śliwka - 11236 przepisów (strona:197/750)

Pierogi z suszonymi śliwkami 150

Naszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków. ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki  pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki roztopionego masła  1/2 szklanki kwaśnej śmietany  1/2 szklanki ciepłej wody  szczypta soli  dodatkowo śliwki wędzone suszone Skworcu(...)ściereczką. W tym czasie przygotowujemy nasze wędzone sliwki. Wsypujemy do miseczki i dosypujemy cukru,obtaczamy dokładnie w cukrze. Teraz rozwałkowujemy dość cienko ciasto.Wycinamy szklaną kółka. Nakładamy do środka naszą śliwkę i dobrze zaklejamy brzegi.  Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski.  Masło topimy

Z Kuchni Do Kuchni
Brazylijski krem z sosem z śliwek suszonych 128

czekoladę w proszku. Mieszamy 2 minuty, aż czekolada się rozpuści. Wykładamy z lodówki miseczkę i na białą część kremu teraz nakładamy część czekoladową. Składniki na sos z suszonych śliwek:  - 3 łyżki cukru - 100 ml wody - 8 śliwek suszonych Przygotowanie  sosu: Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy 3 łyżki cukru. Wrzucamy śliwki i gotujemy na niskim ogniu przez(...)minut. Nie przykrywajmy.. Mieszajmy często, aż otrzymamy gęsty sos. Śliwki z sosem kładziemy na wierzch miseczki

Smaki Brazylii
Powidła śliwkowe z czekoladą 149

Odkąd pamiętam takie powidła robiła moja mama, śliwkowe o wyczuwalnym smaku czekolady... pyszne!Można czekoladę pominąć,wtedy uzyskamy smak śliwki z delikatną nutą czekolady (dzięki dodatkowi  kakao), bo te z czekoladą są bardziej czekoladowe niż śliwkowe :)Powidła te świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasta, również pasują np. do naleśników, na kromkę chleba, do przełożenia tortów czy po prostu(...)wyjadania prosto ze słoiczka- to uwielbiałam i uwielbiam najbardziej :)* śliwki- 2 kg* cukier- 3/4 szklanki** czekolada- 100 g*** kakao- 2 łyżkiPracę nad powidłami rozkładam na 2 dni.Pierwszy dzień: umyte i wypestkowanie śliwki pokroić na pół, przełożyć na patelnię i smażyć- często mieszając- na średnim ogniu, aż woda odparuje i zgęstnieją (u mnie zajęło to ok 45 min.).Odstawić.Drugi dzień

Kraina Miodem Płynąca
Kuleczki śliwkowe bez pieczenia 383

Śliwki suszone kojarzą mi się z świętami. Szczególnie polecam je po zbyt obfitych posiłkach, co najczęściej zdarza się w okresie świątecznym. By jakoś urozmaicić ich spożywanie, zrobiłam pyszne kuleczki z suszonych śliwek z dodatkiem migdałów i przyprawy do piernika. Kuleczki są pyszne.Składniki:200 g śliwek suszonych Kresto20 g migdałów mielonych Back Mit2 łyżeczki kakao1 łyżeczka przyprawy do piernikówcukier brązowy(...)Przygotowanie:Śliwki suszone i migdały przełożyć do naczynia z blendera i zmiksować. Dodać kakao, przyprawę do piernika i ponownie zmiksować do momentu aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Odrywać po kawałku masy i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w brązowym cukrze. Odłożyć w chłodne miejsce.Inspiracją z moimi zmianami był przepis z bloga Naturologia

Ala piecze i gotuje
Mus śliwkowy z jogurtem greckim 116

gęstym jogurtem greckim i kruszonką, która pozostała mi z poprzedniego Banoffee Pie. Deser jest równie szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny i na pewno jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie śliwek, których aktualnie mamy pod dostatkiem:) Zapraszam! SKŁADNIKI na 4 porcje:500 g wydrylowanych śliwek1 płaska łyżeczka cynamonu50 g brązowego cukru1 kubeczek jogurtu greckiego (340 g)kruszonka (u mnie rozdrobnione(...)Digestive, płatki owsiane, orzechy lasowe i masło: patrz przepis na Banoffee Pie. Równie dobrze możesz pokruszyć ulubione ciastka i dodać garść wybranych orzechów i płatków)WYKONANIE: Umyte i wydrylowane śliwki przerzuć do garnka z grubym dnem, dosyp płaską łyżeczkę cynamonu i duś pod przykryciem przez 10-15 min, aż śliwki rozpadną się i powstanie mus z cząstkami. Powstały sok możesz

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 95

Babcię … zabawy w ogrodzie ….Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego , które tak uwielbiam!Delikatne … niesamowicie puszyste … lekkie … wypełnione soczystymi śliwkami , których już pełno w sklepach i na targach!A , że jak wiecie uwielbiam kruszonkę , to musiała być duża jej ilość na wierzchu ;) SKŁADNIKI:( blacha 24 cm )CIASTO :* mąka(...)mleko – 200 ml* świeże drożdże – 35 g* masło – 80 g* jajko – 1 sztKRUSZONKA :* mąka – 100 g* cukier – 60 g* masło – 60 gDODATKOWO :* śliwki – ok. 500 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru i rozpuszczamy.Dodajemy wodę , ciepłe mleko i resztę cukru.Odstawiamy na ok. 10 minut.Dodajemy jajko , a następnie roztopione wcześniej i ostudzone

Ostra na Słodko
Czekoladowe powidła śliwkowe 119

Pomysł na powidła zrodził się kiedy dostałam "trochę" śliwek od koleżanki. Te "trochę" to pełne wiadro :) Kompoty u nas nie mają wzięcia, więc postanowiłam zrobić jakiś dżemik. Kiedyś szukając czegoś natknęłam się na ten przepis , zapisałam go w ulubione i...zapomniałam ;) Teraz przydał się :) Zmodyfikowałam go troszkę i tak oto powstały moje czekoladowe powidła. Polecam :) Składniki(...)śliwek , około 1 kg cukru , 4 łyżki ekstraktu waniliowego , 5-6 czubatych łyżek dobrego gorzkiego kakao . Śliwki opłukać i wypestkować. Zmielić maszynką do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem, wsypać 2/3 cukru i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka godzin, często mieszając żeby nie przypaliły się. W zależności od kwaśności

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes 174

Święta tuż, tuż a śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie(...)znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami (słoiczek ok. 400 ml) przygotowanie. 1 godzina Składniki: 6 płatów śledzia matias w oleju 50 g suszonych grzybów 2 cebule, pokrojone w plasterki 3 suszone śliwki, pokrojone w paski 2 łyżki

karmelowy
Nalewka śliwkowa 29354

Sezon śliwkowy w pełni. Warto przygotować mocną nalewkę śliwkową. W zimie i nie tylko, z pewnością będzie smakować. Składniki: -1/2 kg pozbawionych pestek śliwek -1/2 l spirytusu 95% -200 ml wody -20 dkg cukru    Do spirytusu dolewamy 100 ml wody i zalewamy ułożone w słoju śliwki, pokrojone wcześniej na połówki. Odstawiamy na 6 tygodni(...)czasie nalewka nabierze smaku i koloru.    Po 6 tygodniach zlewamy alkohol a śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu rozpuszczenia cukru.    Syrop cukrowy zlewamy, śliwki płuczemy 100 mililitrami wody i powstały płyn łączymy  razem z alkoholem i syropem cukrowym. Wszystko mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na ok. 2 tygodnie i gotowe

Maminek kulinarny
Ciasto Maminkowe 208

jajka -3 łyżki mąki    Składniki masy orzechowej: -30 dkg orzechów włoskich -1,25 szklanki cukru -4 jajka 3 łyżki mąki    Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami: -35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy ) -15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki    Na początek gotujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, dosypujemy wiórki i mieszamy do wchłonięcia(...)blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę.    Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami.    Przygotowujemy masę wiórkową. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dosypujemy 3/4 szklanki cukru.    Dodajemy żółtka i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i miksujemy

Maminek kulinarny
Kompot z suszonych owoców 176

plasterków pomarańczy i soku z cytryny. Przyprawiony cynamonem i goździkami. Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki: 150 g suszonych jabłek; 100 g suszonych moreli; 150 g suszonych śliwek; 50 g suszonej żurawiny; 50 g rodzynek; 1 łyżeczka cynamonu; 7 goździków; 1 pomarańcza; Sok wyciśnięty z połowy cytryny; Łyżka białego cukru; 1,5 litra przegotowanej, zimnej wody. Sposób przygotowania(...)lita wody zagotować i wystudzić. Wszystkie suszone owoce (tj. jabłka, morele, śliwki, żurawinę, rodzynki) przelać na sicie gorącą wodą, po czym przełożyć do dużej miski/garnka i zalać 1,5 litrami zimnej, przegotowanej wody. Tak przygotowane owoce przykryć czystą ściereczką i odstawić na całą noc lub nawet na dłużej. Po upływie tego czasu wyjąć owoce, a do wody z moczenia owoców

Gospodyni Miejska
Koperty ze śliwkami 178

sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki(...)cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z lekko ubitym białkiem. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać śliwki i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby nieco wyrosły (min. 20 minut). Gdy wyrosną, posmarować białkiem rozmieszanym

Czerwień i błękit
Piętrowy, trójwarstwowy mus owocowy ^^ 100

Uwielbiam musy owocowe, a ten trójwarstwowy był na prawdę pyszniasty ^^~ Piętrowy, trójwarstwowy mus z jabłka, śliwki i banana ~Skłądniki:mocno dojrzały banandwie śliwki (u mnie śliwka gigantka)jabłkoJabłko kroimy, miksujemy i przekładamy do szklanki. Tak samo postępujemy ze śliwkami i bananem

Kuchenny Skrawek Nieba
Chrupiąca pomarańczowa zupa! 128

stole ląduje bardzo kremowy i śmietankowy serek naturalny. serek jest idealną bazą wyjściową do tworzenia zup. Dzisiaj serwuję gęstą, kremową pomarańczową zupę, z dużą ilością prowansalskich grzanek, suszonych śliwek i świeżej natki pietruszki. Najlepsza rozgrzewająca zupa na jesienny obiad! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt serka Arla Apetina naturalny - 3 szklanki puree z upieczonej dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - kardamon(...)chili - 3 łyżki śmietanki kokosowej - 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej - sól morska - 2 litry wody - 4 łyżki oliwy z oliwek na wierzch: - garść suszonych śliwek - bagietka pełnoziarnista prowansalska - świeża natka pietruszki - pestki z dyni A oto jak to zrobić: - polaną miodem dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut, miąższ oddzielamy i miksujemy na gładką masę - w garnku na oliwie

SMYKWKUCHNI
duszone śliwki i jabłka jak "grzane wino"... 184

Składniki: 3/4 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile potrzeba cynamon mielony, 1 szklanka woda umyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki posypać cukrem i wlać wodę wsypać przyprawę Prymatu do jabłek mieszając doprowadzić do zagotowania dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone(...)każda śliwka razem wszystko dusić z 10 minut mieszając do odparowania nadmiaru wody do wyparzonych słoików (300ml każdy) włożyć duszone jabłka ze śliwką na wierzchu posypać cienko cynamonem - ZABEZPIECZA CYNAMON PRZED PLEŚNIĄ - słoiki zakręcić mocno - w garnku postawić je na zakrętkach i zapasteryzować z 5 minut gotując w wodzie całkiem ostudzone postawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne miejsce

W Mojej Kuchni Lubię