śliwka - 11236 przepisów (strona:197/750)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 104

Babcię … zabawy w ogrodzie ….Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego , które tak uwielbiam!Delikatne … niesamowicie puszyste … lekkie … wypełnione soczystymi śliwkami , których już pełno w sklepach i na targach!A , że jak wiecie uwielbiam kruszonkę , to musiała być duża jej ilość na wierzchu ;) SKŁADNIKI:( blacha 24 cm )CIASTO :* mąka(...)mleko – 200 ml* świeże drożdże – 35 g* masło – 80 g* jajko – 1 sztKRUSZONKA :* mąka – 100 g* cukier – 60 g* masło – 60 gDODATKOWO :* śliwki – ok. 500 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru i rozpuszczamy.Dodajemy wodę , ciepłe mleko i resztę cukru.Odstawiamy na ok. 10 minut.Dodajemy jajko , a następnie roztopione wcześniej i ostudzone

Ostra na Słodko
Czekoladowe powidła śliwkowe 125

Pomysł na powidła zrodził się kiedy dostałam "trochę" śliwek od koleżanki. Te "trochę" to pełne wiadro :) Kompoty u nas nie mają wzięcia, więc postanowiłam zrobić jakiś dżemik. Kiedyś szukając czegoś natknęłam się na ten przepis , zapisałam go w ulubione i...zapomniałam ;) Teraz przydał się :) Zmodyfikowałam go troszkę i tak oto powstały moje czekoladowe powidła. Polecam :) Składniki(...)śliwek , około 1 kg cukru , 4 łyżki ekstraktu waniliowego , 5-6 czubatych łyżek dobrego gorzkiego kakao . Śliwki opłukać i wypestkować. Zmielić maszynką do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem, wsypać 2/3 cukru i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka godzin, często mieszając żeby nie przypaliły się. W zależności od kwaśności

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes 179

Święta tuż, tuż a śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie(...)znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami (słoiczek ok. 400 ml) przygotowanie. 1 godzina Składniki: 6 płatów śledzia matias w oleju 50 g suszonych grzybów 2 cebule, pokrojone w plasterki 3 suszone śliwki, pokrojone w paski 2 łyżki

karmelowy
Nalewka śliwkowa 29365

Sezon śliwkowy w pełni. Warto przygotować mocną nalewkę śliwkową. W zimie i nie tylko, z pewnością będzie smakować. Składniki: -1/2 kg pozbawionych pestek śliwek -1/2 l spirytusu 95% -200 ml wody -20 dkg cukru    Do spirytusu dolewamy 100 ml wody i zalewamy ułożone w słoju śliwki, pokrojone wcześniej na połówki. Odstawiamy na 6 tygodni(...)czasie nalewka nabierze smaku i koloru.    Po 6 tygodniach zlewamy alkohol a śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu rozpuszczenia cukru.    Syrop cukrowy zlewamy, śliwki płuczemy 100 mililitrami wody i powstały płyn łączymy  razem z alkoholem i syropem cukrowym. Wszystko mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na ok. 2 tygodnie i gotowe

Maminek kulinarny
Ciasto Maminkowe 212

jajka -3 łyżki mąki    Składniki masy orzechowej: -30 dkg orzechów włoskich -1,25 szklanki cukru -4 jajka 3 łyżki mąki    Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami: -35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy ) -15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki    Na początek gotujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, dosypujemy wiórki i mieszamy do wchłonięcia(...)blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę.    Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami.    Przygotowujemy masę wiórkową. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dosypujemy 3/4 szklanki cukru.    Dodajemy żółtka i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i miksujemy

Maminek kulinarny
Kompot z suszonych owoców 179

plasterków pomarańczy i soku z cytryny. Przyprawiony cynamonem i goździkami. Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki: 150 g suszonych jabłek; 100 g suszonych moreli; 150 g suszonych śliwek; 50 g suszonej żurawiny; 50 g rodzynek; 1 łyżeczka cynamonu; 7 goździków; 1 pomarańcza; Sok wyciśnięty z połowy cytryny; Łyżka białego cukru; 1,5 litra przegotowanej, zimnej wody. Sposób przygotowania(...)lita wody zagotować i wystudzić. Wszystkie suszone owoce (tj. jabłka, morele, śliwki, żurawinę, rodzynki) przelać na sicie gorącą wodą, po czym przełożyć do dużej miski/garnka i zalać 1,5 litrami zimnej, przegotowanej wody. Tak przygotowane owoce przykryć czystą ściereczką i odstawić na całą noc lub nawet na dłużej. Po upływie tego czasu wyjąć owoce, a do wody z moczenia owoców

Gospodyni Miejska
Koperty ze śliwkami 187

sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki(...)cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z lekko ubitym białkiem. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać śliwki i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby nieco wyrosły (min. 20 minut). Gdy wyrosną, posmarować białkiem rozmieszanym

Czerwień i błękit
Piętrowy, trójwarstwowy mus owocowy ^^ 104

Uwielbiam musy owocowe, a ten trójwarstwowy był na prawdę pyszniasty ^^~ Piętrowy, trójwarstwowy mus z jabłka, śliwki i banana ~Skłądniki:mocno dojrzały banandwie śliwki (u mnie śliwka gigantka)jabłkoJabłko kroimy, miksujemy i przekładamy do szklanki. Tak samo postępujemy ze śliwkami i bananem

Kuchenny Skrawek Nieba
Chrupiąca pomarańczowa zupa! 131

stole ląduje bardzo kremowy i śmietankowy serek naturalny. serek jest idealną bazą wyjściową do tworzenia zup. Dzisiaj serwuję gęstą, kremową pomarańczową zupę, z dużą ilością prowansalskich grzanek, suszonych śliwek i świeżej natki pietruszki. Najlepsza rozgrzewająca zupa na jesienny obiad! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt serka Arla Apetina naturalny - 3 szklanki puree z upieczonej dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - kardamon(...)chili - 3 łyżki śmietanki kokosowej - 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej - sól morska - 2 litry wody - 4 łyżki oliwy z oliwek na wierzch: - garść suszonych śliwek - bagietka pełnoziarnista prowansalska - świeża natka pietruszki - pestki z dyni A oto jak to zrobić: - polaną miodem dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut, miąższ oddzielamy i miksujemy na gładką masę - w garnku na oliwie

SMYKWKUCHNI
duszone śliwki i jabłka jak "grzane wino"... 189

Składniki: 3/4 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile potrzeba cynamon mielony, 1 szklanka woda umyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki posypać cukrem i wlać wodę wsypać przyprawę Prymatu do jabłek mieszając doprowadzić do zagotowania dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone(...)każda śliwka razem wszystko dusić z 10 minut mieszając do odparowania nadmiaru wody do wyparzonych słoików (300ml każdy) włożyć duszone jabłka ze śliwką na wierzchu posypać cienko cynamonem - ZABEZPIECZA CYNAMON PRZED PLEŚNIĄ - słoiki zakręcić mocno - w garnku postawić je na zakrętkach i zapasteryzować z 5 minut gotując w wodzie całkiem ostudzone postawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne miejsce

W Mojej Kuchni Lubię
Kaczka po pekińsku. 136

możliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie. Powstałymi  cebulowymi pędzelkami smarujemy placki  sosem. Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami. Sos śliwkowy. Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli  ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone  ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki(...)węgierki. Składniki:  6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryczki  chilli ,roztartej Wykonanie:   Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować. Można doprawić do smaku ,regulując  smak słodko-kwaśny do własnego „pH” ,np.syropem cukrowym lub zwykłym cukrem. Sos przełożyć

Kulinarny karnet Christophera
Phyllo na słodko i wytrawnie. 143

języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych   8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne. Podzielić(...)prostokątów. Każdą śliwkę owinąć kawałkiem marcepana. Śliwki muszą być miękkie. Jeżeli nie, to podgotować i osuszyć ,albo włożyć na moment do mikrofali. Śliwki ułożyć na kawałku filo i zwinąć w cukierek. Podobnie postępujemy z daktylami. Każdy daktyl zawinąć w szynkę, położyć na kawałku filo i zawinąć w cukierek. Końce przewiązać nicią kuchenna. Cukiereczki przepędzlować jajkiem i piec w temp.180 stop

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto z owocami i kruszoną 170

ciasto ucierane jest bardzo uniwersalny, można je przygotowywać z różnymi owocami. Najważniejsza sprawa, to ciasto z owocami zawsze wychodzi. Tym razem do przygotowania wykorzystane zostały owoce sezonowe: jabłka i śliwki. Polecam to Ciasto z owocami i kruszoną. Składniki na ciasto: 10 sztuk dużych śliwek, 2 jabłka 1 kostka margaryny palma z murzynkiem, 1 op. cukru wanilinowego Winiary 2,5 szkl(...)połowę opakowania cukru z prawdziwą wanilią, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą. Na ciasto wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy  drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego,  i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie powidła śliwkowe 153

wspaniałą alternatywę jeśli kochacie powidła śliwkowe, a nie szczególnie lubicie mieszania śliwek przez kilka godzin. To wersja dla zapracowanych, albo dla sprytniejszych :). Cała tajemnica polega na tym, aby powidła gotowały się przez 5-6 godzin, zupełnie bez naszego udziału! Składniki: 10 kg śliwek, najlepiej węgierek 1 kg cukru 10 łyżek octu 10 % 1.  Śliwki myjemy,  wyjmujemy pestki(...)cukier, wlewamy 10 łyżek octu i odstawiamy na 24 godziny, (nie mniej!). 2. W dniu następnym garnek ustawiamy na małym ogniu, i tu najważniejsze!, nie wolno zamieszać ani raz śliwek!, proszę nie wkładać nawet łyżki!. Zostawiamy je na 5-6 godzin gotowania, zupełnie bez naszego udziału. Po tym czasie włączamy się w robienie powideł i zaczynamy mieszać żeby się zupełnie

Apetyczna babeczka
Śliwkowe z posypką orzechową 167

Proste i smaczne ciasto ze śliwkami, gdy sezon na śliwki w pełni możemy przygotować oto takie smaczne ciasto. Śliwkowe z posypką orzechową SKŁADNIKI: 1,5 łyżki kwaśnej śmietany  cukier kryształ - 0,5 szkl  0,5 kg mąki  orzechy laskowe mielone do obsypania  jajka -2 szt  drożdże -3 dag  125 g margaryna(...)smalec  szczypta soli  jajko do posmarowania ciasta  tłuszcz do formy   śliwki węgierki  PRZYGOTOWANIE:  Przygotować rozczyn z odrobiny cukru mąki, drożdży i śmietany. Wszystko dokładnie zmiksować, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać tłuszcz, rozczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Wysmarowaną formę keksową, wyłożyć połową ciasta, lub wyłożyć do wąskiej

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania