Składniki: – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1 szklanka jogurtu – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 50 g oleju – 350 g śliwek węgierek świeżych lub mrożonych – 3 łyżki powidła śliwkowego – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 11,5 x 25 lub tortownica o średnicy(...)masę. Następnie dodać jogurt i mąkę z proszkiem. Zmiksować ciasto na wolnych obrotach do czasu połączenia się wszystkich składników. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki* umyć, pozbyć się pestki i przekroić na pół. Rozłożyć na cieście. Następnie zrobić kilka kleksów z powidła śliwkowego. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami
I LOVE LIFEszynki wieprzowej 1 duża cebula (lub 2 małe) 150 ml czerwonego, wytrawnego wina (alkohol wyparuje podczas gotowania) 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 3 liście laurowe 15-18 suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki oleju do smażenia przyprawy: sól, granulowany czosnek, słodka papryka, tymianek do podania: kluski śląskie , kasza lub ziemniaki z wody, ogórki kiszone Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)się zeszkli, na patelnię wlewamy wino. Łopatką zeskrobujemy wszystkie smaki z dna patelni i zagotowujemy. Wlewamy zawartość patelni do mięsa i włączamy ogień pod garnkiem. Dolewamy bulion, dorzucamy śliwki oraz liście laurowe. Włączamy maleńki ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy mięso na 1,5 godziny. Powinno lekko “pyrkać”. Po tym czasie szynka powinna być już miękka. Wyławiamy mięso i na chwilę
Poezja smakusezonie na śliwki często piekę murzynka ze śliwkami. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Składniki na nie z pewnością każdy ma w swojej lodówce, ważne, by mieć również śliwki. Ja swoje zebrałam w sadku za domem, więc mam na wyciągnięcie ręki. Na warzywniaku w sezonie ceny pewnie zaczynają się robić atrakcyjne a do … Czytaj dalej Śliwkowy murzynek Artykuł
Pieprzyć z FantazjąZapiekanka sabaudzka to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana owinięta w boczek. Jest to danie nieco podobne do polskiej babki ziemniaczanej, jednak nieco ulepszone, bo z dodatkiem rodzynek i suszonych śliwek, ponadto owinięta boczkiem. Mmm pychotka ;) Jest to dość ciężkie i sycące danie, idealne na pyszną kolację w długie, zimowe wieczory, gdy za oknem wieje i pada. Danie wywodzi się(...)Zapiekanka może być serwowana jako danie główne lub jako ziemniaczany dodatek do mięsa. Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku Składniki: 1,2 kg ziemniaków 2 cebule 16 śliwek suszonych (miękkich) 80 g rodzynek Około 30 plasterków cienkiego boczku (w zależności od wielkości naczynia/formy do zapiekania) Sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Codzienne Gotowaniesię zdziwić jak to bigos wegetariański? Tak bez mięsa? O tak, bez mięsa! Tylko kiszona kapusta i kilka dodatków zapewniam, że jest fantastyczny! Przygotowany z dużą ilością suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina. To nasza tradycyjna potrawa, a odmian i rodzajów bigosu jest tak dużo, że trudno to zliczyć. Klasyczny ma w swoim składzie różnego rodzaju mięsa i jeśli lubicie(...)hours 30 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 1 kg kapusty kiszonej 5 ziaren angielskich 2 liście laurowe 8 ziaren jałowca 10 ziaren czarnego pieprzu 150 g suszonych śliwek najlepiej wędzonych 4 łyżki cukru trzcinowego 250 ml czerwonego wytrawnego wina może być więcej 25 g suszonych grzybów 2 ząbki ząbki czosnku 1 duża cebula sól do smaku pieprz do smaku
SprawdzonaKuchnia.plSkrzydełka ze śliwką zawinięte w boczek . Te skrzydełka serwuję od lat i na nie jednej sobotniej imprezie zrobiły furorę. Tym razem wprowadziłam pewną zmianę. Dostałam wielki wór zeszłorocznych marchewek, więc nic nie może się zmarnować. Pod skrzydełkami ułożyłam ruszt z obranych i pokrojonych w grube słupki marchewek. To był starzał w dziesiątkę, od teraz marchewki w tym przepisie będą obowiązkowe(...)skrzydełka dzień wcześniej, chowam do lodówki i wstawiam do piekarnika, jak już przyjdą goście. Składniki 500 g skrzydełek plastry wędzonego boczku – tyle sztuk ile porcji skrzydełek suszone śliwki – tyle sztuk ile porcji skrzydełek przyprawy – u mnie opakowanie 20 g Vegeta Natur do pikantnych skrzydełek kurczaka (sól , czosnek , suszone pomidory , słodka papryka, pieprz cayenne , cukier, suszona cebula
Tajemnice Smakumnie w domu. Składniki 250 g + 3 / 4 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 / 2 szklanki cukru 1 / 2 szklanki mleka 70 g masła 70 g suszonych śliwek 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka włożyć masło, wlać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 250 g mąki(...)łyżką cukru, następnie wsypać łyżkę mąki, rozmieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Do zaparzonej mąki wsypać resztę cukru, cukier wanilinowy, 3 / 4 szklanki mąki, suszone śliwki, rozczyn z drożdży oraz łyżkę spirytusu, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Formę do babek natłuścić, wyłożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wstawić
niecodziennikparybardzo smaczny. Zamknięty w słoiczku może długo postać w lodówce, a nasz przygotowany jesienią właśnie się skończył i czas uzupełnić zapasy. Tym razem smalec wzbogaciliśmy dodając do niego suszone śliwki oraz po łyżeczce tymianku i majeranku, przez co zyskał i smak i aromat. Przypuszczamy, że kilka słoiczków wybornego smalcu z ziołami szybko zniknie z naszej lodówki. Składniki(...)słoniny bez skóry 1 duża cebula 1 kwaśne jabłko 3 suszone śliwki węgierki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i jabłko obrać, pokroić na kostkę. Słoninę bardzo drobno pokroić, a najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Całość włożyć do dużego garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Wytapiać powoli smalec, co jakiś
niecodziennikparywadze około 300 – 400 g każda. Składniki 4 małe dynie hokkaido 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100 g suszonych śliwek 200 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń 250 ml bulionu warzywnego 150 g kuskus 1/2 – 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili(...)mielonego kuminu sól Wykonanie Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy). Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, pomidorki w ćwiartki, suszone śliwki w paski. Ścinamy dynię od góry, odcięte “pokrywki” odkładamy na bok. Wydrążamy dynię z pestek i włóknistego miąższu. Wnętrze dyni smarujemy oliwą i lekko solimy. Na głębokiej patelni
Tajemnice SmakuKolejna ryżowa sałatka na blogu. Tym co wyróżnia ją od pozostałych, niewątpliwie jest dodatek suszonych śliwek. Całkiem fajnie komponują się one z całością. Mój mąż skomentował ją słowami: „fajna, bo taka inna” 200 g ryżu 1 wędzona pierś kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 100-150 g suszonych śliwek 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Ryż gotujemy(...)osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Wędzoną pierś kroimy w kostkę. Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Źródło
Smaki Na Talerzuchcemy spożytkować napoczęte opakowania różnych bakalii. W moim przypadku tak właśnie było – miałam otwarte opakowania moreli, rodzynek, skórki pomarańczowej oraz płatków migdałowych. Dorzuciłam do tego jeszcze suszone śliwki, daktyle i różne rodzaje orzechów. Wyszło pysznie. Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 200 g masła 1/2 szkl. cukru 3-5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany Masa bakaliowa: około(...)bakalii (w różnych proporcjach: suszone śliwki, suszone morele, kilka daktyli, rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa) 3 łyżki kakao 3/4 szkl. śmietanki 30% 3 łyżki konfitury morelowej Dodatkowo: 100 g czekolady 1 łyżka śmietanki 30% Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło – całość siekamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko
Smaki Na Talerzudłużej pozwolimy, aby nasz pudding dojrzewał, tym zyska on tylko na smaku. Stanie się jeszcze bardziej aromatyczny i wilgotny. Polecam serdecznie!!! SKŁADNIKI 200 g rodzynek 80 g suszonych śliwek 80 g kandyzowanej pomarańczy 50 g migdałów bez skóry 150 g cukru brązowego muscovado 150 g miękkiego masła 80 g m ą ki pszennej 150 ml rumu (brandy(...)cucchiaini di cannella un pizzico di noce moscata un pizzico di sale 120 g di mollica di pane raffermo 100 ml di latte PRZYGOTOWANIE Rodzynki i drobno pokrojone śliwki zalewamy rumem, nasączamy ok. 15 minut. W międzyczasie drobno pokrojone pieczywo zalewamy mlekiem, pozostawiamy na 10 minut. Z cytryny ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok. Migdały i kandyzowane pomarańcze drobno
La grande e la piccola cuocaJeszcze jedno proste i pyszne ciasto z dodatkiem śliwek, ale obiecuję, że to ostatnie w tym roku. Wilgotne ucierane ciasto, dodatek owoców i bezy to połączenie, które posmakuje wszystkim. Składniki: 250 g masła 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku(...)pieczenia szczypta soli 1 kg śliwek Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli Miękkie masło ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie 2 całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę
Cynamonowe szczęście