żeby było czuć kawałeczki) 40 g pokrojonych suszonych daktyli (ja jednego daktyla kroiłam mniej więcej na 6 części) 40 g sezamu 20 g pokruszonych płatków migdałowych 45 g pokrojonych śliwek suszonych 70 g rodzynek Przygotowanie: 1. Najpierw wszystko rozdrabniamy, mielimy według listy składników. 2. Namaczamy rodzynki. 3. Białka ubijamy na sztywno z cukrem (jak do bez). 4. Do białek dodajemy(...)chwilkę miksujemy na wolnych obrotach, tylko żeby się połączyły. 5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki (rodzynki, śliwki, daktyle). Mieszamy ciasto łyżką. Pieczenie: Grzałka
Malowane smakiemBardzo lubię mięso z owocami, często używam żurawiny jako dodatku, sama robię śliwki i gruszki w occie. Soczysta pieczeń z dodatkiem śliweczek niezapomniany smak!! Jeśli zostanie Wam trochę zalewy, to macie jak znalazł ocet smakowy. Jeśli dodajecie do niektórych swoich potraw ocet np. jabłkowy, ten ocet będzie równie dobry! SKŁADNIKI: 2kg. śliwek węgierek ZALEWA: 2 szkl. wody 3/4 szkl. octu(...)cukru 1 łyżka miodu 5-6 goździków WYKONANIE: śliwki myjemy i drylujemy, ze wszystkich składników gotujemy zalewę, dodajemy śliwki-czekamy do ostygnięcia, następnie jeszcze raz zagotować, wkładamy do słoików i gotowe
Kuchnia Beatyzraziłam się do mięsa z owocami. Myślę, że taki kurczak curry może być również podany jako danie obiadowe np. z ryżem. Składniki: pierś z kurczaka opakowanie suszonych śliwek (100 gramów) 2 łyżki curry 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (u mnie - jogurt) Kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w plasterki, a następnie w kawałki Przekładamy do miseczki(...)dosypujemy curry - dokładnie mieszamy Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mieszając, aż mięso będzie gotowe Śliwki kroimy w kawałki Gdy mięso będzie gotowe, dokładamy (cały czas smażąc) śliwki oraz jogurt naturalny i trzymamy na ogniu ok. 2 minut (nie dłużej!) Moja kanapka do pracy to bułka orkiszowa, masło osełkowe, sałata i kurczak ze śliwką:) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejny tajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka całość polałam oliwą (możecie też(...)tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki 1 szczypta mielonego imbiru 1 łyżka oleju (ja akurat miałam sojowy i takiego użyłam) Polędwicę oczyścić z ewentualnych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj przepis na ciasto śliwkowe, nooo mogłabym nawet powiedzieć, że śliwki z ciastem ;);) Zapraszam na ciasto baaaaardzo śliwkowe 200 g masła 200 g cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 240 g mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek powidła śliwkowego 800 g śliwek cukier puder do posypania brązowy cukier cynamon Nagrzewamy(...)cukrem około 2 min. po 30 sekundach dodajemy jajka. Do naczynia miksującego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy, następnie wykładamy ciasto na blachę wcześniej posmarowaną masłem. Przekrawamy śliwki na pół i wyciągamy pestki. Powidło rozprowadzamy równomiernie po całym cieście, układamy bardzo gęsto śliwki. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Pieczemy 10 minut w temp. 150 stopni C (termoobieg), a następnie
noteskulinarnyfigadrugich pyszny obiad, a dla jeszcze innych pożywne śniadanie. U mnie racuszki podaję jako deserek i zawsze znikają bardzo szybko. Dla odmiany od tradycyjnych jabłkowych przygotowałam je z pysznymi śliwkami. Podane z cukrem pudrem komponowały się idealnie.. Racuchy ze śliwkami SKŁADNIKI: 1 czubata szklanka mąki 350 ml zsiadłego mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 6 śliwek cukier puder do dekoracji olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok. Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 125 ml mleka 50 ml oleju szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 100 g kandyzowanego aloesu SKWORCU 1 gruszka(...)suszonych śliwek 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru kilka orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na dwie części i każdą z nich
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 2kg ziemniaków (najlepiej "starych" , ale młode również się nadają) mąka pszenna (1/4 objętości ziemniaków) 1 jajko śliwki mąka do formowania knedli kwaśna śmietana i cukier do podania Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. 2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. 3. Do ziemniaków wbić jajko i dodać mąkę(...)Połączyć ze sobą. 4. Pozbawione pestek śliwki obtoczyć masą ziemniaczaną. (W zależności od wielkości śliwek do 1 knedli użyć połowy śliwki lub całą). 5. Przygotowane knedle ( warto obtoczyć delikatnie w mące żeby się nie przyklejały) ugotować we wrzącej wodzie. 6.Knedle podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany posypane cukrem
A Ty Smakuj Mnieautobusem jeździ do szkoły niech się zgłosi! Z góry dziekuję! I nie tracąc czasu zaczynam rozmyślać nad Olą i Tolą ze strony 24-tej, które zjadły po tyle samo śliwek. Ile zjadły razem? Zakładam, że to rozsądne dziewczyny i wiedzą, że objadanie się śliwkami zwykle kończy się bólem brzucha. Obstawiam więc 16 sztuk, choć jeśli to były np. renklody(...)może nieco mniej... Znam pewną Olę, która nie zje nawet jednej śliwki, więc to na pewno nie o nią chodzi. Zresztą bardziej od śliwek zaczyna mnie teraz frapować kapusta Babci Petroneli. Babcia Petronela uprawia warzywa w ogródku. Na 10 grządkach rośnie marchewka, a na 5 grządkach rosną buraki. Na ilu grządkach rośnie kapusta? A ile lat ma Babcia
KUCHARNIAkuchniapepin.blogspot.com/2014/09/powidla-sliwkowe-z-czekolada-confettura.html Z przepisu na śliwkę w czekoladzie, (przepis Joanny - powidła wyszły przepyszne! Pycha! Składniki: 2,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek, około 600 - 800 g cukru (ilość zależna od stopnia dojrzałości śliwek) ,2 opakowania cukru z wanilią lub nacięta laska wanilii ,50 - 100 g kakao Deco Morreno ,1 tabliczka 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady , dalam amaretto(...)jednych słoiczków a do drugich syrop miętowy ,bo czekolada i mięta to sama rozkosz...mniam pycha!!! Wykonanie : Śliwki zmielić w maszynce do mięsa, i smażyc z cukrem. do uzyskania pożądanej konsystencji. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości dodać kakao 80g i czekoladę.-po dodaniu czekolady i kakao powidla gęstnieja i trzeba mieszac ...Powidła gotuj przez g 2 dni po około
w mojej kuchniKnedle można przyrządzić o każdej porze roku, latem ze świeżyć truskawek, jesienią ze świeżych węgierek, a zimą ze śliwek mrożonych. Wszyscy się nimi zajadamy, a już najbardziej zajada się nimi moja córka. Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 2 jajka śliwki węgierki sól Sposób przyrządzenia: Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki studzimy, a następnie przepuszczamy przez praskę(...)pszenną (ja dodaję więcej mąki ziemniaczanej bądź tylko mąkę ziemniaczaną). Tą wyjętą 1/4 część ziemniaków z powrotem wrzucamy do miski, dodajemy 2 jajka i całość wyrabiamy. Ja akurat miałam śliwki zamrożone już rozpołowione i wypestkowane. Urywam kawałek ciasta, spłaszczam, umieszczam połówkę śliwki, dodaję pół łyżeczki cukru i zlepiam brzegi. W dłoniach formuję z ciasta kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie
upichcicchcecie spróbować domowego wypieku chleba przygotujcie swój zakwas z tego przepisu i biezcie się do roboty:). Może ten przepis Wam się spodoba? Chleb na zakwasie z orzechami i suszoną śliwką Zaczyn: 180g mąki 110g wody 40g zakwasu Ciasto: 550g mąki pszennej 180g mąki żytniej razowej 480g wody 50g miękkiego masła 20g soli 100g orzechów włoskich 150g suszonych śliwek zaczyn Przygotować(...)zaczyn- wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 godzin w ciepłe miejsce. Uprażyć na suchej patelni orzechy włoskie**, śliwki pokroić na duże kawałki. Zaczyn wymieszać z wodą, mąką, masłem i solą. Wyrabiać dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Następnie dodać orzechy i śliwki i wyrabiać, aż bakalie będą równomiernie rozmieszczone w cieście. Odstawić ciasto do naoliwionej
Zapiski Młodej ŻonyPuszyste i wilgotne ciasto, kwaskowate owoce i puszysta, słodka pianka bezowa to niezawodny sposób na pyszne ciasto z sezonowymi owocami. U mnie w roli głównej śliwki... moja miłość Zapraszam na małe co nieco Ciasto ze śliwkami i bezową pianką SKŁADNIKI: (na formę o wymiarach 25cmx25cm) Ciasto: 3 żółtka ¾ szklanki cukru 15g cukru waniliowego ¾ szklanki kwaśniej śmietany(...)szklanki maki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy Owoce (u mnie śliwki) Bezowa pianka: 3 białka 100g drobnego cukru WYKONANIE: Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy 3 łyżki oliwy. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem
Pyry na GazUwielbiam kluski/pierogi/makarony wszystko co mączne. A że sezon owocowy w pełni dziś trafiło na kluski z śliwkami i płatkami migdałów. Dzieciom aż się uszy trzęsły... mam nadzieję że i Wam będą. Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami SKŁADNIKI: (bardzo duża porcja można spokojnie zrobić z 1/2 składników) 1,6kg ziemniaków 2,5 szklanki maki pszennej 2 szklani(...)mąki ziemniaczanej 3 jajka pół szklanki słodkiej śmietanki 12% duża łyżka masła śliwki dżem wiśniowy płatki migdałów poza tym: kwaśna/słodka śmietana cukier brązowy WYKONANIE: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć na gładko. Śmietankę podgrzać z masłem. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto
Pyry na Gazłagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki(...)wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin. Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki
Pyry na Gaz