki cząbru 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)pokroić w paski, a wodę zachować. Kiszoną kapustę pociąć na mniejsze kawałki, a jeśli jest bardzo kwaśna, najpierw przepłukać ją w zimnej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Suszone śliwki pokroić w paski. W miseczce wymieszać majeranek, czosnek granulowany, tymianek, cząber, sól oraz świeżo mielony pieprz. Gęsie udka umyć, osuszyć. Następnie przekroić je dwie części, oddzielając pałkę od reszty udka

niecodziennikpary
Śledzie z suszonymi owocami, czyli świąteczne śledzie tutti frutti 83

się jako wigilijna przystawka, a także jako zimna przekąska w czasie sylwestrowej imprezy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na owocowe śledzie.   Składniki potrzebne na śledzie z suszonymi owocami (śliwkami, rodzynkami i żurawiną) 6 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek - wędzonych i kalifornijskich (wymieszanych) 1/2 szklanki rodzynek 6 ziaren pieprzu(...)części. Cebulę kroimy w cienkie piórka.  W litrowym słoju warstwami układamy cebulę, przyprawy, śledzie oraz suszone owoce - można je wymieszać lub układać na przemian warstwy żurawiny, śliwek i rodzynek. Na wierzchu układamy cebulę. Tak przygotowane śledzie z owocami i cebulą zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i dopełniamy olejem rzepakowym.  Słoik ze śledziami wstawiamy do lodówki - najlepiej

Korniszonki
Śledzie z suszonymi owocami, czyli świąteczne śledzie tutti frutti 49

się jako wigilijna przystawka, a także jako zimna przekąska w czasie sylwestrowej imprezy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na owocowe śledzie.   Składniki potrzebne na śledzie z suszonymi owocami (śliwkami, rodzynkami i żurawiną) 6 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek - wędzonych i kalifornijskich (wymieszanych) 1/2 szklanki rodzynek 6 ziaren pieprzu(...)części. Cebulę kroimy w cienkie piórka.  W litrowym słoju warstwami układamy cebulę, przyprawy, śledzie oraz suszone owoce - można je wymieszać lub układać na przemian warstwy żurawiny, śliwek i rodzynek. Na wierzchu układamy cebulę. Tak przygotowane śledzie z owocami i cebulą zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i dopełniamy olejem rzepakowym.  Słoik ze śledziami wstawiamy do lodówki - najlepiej

Gotujemy i jemy
Pieczona pierś kurczaka z kaszą i sosem śliwkowym 89

jest prosta i całkiem szybka w przygotowaniu. Pieczone piersi: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka mielony imbir mielona papryka słodka mielona papryka ostra sól, pieprz Sos śliwkowy: 200 g suszonych śliwek 1 i 1/2 szkl. wody 1 łyżka masła 2-3 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Dodatkowo: 1 szkl. kaszy jęczmiennej sól 1 łyżka oleju Oczyszczone mięso oprószamy solą, pieprzem(...)naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Upieczone mięso odstawiamy na około 5-10 minut, po czym kroimy na plasterki. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do rondelka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, dodajemy masło oraz sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Od zagotowania zmniejszamy nieco moc palnika i gotujemy przez

Smaki Na Talerzu
Jogurtowe ze śliwkami 72

Składniki: – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1 szklanka jogurtu – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 50 g oleju – 350 g śliwek węgierek świeżych lub mrożonych – 3 łyżki powidła śliwkowego – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 11,5 x 25 lub  tortownica o średnicy(...)masę. Następnie dodać jogurt i mąkę z proszkiem. Zmiksować ciasto na wolnych obrotach do czasu połączenia się wszystkich składników. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki* umyć, pozbyć się pestki i przekroić na pół. Rozłożyć na cieście. Następnie zrobić kilka kleksów z powidła śliwkowego. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami

I LOVE LIFE
Szynka w sosie śliwkowym – mięso w sosie bez mąki! 123

szynki wieprzowej 1 duża cebula (lub 2 małe) 150 ml czerwonego, wytrawnego wina (alkohol wyparuje podczas gotowania) 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 3 liście laurowe 15-18 suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki oleju do smażenia przyprawy: sól, granulowany czosnek, słodka papryka, tymianek do podania: kluski śląskie , kasza lub ziemniaki z wody, ogórki kiszone Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)się zeszkli, na patelnię wlewamy wino. Łopatką zeskrobujemy wszystkie smaki z dna patelni i zagotowujemy. Wlewamy zawartość patelni do mięsa i włączamy ogień pod garnkiem. Dolewamy bulion, dorzucamy śliwki oraz liście laurowe. Włączamy maleńki ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy mięso na 1,5 godziny. Powinno lekko “pyrkać”. Po tym czasie szynka powinna być już miękka. Wyławiamy mięso i na chwilę

Poezja smaku
Śliwkowy murzynek 102

sezonie na śliwki często piekę murzynka ze śliwkami. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Składniki na nie z pewnością każdy ma w swojej lodówce, ważne, by mieć również śliwki. Ja swoje zebrałam w sadku za domem, więc mam na wyciągnięcie ręki. Na warzywniaku w sezonie ceny pewnie zaczynają się robić atrakcyjne a do … Czytaj dalej Śliwkowy murzynek Artykuł

Pieprzyć z Fantazją
Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku 109

Zapiekanka sabaudzka to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana owinięta w boczek. Jest to danie nieco podobne do polskiej babki ziemniaczanej, jednak nieco ulepszone, bo z dodatkiem rodzynek i suszonych śliwek, ponadto owinięta boczkiem. Mmm pychotka ;) Jest to dość ciężkie i sycące danie, idealne na pyszną kolację w długie, zimowe wieczory, gdy za oknem wieje i pada. Danie wywodzi się(...)Zapiekanka może być serwowana jako danie główne lub jako ziemniaczany dodatek do mięsa.  Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku Składniki: 1,2 kg ziemniaków 2 cebule 16 śliwek suszonych (miękkich) 80 g rodzynek Około 30 plasterków cienkiego boczku (w zależności od wielkości naczynia/formy do zapiekania) Sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Codzienne Gotowanie
Bigos wegetariański 74

się zdziwić jak to bigos wegetariański? Tak bez mięsa? O tak, bez mięsa! Tylko kiszona kapusta i kilka dodatków zapewniam, że jest fantastyczny! Przygotowany z dużą ilością suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina. To nasza tradycyjna potrawa, a odmian i rodzajów bigosu jest tak dużo, że trudno to zliczyć. Klasyczny ma w swoim składzie różnego rodzaju mięsa i jeśli lubicie(...)hours 30 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 1 kg kapusty kiszonej 5 ziaren angielskich 2 liście laurowe 8 ziaren jałowca 10 ziaren czarnego pieprzu 150 g suszonych śliwek najlepiej wędzonych 4 łyżki cukru trzcinowego 250 ml czerwonego wytrawnego wina może być więcej 25 g suszonych grzybów 2 ząbki ząbki czosnku 1 duża cebula sól do smaku pieprz do smaku

SprawdzonaKuchnia.pl
Skrzydełka ze śliwką zawinięte w boczek pieczone na marchewkach 78

Skrzydełka ze śliwką zawinięte w boczek . Te skrzydełka serwuję od lat i na nie jednej sobotniej imprezie zrobiły furorę. Tym razem wprowadziłam pewną zmianę. Dostałam wielki wór zeszłorocznych marchewek, więc nic nie może się zmarnować. Pod skrzydełkami ułożyłam ruszt z obranych i pokrojonych w grube słupki marchewek. To był starzał w dziesiątkę, od teraz marchewki w tym przepisie będą obowiązkowe(...)skrzydełka dzień wcześniej, chowam do lodówki i wstawiam do piekarnika, jak już przyjdą goście. Składniki 500 g  skrzydełek plastry wędzonego boczku – tyle sztuk ile porcji skrzydełek suszone śliwki – tyle sztuk ile porcji skrzydełek przyprawy – u mnie opakowanie 20 g Vegeta Natur do pikantnych skrzydełek kurczaka (sól , czosnek , suszone pomidory , słodka papryka, pieprz cayenne , cukier, suszona cebula

Tajemnice Smaku
Parzona babka drożdżowa ze śliwkami 79

mnie w domu. Składniki 250 g + 3 / 4 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 / 2 szklanki cukru 1 / 2 szklanki mleka 70 g masła 70 g suszonych śliwek 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka włożyć masło, wlać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 250 g mąki(...)łyżką cukru, następnie wsypać łyżkę mąki, rozmieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Do zaparzonej mąki wsypać resztę cukru, cukier wanilinowy, 3 / 4 szklanki mąki, suszone śliwki, rozczyn z drożdży oraz łyżkę spirytusu, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Formę do babek natłuścić, wyłożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wstawić

niecodziennikpary
Smalec ziołowy 98

bardzo smaczny. Zamknięty w słoiczku może długo postać w lodówce, a nasz przygotowany jesienią właśnie się skończył i czas uzupełnić zapasy. Tym razem smalec wzbogaciliśmy dodając do niego suszone śliwki oraz po łyżeczce tymianku i majeranku, przez co zyskał i smak i aromat. Przypuszczamy, że kilka słoiczków wybornego smalcu z ziołami szybko zniknie z naszej lodówki. Składniki(...)słoniny bez skóry 1 duża cebula 1 kwaśne jabłko 3 suszone śliwki węgierki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i jabłko obrać, pokroić na kostkę. Słoninę bardzo drobno pokroić, a najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Całość włożyć do dużego garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Wytapiać powoli smalec, co jakiś

niecodziennikpary